X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Kochane urodzilam Antosia wieczorem. Wszystko w porządku, zdrowy chlopak. Wazy 4340gr. Dziękuję za wsparcie w najtrudniejszych momentach. Teraz kolej na Was. :) kciuki :*
    Gratulacje !!! Dużo zdrówka dla Was :)

Asiaf lubi tę wiadomość

• kasiaczeek Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf gratulacje ;-)

Asiaf lubi tę wiadomość

1usah371rwy853le.png

NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
    Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
    Echo serca - wszystko dobrze

17.01.2019 synuś jest już z nami
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Kochane urodzilam Antosia wieczorem. Wszystko w porządku, zdrowy chlopak. Wazy 4340gr. Dziękuję za wsparcie w najtrudniejszych momentach. Teraz kolej na Was. :) kciuki :*[/QUOT
    Gratuluje!!!!!

Asiaf lubi tę wiadomość

• Osia86 Debiutantka

Wysłany: 29 września 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 ja mam cukrzycę wykryta koło 16 tygodnia, a miałam w badaniach prenatralnych ryzyko ZE 1:68, które zostało wykluczone przez nifty. Znam jeszcze jeden przypadek takiej osoby z cukrzycą i zła biochemia więc myślę, że może mieć wpływ.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osia86 wrote:
    Paula 90 ja mam cukrzycę wykryta koło 16 tygodnia, a miałam w badaniach prenatralnych ryzyko ZE 1:68, które zostało wykluczone przez nifty. Znam jeszcze jeden przypadek takiej osoby z cukrzycą i zła biochemia więc myślę, że może mieć wpływ.

Dziekuje Ci za ta informacje. Chce byc przygotowana wlasnie na to ze wynik moze byc nieladny. Lepiej wiedzuec wczesniej niz sie zaskoczyc.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 30 września 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Kochane urodzilam Antosia wieczorem. Wszystko w porządku, zdrowy chlopak. Wazy 4340gr. Dziękuję za wsparcie w najtrudniejszych momentach. Teraz kolej na Was. :) kciuki :*
    Serdeczne gratulacje! Taki sam Klusek jak moja - 4300 ;-)

Asiaf lubi tę wiadomość

• slonecznapanna Debiutantka

Wysłany: 1 października 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Dzisiaj zrobiłam test SANCO. Nue zdecydowałam się na amniopunkcja że względu na konflikt - ja jestem rh- a mąż rh+. Terazę przeżyć ten tydzień do wyników, choć podświadomość mówi mi że wszystko będzie dobrze. W zeszłym tygodniu byłam na USG 1trym. Przy CRL 7,5 cm w 13 tc przezierność wyszła 2,6 co dało prawdopodobieństwo ZD 1:700. Po teście PAPPA wzrosło do 1:70 przez wysoką betę! Na USG wszytko ok. Jeżeli SANCO wyjdzie zle, jak to jest z amniopunkcja kiedy chodzę do ginekologa prywatnie? Muszę iść wtedy do genetyka na NFZ czy skierowanie może mi dać mój gin?

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slonecznapanna wrote:
    Cześć. Dzisiaj zrobiłam test SANCO. Nue zdecydowałam się na amniopunkcja że względu na konflikt - ja jestem rh- a mąż rh+. Terazę przeżyć ten tydzień do wyników, choć podświadomość mówi mi że wszystko będzie dobrze. W zeszłym tygodniu byłam na USG 1trym. Przy CRL 7,5 cm w 13 tc przezierność wyszła 2,6 co dało prawdopodobieństwo ZD 1:700. Po teście PAPPA wzrosło do 1:70 przez wysoką betę! Na USG wszytko ok. Jeżeli SANCO wyjdzie zle, jak to jest z amniopunkcja kiedy chodzę do ginekologa prywatnie? Muszę iść wtedy do genetyka na NFZ czy skierowanie może mi dać mój gin?
    Ja skierowanie na amnio dostalam od lekarza u ktorego bylam prywatnie. Skierowanie do szpitala na NFZ. Na szczescie ostatecznie jej nie wykonalismy.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png

Wysłany: 2 października 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swój wynik SANCO będę miała w przyszłym tygodniu. Myślicie że przy tak dużym ryzyku ZD 1:70 z testu PAPPA nie powinnam zrobić też amnio? Wiadomo, że jak SANCO wyjdzie zle to nie będzie wyboru. SANCO dało wam całkowity spokój psychiczny?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slonecznapanna wrote:
    Swój wynik SANCO będę miała w przyszłym tygodniu. Myślicie że przy tak dużym ryzyku ZD 1:70 z testu PAPPA nie powinnam zrobić też amnio? Wiadomo, że jak SANCO wyjdzie zle to nie będzie wyboru. SANCO dało wam całkowity spokój psychiczny?
    Sanco to nowy test, chyba dopiero od miesiąca czy dwóch zamiast Nifty...ja robiłam Nifty. Całkowitego spokoju mi nie dał...Nawet teraz po porodzie mimo że nie ma zd to mamy wzmożone napięcie mięśniowe...i oczywiście już wyszukałam różne rzeczy i "szukam" chorób genetycznych przy których wnm może występować...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecacie bardziej Sanco? Ja planuje zrobić Panoramę..

• edka85 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    Nawet teraz po porodzie mimo że nie ma zd to mamy wzmożone napięcie mięśniowe...
    A jak zostało wykryte wnm? Zauważyłaś jakieś niepokojące objawy, czy dopiero pediatra to zdiagnozował? Robiłaś usg główki?

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A jak zostało wykryte wnm? Zauważyłaś jakieś niepokojące objawy, czy dopiero pediatra to zdiagnozował? Robiłaś usg główki?
    Ja już w szpitalu czułam że coś nie tak bo nie mogłam normalnie zmienić pieluchy. Mocno się napinała. Pediatra nic nie zauważyła. Potem byłam na konsultacji u mega polecanego profesora neonatologii i on nie stwierdził też wnm...a neurolog i fizjo widzą. I ja też...usg główki robione i jest ok. Ogólnie to moja 8 latka chyba nie odwiedziła tylu lekarzy co ona przez 8 tygodnii...

• Phnappy Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny - pisałam tutaj jakiś czas temu - u jednego z moich bliźniaków na usg w 13 tygodniu była niewidoczna kość nosowa. Zrobiliśmy nifty - wynik prawidłowy.
    Wczoraj robiliśmy usg 3 trymestru i coś tam powiedziałam, żeby spojrzał na kość nosową - on zerknął - mówi, że jest ok, ale zmierzył no i na opisie mam "kość nosowa - skrócona" :( u chłopca 6,5 a u dziewczynki 8,5 :( nie mam pojęcia jakie są normy, ale już oczywiście szaleję :(
    Poproszę kopa w dupkę, bo to chyba już nie jest normalne, że wydaliśmy kupę kasy na nifty żeby mieć spokój w ciąży a ja się dalej stresuje?

Asiaf lubi tę wiadomość

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • sowa81 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny. miałam we wtorek USG. Wyszło z niego NT= 7,22. Po teście pappa prawdopodobieństwo T18 i T21 >1:4. jestem tym załamana.
    moje pytanie: w którym tygodniu ciąży miałyście robioną amnio? mnie lekarz wyznaczył na 16 tc i 4 dni. tym też jestem załamana :(

07.2016 - córka
    02.2018 - [*] 7tc
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowa ja miałam amnio późno, w 19tc.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png

Wysłany: 5 października 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wyniki Sanco po 5 dniach! Zdrowa córka!

Karo_Wi, Asiaf, kasiaczeek, Marsylia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:
    dziewczyny. miałam we wtorek USG. Wyszło z niego NT= 7,22. Po teście pappa prawdopodobieństwo T18 i T21 >1:4. jestem tym załamana.
    moje pytanie: w którym tygodniu ciąży miałyście robioną amnio? mnie lekarz wyznaczył na 16 tc i 4 dni. tym też jestem załamana :(
    Ja amnio miałam 15+6
    Faktycznie NT masz wysokie.
    Trzymaj się

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Hej dziewczyny - pisałam tutaj jakiś czas temu - u jednego z moich bliźniaków na usg w 13 tygodniu była niewidoczna kość nosowa. Zrobiliśmy nifty - wynik prawidłowy.
    Wczoraj robiliśmy usg 3 trymestru i coś tam powiedziałam, żeby spojrzał na kość nosową - on zerknął - mówi, że jest ok, ale zmierzył no i na opisie mam "kość nosowa - skrócona" :( u chłopca 6,5 a u dziewczynki 8,5 :( nie mam pojęcia jakie są normy, ale już oczywiście szaleję :(
    Poproszę kopa w dupkę, bo to chyba już nie jest normalne, że wydaliśmy kupę kasy na nifty żeby mieć spokój w ciąży a ja się dalej stresuje?
    Ja tez panikowalam czasem mimo pozytywnego wyniku Nifty. Nam nikt nigdy nie zmierzyl długości kości nosowej i to nie dawalo mi spokoju. Wielu lekarzy nie mierzy nawet długości, nie ma zadnych norm ile mialaby wynosic. Najwazniejsze jest pierwszs badanie prenatalne. Trzymaj sie i nie martw niepotrzebnie. :)

Phnappy lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Marta_ Nowa

Wysłany: 6 października 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:

Witaj, zalogowałam się specjalnie na forum aby Ci dodać otuchy. Niedawno urodziłam synka i przez całą ciąże na każdym usg jego kość nosowa była skrócona (długość poniżej 5 centyla - lekarze robiący usg posługiwali się siatką centylową a więc jakieś normy istnieją). Natomiast na pierwszym usg genetycznym tej kostki nie było widać w ogóle. Takie anomalie się zdarzają i zwykle wcale nie oznacza to choroby dziecka zwłaszcza jeśli inne parametry są w normie. Ja podobnie jak Ty zrobiłam nifty i mimo, że wyniki wyszły dobrze to do samego porodu w mojej głowie kłębiły się najczarniejsze myśli. Oczywiście z moim synkiem jest wszystko w porządku czego i Tobie życzę! Głowa do góry :)

Phnappy lubi tę wiadomość

‹‹ 467 468 469 470 471 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ