X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 13 września 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85, ja sie pytałam wszystkich lekarzy i tylko jeden miał przypadek, że nipt pomylił się ale wtedy wynik był fałszywie pozytywny czyli dziecko było zdrowe mimo zlego wyniku. Ale wyniki fałszywie pozytywne zdarzają się dużo częściej niż fałszywie negatywne ze względu na metode badania wolnego dna. Moim zdaniem jeśli nipt wychodzi w porządku to ryzyko że się poroni po amnio jest nieporównywalnie większe niż szansa że nipt się pomylił.

edka85 lubi tę wiadomość

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • martek88 Koleżanka

Wysłany: 14 września 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spero, zobaczysz będzie dobrze, a ten twór w brzuszku może sam zniknąć. Tak było u mnie. W bad połowkowym tez w babca medica- podejrzenie torbieli w jamie brzusznej, skierowanie do Por. Wad do Instytutu. W międzyczasie zrobiłam Usg u dr Dudarewicza, ktory podejrzewał niedrożność jelit. Następnie po ok. 2 tyg. wizyta w Por. Wad- wszystko w brzuszku ok. Po urodzeniu w brzuszku też wszystko dobrze. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!

Spero777 lubi tę wiadomość

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
    Synek 11.05.2017 <3
    Aniołek 2016 12 tc <3
  • zeberka2018 Znajoma

Wysłany: 17 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Cześć dziewczyny. Pisałam jakiś czas temu w tym wątku w związku ze złymi wynikami Pappy (ryzyko trisomii 21 1:114, usg prawidłowe). Mnie mój lekarz prowadzący i poradnia genetyczna od razu skierowali na amniopunkcję. Natomiast ja jeszcze przed wizytą w poradni zrobiłam Nifty. Miałam nadzieję, że wyniki będą w ciągu tygodnia, zanim przyjdzie termin zabiegu. Niestety nie było ich i zdecydowaliśmy z mężem, że jednak zrobimy amniopunkcję, żeby nie zamknąć sobie żadnej drogi. Zabieg miał wykonywać doktor Roszkowski, to jeden z lepszych specjalistów w kraju, co w jakiś tam sposób mnie uspokajało. Czekałam do niego w szpitalu w kolejce ponad cztery godziny. Przed samym zabiegiem robiła ze mną wywiad młoda lekarka, gdy dowiedziała się o Nifty, zapytała czy na pewno nie chcę poczekać na wyniki, zanim zrobię amnio. To samo stwierdził doktor Roszkowski, wykonał USG, które było jak najbardziej prawidłowe i powiedział, że amniopunkcja przed wynikami Nifty jest w tej sytuacji zupełnie bez sensu. Prosił, żeby zgłosić się z wynikiem i wtedy zdecyduje. Tego samego dnia odebrałam Nifty - wynik prawidłowy, ryzyko w miliardach. W szpitalu stwierdzili, że w takiej sytuacji nie ma potrzeby robić amniopunkcji, chyba że bardzo się upieram.
    Piszę tu o tym dlatego, że wiele z Was zastanawia się nad wiarygodnością wyników takich badań jaki Nifty. Dla mnie to, że lekarz z tak ogromnym doświadczeniem, słynący z tego, że jest zwolennikiem amniopunkcji i kieruje na nią większość pacjentek z nieprawidłowościami w usg czy biochemii, nie podważa w żaden sposób wyniku Nifty było argumentem, żeby amniopunkcji jednak nie robić. Oczywiście nadal jestem trochę w stresie, obawiam się usg połówkowego. Wiem, że Nifty nie wykrywa rozmaitych chorób. Ale ufam w wiedzę specjalistów i cieszę się wreszcie ciążą.

Cześć, mam taki sam problem - u mnie t21 1:71 :( Robiłam Harmony i Panorama i też wszystko OK. Chciałabym porozmawiać z dr Roszkowskim - jak się do niego dostać?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2018, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.
    Mam 35 lat, pierwsza ciąża- umówiłam już prenatalne (pappa i usg), ale zastanawiam się nad Panoramą.
    Lekarz sugeruje poczekać na pren i jeżeli będzie źle to wtedy robić / plus amnio.
    Kiedy najlepiej robić taki test (w którym tyg?).. czy warto zrobić przed pappa i usg?

• edka85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli koniecznie rozważasz panoramę, to możesz ją wykonać już w 10 tc, a wyniki pewnie dostaniesz akurat w okolicach usg prenatalnego. W takiej sytuacji nie widziałabym już sensu robienia pappa - no bo po co Ci jakaś statystyka prawdopodobieństwa trisomii, skoro panorama skutecznie ją wykluczy? Natomiast trochę racji ma lekarz mówiąc, że lepiej zrobić najpierw usg. Bo jeżeli będzie wszystko ok, to i brak wskazań do amnio lub nipt. Ja jestem po panoramie, ale powiem tak - nie robiłabym jej, gdyby nie to, że mi pappa wyszła kiepska. A tak w ogóle to żałuję, że nawet tą pappa wykonałam, bo samo usg było dobre i mi wystarczyło. Wszystko jednak zależy od Twojego samopoczucia. Jeśli jesteś "panikarą" i wiesz, że nawet dobre usg nie uspokoi Cię i potrzebujesz dodatkowej pewności, to zrób już wcześniej panoramę i to najlepiej w tej wersji max rozszerzonej. Ja stwierdziłam, że jak już mam robić ten test i wysyłać krew do jankesów, to przynajmniej powykluczam te wszystkie dodatkowe choroby i triploidie - poza podstawowymi trisomiami.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Jeżeli koniecznie rozważasz panoramę, to możesz ją wykonać już w 10 tc, a wyniki pewnie dostaniesz akurat w okolicach usg prenatalnego. W takiej sytuacji nie widziałabym już sensu robienia pappa - no bo po co Ci jakaś statystyka prawdopodobieństwa trisomii, skoro panorama skutecznie ją wykluczy? Natomiast trochę racji ma lekarz mówiąc, że lepiej zrobić najpierw usg. Bo jeżeli będzie wszystko ok, to i brak wskazań do amnio lub nipt. Ja jestem po panoramie, ale powiem tak - nie robiłabym jej, gdyby nie to, że mi pappa wyszła kiepska. A tak w ogóle to żałuję, że nawet tą pappa wykonałam, bo samo usg było dobre i mi wystarczyło. Wszystko jednak zależy od Twojego samopoczucia. Jeśli jesteś "panikarą" i wiesz, że nawet dobre usg nie uspokoi Cię i potrzebujesz dodatkowej pewności, to zrób już wcześniej panoramę i to najlepiej w tej wersji max rozszerzonej. Ja stwierdziłam, że jak już mam robić ten test i wysyłać krew do jankesów, to przynajmniej powykluczam te wszystkie dodatkowe choroby i triploidie - poza podstawowymi trisomiami.
    Dziękuje za odp. Tak - trochę panikuję, bo skończyłam 35 lat :( pappa mam na NFZ ..
    ale od 10 tyg / to może być za mało Dna w mojej krwi ? Może poczekać i zrobić po prenatalnych - wtedy byłoby więcej/ mam tez spora nadwagę i obawiam sie ze to też obniża szanse na badanie. Czeka sie 2 tyg na wynik ? Czyli jeżeli usg bedzie Ok to byś nie drążyła dalej ?

• edka85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziękuje za odp. Tak - trochę panikuję, bo skończyłam 35 lat :( pappa mam na NFZ ..
    ale od 10 tyg / to może być za mało Dna w mojej krwi ? Może poczekać i zrobić po prenatalnych - wtedy byłoby więcej/ mam tez spora nadwagę i obawiam sie ze to też obniża szanse na badanie. Czeka sie 2 tyg na wynik ? Czyli jeżeli usg bedzie Ok to byś nie drążyła dalej ?
    Wbrew pozorom większość dzieci z ZD rodzą kobiety przed 30-tką. No ale kalkulator pappa i tak podnosi ryzyko dla kobiet powyżej 35 r. Dlatego w Twoim przypadku wiek może wpłynąć znacząco na wynik pappa i niepotrzebnie Cię zestresować.
    Nie spotkałam się z tym, aby nadwaga stanowiła przeciwwskazanie do wykonania nipt w 10 tc. Testy są tak czułe, że wystarczy już chyba 2% cffDNA, aby wykonać badanie. Sytuacje, w których nie udało się uzyskać takiego wyniku są naprawdę sporadyczne. Wtedy po prostu pobiera się ponownie krew (oczywiście bezpłatnie).
    Ja na wynik czekałam 3 tyg, ale to mogło wynikać z tego, że akurat były Święta Wielkanocne. Zazwyczaj to jest 14 dni.
    W moim przypadku wystarczyło mi tylko usg, było bardzo dobre i jak się okazuje - dziecko rzeczywiście prawidłowo się rozwija i nie ma żadnych wad. Ale dałam się namówić na pappa i dalej poszło jak w domino. Niski wynik białka pappa - zwiększenie ryzyka trisomii - sugestia lekarza, że warto zrobić test dna. Byłam tak zestresowana tą sytuacją, że się zgodziłam. I tylko tym samym zafundowałam sobie kolejny stres na kilka tygodni. Po czymś takim doszłam do wniosku, że przy następnej ciąży już nie dam się tak zmanipulować, usg jest wystarczające. Nawet nieprawidłowe pappa nie miało u mnie znaczenia. Podobno - poza wadami genetycznymi - wskazuje ono na zwiększone ryzyko wystąpienia niewydolności łożyska, hipotrofii, przedwczesnego porodu...Nic takiego u mnie nie wystąpiło. Przepływy mam "od zawsze" wzorowe, dziecko nieustannie rośnie i ma 2 tyg do przodu, porodu ni widać ni słychać.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77, spokojnie mozesz już robić nipt ale moim zdaniem jeśli wogóle rozważasz amnio to może nie ma sensu wydawać 3k? Mi pappa wyszła źle ale nie chciałam robić amnio, dlatego zrobiłam nifty... Edka85 ma racje że tak naprawdę usg jest bardzo dobrym badaniem a pappa to tylko statystyka... Ja z automatu zrobiłam pappa bo też mam skończone 35 lat i potem żałowałam bo pomijając ogromny stres to wpadłam w tę nieszczęsną machine: mnóstwo czasu i kasy poszło na badania i konsultacje... Trzymam kciuki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Ciasteczko77, spokojnie mozesz już robić nipt ale moim zdaniem jeśli wogóle rozważasz amnio to może nie ma sensu wydawać 3k? Mi pappa wyszła źle ale nie chciałam robić amnio, dlatego zrobiłam nifty... Edka85 ma racje że tak naprawdę usg jest bardzo dobrym badaniem a pappa to tylko statystyka... Ja z automatu zrobiłam pappa bo też mam skończone 35 lat i potem żałowałam bo pomijając ogromny stres to wpadłam w tę nieszczęsną machine: mnóstwo czasu i kasy poszło na badania i konsultacje... Trzymam kciuki!
    Dzięki za wyjaśnienia. No amnio rozważam, bo co innego -ale wątpie czy zrobią przez tłuszczyk na brzuchu ?
    To może zrobić test jak bedę mieć 10 tc? w 12 mam usg i pappa.. już wiem jak mocno będę panikować po wyniku, a tak już będą w drodze wyniki testu.
    Kolezanka polecała Panoramę- ale niezbyt się znam na tym- co warto zrobić?
    Czy taki wynik testu mogę sama odczytać czy potrzebna konsultacja też?
    Piszecie o NIPT -ale jakie badanie najlepiej zrobić?

• Migotka83 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nipt to skrót od wszystkich tego rodzaju testów. Na stronie mamaginekolog jest porównanie. Ogolnie wszystkie działają na podobnej zasadzie: badają wolne dna tylko różni się metoda badania. Dla głównych trisomii każdy daje ponad 99% pewności. Ja robiłam nifty w 11tyg i miałam ok 7% wolnego dna (do tego testu potrzeba min 3,5%) ale moja waga to 48kg... Przy wyższej wadze może być trochę mniej ale nie przejmuj się, najwyżej pobiorą krew jeszcze raz. Spokojnie wynik przeczytasz i zrozumiesz. Nie nakręcaj się negatywnie bo na pewno wszystko Ci wyjdzie dobrze :-)
    A amnio to jest zawsze ryzyko. Jak nipt wyjdzie dobrze to ryzyko poronienia jest nieporównywalnie większe niż ryzyko, że dziecko jest chore... Ale decyzja należy tylko do Was, lekarz może coś doradzić tylko.

• katberry Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77, w pierwszej kolejności radziłabym Ci znaleźć dobrego lekarza od usg i po badaniu 1 trymestru zastanowić się czy chcesz robić badanie nipt.
    U mnie też usg było dobre, wyniki z krwi takie sobie i od badania 1 trymestru do połówkowego żyłam w niepewności i stresie, który sama sobie nakręcałam. Na połówkowym wyszedł jeden słaby marker ZD i od razu polecałam na Nifty. Wynik dobry. Od tego czasu mój stan psychiczny w ciąży - nieporównywalnie lepszy. Ale ja jestem panikarą, lubię czytać i analizować z internetem to co mi lekarz przekazuje. Załuję, że nie zrobiłam tego testu od razu jak miałam wątpliwości. Sama musisz wyczuć.
    A co do nadwagi, to ja też mam i nie stanowiła przeciwskazań do niczego, tyle że ja robiłam Nifty w 22 tc więc wolnego dna było już dużo.

• Anet85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was co jakiś czas dziewczyny, ale nie zawsze się udzielam, bo przerażają mnie niektóre historie....Ja robiłam test NeoBona w Babka Medica w 12t3d i miałam 5 % wolnego DNA- wyniki mimo, że pisali, że będą najwcześniej po 14 dniach roboczych, był po 9 dniach roboczych co mnie bardzo ucieszyło. Ja wzięłam wersję podstawową.Mój ginekolog stwierdził, że każde z tych badań wolnego DNA jest dobre, wszystko zależy od ceny, oczekiwania na wynik i popularności. Wynik badania odczytujesz sama - jest tam wpis dotyczący analizowanych chromosomów i od razu wynik - brak aneuplodii - czyli ogromne prawdopodobieństwo , ze dziecko jest zdrowe. NoeBone wykonują z tego co pamietam w Hiszpanii. Test nie wykluczy nam wad rozwojowych, to wykaże późniejsze usg połówkowe.- Czekam na nie z niecierpliwością, będzie dopiero 19.10 , ale zapisałam sie do dr. Hameli, która jest bardzo dobrym lekarzem wykonującym usg płodu.Trzymam kciuki za same dobre wieści

Asiaf lubi tę wiadomość

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny.
    Muszę to przemyśleć i rozważyć- na USG genetyczne idę do niby dobrego lekarza... zobaczymy.

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    Nipt to skrót od wszystkich tego rodzaju testów. Na stronie mamaginekolog jest porównanie. Ogolnie wszystkie działają na podobnej zasadzie: badają wolne dna tylko różni się metoda badania. Dla głównych trisomii każdy daje ponad 99% pewności. Ja robiłam nifty w 11tyg i miałam ok 7% wolnego dna (do tego testu potrzeba min 3,5%) ale moja waga to 48kg... Przy wyższej wadze może być trochę mniej ale nie przejmuj się, najwyżej pobiorą krew jeszcze raz. Spokojnie wynik przeczytasz i zrozumiesz. Nie nakręcaj się negatywnie bo na pewno wszystko Ci wyjdzie dobrze :-)
    A amnio to jest zawsze ryzyko. Jak nipt wyjdzie dobrze to ryzyko poronienia jest nieporównywalnie większe niż ryzyko, że dziecko jest chore... Ale decyzja należy tylko do Was, lekarz może coś doradzić tylko.
    Na stronie www.nifty.pl jest info, ze id 6go wrzesnia Genomed nie wykonuje już Nifty tylko Sanco. Podają, ze wystarcza już jedynie 1% płodowego DNA. Ciasteczko jeśli sie zastanawiasz nad tym badaniem to na ich stronie jest dużo informacji. :)
    tak jak piszą dziewczyny, skutecznosc wszystkich testow nipt jest porownywalna. :)
    a to skopiowalam z fb, bo sama szukalam info czym sie te 2 testy różnią. :)
    Szanowna Pacjentko,

Test NIFTY™ wykonywany przez firmę Genomed cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem Was, Pacjentek, za co bardzo dziękujemy!

W związku z tym, koniecznością stało się przekształcenie laboratorium w taki sposób, aby było w stanie wykonać badanie dla wszystkich zainteresowanych, nie wydłużając czasu oczekiwania na wynik i utrzymując jego wysoką jakość. Umożliwiła to jedynie technologia Illumina ze zautomatyzowanym procesem od momentu izolacji osocza krwi po wydanie wyniku. Niestety nie było by to możliwe z technologią NIFTY™, która przez ostatnie 3 lata zapewniała równie wysoką jakość badania. Jednocześnie, zebrawszy przez ten czas ogromne doświadczenie w wykonywaniu testów NIPT, Genomed stał się gotowy, aby utworzyć własną markę testu, opartą na technologii Illumina – powitajcie SANCO™ NIPT – jedyny test NIPT wykonywany w Polsce!

Więcej informacji o nowym teście SANCO™ NIPT już wkrótce!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2018, 15:59

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dziś zaczynam ostatni tydzien ciąży. Bardzo sie ciesze, ale mocno denerwuje przed porodem. Trzymajcie kciuki!

edka85, Ciasteczko77, kasiaczeek, Czokonusa, Anet85 lubią tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf! Trzymamy bardzo mocno kciuki! Jak już dotrwałaś do tej pory to na 100% będzie dobrze. Nie ma innej opcji :-) Powodzenia!

Asiaf lubi tę wiadomość

• Spero777 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Jest wynik amnio, ale muszę go odebrać osobiście jutro po 11:00, bo wymaga jeszcze autoryzacji... P...one RODO. Nie mogą powiedzieć przez telefon. Jutro okaże się czy jestem pechowcem stulecia i mimo prawidłowego NIFTY dziecko jest chore. Byłam dziś u lekarza prowadzącego. Moja prowadząca zetknęła się tylko z 1 fałszywie negatywnym wynikiem NIFTY i dotyczył zespołu Edwardsa. Fałd karkowy na usg nadal za duży. Ja nie wiem jak inna lekarka (swoją drogą dobry specjalista usg prenatalnego) tak się pomyliła na usg połówkowym co do tego pomiaru???

Mam taki stres, że aż mi słabo. Nie wiem jak ja dam radę jutro odczytać wynik.

• Spero777 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf, kciuki mocno zaciśnięte :)

Asiaf lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No te RODO to faktycznie teraz udręka. Bardzo utrudnia życie. Dotychczas wyniki amnio bez problemu były podawane przez tel. Trochę nie rozumiem, czemu nadal nie chcą tak robić. Przecież jeżeli baba dzwoni do Ciebie i wie, że Ty to Ty, a nie jakaś inna osoba, to dlaczego nie może podać Tobie informacji dotyczącej Twoich danych osobowych. To już nawet my sami nie możemy dowiadywać się niczego o sobie na odległość?

Spero, nie jesteś pechowcem. Wynik amnio to zapewne "kariotyp prawidłowy", nifty powiedziało prawdę, zobaczysz.

Asia, szczęśliwie urodzisz. Już niebawem będziesz tulić swoją kruszynkę :)

Asiaf, Spero777 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    papa określa funkcję łożyska i można w razie czego np.przy niskim białku papa które może powodować hipotrofię podać np. acard. Testy typu nipt tego nie wcychwycą. Więc papa zrobić dla oceny pracy łożyska, a nipt np. Panorama dla wykluczenia wad genetycznych

‹‹ 464 465 466 467 468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ