X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkoja bardzo mi przykro ze jestes w takiej sytuacji, gdy to czytam to wracaja bardzo smutne wsponienia z drugiej straconej ciazy, lzy same naplywaja do oczu. niestety nasz synek nie zdecydowal za nas i to byl najgorszy czas w moim zyciu. Teraz z pespektywy czasu, gdy rany sie zabliznily dziekuje Bogu tez za Adasia, ta tragedia zmienila mnie jako czlowieka, umocnila moje malzenstwo i napewno sprawila ze gdy doczekamy sie maszej córeczki na swiecie bedziemy kochac ja postokroc, bedziemy w jej oczkach dostrzegac cząstkę kazdego z naszych straconych dzieci a szczegolnie Adasia bo ta strata byla tragiczna. Musisz wiedziec ze czlowiek w obliczu takiej tragedi jest w stanie zniesc naprawde wiele, i nawet jesli bedzie zyl krotko to kochalas go ogromnie i on to czuje. Zycze Ci duzo sily.

edka85, Karo_Wi, Asiaf, Ojkaojka lubią tę wiadomość

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi, Ty naprawdę dużo przeszłaś, pamiętam Twoją historię, ale się nie poddałaś i dziś oczekujesz zdrowej dziewczynki. Podziwiam Cię za tę siłę. Trochę już jestem na forum i nieco zaobserwowałam. Jest dużo dziewczyn po stratach, niektóre po wczesnych, a inne po naprawdę traumatycznych. Na moim wątku jest koleżanka, która przeżyła pięć strat, ale to cierpienie jej wynagrodziła szósta udana ciąża, zaś teraz w październiku oczekuje już narodzin drugiego dziecka. Na lutówkach jest dziewczyna z bagażem dziewięciu aniołków, ale i dla niej zaświeciło słońce, bo obecna ciąża rozwija się prawidłowo. Mogłabym jeszcze inne wymienić, lecz tu nie chodzi o udowadnianie czegoś. Najważniejsze to nie stracić wiary w to, że jeszcze wszystko będzie dobrze.

Asiaf lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojka, zauważyłam, że już po wszystkim...Bardzo mi przykro :(

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mały zdecydował :(
    W czwartek byłam na wizycie kontrolnej u mojej gin, serce już nie biło, okazało się, że moje bóle to już skurcze i miałam rozwarcie.
    Trafiłam od razu na IP, gdzie po ok godzinie poroniłam, nawet leki nie zdążyły zbyt dobrze zadziałać.
    Myślę, że mogło na to wpłynąć też odstawienie progesteronu oraz sama amniopunkcja, na której odessali mi sporo wód (a wcześniej i tak było ich mało).
    W kariotypie wyszło, że mały był jednak dziewczynką, nie wykryto z. edwardsa ani patau. Miałam badanie metodą mikromacierzy acgh, która ma jedną wadę - nie wykrywa poliploidii, dlatego uważamy z lekarzem, że nasza mała miała triploidię, co potwierdzały usg.

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze to nie jest pocieszenie ale dobrze ze dzieciatko samo zdecydowalo kiedy odejsc. Malenstwo zawsze bedzie w twomi sercu i bedzie jako Aniolek opiekowało sie przyszlym rodzenstwem. Dużo, dużo siły dla Ciebie.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • kasiaczeek Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po połówkowych. Dzidziuś rozwija się dobrze. Wszystkie parametry w normie. Serduszko dobrze bije.
    Czuje jak fajnie się wieści i kręci. Oby tak już do końca ciąży.

Asiaf, Marsylia lubią tę wiadomość

1usah371rwy853le.png

NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
    Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
    Echo serca - wszystko dobrze

17.01.2019 synuś jest już z nami
  • Spero777 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Postanowiłam zmusić się do opisania mojej historii, która jeszcze nie ma finału. Jestem w pierwszej ciąży. Przygotowałam się do niej. Tak mi się wydawało. Przed ciąża zrobiłam badania toxoplazmozy, listerii i inne. Przez rok przed ciążą brałam wit. B w tym kwas foliowy metylowany i wit. D3. W ciąży clexane bo dużo wcześniej zdiagnozował mnie hematolog pod katem problemów z krzepliwością. Ciążę prowadzi ginekolog z Babka Medica (dziwczhny z Wawy wiedzą co to za przychodnia). Panicznie bałam się, że cos może pójść nie tak. Zrobiłam test PAPPA i NIFTY w 12 tc. Wszystko super. Do czasu... W 20 tc usg połówkowe wykazało prawdopodobną niedrożność dwunastnicy płodu. Lekarz z Babka Medica na wydruku z usg wypisał, żd kieruje mnie do szpitala Bielanskiego do poradni wad płodu, ale skierowania wypisać nie chcial... miałam czekać 2 tyg aż z urlopu wróci lekarz prowadzący! Skierowanie dostałam w Luxmedzie. Na usg w Bielanskim potwierdzono dziwny duży twór obok żołądka i ... fałd karku 7 mm. W Babce Medica 2 dni wcześniej fałd karku 2,3mm... dziś w Bielanskim na powtórnym usg znów 6mm... Ryzyko trisomii na podstawie obrazu usg można oszacować na 30-50%... Jutro mam amnio. Boję się powikłań i wyniku... Jeszcze bardziej boję się decyzji, którą najpewniej będę musiała podjąć... Mam żal do lekarzy z Babki, bo najwyzrazniej pomiary usg z 12 i 20 tc są przynajmniej częściowo fałszywe. Co do NIFTY to zastanawia mnie jak dużo kobiet na tym forum miało fałszywie negatywny wynik? Znalazłam info o 3 takich przypadkach w Polsce. Dzieci urodziły się z ZD mimo prawidłowego NIFTY...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 10:30

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero777 bardzo mi przykro, z powodu złego polowkowego. Sam fald karkowy to duzo mniejszy marker niż przeziernosc z pierwszego badania prenatalnego. Pamiętam historie, gdzie dziewczyna po prawidlowym wyniku Nifty, tez miała na polowkowym fald powyżej normy i sie tym bardzo martwila, a dzidzius urodzil sie zdrowy. Niestety nic nie wiem o niedroznosci dwunastnicy. Na forum nie bylo przypadku zeby dziecko urodziło sie z trisomia mimo prawidlowego Nifty. W Twoim przypadku tez nie mozna mówić jeszcze o fałszywym wyniku, mam nadzieje, ze taki nie będzie. Trzymam kciuki za amnio i prawidlowy wynik. Daj znac koniecznie jak będziesz już po zabiegu. A jak zinterpretowal ten obraz usg lekarz? Po Twoim wpisie sadze, ze zasugerowal trisomie? Ja uslyszalam to po pierwszym usg i swiat mi sie zawalił, mialam przeziernosc powyzej normy. Nie powinien byl tak mowic, bo to oznaczało jedynie podwyzszone ryzyko choroby a nie chorobe. U nas wynik Nifty tez prawidlowy.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak jak sama piszesz obraz usg to 30-50% a Nifty ponad 99% i tego bym sie trzymala. Amniopunkcja ma większy zakres badania, mam nadzieje, ze Cie uspokoi. Dużo zdrowka dla maluszka.

edka85 lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Spero777 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf, napiszę o wyniku, o ile psychicznie w ogóle do niego dotrwam. Niedrożność dwunastnicy wiąże się w 30-50% przypadków z ZD. Dlatego wg lekarza konieczne jest amnio. Co do usg z 12 tc - biorąc pod uwagę jaką pomyłkę w pomiarze karku zrobił lekarz w 20tc na tym samym aparacie mam wątpliwości co do pomiarów przezierności karku z 12 tc. Prawdopodobnie wynik 1,8 jest fałszywy. Pewnie już wtedy powinnam była dostać skierowanie na amnio.

• Spero777 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak na marginesie, to pomijając pomiar fałdu karku, pomiary z Babka Medica w zasadzie w ogóle nie pokrywają się z tymi z Bielańskiego wykonanymi 2 dni później... Straszne rozbieżności. A usg w tej przychodni kosztuje 250 zł...

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele dziewczyn tutaj mialo po pierwszym usg podwyższona przeziernosc, nieprawidłowe przeplywy lub niewidoczna kość nosowa a decydowaly sie na Nifty a nie amnio i ten wynik im wystarczal, badz dobrej mysli.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sądzę, aby te wszystkie badania w 12 tc, pappa i nifty się pomyliły... Mówiąc o wadzie układu pokarmowego raczej mówimy o wadach rozwojowych, a niekoniecznie genetycznych. Podobnie sprawa miała się z dziewczynami, u których stwierdzono w sercu płodu arsa - dzieci nie mają wad genetycznych, a co najwyżej nieprawidłowość w tym organie (która ponadto nie powinna mieć wypływu na jakość ich życia). Poszerzone nerki, niedrożności układów, problemy z zastawką, wsteczne przepływy...sporo już tu było przypadków wykrywania takich wad. I oczywiście lekarze zawsze podejrzewają, że ma to jakiś związek z trisomią. Ale skoro Twoje wcześniejsze badania wykluczyły taką opcję, to powinnaś być dobrej myśli. I przestań wmawiać sobie, że będziesz musiała podjąć tę najgorszą decyzję. Zapewne tak się nie stanie, bo wszystko skończy się dobrze. Przy ZD jest wiele charakterystycznych wad widocznych na usg. I wcale nie jest to niedrożność dwunastnicy, lecz szereg innych, które nie zostały u Twojego dziecka stwierdzone, prawda? Fałd karkowy 6 mm jest graniczny i jeszcze nie świadczy o chorobie. Wszystko też zależy na jakim etapie go mierzono. Robisz amnio, którego prawidłowy wynik powinien Cię uspokoić. Pamiętaj o opcji fish - dzięki niej przestaniesz się już nieustannie zamartwiać.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Spero777 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wiem. I tylko to mnie trzyma przy życiu, ale duże nieprawidłowości na usg połówkowym to już nie są tak miękkie markery jak przezierność czy fałd karku. Niestety muszę brać to pod uwagę. Jeśli usg połówkowe jest ok, to NIFTY moim zdaniem w takim wypadku się nie myli i wtedy nie ma co się bać. W moim przypadku niestety jest inaczej.

• zeberka2018 Znajoma

Wysłany: 12 września 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero777 wrote:
    Cześć. Postanowiłam zmusić się do opisania mojej historii, która jeszcze nie ma finału. Jestem w pierwszej ciąży. Przygotowałam się do niej. Tak mi się wydawało. Przed ciąża zrobiłam badania toxoplazmozy, listerii i inne. Przez rok przed ciążą brałam wit. B w tym kwas foliowy metylowany i wit. D3. W ciąży clexane bo dużo wcześniej zdiagnozował mnie hematolog pod katem problemów z krzepliwością. Ciążę prowadzi ginekolog z Babka Medica (dziwczhny z Wawy wiedzą co to za przychodnia). Panicznie bałam się, że cos może pójść nie tak. Zrobiłam test PAPPA i NIFTY w 12 tc. Wszystko super. Do czasu... W 20 tc usg połówkowe wykazało prawdopodobną niedrożność dwunastnicy płodu. Lekarz z Babka Medica na wydruku z usg wypisał, żd kieruje mnie do szpitala Bielanskiego do poradni wad płodu, ale skierowania wypisać nie chcial... miałam czekać 2 tyg aż z urlopu wróci lekarz prowadzący! Skierowanie dostałam w Luxmedzie. Na usg w Bielanskim potwierdzono dziwny duży twór obok żołądka i ... fałd karku 7 mm. W Babce Medica 2 dni wcześniej fałd karku 2,3mm... dziś w Bielanskim na powtórnym usg znów 6mm... Ryzyko trisomii na podstawie obrazu usg można oszacować na 30-50%... Jutro mam amnio. Boję się powikłań i wyniku... Jeszcze bardziej boję się decyzji, którą najpewniej będę musiała podjąć... Mam żal do lekarzy z Babki, bo najwyzrazniej pomiary usg z 12 i 20 tc są przynajmniej częściowo fałszywe. Co do NIFTY to zastanawia mnie jak dużo kobiet na tym forum miało fałszywie negatywny wynik? Znalazłam info o 3 takich przypadkach w Polsce. Dzieci urodziły się z ZD mimo prawidłowego NIFTY...

Dlatego warto robić USG u kilku specjalistów... Ja robię każde z USG u trzech z róznych ośrodków, wysokoocenianych na znanylekarz

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero777 przykro ze musisz sie tak martwic o Malenstwo, doskonale cie tu rozumiemy bo kazda z nas kiedys tez przechodziła przez takie sytuacje, na szczescie jest nadal nadziejeja ze z dzidzusuem bedzie ok. Bedziemy czekac na wiesci i mocno trzymac kciuki.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero ja czekam na synka z Zespołem Downa. Jestem w 24tc.

Na usg w 12tc NT 5mm i niedomykalnosc zastawki. Skierowanie na amniopunkcję.
    Amnio miałam w 16tc. Wynik po 10 dniach -ZD.

Na połówkowych fald karkowy 6mm i niedrożność dwunastnicy oraz wada serca. Typowe wady przy ZD.

Nie pocieszę Cię, niestety. Ale objawy które masz mogą świadczyć o ZD.

Edka: u mojego synka na usg nie było i nie ma innych anomalii oprocz atrezji dwunastnicy i wady serca.
    Kość nosowa piękna od razu w 12tc. Nie było jak piszesz " wielu charakterystycznych wad" w 12 tc.
    Ale juź w 20 tc tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 11:43

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero777 wrote:
    Tak, wiem. I tylko to mnie trzyma przy życiu, ale duże nieprawidłowości na usg połówkowym to już nie są tak miękkie markery jak przezierność czy fałd karku. Niestety muszę brać to pod uwagę. Jeśli usg połówkowe jest ok, to NIFTY moim zdaniem w takim wypadku się nie myli i wtedy nie ma co się bać. W moim przypadku niestety jest inaczej.
    Niekoniecznie po prawidlowym Nifty, usg musi wyjsc idealnie. Wieksze prawdopodobienstwo, ze ta wada nie jest związana z trisomia, tylko jak pisze Edka to wada rozwojowa a w takim przypadku skupiałabym się na tym jak i kiedy możliwe jest jej lecznie. Oczywiście nie wiemy tu nic ba 100%, ale zawsze trzeba miec nadzieję, myślę, ze to nie jest żaden wyrok, trzymaj sie ciepło!

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Spero777 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuje za pocieszenie. Jakoś muszę dotrwać do wyników punkcji, choć mogę podejrzewać jaki jest wynik.

Bisia, nasza sytuacja różni się o tyle, że Ty w 17 tc miałaś możliwość wyboru. Ja mogę już go nie mieć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero777 wrote:
    Dziewczyny, dziękuje za pocieszenie. Jakoś muszę dotrwać do wyników punkcji, choć mogę podejrzewać jaki jest wynik.

Bisia, nasza sytuacja różni się o tyle, że Ty w 17 tc miałaś możliwość wyboru. Ja mogę już go nie mieć.

Zgadza się. Ruchy czułam od 16+2.
    Nie mogłam podjąc innej decyzji jak urodzić. Nie wybaczyłabym sobie. Na to dziecko - moje 3 dziecko czekałam 2 lata.
    Nadmienię tylko ze to moje 2 niepełnosprawne dziecko: córka l.14 jest niewidoma.

Trzymaj się!

Asiaf lubi tę wiadomość

‹‹ 462 463 464 465 466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ