Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOsia86 wrote:Paula 90 ja mam cukrzycę wykryta koło 16 tygodnia, a miałam w badaniach prenatralnych ryzyko ZE 1:68, które zostało wykluczone przez nifty. Znam jeszcze jeden przypadek takiej osoby z cukrzycą i zła biochemia więc myślę, że może mieć wpływ.
Dziekuje Ci za ta informacje. Chce byc przygotowana wlasnie na to ze wynik moze byc nieladny. Lepiej wiedzuec wczesniej niz sie zaskoczyc. -
Serdeczne gratulacje! Taki sam Klusek jak moja - 4300Asiaf wrote:Kochane urodzilam Antosia wieczorem. Wszystko w porządku, zdrowy chlopak. Wazy 4340gr. Dziękuję za wsparcie w najtrudniejszych momentach. Teraz kolej na Was.
kciuki :*
Asiaf lubi tę wiadomość
-
Cześć. Dzisiaj zrobiłam test SANCO. Nue zdecydowałam się na amniopunkcja że względu na konflikt - ja jestem rh- a mąż rh+. Terazę przeżyć ten tydzień do wyników, choć podświadomość mówi mi że wszystko będzie dobrze. W zeszłym tygodniu byłam na USG 1trym. Przy CRL 7,5 cm w 13 tc przezierność wyszła 2,6 co dało prawdopodobieństwo ZD 1:700. Po teście PAPPA wzrosło do 1:70 przez wysoką betę! Na USG wszytko ok. Jeżeli SANCO wyjdzie zle, jak to jest z amniopunkcja kiedy chodzę do ginekologa prywatnie? Muszę iść wtedy do genetyka na NFZ czy skierowanie może mi dać mój gin?
-
Ja skierowanie na amnio dostalam od lekarza u ktorego bylam prywatnie. Skierowanie do szpitala na NFZ. Na szczescie ostatecznie jej nie wykonalismy.slonecznapanna wrote:Cześć. Dzisiaj zrobiłam test SANCO. Nue zdecydowałam się na amniopunkcja że względu na konflikt - ja jestem rh- a mąż rh+. Terazę przeżyć ten tydzień do wyników, choć podświadomość mówi mi że wszystko będzie dobrze. W zeszłym tygodniu byłam na USG 1trym. Przy CRL 7,5 cm w 13 tc przezierność wyszła 2,6 co dało prawdopodobieństwo ZD 1:700. Po teście PAPPA wzrosło do 1:70 przez wysoką betę! Na USG wszytko ok. Jeżeli SANCO wyjdzie zle, jak to jest z amniopunkcja kiedy chodzę do ginekologa prywatnie? Muszę iść wtedy do genetyka na NFZ czy skierowanie może mi dać mój gin?Antoś

-
Sanco to nowy test, chyba dopiero od miesiąca czy dwóch zamiast Nifty...ja robiłam Nifty. Całkowitego spokoju mi nie dał...Nawet teraz po porodzie mimo że nie ma zd to mamy wzmożone napięcie mięśniowe...i oczywiście już wyszukałam różne rzeczy i "szukam" chorób genetycznych przy których wnm może występować...slonecznapanna wrote:Swój wynik SANCO będę miała w przyszłym tygodniu. Myślicie że przy tak dużym ryzyku ZD 1:70 z testu PAPPA nie powinnam zrobić też amnio? Wiadomo, że jak SANCO wyjdzie zle to nie będzie wyboru. SANCO dało wam całkowity spokój psychiczny?
-
nick nieaktualny
-
A jak zostało wykryte wnm? Zauważyłaś jakieś niepokojące objawy, czy dopiero pediatra to zdiagnozował? Robiłaś usg główki?Betti37 wrote:Nawet teraz po porodzie mimo że nie ma zd to mamy wzmożone napięcie mięśniowe...
-
Ja już w szpitalu czułam że coś nie tak bo nie mogłam normalnie zmienić pieluchy. Mocno się napinała. Pediatra nic nie zauważyła. Potem byłam na konsultacji u mega polecanego profesora neonatologii i on nie stwierdził też wnm...a neurolog i fizjo widzą. I ja też...usg główki robione i jest ok. Ogólnie to moja 8 latka chyba nie odwiedziła tylu lekarzy co ona przez 8 tygodnii...edka85 wrote:A jak zostało wykryte wnm? Zauważyłaś jakieś niepokojące objawy, czy dopiero pediatra to zdiagnozował? Robiłaś usg główki?
-
Hej dziewczyny - pisałam tutaj jakiś czas temu - u jednego z moich bliźniaków na usg w 13 tygodniu była niewidoczna kość nosowa. Zrobiliśmy nifty - wynik prawidłowy.
Wczoraj robiliśmy usg 3 trymestru i coś tam powiedziałam, żeby spojrzał na kość nosową - on zerknął - mówi, że jest ok, ale zmierzył no i na opisie mam "kość nosowa - skrócona"
u chłopca 6,5 a u dziewczynki 8,5
nie mam pojęcia jakie są normy, ale już oczywiście szaleję 
Poproszę kopa w dupkę, bo to chyba już nie jest normalne, że wydaliśmy kupę kasy na nifty żeby mieć spokój w ciąży a ja się dalej stresuje?
Asiaf lubi tę wiadomość

staramy się już ponad 2 lata
- udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane
-
dziewczyny. miałam we wtorek USG. Wyszło z niego NT= 7,22. Po teście pappa prawdopodobieństwo T18 i T21 >1:4. jestem tym załamana.
moje pytanie: w którym tygodniu ciąży miałyście robioną amnio? mnie lekarz wyznaczył na 16 tc i 4 dni. tym też jestem załamana
07.2016 - córka
02.2018 - [*] 7tc
-
nick nieaktualnyJa amnio miałam 15+6sowa81 wrote:dziewczyny. miałam we wtorek USG. Wyszło z niego NT= 7,22. Po teście pappa prawdopodobieństwo T18 i T21 >1:4. jestem tym załamana.
moje pytanie: w którym tygodniu ciąży miałyście robioną amnio? mnie lekarz wyznaczył na 16 tc i 4 dni. tym też jestem załamana
Faktycznie NT masz wysokie.
Trzymaj się -
Ja tez panikowalam czasem mimo pozytywnego wyniku Nifty. Nam nikt nigdy nie zmierzyl długości kości nosowej i to nie dawalo mi spokoju. Wielu lekarzy nie mierzy nawet długości, nie ma zadnych norm ile mialaby wynosic. Najwazniejsze jest pierwszs badanie prenatalne. Trzymaj sie i nie martw niepotrzebnie.Phnappy wrote:Hej dziewczyny - pisałam tutaj jakiś czas temu - u jednego z moich bliźniaków na usg w 13 tygodniu była niewidoczna kość nosowa. Zrobiliśmy nifty - wynik prawidłowy.
Wczoraj robiliśmy usg 3 trymestru i coś tam powiedziałam, żeby spojrzał na kość nosową - on zerknął - mówi, że jest ok, ale zmierzył no i na opisie mam "kość nosowa - skrócona"
Poproszę kopa w dupkę, bo to chyba już nie jest normalne, że wydaliśmy kupę kasy na nifty żeby mieć spokój w ciąży a ja się dalej stresuje?
Phnappy lubi tę wiadomość
Antoś

-
Phnappy wrote:Hej dziewczyny - pisałam tutaj jakiś czas temu - u jednego z moich bliźniaków na usg w 13 tygodniu była niewidoczna kość nosowa. Zrobiliśmy nifty - wynik prawidłowy.
Witaj, zalogowałam się specjalnie na forum aby Ci dodać otuchy. Niedawno urodziłam synka i przez całą ciąże na każdym usg jego kość nosowa była skrócona (długość poniżej 5 centyla - lekarze robiący usg posługiwali się siatką centylową a więc jakieś normy istnieją). Natomiast na pierwszym usg genetycznym tej kostki nie było widać w ogóle. Takie anomalie się zdarzają i zwykle wcale nie oznacza to choroby dziecka zwłaszcza jeśli inne parametry są w normie. Ja podobnie jak Ty zrobiłam nifty i mimo, że wyniki wyszły dobrze to do samego porodu w mojej głowie kłębiły się najczarniejsze myśli. Oczywiście z moim synkiem jest wszystko w porządku czego i Tobie życzę! Głowa do góry
Phnappy lubi tę wiadomość