Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyzamira wrote:Cześć dziewczyny! Czy robiła któraś z Was może test SANCO? Wiem, że jest nowy. Ile czasu czekałyście na wynik? W jakiej formie jest wynik? czy jest szansa, że szybciej niz za 6 dni roboczych? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Hej, prawie umarłam pod IMiD, ale mam wynik. Kariotyp prawidłowy!
Martwi mnie tylko zastrzeżenie na wyniku, że metoda nie wykrywa m.in. mozaikowości niewielkiego stopnia... I wiecie co? Mam to w dupie. Więcej stresu nie zniosę. Teraz mam zamiar cieszyć się ciążą na tyle na ile to tylko możliwe biorąc pod uwagę, że obraz usg nie jest jednak prawidłowy i pewnie potrzebna będzie operacja w 1 dobie.
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły amnio metodą mikromacierzy. Czy materiał z próbki hodowany jest dalej metodą tradycyjną i pełny wynik będę mieć po 2-3 tyg, czy tego się nie robi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 12:26
Asiaf, edka85, Migotka83, kasiaczeek, katberry, Marsylia, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość
-
Spero, przecież Ci mówiłam, że kariotyp prawidłowy
A co do mozaikowości to badania tego nie wykrywają. Zresztą, nawet jak dziecko ma tę niewielką mozaikowatość, to nawet nie ma szans tego poznać. Rozwija się i wygląda normalnie! Wiele ludzi może mieć jakieś niedoskonałości na chromosomach, o czym nawet nie wie. I żyją długo i szczęśliwie.
Spero777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
zeberka2019 nie wiem, czy jeszcze tu zaglądasz. Dr Roszkowski przyjmuje w Warszawie, w szpitalu Orłowskiego na ul. Czerniakowskiej (a przynajmniej przyjmował w sierpniu) oraz prywatnie w przychodni Fertina na ul. Dzikiej. Koszt wizyty prywatnej u niego to około 450 zł. Moim zdaniem wizyta warta każdej złotówki.
Ciasteczko77 ja bym zrobiła tak na Twoim miejscu- USG, później test PAPPA (dla ocenienia funkcjonowania łożyska- chyba dzięki temu moja córka jest drobna, ale nie ma hipotrofii) i w zależności od wyników- jeśli wyjdą dobre, to któryś z testów NIPT (żeby mieć te 99% pewności i nie świrować na późniejszych USG) a jeśli złe, to amniopunkcję. W przypadku złych wyników NIPT jest do rozważenia.
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Karo_Wi - ciekawe na ile Pappa faktycznie miała wpływ na to że Twoja córka jest drobna. Z tego co pamiętam miałyśmy podobne wyniki - moje Pappa - 0,456 MoM, beta HCG - 2,556 MoM. Głupio to zabrzmi, ale jak wykluczyliśmy trisomię poprzez NIFTY, to zastanawiałam się co może być nie tak w kolejnych tygodniach ciąży, ale do dziś nic się nie dzieje z malutką. Wymiarowo jest na 70-80 centylu (duża babeczka), przypływy w normie, ja też mam wszystkie wyniki w normie za wyjątkiem nieszczęsnej anemii, którą leczyłam w szpitalu.
Tak tylko się zastanawiam, może czasami gorsze wyniki nie muszą oznaczać nic złego, a tylko napędzają niepotrzebny stres.
Asiaf lubi tę wiadomość
-
Katberry, ja po złym wyniku pappa i dobrym nifty od razu umowiłam się do profesora genetyka. Powiedział mi, że niektóre kobiety po prostu mają takie wyniki i jest to ich cecha genetyczna (będzie tak w kazdej ciąży) a czasem tak po prostu wychodzi i nic to nie znaczy. Także dla mnie pappa to trochę mało wiarygodne badanie. Ono samo nic nie mowi ewentulalnie coś sugeruje ale, nie wiadomo co. A i tak jak np. sa zle przeplywy czy hipotrofia to widac na usg niezależnie od wyniku pappy... Ja miałam podobne wyniki do Was i na razie nie wiadomo dlaczego. Żaden z kilku lekarzy nie wie.Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
nick nieaktualnyKaro_Wi wrote:zeberka2019 nie wiem, czy jeszcze tu zaglądasz. Dr Roszkowski przyjmuje w Warszawie, w szpitalu Orłowskiego na ul. Czerniakowskiej (a przynajmniej przyjmował w sierpniu) oraz prywatnie w przychodni Fertina na ul. Dzikiej. Koszt wizyty prywatnej u niego to około 450 zł. Moim zdaniem wizyta warta każdej złotówki.
Ciasteczko77 ja bym zrobiła tak na Twoim miejscu- USG, później test PAPPA (dla ocenienia funkcjonowania łożyska- chyba dzięki temu moja córka jest drobna, ale nie ma hipotrofii) i w zależności od wyników- jeśli wyjdą dobre, to któryś z testów NIPT (żeby mieć te 99% pewności i nie świrować na późniejszych USG) a jeśli złe, to amniopunkcję. W przypadku złych wyników NIPT jest do rozważenia.tak planuje ... powinnam zdążyć ze wszystkim...usg i pappa mam umówione (na NFZ).
a ten Dr to genetyk czy kto? Konsultacja z wynikami ? Czy do niego na amnio?
-
katberry wrote:Karo_Wi - ciekawe na ile Pappa faktycznie miała wpływ na to że Twoja córka jest drobna. Z tego co pamiętam miałyśmy podobne wyniki - moje Pappa - 0,456 MoM, beta HCG - 2,556 MoM. Głupio to zabrzmi, ale jak wykluczyliśmy trisomię poprzez NIFTY, to zastanawiałam się co może być nie tak w kolejnych tygodniach ciąży, ale do dziś nic się nie dzieje z malutką. Wymiarowo jest na 70-80 centylu (duża babeczka), przypływy w normie, ja też mam wszystkie wyniki w normie za wyjątkiem nieszczęsnej anemii, którą leczyłam w szpitalu.
Tak tylko się zastanawiam, może czasami gorsze wyniki nie muszą oznaczać nic złego, a tylko napędzają niepotrzebny stres. -
katberry- może jest tak, że u Ciebie np. łożysko dobrze funkcjonuje i wyniki PAPPA wyszły kiepsko, bo tak. To jest to, o czym pisze Migotka. U mnie mogło coś być nie halo z łożyskiem, ale też teoretyzuję, nie sprawdzę tego. Po odstawieniu Acardu okazało się, że wód płodowych jest mało (w dolnej granicy normy, teraz odrabiam), przepływy są ok, ale mogłyby być lepsze. Na USG I i II trymestru były bardzo dobre
Córka jest na ok 40 percentylu, lekarz mówi, że ledwo ponad 3 kg będzie miała w dniu narodzin- w okolicy PTP. -
Spero777 wrote:Hej, prawie umarłam pod IMiD, ale mam wynik. Kariotyp prawidłowy!
Martwi mnie tylko zastrzeżenie na wyniku, że metoda nie wykrywa m.in. mozaikowości niewielkiego stopnia... I wiecie co? Mam to w dupie. Więcej stresu nie zniosę. Teraz mam zamiar cieszyć się ciążą na tyle na ile to tylko możliwe biorąc pod uwagę, że obraz usg nie jest jednak prawidłowy i pewnie potrzebna będzie operacja w 1 dobie.
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły amnio metodą mikromacierzy. Czy materiał z próbki hodowany jest dalej metodą tradycyjną i pełny wynik będę mieć po 2-3 tyg, czy tego się nie robi?
Spero, ja robiłam amnio metoda acgh w Wawie.
Pierwszy wynik był po 3ech dniach - prawidłowy kariotyp żeński.
Po 10 dniach przyszedł wynik weryfikujący metodą tradycyjną (rutynową) - triploidia, ponieważ mikromacierz tego nie wykrywa
Z tego co wiem to w ImiD w Wawie zawsze robią weryfikację wyniku metodą tradycyjną, jeśli jest bez zmian, to nie informują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 11:00
Spero777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA pytanie o amnio - kto i gdzie zrobi amnio przy dużej nadwadze pacjentki ?
Czytałam, że podobno może się nie udać - w artykułach zagranicznych z kolei, że jest to trudniejsze ale wykonalne
Odnośnie amnio - bezwględnie skierowanie daje lekarz ?ale który ? Ten co robi prenatalne czy kto? -
Witam! Jestem świeżo po usg prenatalnym 13tc i jestem załamana. NT 9.2 tragedia
Lekarz powiedział, że to może być obrzęk od cukrzycy, ale niedomykalność zastawki trójdzielnej na to nie wskazuje. reszta parametrów ok. Po wynikach paapy zapadnie decyzja o amniopunkcji. Widzialyscie tutaj taki wynik i amnio wyszła prawidłowa?
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Ciasteczko77 wrote:A pytanie o amnio - kto i gdzie zrobi amnio przy dużej nadwadze pacjentki ?
Czytałam, że podobno może się nie udać - w artykułach zagranicznych z kolei, że jest to trudniejsze ale wykonalne
Odnośnie amnio - bezwględnie skierowanie daje lekarz ?ale który ? Ten co robi prenatalne czy kto?
Ja dostałam skierowanie na amnio od lekarza wykonującego usg w szpitalu, ale u mnie widac było nieprawidłowości.
Wiem, że skierowanie może wystawić tez "zwykły" ginekolog o ile ma kontrakt z nfz.
Słyszałam też, że może zlecić to nawet rodzinny na podstawie badań przesiewowych. -
marzusiax wrote:Witam! Jestem świeżo po usg prenatalnym 13tc i jestem załamana. NT 9.2 tragedia
Lekarz powiedział, że to może być obrzęk od cukrzycy, ale niedomykalność zastawki trójdzielnej na to nie wskazuje. reszta parametrów ok. Po wynikach paapy zapadnie decyzja o amniopunkcji. Widzialyscie tutaj taki wynik i amnio wyszła prawidłowa?
Marzusiax, przede wszystkim nie stresuj się na zapas, na nic w tym momencie nie masz już wpływu a być może to nic takiego.
Wybierz się koniecznie do innego ginekologa z dobrym usg na weryfikację badania. -
Myślę, że dobra pappa nie zmniejszy jakoś istotnie ryzyka, bo NT jest znacznie ponad normę. Jeżeli poza tymi powyższymi parametrami wszystkie inne są ok, to może zamiast amnio warto zrobić mniej inwazyjne badanie z wolnego DNA. Możesz je wykonać już teraz "od ręki", a na amnio trzeba będzie poczekać jakieś 2 tygodnie. Rozumiem, że poza podwyższonym NT nie stwierdzono ogólnego obrzęku płodu?
-
Doczytałam dokumentacje i pisze rozpoznanie :uogolniony obrzęk płódu. Czyli jednak kiebsko
lekarz mnie przekonywal że to może być od cukrzycy (dieta od 2 tyg, od tygodnia cukry się unormowaly), albo od mojej infekcji. Starszak mi kaszlał a ja miałam tylko katar. Ale to pewnie było by troszkę podwyższone a nie aż tak. Jakoś nie mam nadzieji.
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Marzusiax, na tę chwilę trudno lekarzowi znaleźć przyczynę i pappa też niewiele pomoże. Ja bym tak jak mówi Edka poszła do innego lekarza na usg, może za kilka dni... I na pewno już dziś bym zrobiła test nipt. Zawsze lepiej sprawdzić na kilka sposobów zanim pojedziesz decyzje o inwazyjnym badaniu. Już tyle historii słyszałam... Mój gin mi mówił że miał pacjentke z nt=10mm i urodziła zdrowe dziecko. Na pewno trzeba to sprawdzić, ale głowa do góry, te nasze Maleństwa naprawdę czasem potrafią nas nieźle wystraszyć a potem okazuje się, że wszystko gra.Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019