Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo wspaniałe wieści :)

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi no to super, chyba taka uroda Twojej córeczki, najważniejsze że zdrowa.

Jak rozumiem ludzie ktorzy żyją z ARSA mogą nawet o tym nie wiedzieć? Czyli wychodzi na to że to nic strasznego, taka budowa serduszka po prostu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 13:06

• mokka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam tel, ze muszę jeszcze raz mieć pobrana krew. Za mało dna dziecka.
    Załamka.

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza wrote:
    Karo_Wi no to super, chyba taka uroda Twojej córeczki, najważniejsze że zdrowa.

Jak rozumiem ludzie ktorzy żyją z ARSA mogą nawet o tym nie wiedzieć? Czyli wychodzi na to że to nic strasznego, taka budowa serduszka po prostu..

Tak, taka jej uroda :) ARSA dopiero teraz się wykrywa, bo jest to możliwe podczas dokładnych badań USG prenatalnych. Wcześniej USG nie było w ogóle i ludzie nawet nie wiedzą, że mają taką budowę tętnic. Po urodzeniu się dziecka nie jest widoczna na USG, nawet z dopplerem. Trzeba zrobić specjalistyczne badania w tym kierunku, lekarz wspominał coś o kontraście, ale byłam tak szczęśliwa, że dziecko jest zdrowe, że nawet nie zapamiętałam ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, we wtorek dostalam wyniki nifty. Podstawa wyszla prawidlowa, niestety dopisali ze wystepuje wysokie ryzyko trisomii 2, jestesmy po kolejnej wizycie u genetyka I caly czas jest navisk na amniopunkcje. Umowilam termin na poniedzialek ale daje nam czas na przyslenia :/

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa! wrote:
    Czesc dziewczyny, we wtorek dostalam wyniki nifty. Podstawa wyszla prawidlowa, niestety dopisali ze wystepuje wysokie ryzyko trisomii 2, jestesmy po kolejnej wizycie u genetyka I caly czas jest navisk na amniopunkcje. Umowilam termin na poniedzialek ale daje nam czas na przyslenia :/
    Co oznacza "podstawa wyszła prawidłowo"? Przy której trisomii ryzyko jest najwyższe i ile podali tego ryzyka?

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Co oznacza "podstawa wyszła prawidłowo"? Przy której trisomii ryzyko jest najwyższe i ile podali tego ryzyka?
    Trisomia 13, 18, 21 wyszlo bardzo niskie ryzyko. Na drugiej stronie mam dopisek ze wysokie ryzyko trisomii 2.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czego dotyczy ta trisomia? W necie znalazłam tylko jakieś info z amerykańskiej strony, że chodzi o mozaikę. Jeśli tak, to nie jest źle. A co wam powiedział genetyk na ten temat?

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A czego dotyczy ta trisomia? W necie znalazłam tylko jakieś info z amerykańskiej strony, że chodzi o mozaikę. Jeśli tak, to nie jest źle. A co wam powiedział genetyk na ten temat?
    Tlumaczyla ze moze byc uszkodzony jakis chromosom oczywoscie nie musi I ze zla biochemia plus niejasny wynik nifty to nie ma co sie zastanawiac tylko robic kolejne badanie. Proponowala rozszerzona amniopunkcje ale to koszt 1600 zl I sami nie wiemy co robic.jak juz to wyjdzie ok to zostanie robic tylko usg I sprawdzac lozysko.

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa myslę ze genetyk Wam dobrze radzi. Wiem że to dodatkowe koszta ale spokój w ciąży najważniejszy.

Av lubi tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po amniopunkcji jak to wygladalo? Co po badaniu ? Mam 50 km do kliniki, pozniej tyle bede musiala wracac w aucie.

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amnio zaczyna się od usg, lekarz patrzy gdzie jest maluch i wbija igłę jak najdalej od niego. Cały czas jest obserwacja usg. Po pobraniu płynu kazali mi leżeć kilka minut i znów usg czy nic się nie dzieje. Dostałam zalecenia oszczędnego trybu życia. Żeby wrócić do domu musiałam dojść na dworzec, przejazd pociągiem (ok 70km) i znów spacer (dłuższy).

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 wrote:
    Kobieta chodziła prywatnie do kliniki, tak jak wiele z nas. Robiła wszystkie dodatkowe badania, napisałam, że poza testami były robione usg i niby wszystko było dobrze. A operacja została wykonana w Niemczech za 150 tys zl. u najlepszego kardiologa, Bo w Polsce nie mieli już zaufania po tym wszystkim. Teraz będą się sądzić z ta klinika. Niestety nie każdy lekarz z certyfikatem jest dobrym lekarzem.
    nie wiem dokładnie jakie to wady, ale na każdym usg prenatalnym mam zapis, że niektóre wady serca mogą być niewykrywalne w usg w życiu płodowym. Ogólnie np. przewód bothala o (czy jakoś tak )zamyka się dopiero po porodzie ale może się nie zamknąć i wtedy dopiero po porodzie da się ocenić

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mokka wrote:
    Otrzymałam tel, ze muszę jeszcze raz mieć pobrana krew. Za mało dna dziecka.
    Załamka.
    spokojnie, zdarza się. Pobiorą raz jeszcze i będzie dobrze! Mokka a byłaś na grupie bb w wątku o ivf? bo tak coś kojarzę dziewczynę o tym nicku i miała sporo przebojów z kliniką...

• Pełna_obaw_88 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2018, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    nie wiem dokładnie jakie to wady, ale na każdym usg prenatalnym mam zapis, że niektóre wady serca mogą być niewykrywalne w usg w życiu płodowym. Ogólnie np. przewód bothala o (czy jakoś tak )zamyka się dopiero po porodzie ale może się nie zamknąć i wtedy dopiero po porodzie da się ocenić

Dziecko miało dziury w sercu;(

• Angela i Piotr Nowa

Wysłany: 18 czerwca 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane,
    mam do Was pytanie czy która z Was robiła test neoBona?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna_obaw_88 wrote:
    Dziecko miało dziury w sercu;(
    Sprecyzuj co znaczy dziury...musiała ta wada być jakoś nazwana...i może mogła pokazać się dopiero po porodzie...więcej szczegółów bo póki co hasło dziury w sercu niewiele mówi o tym czy dało się to zauważyć przed urodzeniem...

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna obaw88- też chciałabym wiedzieć co masz na myśli pisząc dziury w sercu, ponieważ nie jest to prawidłowo stosowana nomenklatura medyczna, czy chodziło Ci o to? link https://www.kardiolo.pl/dziura_w_sercu.htm

• katberry Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebralam dzis wynik NIFTY. Prawidlowy. Strasznie sie ciesze.

Av, edka85, Asiaf, Betti37, Marsylia lubią tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattberry wspaniałe wieści

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ