Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Obrzęk może oznaczać jakieś nieprawidłowości w chromosomach, np. translokację albo tak jak mówił lekarz - może stanowić efekt stanu zapalnego Twojego organizmu, np. po przebytej infekcji. W drugim przypadku powinien się wchłonąć w dalszych tc. Natomiast w pierwszym...to zależy, jaka jest wada. Jeśli np. translokacja zrównoważona, to będzie ok (dzieci w takim przypadku prawidłowo się rozwijają). Jeżeli niezrównoważona, to niestety rokowania nie są dobre. Obrzęk jest także jednym z markerów z. Turnera (ale to dotyczy tylko dziewczynek) - nie jest to jednak bardzo ciężka wada, wiele kobiet z tym żyje. Nie chcę Cię nakręcać. Aby coś wykluczyć lub potwierdzić należy koniecznie zrobić kolejne badanie. Ja bym wpierw wykonała drugie usg u innego lekarza i niezwłocznie wybrała się na nipt (do wyboru: harmony, panorama, nifty) - najlepiej w wersji rozszerzonej, bo tu w grę mogą wchodzić inne wady niż podstawowe trisomie. Wynik po ok. 10 dniach. Oczywiście, jest to droga impreza. Dlatego jeżeli ze względów finansowych nie możesz sobie pozwolić na taki nieinwazyjny test, to zdecyduj się na amnio.
-
Dziękuję za wszystkie porady. Na chwilę obecna niestety nie mogę sobie pozwolić na test nieinwazyjny. Pozostaje mi tylko nadzieja że nic się nie wydarzy. A jak dziecko jest chore to lepiej niech pożegnanie nastąpi możliwie najszybciej. Z czasem ból będzie większy. Dziś się czuje jak 3 lata temu kiedy usłyszałam wyrok "nie ma tętna" ...
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Bardzo mi przykro, zauważyłam, że straciłaś synka przed porodem
Ale to nie znaczy, że znów Cię to spotka. Sama widzisz - czasami jest tak, że cała ciąża przebiega bezproblemowo, a na koniec następuje niespodziewany krach. A nieraz ciąża wygląda na bardzo trudną i powikłaną, a jednak wszystko dobrze się kończy. Może taki właśnie scenariusz jest napisany dla tego dziecka, które nosisz teraz pod sercem. Nie załamuj się.
-
Marzusiax współczuję, że musiałaś znaleźć się w takiej sytuacji. Bardzo dużo czytałam o przezierności karkowej na forum ginekologicznym. Były przypadki podobne do Twojego. W przypadku gdy jest uogolniony obrzęk płodu lekarze raczej zalecają badania inwazyjne.https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
Synek 11.05.2017
Aniołek 2016 12 tc -
Dziewczyny ja już na finiszu, ale boje sie, bo na ktg tetno jest często w gornej granicy. Czasem nawet ponad norme, ale to przy dużych ruchach. Nie mnuej jednak sie martwie, mimo ze echo wyszlo w 24 ok. A jak jest u Was? U nas 130-150/160 ale potrafi miec momenty 170/180
Lekarz powiedzial, ze byc moze trzeba będzie wykonac tez echo po porodzie, ale o tym zadecyduje już pediatra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 12:09
Antoś
-
U mnie kość nosowa a raczej jej brak został wzięty pod uwagę przy wyliczaniu ryzyka w teście podwójnym. Ryzyko ZD wzrosło 10krotnie i wynosiło 1:200 przy innych wskaźnikach w normie. Aktualnie czekam na wyniki amniopunkcji którą robiłam 10 września. Nie potrafię myśleć teraz o niczym innym
.
Ewelina91 -
Ja miałam ze względu na wiek refundowane, a ponoć w programach nfz nie biorą pod uwagę tego parametru. Wyszło mi wysokie ryzyko ale amnio nie robilam. I zastanawiam się jakby się zmniejszyło gdyby jednak NB wzieli pod uwagę?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Ciężko stwierdzić, musiał by to obliczyć lekarz za pomocą programu. Na pewno ryzyko by się wtedy zmniejszyło ale o ile nie jestem nawet w stanie przypuszczać. Jeśli miałaś refundowane badania ze względu na wiek to pewnie wiek był kluczowym wskaźnikiem który podwyższył ryzyko.
Migotka83 lubi tę wiadomość
Ewelina91 -
Ewelina, podziwiam Cię za wytrwałość, że poczekałaś 2 tyg na amniopunkcję, a teraz czekasz kolejne 2 tyg na wynik. Wiele z nas już w 13 tc zrobiłoby nipt albo chociaż wybrałoby szybszą wersję amnio - opcję fish. Ale powiem tak: jeżeli jedynym markerem, który zaważył na oszacowaniu ryzyka była kość nosowa, to masz sporą szansę, że dziecko jest zdrowe. Jak widziałaś na tym forum (a także innych forach) było już trochę przypadków, gdy przy braku NB lub hypoplastycznej kości dziecko nie miało jednak ZD. Rodziło się po prostu z malutkim noskiem
-
Daj znać jutro co tam, a napewno wszystko dobrze tylko jeszcze troszkę cierpliwości trzeba
Asiaf lubi tę wiadomość
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
nick nieaktualny
-
Tak, dobry. Na prenatalne powinien przyjść wynik.
Widzę, że jednak czujesz silną potrzebę zrobienia tego badania przed usg. -
nick nieaktualnyCiasteczko77 wrote:A pytanie o amnio - kto i gdzie zrobi amnio przy dużej nadwadze pacjentki ?
Czytałam, że podobno może się nie udać - w artykułach zagranicznych z kolei, że jest to trudniejsze ale wykonalne
Odnośnie amnio - bezwględnie skierowanie daje lekarz ?ale który ? Ten co robi prenatalne czy kto?
Hej, poczytuję Was trochę i mogę pomóc:)
Moja mama miała robioną amniopunkcję w wieku 41 lat przy wadze 115kg (wzrost 165). Robili we Wrocławiu. Poszło jak z płatka -
nick nieaktualnyJak już tu jestem to mam do Was pytanie.
Czy cukrzyca wykryta w ciąży (7 tydzień wykrycie, diabetolog podejrzewa, że była wcześniej) ma wpływ na wyniki badań I trymestru? 9 października (13+0tc) planuje zrobić usg plus biochemię i lekko się denerwuje.
Ciąża jest oznaczona jako zagrożona, od 5tc luteina, od 7tc cukrzyca i dieta, wczoraj wykryte liczne ketony w moczu. Mam 28 lat skończone. Gdzieś kiedyś w bardzo dalekiej rodzinie (takiej że nikt nie pamięta, mamy tylko zdjęcie) była osoba z ZD. Mama moja ma translokacje zrównoważona, ja nie mam (w genetyce zrobili nam wszystkim - rranslokacje ma mama, mój brat przyrodni, mój ojczym i moja siostra przyrodnia z tym że ojczym jest ojcem tylko siostry, my z bratem mamy innych ojców).
Od początku ciąży jestem na L4, dotychczas schudłam 4kg przez dietę cukrzyca, ale BMI startowe prawie 30. Jak dotąd na wszystkich usg maleństwo rośnie pięknie i pokrywa się data z usg z datą owulacji (młodsze od OM o 3 dni).
Rzadko panikuje, raczej trzeźwo patrzę na świat ale obecnie zdarza mi się stracić zimna krew, staraliśmy się 9 miesięcy, w międzyczasie poronilam i teraz jednak trochę się boję.
Myślałam że jak już znajdę w ciążę to skończy się moj strach. A to był dopiero początek
Życzę pięknych wyników i zdrowych maluszków -
nick nieaktualnyPaula 90 wrote:Hej, poczytuję Was trochę i mogę pomóc:)
Moja mama miała robioną amniopunkcję w wieku 41 lat przy wadze 115kg (wzrost 165). Robili we Wrocławiu. Poszło jak z płatkaPaula 90 lubi tę wiadomość
-
Kochane urodzilam Antosia wieczorem. Wszystko w porządku, zdrowy chlopak. Wazy 4340gr. Dziękuję za wsparcie w najtrudniejszych momentach. Teraz kolej na Was.
kciuki :*
Ciasteczko77, domi1906, katberry, Migotka83, kasiaczeek, magdaaa88, promyczek86, Anet85, Paula 90, Marsylia, Pełna_obaw_88 lubią tę wiadomość
Antoś