Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Anet85 wrote:Też słyszałam o dr.Dangiel i jak coś będzie źle to pewnie udam się do niej.Mam nadzieję ,że pomoc nadejdzie od Boga, w ciążę udało mi się zająć po modlitwie na Jasnej Górze w Częstochowie. Teraz modlę się do sw. Rity, a w 3 sob. Miesiąca pojedziemy do sanktuarium o. Papczyńskiego. Przeplakalam wczoraj dużo,ale staram się być dobrej myśli - również dzięki Wam.
Wiem, że się modlisz, dlatego polecam Ci jeszcze jednego świętego - św. Ignacego. Jest patronem matek w stanie błogosławionym, patronem od szczęśliwych porodów. Skoro jesteś z okolic wawy, to w każdy ostatni dzień miesiąca (teraz to będzie w pt 31.08) w Sanktuarium MB Łaskawej na Starówce jest odprawiana specjalna msza z błogosławieństwem wody nazywanej "cudowną wodą św. Ignacego". Można wówczas otrzymać butelkę tej wody i pić ją po trochu każdego dnia odmawiając jednocześnie "modlitwę za przyczyną św. Ignacego z Loyoli - opiekuna matek w stanie błogosławionym o szczęśliwy poród i o zdrowie dziecka i matki" (można ją znaleźć w necie). Tu jest więcej informacji na ten temat http://www.laskawa.pl/wodaignacego
Asiaf lubi tę wiadomość
-
Tak dokładnie też Cię kojarzę
Zaczełam się modlić odkąd nie mogłam zajść w 2 ciążę.Dziękuję za podanie tej strony z pewnością się zainteresuje
Jestem już po wizycie. Pisałam chyba tutaj, że lekarz z pt. zamiast mojej daty urodzenia 01.12 wpisał mi 12.01.1985 więc przypisał mi cały rok. Teraz jeszcze mam 32 lata i widocznie to tez ma znaczenie w tych wszystkich wyliczeniach. Na usg bobas ma już 65mm, serduszko bije 153 ud/min, wszystkie parametry dobre - jakoś szybko rośnie bo mimo późnej owulacji obraz z usg zgadza sie z terminem miesiączki - dzisiaj to nawet 12t6d.
Pani dr. bardzo dokłada w badaniu 2 razy wychodziłam z gabinetu bo nie chciał się obrócić, w końcu zrobiła tez badanie TV, aby ocenić nosek. Dokładnie nam pokazała gdzie jest nos żuchwa wszystkie organy. NT wynosi jednak 2,4mm jak powiedziałam jej ze za dużo to stwierdziła, że nie jest za dużo, ze mieszczę sie poniżej 95 centyla i ze do mojego wieku i CRL dziecka wynik jest dobry. Kazała poczekać na wynik z krwi, ale mimo tego podniosła nas na duchu. Jestem spokojniejsza;-), teraz poczekam już spokojniej na wyniki badań. Obliczenie ryzyka z dzisiaj wyszło dla trisomii 21:
podstawowe 1:434, a wynik z piątku 1:364
skorygowane 1:442 1:208
Myśle, że czeski bład który wkradł się lekarzowi miał tu spore znaczenie.Asiaf, Karo_Wi lubią tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Anet85 wrote:Dziękuje bardzo za wsparcie. Asiaf w którym tygodniu robiłaś echo serca płodu ? u jakiego lekarza, ja jestem z okolic Warszawy. Wczoraj lekarz powiedział, że można wykonać echo płodu, ale byłam zdenerwowana i nie zapytałam w którym tygodniu to wykonać, jutro zapytam innego lekarza.
Anet85 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny.
Dziś odebrałam wyniki Pappy i wynik mnie zdołował - skorygowane ryzyko trisomii 21 1:114. Jutro idę do mojego lekarza omówić dalsze kroki, ale zastanawia mnie jak jest z tą statystyką, jak jest liczone to ryzyko.
W tej ciąży wolne beta hcg 1,576 MoM, białko PAPPA 0,416 MoM. Poza tym wszystkie wyniki z USG były ok, NT 1,8, przepływy dobre. Mam 37 lat, co ma duży wpływ na ten wynik.
Ale co mnie zastanawia - w poprzedniej ciąży (miałam 34 lata)przy wyniku wolnego beta hcg 1,378 MoM i białka PAPPA 0,267 MoM ryzyko skorygowane trisomii 21 wynosiło jedynie 1:2951.
Tak sobie myślę, jak możliwe że jest taka różnica? Wydaje mi się, ze ten wynik sprzed ponad 3 lat jest gorszy ze względu na bardzo niskie białko. Nic z tego nie rozumiem...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 15:18
-
Marsylia wrote:Black_Lilith dla kobiet po 35rż ryzyko sporo wzrasta tylko z uwagi na wiek. Jakie masz podane ryzyko podstawowe?
Podstawowe przy trisomii 21 1:155, skorygowane 1:114
W poprzedniej ciąży podstawowe 1:331, skorygowane 1:2951 -
Być może w poprzedniej ciąży lekarz wprowadził do kalkulatora więcej parametrów, tj. obecność kości nosowej oraz przepływy. A tym razem prawdopodobnie ominięto te wskaźniki i wyliczono tylko na podstawie nt, wieku i pappa. Jak dla mnie Twoje obecne wyniki są jak najbardziej ok i nie martwiłabym się o zdrowie dziecka.
-
edka85 wrote:Być może w poprzedniej ciąży lekarz wprowadził do kalkulatora więcej parametrów, tj. obecność kości nosowej oraz przepływy. A tym razem prawdopodobnie ominięto te wskaźniki i wyliczono tylko na podstawie nt, wieku i pappa. Jak dla mnie Twoje obecne wyniki są jak najbardziej ok i nie martwiłabym się o zdrowie dziecka.
Tak, dokładnie tak jest - w poprzedniej ciąży brane były pod uwagę wiek, NT, kość nosowa, ocena przepływu Dopplerowskiego na zastawce trójdzielnej i w przewodzie żylnym, czynność serca, no i oczywiście biochemia.
Teraz wiek, NT, czynność serca i biochemia. -
Ciekawe co warunkuje to, że raz lekarz wprowadza więcej parametrów a innym razem mniej ....zastanawiam się jak będzie u mnie.
Córcia - 24.01.2012 r.
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Black_Lilith wrote:Tak, dokładnie tak jest - w poprzedniej ciąży brane były pod uwagę wiek, NT, kość nosowa, ocena przepływu Dopplerowskiego na zastawce trójdzielnej i w przewodzie żylnym, czynność serca, no i oczywiście biochemia.
Teraz wiek, NT, czynność serca i biochemia. -
Dziewczyny,
mam następujący problem:
USG - super wynik
Pappa - fatlane dla t21 - ryzyko 1:79 (wszystko przez za dużą wolna bete 3.5 MoM!!!)
Harmony - t21 <1:10 000
Będę robić jeszcze powtórkę Pappa i Panoramę (pokazuje wiecej wad niż Harmony). Czy zdecydowałybyście się na amnio? -
zeberka2018 wrote:Dziewczyny,
mam następujący problem:
USG - super wynik
Pappa - fatlane dla t21 - ryzyko 1:79 (wszystko przez za dużą wolna bete 3.5 MoM!!!)
Harmony - t21 <1:10 000
Będę robić jeszcze powtórkę Pappa i Panoramę (pokazuje wiecej wad niż Harmony). Czy zdecydowałybyście się na amnio?
Wg mnie to bardzo dobry wunik, byłabym spokojnaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 16:02
Antoś
-
Zeberka moim zdaniem też nie masz się co martwić na zapas. Ja tak szczerze mówiąc, gdyby nie to że NT wyszło 2,4 to nie robiłaby tych innych dodatkowych badań, w założeniu miałam tylko oprzeć się na parametrach z USG. Teraz sie trochę denerwuję czekając na wyniki .....Córcia - 24.01.2012 r.
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Dziewczyny dziekuje za odpowiedzi. Po prostu mam bardzo slaby wywiad polozniczy (zespol Pateau i Edwardsa) i zaczynam panikowac.
Mimo wszystko poszlam dzisiaj na Panorame - podobna inna metoda badania niz Harmony i duzo wiecej wad.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 18:23
-
U mnie 2.1 mm przy 71 mm CRL. A u Ciebie jakie CRL?Anet85 wrote:Zeberka moim zdaniem też nie masz się co martwić na zapas. Ja tak szczerze mówiąc, gdyby nie to że NT wyszło 2,4 to nie robiłaby tych innych dodatkowych badań, w założeniu miałam tylko oprzeć się na parametrach z USG. Teraz sie trochę denerwuję czekając na wyniki .....
-
Jeśli chodzi o mnie to po samym usg (bo Pappy nie robilam) mialam najwieksze ryzyko dla zespolu Pateau, a to wszystko przez zwiekszona przeziernosc i zwiększone tetno. Nifty tą trisomie tez wykluczyl. Skoro mialas super usg to jest najwazniejsze. Dostaniesz wynik Panoramy i na pewno będziesz juz spokojnaAntoś