X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo fałd macie ok. Norma jest do 6 mm. Jak idziesz do Roszkowskiego to czytałam że u niego idzie to ekspresem. Kieruje szybko na badania inwazyjne bez zbędnej zwłoki. Daj znać w srodę jak już będziesz po wizycie.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • catalina1988 Koleżanka

Wysłany: 31 maja 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Połówkowe miałam dokładnie w 20+4, córka ważyła 366 gramów. Grubość fałdu karkowego 3,6 mm. Nie wiem, czy to dużo czy nie. Wizytę mam we środę. Nie będzie za późno na ewentualne badania inwazyjne?
    Mi na tym etapie (około 20 tygodnia) proponowali kordocenteze bo na amniopunkcję już jest za późno. Niestety kordocenteze ma większy współczynnik ryzyka i dodatkowo zdarza się czasem, że wyniku nie ma bo jakieś komórki im nie chcą wyrosnąć (czy coś tym stylu).

edka85, Karo_Wi lubią tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Jak idziesz do Roszkowskiego to czytałam że u niego idzie to ekspresem. Kieruje szybko na badania inwazyjne bez zbędnej zwłoki.
    No właśnie, tak jak mówiłam... fabryka, moda...Nieważne nifty, nieważne że to jedna jedyna wada serca, którą mają też ludzie "genetycznie" zdrowi. Wysyła z automatu na zabieg kolejną z rzędu pacjentkę.

Mając przed sobą wyniki pappa z wysokim ryzykiem wiedziałam jedno, że nikt mnie nie przekona do badań inwazyjnych, a już na pewno nie tych z kłuciem pępowiny. Nipty mają tak wysoką skuteczność, że w zupełności wystarczą. A jakieś tam dwa przypadki, że komuś zdarzył się fałszywy wynik...nawet jeżeli, to nie wpadajmy w paranoję, że nas to też dotyczy.

Karo, wydaje mi się, że na amnio będzie za późno. Catalina dobrze mówi - teraz to już kordocenteza, czyli zamiast płynu z owodni pobierają krew wprost z pępowiny. Tu powikłania są znacznie większe niż przy amnio. Mi nawet przez myśl by nie przeszło, aby tak ryzykować.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Połówkowe miałam dokładnie w 20+4, córka ważyła 366 gramów. Grubość fałdu karkowego 3,6 mm. Nie wiem, czy to dużo czy nie. Wizytę mam we środę. Nie będzie za późno na ewentualne badania inwazyjne?

Przecież to całkowicie wynik w normie. Normy dla fałdu są inne niż dla NT.Norma jest do 6 mm, a nawet w niektórych opracowaniach mówi się o normie do 10 mm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 07:48

edka85 lubi tę wiadomość

• MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio powiedział mi lekarz, że amniopunkcja również nie daje 100 procent pewności. Badania nieinwazyjne mają bardzo wysoką skuteczność i naprawdę uważam, że bez wyraźnych wskazań nie ma sensu rozważać amnio.

3,6 to sam środek normy. Absolutnie ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 08:18

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catalina1988 zdecydowałaś się na kordocentezę? Jeśli tak to napiszesz, jak to wszystko wygląda- czy trzeba leżeć w szpitalu?

Edka85 ja to niby wszystko wiem. Jednak mam takiego pecha do tematów zdrowotnych, że wcale bym się nie zdziwiła, jakby i moim przypadku wynik nifty dało wynik fałszywie pozytywny. ARSA też niby ma tak wiele ludzi, a na tym forum znalazłam tylko jedną dziewczynę, u którego dziecka podejrzewali żyłę błądzącą (i się nie potwierdziło). Więc to chyba nie jest takie częste.

86monia mówię o badaniach inwazyjnych nie ze względu na powiększony fałd karkowy tylko że względu na ARSA. To też marker ZD.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • MiaMamma Znajoma

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Czytam Was od jakiegoś czasu i w końcu i ja się odezwę. Muszę bo się uduszę. Nie wiem, mam nierówno pod sufitem czy coś :(
    2 tyg temu byłam na USG prenatalnym, lekarz wynik określił jako korzystny, t21/1250, NT 2,4, CRL 75mm. No ale ja zawsze wiem swoje ;( I sobie wkręciłam, że coś nie tak jest. PAPPA nie robiłam, bo nie chcę się rozczarować statystyką, ale za to zrobiłam NIFTY. Tak, zrobiłam. Pewnie jeszcze ponad tydzień czekania, a ja mam wyrzuty sumienia, że wywołuje wilka z lasu i jak zwykle sie doszukuje dziury w całym. Nie mam już sił, jestem wrakiem, nic mnie nie cieszy :( Do wyniku to chyba wszystkie włosy mi wypadną. Eh.

• MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, u Was absolutnie nie ma powiększonego fałdu karkowego. Jeśli nawet ARSA, to podejrzewam, ze to nie w związku z ZD, tylko "taka uroda". Tak jak pisałam, moja mama o takich układach naczyń dowiedziała się w okolicach 70tki.

edka85, Karo_Wi lubią tę wiadomość

• MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaMamma, wkręcasz się. :)

• edka85 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to rzeczywiście z Ciebie histeryczka :) Obawiam się, że dobry wynik nifty też Cię nie uspokoi, bo zaczniesz doszukiwać się kolejnej "dziury w całym". Prawdę mówiąc, to do końca ciąży można zawsze czymś się stresować, a później takie znerwicowane dziecko się urodzi...Brakuje Ci wiary w to, że wszystko jest ok. Bo przecież masz dobre usg, więc po co wymyślasz, że dziecko jest jednak chore? Weź głęboki oddech, spójrz na swój
    brzuch i uwierz, że jest tam fajny, zdrowy dzieciaczek.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaMamma skoro mogłaś sobie na to pozwolić i zylabys w stresie do końca ciąży to dobrze, ze zrobiłaś. Tydzien szybko zleci a ulgę będziesz miec niesamowita :) a poki co to nie masz sie czym denerwowac, dużo spokoju, relaksu i pozytywnych mysli zycze, szukaj sobie zajęć, ktore wypełnia Ci czas.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • MiaMamma Znajoma

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 mąż też mi tak mówi, że po nifty będzie pewnie coś nowego :) ale ja już sama ze sobą i tym stresem nie wytrzymuję, więc czekam na ten wynik jak na zbawienie. Bo tak się nie da żyć. W ciąży z pierwszym też przesadzałam, ale teraz to już dramat. A Ty kiedy spodziewasz się wyniku?

Asiaf, robię co mogę, ale łeb pęka od natłoku myśli czasem. Dobrze, że małe w domu, to siłą rzeczy czas szybciej leci :)

• MiaMamma Znajoma

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 coś mi się pomyliło z tym Twoim wynikiem, przepraszam :)

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaMamma dobrze zrobiłaś. Jak się denerwujesz a mogłaś soboe pozwolić na nifty to dobrze zrobiłaś. Ja byłam w podobnej sytuacji. Robiłam nifty w 13 tyg choc po prenatalnych nie miałam wskazan. Ten wynik mnie uspokoił. A potem na połówkowych wyszly nieprawidłowości i lekarze mnie nie pokierowali na badania inwazyjne i teraz się zamartwiam jedyne pocieszenie daje mi nifty i nie zaluję że go robiłam.

MamaTuśka Monia 86
    Karo nie martwi się fałdem karkowym pisała o tym bo ja się jej pytałam bo to u nas jest on poza normą powyzej 6 mm. U Karo wyszło podejrzenie Arsa i tym się zamartwia.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo z tego co wyczytałam Catalina ostatecznie zrobiła tylko nifty i na kardocentezę się nie zdecydowała.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • MiaMamma Znajoma

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 - starałam się racjonalnie podejść do tematu i już nawet miałam wszystko poukładane w głowie. Ale oczywiście przeczytałam wszystkie internety i oczywiście to co najgorsze i sie zaczeło. Czekanie na wynik będzie męczarnią, ale rzeczywiście, pomimo braku wskazań musiałam się zdecydować, żeby nie zwariować i żeby mąż ode mnie nie uciekł ;) A Ty w którym jesteś tc?
    Nie zamartwiaj sie tym NF, z tego co zauważyłam to nie wszyscy lekarze nawet to sprawdzają na połówkowym.

• MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ok ;), dzięki.
    Wierzę, że zarówno ARSA, jak i 6,8 nie oznacza u Was nic niepokojącego. Gdzieś czytałam o normach do 10 przy fałdzie karkowym, zaś jeśli chodzi o badaną w 12tc przezierność, to wyobraźcie sobie znam przypadek z przeziernością 7mm. Dziecko zdrowe ;).

Asiaf lubi tę wiadomość

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaMama ja zaczełam 35 tydz. Ale od 21 tyg czyli od połowkowych mam lepsze i gorsze dni. Początkowe miesiace po połowkowych był straszny w większości przepłakany. Nawet pomimo nifty prawidłowego nie mogłam się uspokoić. Do głowy przychodziły mi myśli że może w moim przypadku nifty był fałszywy. Miałam żal że w miom przypadku lekarze jednak nie pokierowali mnie na badania inwazyjne.Teraz już się wyciszyłam nie mam już na nic wpływu ale starm się wierzyć w to moje małe cudo które noszę pod serduchem i które codziennie daje o sobie znać mocnymi kopniakami.
    Zobaczysz tydzień szybciutko zleci i będziesz mieć wynik. Ja w poniedziałek miałam pobieraną krew a w następny był już wynik.Będzie oczywiście ok. A teraz jest ładna pogoda więc zaplanuj sobie czas żebyś nie siedziała i za dużo nie rozmyslała.

MamaTuśka ja nigdzie nie trafiłam na info o normie do 10mm ale oczywiście jeżeli to prawda to jest to dla mnie pocieszenie.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • MiaMamma Znajoma

Wysłany: 1 czerwca 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh dziewczyny, niby medycyna poszła naprzód, jest tyle możliwości ale i ile nerwów przy tym. Powiem jak stara baba, ale kiedyś to było inaczej. Nasze mamy miały po 1 USG albo w ogóle nie miały, ciąża była czymś naturalnym, mało wiedziały, mało się zamartwiały.
    Lena8411 ja miałam krew pobraną w środę. Pewnie dopiero dziś próbka dotrze do laboratorium, z racji, że wczoraj wolne. Łudzę się, że dostanę wynik w przyszły piątek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żałuję że nie zrobiłam nifty. Niestety nie udzwignelibysmy tego finansowo. Ogólnie to badanie 1 trym jest dziwne. U mnie NT dość wysokie 2.57mm przy crl 7.03 cm. A ryzyko wyszło bardzo niskie.

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ