X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo wspaniałe wieści :)

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi no to super, chyba taka uroda Twojej córeczki, najważniejsze że zdrowa.

Jak rozumiem ludzie ktorzy żyją z ARSA mogą nawet o tym nie wiedzieć? Czyli wychodzi na to że to nic strasznego, taka budowa serduszka po prostu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 13:06

• mokka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam tel, ze muszę jeszcze raz mieć pobrana krew. Za mało dna dziecka.
    Załamka.

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza wrote:
    Karo_Wi no to super, chyba taka uroda Twojej córeczki, najważniejsze że zdrowa.

Jak rozumiem ludzie ktorzy żyją z ARSA mogą nawet o tym nie wiedzieć? Czyli wychodzi na to że to nic strasznego, taka budowa serduszka po prostu..

Tak, taka jej uroda :) ARSA dopiero teraz się wykrywa, bo jest to możliwe podczas dokładnych badań USG prenatalnych. Wcześniej USG nie było w ogóle i ludzie nawet nie wiedzą, że mają taką budowę tętnic. Po urodzeniu się dziecka nie jest widoczna na USG, nawet z dopplerem. Trzeba zrobić specjalistyczne badania w tym kierunku, lekarz wspominał coś o kontraście, ale byłam tak szczęśliwa, że dziecko jest zdrowe, że nawet nie zapamiętałam ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, we wtorek dostalam wyniki nifty. Podstawa wyszla prawidlowa, niestety dopisali ze wystepuje wysokie ryzyko trisomii 2, jestesmy po kolejnej wizycie u genetyka I caly czas jest navisk na amniopunkcje. Umowilam termin na poniedzialek ale daje nam czas na przyslenia :/

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa! wrote:
    Czesc dziewczyny, we wtorek dostalam wyniki nifty. Podstawa wyszla prawidlowa, niestety dopisali ze wystepuje wysokie ryzyko trisomii 2, jestesmy po kolejnej wizycie u genetyka I caly czas jest navisk na amniopunkcje. Umowilam termin na poniedzialek ale daje nam czas na przyslenia :/
    Co oznacza "podstawa wyszła prawidłowo"? Przy której trisomii ryzyko jest najwyższe i ile podali tego ryzyka?

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Co oznacza "podstawa wyszła prawidłowo"? Przy której trisomii ryzyko jest najwyższe i ile podali tego ryzyka?
    Trisomia 13, 18, 21 wyszlo bardzo niskie ryzyko. Na drugiej stronie mam dopisek ze wysokie ryzyko trisomii 2.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czego dotyczy ta trisomia? W necie znalazłam tylko jakieś info z amerykańskiej strony, że chodzi o mozaikę. Jeśli tak, to nie jest źle. A co wam powiedział genetyk na ten temat?

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A czego dotyczy ta trisomia? W necie znalazłam tylko jakieś info z amerykańskiej strony, że chodzi o mozaikę. Jeśli tak, to nie jest źle. A co wam powiedział genetyk na ten temat?
    Tlumaczyla ze moze byc uszkodzony jakis chromosom oczywoscie nie musi I ze zla biochemia plus niejasny wynik nifty to nie ma co sie zastanawiac tylko robic kolejne badanie. Proponowala rozszerzona amniopunkcje ale to koszt 1600 zl I sami nie wiemy co robic.jak juz to wyjdzie ok to zostanie robic tylko usg I sprawdzac lozysko.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa myslę ze genetyk Wam dobrze radzi. Wiem że to dodatkowe koszta ale spokój w ciąży najważniejszy.

Av lubi tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po amniopunkcji jak to wygladalo? Co po badaniu ? Mam 50 km do kliniki, pozniej tyle bede musiala wracac w aucie.

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amnio zaczyna się od usg, lekarz patrzy gdzie jest maluch i wbija igłę jak najdalej od niego. Cały czas jest obserwacja usg. Po pobraniu płynu kazali mi leżeć kilka minut i znów usg czy nic się nie dzieje. Dostałam zalecenia oszczędnego trybu życia. Żeby wrócić do domu musiałam dojść na dworzec, przejazd pociągiem (ok 70km) i znów spacer (dłuższy).

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 wrote:
    Kobieta chodziła prywatnie do kliniki, tak jak wiele z nas. Robiła wszystkie dodatkowe badania, napisałam, że poza testami były robione usg i niby wszystko było dobrze. A operacja została wykonana w Niemczech za 150 tys zl. u najlepszego kardiologa, Bo w Polsce nie mieli już zaufania po tym wszystkim. Teraz będą się sądzić z ta klinika. Niestety nie każdy lekarz z certyfikatem jest dobrym lekarzem.
    nie wiem dokładnie jakie to wady, ale na każdym usg prenatalnym mam zapis, że niektóre wady serca mogą być niewykrywalne w usg w życiu płodowym. Ogólnie np. przewód bothala o (czy jakoś tak )zamyka się dopiero po porodzie ale może się nie zamknąć i wtedy dopiero po porodzie da się ocenić

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mokka wrote:
    Otrzymałam tel, ze muszę jeszcze raz mieć pobrana krew. Za mało dna dziecka.
    Załamka.
    spokojnie, zdarza się. Pobiorą raz jeszcze i będzie dobrze! Mokka a byłaś na grupie bb w wątku o ivf? bo tak coś kojarzę dziewczynę o tym nicku i miała sporo przebojów z kliniką...

• Pełna_obaw_88 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2018, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    nie wiem dokładnie jakie to wady, ale na każdym usg prenatalnym mam zapis, że niektóre wady serca mogą być niewykrywalne w usg w życiu płodowym. Ogólnie np. przewód bothala o (czy jakoś tak )zamyka się dopiero po porodzie ale może się nie zamknąć i wtedy dopiero po porodzie da się ocenić

Dziecko miało dziury w sercu;(

• Angela i Piotr Nowa

Wysłany: 18 czerwca 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane,
    mam do Was pytanie czy która z Was robiła test neoBona?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 wrote:
    Dziecko miało dziury w sercu;(
    Sprecyzuj co znaczy dziury...musiała ta wada być jakoś nazwana...i może mogła pokazać się dopiero po porodzie...więcej szczegółów bo póki co hasło dziury w sercu niewiele mówi o tym czy dało się to zauważyć przed urodzeniem...

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna obaw88- też chciałabym wiedzieć co masz na myśli pisząc dziury w sercu, ponieważ nie jest to prawidłowo stosowana nomenklatura medyczna, czy chodziło Ci o to? link https://www.kardiolo.pl/dziura_w_sercu.htm

• katberry Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebralam dzis wynik NIFTY. Prawidlowy. Strasznie sie ciesze.

Av, edka85, Asiaf, Betti37, Marsylia lubią tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattberry wspaniałe wieści

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ