X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry, nie denerwuj się niepotrzebnie. ja mam jutro echo serca, bo miałam wskazanie z pierwszych badań prenatalnych, dobrze, że mamy możliwość wykonania go i sprawdzenia wszystkiego dokładnie. Normę masz przekroczona tylko minimalnie a jesteś już w 22 tyg. więc wiadomo, że dzidziuś jest większy niż na poprzednim badaniu. A propo porodu to lekarz ma rację, na usg w III trymestrze można rozmawiać np. o ewentualnym wskazaniu do cc. ja wykonałam Nifty i bardzo się cieszę, ale ja miałam wskazanie do amniopunkcji a Ty go nie masz. Nifty to badanie nieinwazyjne, ale spory koszty, do Ciebie należy decyzja czy chcesz je wykonać, ewentualnie czy Ci w czymś pomoże, ale zanim dostaniesz wynik na ewentualną amniopunkcję będzie za późno więc nie wiem czy jest sens. No chyba, że zależy Ci na potwierdzeniu, że wszytko w porządku dla samego spokoju a wierzę, że tak jest :) gdyby lekarz widział coś niepokojącego to by Ci o tym powiedział
    u mnie na połówkowym główka o tydzień mniejsza niż pozostałe części, ale lekarz powiedział, że wszystko jest super... sama do tego doszłam jak to ja analizując wszystko w domu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 13:11

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattbery jezeli Nifty Cie uspokoi i możesz sobie pozwolić na taki wydatek zrób to badanie. Przed tobą jeszcze połowa ciąży i sama wiem po sobie jak ciężko jest wytrwać w takim ciągłym zamartwianiu.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry to pierwsze usg polowkowe dokladnie w jakim dniu ciazy mialas robione? Ile wtedy wazylo malenstwo wg usg i ile wynosił fałd katkowy NF? Na tym drugim usg jaka była waga dziecka?

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • katberry Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, powoli sie uspokajam. Co do badania to jest to duży wydatek dla nas, dlatego go nie zrobiłam go dotychczas, ale jeśli lekarz by mi zasugerował to na pewno bym je zrobiła. Staram się myslec trzeźwo i poczekac na to echo serca i jeżeli ono wykryje że coś jest nie tak to wtedy zrobić nifty (za 2 dni). Z 2 strony nawet jak echo wyjdzie ok to nie pozbęde się wątpliwości do końca ciąży. A jeśli się szybko nie zdecyduję na to badanie to będzie już za późno.

Lena, to pierwsze badanie miałam w 21w1d, waga małej: 459g a fałd karkowy nie został zmierzony - nie mam go w wypisie i lekarz nic nie mówił że go bada.
    Dziś w 22w0d waga małej to 480g, fałd karkowy 6,15mm i kość nosowa 6,41 mm.

• katberry Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze lekarz powiedział mi, że może ten fałd nie oznaczać nic złego,
    bo ja jestem "duża", pytał czy mąż też jest duży. Mam 173 cm i nadwagę, mąż 180.
    Lena, a wy jesteście wysocy?

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry my raczej niscy. Ja 165 maz też do wysokich nie należy. Mi lekarz powiedział ze to może być taka uroda maluszka i tego się trzymam. Moj synek ważył mniej wg usg i fałd był większy niż u Was. U Was dzidzka większa a fałd minimalnie poza normę. Zrób echo serduszka i wtedy na spokojnie podejmiesz decyzję. Zobacz jeszcze na fotkach z I usg polowkowego czy nie masz nigdzie pomiaru fałdu bo czasami w opisie go nie ma albo tylko wzmianka ze nieposzerzony a na fotkach z usg jest pomiar.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • katberry Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, nie mam tego pomiaru z 1 usg. Na kiedy masz termin?

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połowa lipca. Obecnoe 35 tydz i kazde usg przyprawia mnie o zawał serca.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe w takim razie że lekarz nie robił Co tego pomiaru. Ja jak u nas wyszedł poza normą dużo na ten temat czytałam i u nas w PL niektorzy lekarze wogóle tego nie mierzą.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry wrote:
    Jeszcze lekarz powiedział mi, że może ten fałd nie oznaczać nic złego,
    bo ja jestem "duża", pytał czy mąż też jest duży. Mam 173 cm i nadwagę, mąż 180.
    Lena, a wy jesteście wysocy?
    ja w pierwszym prenatalnym miałam podwyższoną przezierność na 3,5 cm, wtedy też nam powiedziano, że to może być podwyższone ryzyko wad genetycznych lub chorób serca i jest to dużo ważniejszy marker niż fałd karkowy badany na połówkowym, Twoje usg genetyczne wypadło bardzo dobrze. Nam przy przezierności też powiedział, że taka może być uroda dziecka, mój mąż ma nadwagę a ja z kolei szeroką szyję... połówkowe miałam bardzo wcześnie, żeby na wszelki wypadek, jeśli będzie taka konieczność móc wykonać amnio. W 19+6 tc. fałd karkowy 4,84, lekarz mówi, że w porządku, ale myślę, że zmierzony w 22 tyg. też mógłby mi strachu napędzić. Mnie z kolei zastanawiało, że nie zmierzył mi długości kości nosowej, tylko powiedział, że wygląda bardzo dobrze i to nam trisomię eliminuje, a potem genetyk nam mieszał, że u wielu dzieci z zd wygląda dobrze, więc fakt, że nie było podanej długości mnie zmartwił, chociaż wynik Nifty miałam prawidłowy ;p myślę, że sobie wiele rzeczy wkręcamy i masa osób w ogóle by się nie przejmowała tym co my, więc wrzuciłam na luz, bo na pewno jest dobrze :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry, u mnie BPD mniejsze o prawie 2 tyg w stosunku np. do brzucha, czy uda. Lekarz mówi, że do 2 tyg to normalny błąd pomiarowy. Zresztą sama widzisz, inny sprzęt, inny lekarz i już różnią się wyniki. A fałd u mnie w 20 tc miał 4,1 mm, tak więc teraz pewnie by był znacznie większy. Do 6 mm to norma, u ciebie przekroczenie totalnie minimalne, co zapewne wynika z błędu pomiarowego. Echo wyjdzie ci dobrze, zobaczysz. Dziecko zdrowe. Gdyby miało wady genetyczne, to już byłoby widać po nieprawidłowościach kończyn, czaszki, nerek, obrzęków, wad serca. Nochal też nie jest mały, więc na ZD to nie wygląda.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie wcześniejszego pytania o kordocenteze to ja osobiście się nie zdecydowałam, dla mnie to było za duże ryzyko wiec niestety nie powiem jak to wyglada ale tu na pewno nie jest tak prosto jak po amniopunkcji, musisz być w szpitalu itp.
    Katberry spokojnie idź na echo serca bo podczas tego badania będzie najdokładniejsze usg i jeszcze będziesz miała raz mierzone wszystkie parametry i będziesz miała dobre porównanie, idź tylko do dobrego specjalisty. Co do fałdu to jest to słaby marker i tylko jeden. Mój dzidziuś miał pod koniec ciazy tych markerów już 5 a urodził sie zdrowym chłopczykiem. Odchylenia mogą być +/- dwa tygodnie a im późniejsza ciąża tym wahania mogą być większe bo od około 20 tygodnia dziecko już rośnie w swoim tempie.

• mokka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem po usg pierwszego trymestru. Wiek ciązy wg CRL 13+6, wg ostatniej miesiączki 13+1.
    CLR 80,2 mm
    NT 1,8 mm
    kość nosowa obecna.
    Łożysko - tylna ściana nisko
    Zły wynik to: przepływ na zastawce trójdzielnej - fala wsteczna.

Ryzyko (na podstawie samego usg) podstawowe/skorygowane
    trisomia 21 - 1:964 / 1:415
    trisomia 18 - 1:2531 / 1:1251
    trisomia 13 - 1:7889 / 1:7217

Pappe zrobiłam tuż po usg, wynik wieczorem przesłałam do doktora, czekam na nowy.
    Jutro jadę na nifty.

Czy któraś z Was miała fale wsteczną, która potem sama zniknęła? Czy bardzo się bać ? Jak nie zwariować ?

mthfr 677 hetero, 1298 hetero, PAI hetero, brzydkie cytokiny 5 x IUI
    3 lata starań, 2x biochemiczna - maj 2017, styczeń 2018 :(
    atdcjw4zirwf79qi.png
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie dzis zadzwonil lekarz z wynikami Fish, wszystko prawidłowe, zdrowa dziewczynka :)

Teraz musze czekac ok 2-3 tyg na pelne wyniki, nalezy sie zarejestrowac na wizyte w Poradni Genetycznej, rozmowa z lekarzem i wtedy odbiera sie wyniki papierowe

Dzis az sie popłakałam ze szczęscia, chociaz nie przyjmowałam do wiadomosci innego scenariusza niż ten że dzidzia będzie zdrowa, bo usg miałam bardzo dobre, to jednak stres był :)

Asiaf, mokka, nowa!, Stereo, edka85 lubią tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza gratulacje. Przypomn8j proszę hakie wartości bhcg i pappa.miałas w tescie podwojnym.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki dla przypomnienia:

wolne Bhcg 2,092 MoM
    Pappa 0,392 MoM

T21
    ryzyko podstawowe 1:226
    ryzyko skorygowane 1:77

T13 i T18 ryzyka skorygowane 1:8557 i 1:10558

USG bez zastrzeżen, więc ryzyko miałam tylko z krwi.

Po amnio nie miałam żadnych komplikacji.

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje prawidłowych wyników! :) ja jestem po echo serca, wszytko w porządku, miałam też dokładne inne pomiary i są dobre, waga 666 gr :)

nowa!, Karo_Wi, Stereo, edka85 lubią tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nowa! Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MammaMia ja tez mialam pobierana krew w srode ale w piatej kazali mi przyjechac powtorzyc, czekam przerazona na wynik. Ja mysle ze dopiero w przyszlym tygodniu zadzwonia. Gratuluje dziewczyny dobrych wynikow.

• MiaMamma Znajoma

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa! czemu kazali Ci powtarzać?

• katberry Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam trochę historii w necie i się trochę uspokoiłam. Widać że większość historii kończy się pozytywnie. Wasze wsparcie też dużo daje i dziś już podeszłam do sprawy spokojnie. Mimo to stwierdziliśmy, że robimy NIFTY i zaraz jadę oddać krew. To juz ostatnia chwila, żeby zrobić to badanie, a potem mogę żałować.
    Gratuluję dobrych wyników

‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ