Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
MammaMia robilam we Wroclawiu kolo godziny 15:00, pielegniarka niby dzwonila zapytac czy moze jeszcze pobrac I sie zgodzili a pozniej zadzwonili ze jednak nie bo krew za dlugo bedzie lezecbidobrze czwartek maja wolny I wynik moze byc nieadekwatny bo wtedy w piatek dopiero by wyslaly z mojego labo wiec od srody do poniedzialku by moja krew lezala bez badania. W piatek bylam o 8 pobrali mi od razu wyslali do badania wiec w poniedzialek byla tam gdzie sie tym zajmuja.
-
Avanza wrote:wolne Bhcg 2,092 MoM
Pappa 0,392 MoM
USG bez zastrzeżen, więc ryzyko miałam tylko z krwi.
mokka wrote:Zły wynik to: przepływ na zastawce trójdzielnej - fala wsteczna.
-
mokka.. ja oddałam wczoraj krew. Będziemy razem czekać. 19.06 mam wyniki.
Byłam na echo serca i wszystko dobrze. Fałd został zmierzony jeszcze raz i ma 5,3 mm, a nie 6,15mm.
Ale powiem wam co lekarz to inne usg. Mała wg badania 2 dni temu miała 480 gram, a dziś 610 gram (czyli nie taka mała). Wszystkie wymiary większe niż 2 dni temu. -
MiaMamma mam nadzieję że teraz będziesz potrafiła się uspokoić i zacząć cieszyć ciążą. Już nic nie czytaj i sobie nic nie wkręcaj. Gratuluję dobrego wynikuLena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Dziewczyny ja jestem po kolejnej wizycie. Obecnie 36 tydz. Siedzę i wyję. Psychicznie już nie daje rady. Od ostatniej wizyty w 34 tyg małemu nie urosl brzuszek. Glowa juz na 38 tydzien a nawet 39. A nogi na 36. Lekarz sprawdził przepływy są ok. Kolejna wizyta za dwa tyg. Pessar ktory mam zalozony zostaje do 38 tyg. Mam tylko liczyc ruchy. Do tej pory jakos się trzymałam ale dziś te info mnie totalnie rozbiło. Do tego ze strony męża zero zrozumienia. Wręcz jest nerwowy że tylko się zamartwiam. Dla mnie ta ciąża od badań połowkowych to jeden wielki stres. Psychicznie jestem wrakiem i każde dodatkowe złe informacje jeszcze bardziej mnie dobijaja.
Essencya lubi tę wiadomość
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Lena 8411, sama jestem w nerwach i Cię rozumiem. Ostatnie dni nie wiem co ze sobą zrobić.
Tłumaczę sobie, że to zamartwianie nic nie da, nie zmieni sytuacji, a chwilę później znowu się łapię na zamartwianiu i pisaniu czarnych scenariuszy.
Ja nawet boję się robić zakupów dla małej.. jakbym nie potrafiła uwierzyć że ona będzie z nami. A przecież wszystko jest w normie.
Te nasze lęki są czasem irracjonalne.
Masz wszystkie badania dobre, tylko jeden parametr był przekroczony, a przecież dzieci nie tworzą się od linijki. Już niedługo i będziesz mogła się cieszyć ślicznym zdrowym synkiem.
-
Lena8411 wrote:Dziewczyny ja jestem po kolejnej wizycie. Obecnie 36 tydz. Siedzę i wyję. Psychicznie już nie daje rady. Od ostatniej wizyty w 34 tyg małemu nie urosl brzuszek. Glowa juz na 38 tydzien a nawet 39. A nogi na 36. Lekarz sprawdził przepływy są ok. Kolejna wizyta za dwa tyg. Pessar ktory mam zalozony zostaje do 38 tyg. Mam tylko liczyc ruchy. Do tej pory jakos się trzymałam ale dziś te info mnie totalnie rozbiło. Do tego ze strony męża zero zrozumienia. Wręcz jest nerwowy że tylko się zamartwiam. Dla mnie ta ciąża od badań połowkowych to jeden wielki stres. Psychicznie jestem wrakiem i każde dodatkowe złe informacje jeszcze bardziej mnie dobijaja.
Sama mam taką sytuację, że dzieciaki rosną w prawo i lewo, ale tłumaczę sobie (i lekarz też tłumaczy, że one nie rosną jak od linijki).
U nich jak główki rosną, to brzuszki mniej i odwrotnie. I jeszcze bywa tak, że jest spory rozstrzał w tygodniach, np. nogi mają jak w 28 tc, a głowę jak w 30 (a ja jestem w 29).
Lekarz mówi, że to normalne, żeby się nie martwić. Pokazywał mi jakieś zestawienie wymiarów i tam jest taki suwak z centylami. Jeżeli te centyle są prawidłowe, to jest dobrze. -
Lena8411 Już niedługo będzie z Tobą zdrowy dzidzius, przecież miałaś wszelkie wyniki prawidłowe, weźcie te pomiary z przymrużeniem oka tak jak inni piszą, dzieci nie rosną od linijki
Pamiętam że w pierwszej ciąży lekarz wyliczył mi wagę urodzeniową na 3200 g s dziecko urodziło się 2700..
Jeśli wszystkie wyniki są okej to nie panikuj, tutaj mężowie mają często racje, mój też mnie uspokaja bo ja też panikarą jestem
-
Dziewczyny do wczoraj bardzo się cieszyłam, że wyniki po usg I trymestru takie dobre.
Aż wczoraj odebrałam telefon, że lekarz chciałby ze mną zamienić 2 słowa.
Po wynikach z krwi ryzyko wystąpienia Trisomi 21 znacznie wzrosło z 1:3055 do 1:408.
Co dalej?
Lekarz zaproponował kolejne badania z krwi NIFTY, HARMONY lub PANORAMĘ.
Polecacie?
Wiem na pewno, że gdyby wynik z kolejnych badań był nieprawidłowy to na badanie inwazyjne i tak bym się nie zgodziła. Może lepiej tylko obserwować dziecko na USG?