X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • kasiaczeek Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek mam echo serca i już zaczynam się martwić. Mój lekarz prowadzący nie widzi żadnej wady.
    Chciałabym żeby już był piątek i same dobre wieści.

1usah371rwy853le.png

NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
    Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
    Echo serca - wszystko dobrze

17.01.2019 synuś jest już z nami
  • zeberka2018 Znajoma

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaczeek wrote:
    W piątek mam echo serca i już zaczynam się martwić. Mój lekarz prowadzący nie widzi żadnej wady.
    Chciałabym żeby już był piątek i same dobre wieści.

Czyli Nifty bez amnio? Jaką miałaś biochemie? Bardzo długo czekasz na NIFTY :(

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeberka, Kasiaczek ma juz wynik Nifty, zdrowy chlopczyk :)
    Kasiaczeek bedzie dobrze, tez sie obawialam tego badania, a jeszcze bardziej wcześniejszego polowkowego, z każdym badaniem jest co raz lepiej i latwiej uwierzyc, ze wszystko w porzadku. ogromna ulga :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 11:12

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przychodzę jeszcze z jedną dobrą wiadomością - po wczorajszej wizycie Wikuni u neurologopedy (była z dzadkami) mamy zalecenie powtórzenia badania EEG, tym razem żeby zobaczyć jak pracuje mózg. Patrząc na całokształt rozwoju i brak okresów stopowych powstało podejrzenie, że należy do grupy dzieci z ZD bez upośledzenia umysłowego a jeśli upośledzenie jest to bardzo lekkie :D

Asiaf, kasiaczeek, Bisia, Av, Anet85, Betti37, agii81, Kinga40 lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia super wiesci, trzymamy kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 11:37

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asif dziękuję za słowa otuchy. U mnie połówkowe dopiero 11 września.
    Jak echo wyjdzie dobrze to już chyba nic wydarzyć się nie może.
    A tak dzisiaj na pocieszenie mój maluszek wyraźnie kopie :-D to pierwsze takie ruchy, które nie mogą być niczym innym.

Zeberka pappa 2,020 MoM, wolne beta hcg 0,985, nt 3.6, nieprawidłowy przepływ żylny.
    ryzyko 21 1:4, 18 1:121, 13 1:628
    A wydaje mi się, że biochemia całkiem niezła, jednak nie zmieniła niczego w w ryzyku (jakie samo ryzyko po samym usg).
    Nifty
    21 1:167970
    18 1:6334942
    13 1:64267794
    Na nifty czekałam 8 dni. Po dobrym wyniku nifty nie chciałam robić aminopunkcji, moj lekarz prowadzący też tak uważał.

Asiaf lubi tę wiadomość

1usah371rwy853le.png

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia mocno trzymam kciuki, to fantastyczne wiadomości :-D.

1usah371rwy853le.png

• Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, chciałabym dołączyć do wątku.

W piątek wszystko nam się zawaliło po prenatalnym usg. Staraliśmy się ponad 2 lata. Wczoraj byłam na kolejnym usg genetycznym, aby uzyskać więcej informacji.

-podejrzenie wodogłowia
    -rozszczep kręgosłupa
    -wada serduszka
    -wada jelit
    -hipotrofia, ciąża młodsza o ok 4 tygodnie
    -podejrzenie triploidii, patau lub edwardsa
    -chłopczyk, więc rokowania dotrwania do porodu sa bardzo małe

Skończyłam 16tc, jutro w trybie pilnym idę do szpitala na amnio metodą fish, więc na wyniki nie będę długo czekać.
    Czy sa tu osoby, które robiły badanie tą metodą?
    Czy daje ona wiarygodne wyniki np, czy wada genetyczna jest spontaniczna (losowa) czy zależna od kariotypu rodziców?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 13:02

• zeberka2018 Znajoma

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Część dziewczyny, chciałabym dołączyć do wątku.

W piątek wszystko nam się zawaliło po prenatalnym usg. Staraliśmy się ponad 2 lata. Wczoraj byłam na kolejnym usg genetycznym, aby uzyskać więcej informacji.

-podejrzenie wodogłowia
    -rozszczep kręgosłupa
    -wada serduszka
    -wada jelit
    -hipotrofia, ciąża młodsza o ok 4 tygodnie
    -podejrzenie triploidii, patau lub edwardsa
    -chłopczyk, więc rokowania dotrwania do porodu sa bardzo małe

Skończyłam 16tc, jutro w trybie pilnym idę do szpitala na amnio metodą fish, więc na wyniki nie będę długo czekać.
    Czy sa tu osoby, które robiły badanie tą metodą?
    Czy daje ona wiarygodne wyniki np, czy wada genetyczna jest spontaniczna (losowa) czy zależna od kariotypu rodziców?

czy to zostało wykryte w USG 11-14 tydzień czy w jakimś innym? Miałaś Pappa?
    Trzymaj się :(

• Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciaża od początku była młodsza, więc przekładano mi terminy badania pappa z tygodnia na tydzień.
    Ostatecznie zrobiono mi usg w 16 tc (wg usg ciąża młodsza o 3-4 t)
    Na wyniki pappy czekam do końca tygodnia, ale moja dr zadziałała i mnie przyjmą na oddział szybciej, zanim przyjdą wyniki.

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka po amniopunkcji dowiesz sie wszystkiego. Potwierdzi lub wykluczy wady genetyczne. Trzymam za Was kciuki.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś miał amniopunkcję metodą fish?
    W cenniku mojego szpitala widnieje cena ok 1000zł, natomiast moja doktorka wspominała o max 400 zł i zastanawiam się czy przy skierowaniu to badanie jest dofinansowane przez NFZ? Moja Dr jest akurat na urlopie.

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
    Ja nie robiłam amniopunkcji, ale z tego co dziewczyny piszą to fish kosztuje około 1000.

1usah371rwy853le.png

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaoja przykro mi ze nie dostajesz dobrych wiesci od lekarzy, rozumiem co czujesz bo w drugiej ciąży przechodzilam podobna historie, i u nas to byla wada losowa. W trzeciej niestety tez los nas nie oszczedzil i ponownie wada losowa, ktora miala sie nie powtorzyc. Za kazdym razem to chlopcy. Oczywiscie zbadalismy nasze kariotypy i sa ok. Obecna ciaza przebiega prawidlowo i mamnadzieje ze tak pozostanie.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi przykro mi. Mogę wiedzieć jakie to były wady? Czy amniopunkcja wystarczyła, aby poznać w 100% przyczynę?

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my nie robilsmy amniopunkcji bo kilku niezaleznych lekarzy stwierdzilo ze to wady letalne i losowe ze to nawet nie moze byc jakas jedna wada a sytuacja pogarszala sie z dnia na dzien, u nas bylo bezczaszkowie, brak powlok brzusznych i wiele innych wiec nie robilismy genetyki w tej drugiej ciazy.natomiast w trzeciej ciąży juz badalismy genetyke ale po poronieniu zeby poznac przyczyne i okazalo sie ze dziecko mialo tripolidie, czyli wada losowa. Dla pewnosci zrobilismy nasze kariotypy i sa ok. Ale mysle ze ty musisz zdecydowac sie na amniopunkcje to badanie wskaże co sie dzieje z dzieckiem.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przykro mi, że ciąża nie może być spokojna i pełna radości..... Ja odebrałam wynik pappa. W USG ryzyko podstawowe T21 1:434 skorygowane 1:442. Wyniki z krwi:. Wolne Beta HCG -0,993 MoM. PAPP-A - 1,457 MoM. W podsumowaniu ryzyko T21 1:3150 ryzyko niskie. Chyba mnie to uspokoiło, a wszystko przez NT2,4mm i błąd lekarza który mnie postarzał o rok na pierwszym USG ryzyko podst1:364 skorygowane 1:208,ale wówczas płód miał 60mm (w badaniu 2 dni później 65mm). Nic nie piszą o funkcji łożyska, a ja nie znam się kompletnie na wynikach. Za 1,5 tyg. Będzie pewnie wynik testu neoBona

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny...cóż ja mogę napisać...Może nie powinnam, ale po porodzie nie jest lepiej jeśli chodzi o strach o zdrowie dziecka...Gabi jutro kończy miesiąc, i po początkowych dobrych 2 tygodniach przyszły kiepskie...bóle brzucha, problemy z kupą itp. Najpierw przysrosty bardzo duże, że lekarz stwierdził, że bóle brzucha z przejedzenia i jelita nie nadążą trawić...Przysrosty o tyle dziwne, że małej 5-7 min na cycku starczało i w nocy po 5 h i dobudzić nie mogłam. Jak po 2 tyg problem z kupą, po czopku poszło, ale brak przyrostu wagi i coraz większe problemy z brzuchem...W piątek wizyta u rodzinnej i tak namieszała żeby zaoszczędzić na skierowaniu na usg jamy brzusznej, że chcieli nas kłaść w szpitalu...Odmówiłam, w usg wszystko ok. Odebrałam wynik morfologii - lekko podwyższone crp ale nic poza tym...w pon kontrola i dziecko już ok, spokojne niby wszystko gra. wczoraj cyrk przy piersi, a mleka pełno bo ciągle i tak walczę z nawałem...Podałam w końcu moje butelką, w nocy ok cycek, rano od nowa cyrki i szarpanie się... Teraz śpi i dużo pierdzi...Może była zagazowana...kropelek mam całą lodówkę. Na to na tamto i sramto a i tak dziecko się męczy...Mam załapać jeszcze mocz ale ciężko idzie. Do tego jeśli wyjdą bakterie, a o to nie trudno ( znam to z ciąży...) to i tak szpital bo nikt dziecku antybiotyku nie poda... Przy córce starszej piękne było nasze kp i córka taka książkowa...Teraz dziecko ma pleśniawki, odparzony tyłek (każdy pierd z kleksem...) a ja obwiniam siebie..bo przecież wszystko to z niewłaściwej pielęgnacji wynika...a ja już nie ogarniam...albo pieprzę się z kroczem po porodzie (wietrzenie, podmywanie i osuszanie po każdym siku), albo z cyckami (pleśniawki u dziecka). Jak nie pielucha, to karmienie całe w nerwach, znów pielucha, posmaruj dziecku język od pleśniawek, podaj kropelki na kolki, na wzdęcia, probiotyk, wit c na pleśniawki, wit d...no dnia nie starcza. A i starszą trzeba ogarnąć...Idzie do szkoły, a ja nawet nie będę na rozpoczęciu bo tak niefortunnie usg bioderek mamy 3.09... No to się wyżaliłam...

Wiem, że są dużo ważniejsze problemy, choćby czytając ostatnie posty, ale jakoś tak mi smutno, że się ani ciążą do końca człowiek nie mógł cieszyć, i teraz znów stres...

• Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja amiopunkcja nie wyszła, crl było zbyt małe 12+2 przy ciąży wg om 16+3.
    Dlatego skierowano mnie min do szpitala bielańskiego w Wawie na biopsję kosmówki.
    Czy któraś z was ma za sobą badanie tam, jak to wygląda w praktyce?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Moja amiopunkcja nie wyszła, crl było zbyt małe 12+2 przy ciąży wg om 16+3.
    Dlatego skierowano mnie min do szpitala bielańskiego w Wawie na biopsję kosmówki.
    Czy któraś z was ma za sobą badanie tam, jak to wygląda w praktyce?
    Kiedy masz badanie? Ja niestety nic nie wiem na ten temat oprócz tego co w necie piszą...

‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ