X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć czy będziesz potrafiła spokojnie wytrwać do końca ciąży. Ciagłe zamartwianie i rozmyslanie nie wpłynie na Ciebie dobrze. Ryzyko masz posrednie i możesz nic nie robić isc ewentualnie na drugie usg no i koniecznie zrobić usg połówkowe u lekarza z certyfikatem.

Ponette lubi tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • mokka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette wrote:
    Dziewczyny do wczoraj bardzo się cieszyłam, że wyniki po usg I trymestru takie dobre.
    Aż wczoraj odebrałam telefon, że lekarz chciałby ze mną zamienić 2 słowa.
    Po wynikach z krwi ryzyko wystąpienia Trisomi 21 znacznie wzrosło z 1:3055 do 1:408.
    Co dalej?
    Lekarz zaproponował kolejne badania z krwi NIFTY, HARMONY lub PANORAMĘ.
    Polecacie?
    Wiem na pewno, że gdyby wynik z kolejnych badań był nieprawidłowy to na badanie inwazyjne i tak bym się nie zgodziła. Może lepiej tylko obserwować dziecko na USG?

Nie wiem czy będziesz w stanie normalnie funkcjonować i cieszyć się ciąża. Może lepiej zrobić nifty ?
    Ja w zeszłym tyg zdecydowałam się na to badanie, po usg ryzyko t21 1:460, po pappie 1:2980, zrobiłam dla świetego spokoju.
    Lubię wiedzieć na cZym stoję. Poza tym nie jestem gotowa na dziecko z wada zd, nie poradziłabym sobie. Nie wiem jakie Ty masz podejście

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • joan12 Debiutantka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette wrote:
    Dziewczyny do wczoraj bardzo się cieszyłam, że wyniki po usg I trymestru takie dobre.
    Aż wczoraj odebrałam telefon, że lekarz chciałby ze mną zamienić 2 słowa.
    Po wynikach z krwi ryzyko wystąpienia Trisomi 21 znacznie wzrosło z 1:3055 do 1:408.
    Co dalej?
    Lekarz zaproponował kolejne badania z krwi NIFTY, HARMONY lub PANORAMĘ.
    Polecacie?
    Wiem na pewno, że gdyby wynik z kolejnych badań był nieprawidłowy to na badanie inwazyjne i tak bym się nie zgodziła. Może lepiej tylko obserwować dziecko na USG?

Jeżeli masz możliwości finansowe, to zrób NIFTY. W przeciwnym razie do końca ciąży będziesz się zastanawiać, czy z dzieckiem wszystko ok. A to bardzo duży i niepotrzebny stres.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette wrote:
    1:408, czyli masz 0,25% szans na chore dziecko. A zatem znikome... Ja bym ufała dobremu usg.

Lena,

na Twoim etapie ciąży rozbieżności 3-4 tyg często się zdarzają. Już nie wspomnę o błędach pomiarowych... Ja jestem w 23 tc, a AC dziecka jest prawie 3 tyg starsze niż HC. To za 10 tygodni pewnie ta różnica będzie jeszcze większa. I nie panikuję. Wiem, że genetycznie dziecko jest zdrowe, więc czym mam się stresować? A Ty panikujesz mimo dobrych wyników pappa i nifty.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka panikuje może dlatego że ogolnie mam naturę panikary. Od początku ciąży dręczą mnie złe mysli. A po badaniu połówkowym zaczełam wątpić w nifty. Został mi mc do rozwiązania już niedługo.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonale wiemy ze nifty i pappa to testy przesiewowe i nie dają gwarancji jak badania inwazyjne. A co do pappy niby ryzyko miałam wyliczone jako niskie ale bhcg mialam cos ok 2.2 a pappa 0.7 wiec tez nie takie idealne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 15:56

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • katberry Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette, ja też bym zrobiła na Twoim miejscu Nifty lub podobne badanie. Ja miałam wątpliwości po usg 1 trymestru, ale nie zrobiłam badania. Jak na badaniu połówkowym wyszło coś nie tak, to dopiero się zdecydowałam na NIFTY i czekam na wynik. Żałuję, że nie zrobiłam wcześniej bo miałabym spokojniejsza ciążę. Ale ja tak jak Lena jestem typem panikary i zamartwiaczki. Jeżeli lekarz zaleca Ci to badanie to bym je zrobiła. Spokój jest najważniejszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 17:04

• Pełna_obaw_88 Koleżanka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette, miałam podobną sytuację wyniki krwi całkowicie zepsuły moja statystykę. USG było w porządku, niestety biochemia popsuła wyniki. Nie zdecydowałam się na żadne testy - ryzyko po biochemii wzrosło z 1:4833 do 1:370. Lekarz prowadzący mówił mi że najważniejsze jest usg. Potem byłam na spotkaniu z położną- zdziwiła się się że w ogóle zrobiłam badanie z krwi :/ rozmawiałam z innymi kobietami, które twierdzą że ten cały pappa tylko wprowadza stres :( oczywiście to forum też mnie uspokoiłam. Na każdej wizycie mam robione usg. Teraz czekam na usg połowkowe. 9czywiscie się boję, ale żadna badanie nie da mi 100% pewności. Tym bardziej, że ostatnio syn kolegi który był badać w brzuszku był sprawdzany na wszystkie sposoby (testy nie testy, usg, etc) i właśnie tydzień temu wrócili z Niemiec, gdzie została przeprowadzona już 3 operacja na serce (2 poprzednie były w polsce), nikt z lekarzy podczas usg nie zauważył dziur w sercu.
    Mam nadzieję, że wszystkie przywitał zdrowe dzieci ♡

• edka85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo testy mówią o chorobach genetycznych, a nie anatomicznych. Wadę serca można wykryć tylko przez usg. Widocznie nie było ono dokładne, skoro nie zauważono w okresie prenatalnym "dziur w sercu". Jeżeli dziecko wymagało trzech operacji, w tym jedną w Niemczech, to raczej nie była to drobna wada. Usg musiało być spartaczone.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobieta chodziła prywatnie do kliniki, tak jak wiele z nas. Robiła wszystkie dodatkowe badania, napisałam, że poza testami były robione usg i niby wszystko było dobrze. A operacja została wykonana w Niemczech za 150 tys zl. u najlepszego kardiologa, Bo w Polsce nie mieli już zaufania po tym wszystkim. Teraz będą się sądzić z ta klinika. Niestety nie każdy lekarz z certyfikatem jest dobrym lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 19:37

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem wiele rzeczy może zostać spartoczonych, tak jak napisałaś, a nie powinno. Jednak to jest dziecko a nie ciasto. A nie wiem czy każdego jest stać na to żeby chodzić i sprawdzać dodatkowo każdego lekarza. To jest w tym wszystkim smutne.

• Ponette Debiutantka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady.
    Rozmawialiśmy z mężem długo na ten temat i stanęło na tym, że chcemy dziecka bez względu na wszystko.
    Nie wiem, czy test typu NIFTY uspokoiłby mnie. Oczywiście, jeśli wynik byłby dobry to jak najbardziej, ale w przypadku złego wyniku na pewno żyłabym w większym stresie niż mam teraz. Wiem, że w takiej sytuacji robi się badanie inwazyjne, ale na to na pewno bym się nie zdecydowała, więc dopiero żyłabym w niepewności do końca ciąży.
    Teraz tylko muszę mieć dobre nastawienie i czekać na kolejne badanie - 3 lipca.
    Trzymajcie kciuki, żeby maleństwo było zdrowe :)
    Oczywiście każdej z Was życzę pozytywnego rozwiązania!

Pełna_obaw_88, Asiaf, katberry lubią tę wiadomość

f2w33e3kcdrmb751.png

Wysłany: 13 czerwca 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponette trzymam za Ciebie kciuki. Uwierz mi że wiem co czujesz, będzie wszystko dobrze. Ja teraz czekam na połowkowe :) też się stresuje, ale jestem dobrej myśl, że maluszek prawidłowo rośnie i się rozwija ;)

• edka85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 wrote:
    Kobieta chodziła prywatnie do kliniki, tak jak wiele z nas. Robiła wszystkie dodatkowe badania, napisałam, że poza testami były robione usg i niby wszystko było dobrze. A operacja została wykonana w Niemczech za 150 tys zl. u najlepszego kardiologa, Bo w Polsce nie mieli już zaufania po tym wszystkim. Teraz będą się sądzić z ta klinika. Niestety nie każdy lekarz z certyfikatem jest dobrym lekarzem.
    No i prawidłowo, trzeba sądownie to załatwić. Człowiek płaci kasę i oczekuje rzetelnego usg, wskazania nieprawidłowości, aby móc później podjąć działania. Chociażby wybrać szpital o wysokim stopniu referencyjności, czy też dostać skierowanie na cc, albo przygotować się do tego, że po porodzie będzie konieczność natychmiastowej operacji serca. A tu lekarz beztrosko odesłał ich do domu. I właśnie dlatego powinien za to odpowiedzieć.

Pełna_obaw_88 lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Edka panikuje może dlatego że ogolnie mam naturę panikary. Od początku ciąży dręczą mnie złe mysli. A po badaniu połówkowym zaczełam wątpić w nifty. Został mi mc do rozwiązania już niedługo.

Co takiego wykryło w Twoim przypadku badanie połówkowe że masz wątpliwości ?

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza w mojej stopce wszystko jest napisane. U nas wyszedł powiększony fałd karkowy NF.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 09:44

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi zaglądasz tu jeszcze? Jestes po dalszej konsultacji? Zdecydowałaś się na badania inwazyjne?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno była na kolejnej konsultacji u innego lekarza (chyba jakiegoś genetyka) i po bardzo dokładnym badaniu usg wykluczył choroby genetyczne. Dziewczynka oczywiście ma tę wadę w serduszku, ale absolutnie nie kwalifikującą się do operacji czy też porodu w szpitalu o 3 st. refer. Tak więc myślę, że Karo zrezygnowała z inwazyjnej diagnostyki. I słusznie.

Ponette, Lena8411 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Ponette Debiutantka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 daj znać po połówkowym, czego się dowiedziałaś!
    Oby wszystko było dobrze :)
    Ja kolejną wizytę mam 3 lipca, ale na połówkowe będzie jeszcze za wcześnie.
    Mam spore zaufanie do swojego lekarza, który każde USG wykonuje bardzo dokładnie.
    Mam nadzieję, że swoim bystrym okiem wypatrzy ewentualne nieprawidłowości.

f2w33e3kcdrmb751.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaglądam! Edka85 w sumie opisała większość, ja jeszcze doprecyzuję.

Byłam na USG u doktora Tomasza Roszkowskiego w Warszawie, on jest podobno guru od diagnostyki prenatalnej USG. Moja koleżanka chodzi do niego na te najważniejsze badania i twierdzi, że jeśli on na USG nic nie zobaczy, to nic tam nie ma. Dodatkowo, to właśnie on prowadził badania (albo nadzór nad badaniami, nie pamiętam) z ARSA, zjeżdżają do niego pacjentki z całej Polski w tej sprawie.
    Naczytałam się o nim opinii na znanylekarz.pl i no... niektóre pozostawiają wiele do życzenia jeśli chodzi o jego podejście do pacjentek ;) Okazało się również, że "znajoma znajomej" ma córkę z ARSA, rozmawiałam z nią. Też była na wizycie u dr Roszkowskiego i podobno razem z mężem wyszli z niej załamani, że ich dziecko może mieć ZD (muszę jeszcze dodać, że to była ciąża bliźniacza- nie robili testu PAPPA, po podobno przy bliźniakach jest niemiarodajne, a jak trafili do dr Roszkowskiego to już było za późno na badania nieinwazyjne czy inwazyjne). A jej córka jest okazem zdrowia, zupełnie zapomnieli o tej anomalii.
    O dziwo moja wizyta przebiegła w bardzo przyjemnej atmosferze. Dr faktycznie potwierdził ARSA u mojej córeczki, ale twierdzi, że ma nietypowy przebieg. Powiedział, że jest to ANOMALIA a nie WADA SERCA, zabronił nam tak mówić. I kazał się nie przejmować :)
    Powiedział, że ARSA może wynikać z:
    - wady serca- ale u córki jest prawidłowo zbudowane, wszystkie przepływy są idealne, bije jak dzwon- wykluczył ją,
    - trisomii 21, 18 lub 13- ale według pomiarów na USG dziecko ma wszystko w normie, lekarz powiedział, że na obrazie USG widzi ZDROWE DZIECKO i powtarzał to chyba z 10 razy, dodatkowo uznał NIFTY jako badanie potwierdzające to, że dziecko jest zdrowe- więc wykluczył te wady,
    - z mikrodedelecji 22q11- ale budowa dziecka na USG jest prawidłowa, nie wskazuje na tą wadę genetyczną. To jest również upośledzenie umysłowe, więc nie do wykrycia na USG, a także może nie dawać zupełnie żadnych objawów. W tym wątku kilka osób może mieć ten brak w DNA i może o tym nie wiedzieć. Poza tym, w jakiejś części tą wadę bada też NIFTY- a wyszło prawidłowe- więc twierdzi, że nie ma powodu do obaw. Wykluczył tą wadę.
    Dziecko tak ma i już. Jest zdrowe. Nie jest to wskazanie do porodu w szpitalu z 3 stopniem referencyjności na tą chwilę. Po urodzeniu mam je obserwować- czy ma świszczący oddech albo bardzo duże problemy z przełykaniem pokarmów stałych- jeśli tak faktycznie będzie (w co wątpi i co podkreślał kilkukrotnie), to mam się zgłosić na wizytę do kardiologa. Można tą anomalię operować, jest to podobno bardzo łatwe. Ale jeśli nie przeszkadza w żaden sposób, to się tego nie robi.
    Bardzo, bardzo mnie podniósł na duchu. Badań inwazyjnych nawet nie sugerował.

Byłam wczoraj na wizycie u mojego lekarki prowadzącej i potwierdziła, że lepiej trafić nie mogłam. Jeśli dr Roszkowski powiedział, że dziecko jest zdrowe, to na 100% tak jest. I że sama do niego jeździła na szkolenia w sprawie ARSA, po czym na ostatnim spotkaniu powiedział, że ta ARSA to w sumie nic takiego ;)

Więc ja wyluzowałam. Cieszę się rosnącym brzuszkiem :) Mam nadzieję, że nie zawitam tu po badaniach 3 trymestru. Za Was wszystkie trzymam kciuki!!!

gg64e6ydj2x1myxr.png
‹‹ 445 446 447 448 449 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ