Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Kryśka wrote:Cześć dziewczyny,
Ja dzisiaj z dobrymi wiadomościami. Jestem po badaniu echa serca i wszystko jest ok. Odetchnęłam z ulgą.
Super wieści! Możesz być spokojna ☺️ ja mam w sobotę echo, mam nadzieję że też będzie dobrzePejka1234 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny super wieści u Was! Bardzo się cieszę 🥰
Ja już wyczekuję zniecierpliwiona amnio w poniedziałek. Zaliczyłam mały zjazd psychiczny na początku tygodnia, ale już biorę się w garść 💪🏻 -
Aneta8 wrote:Dziewczyny super wieści u Was! Bardzo się cieszę 🥰
Ja już wyczekuję zniecierpliwiona amnio w poniedziałek. Zaliczyłam mały zjazd psychiczny na początku tygodnia, ale już biorę się w garść 💪🏻
Wszystko będzie dobrze, zobaczysz! ☺️Aneta8 lubi tę wiadomość
-
NatkaZ wrote:Super wiadomości. Ja teraz czekam na drugie połówkowe w poradni genetycznej. W poniedziałek byłam u swojego gina, który wszystko posprawdzał. Po powiększeniu nerek nie ma śladu ❤ Mózg w porządku, serduszko również. Kość nosowa w normie. No i nasz klusek waży już 281g ❤
-
Aneta8 aż się zarejestrowałam żeby móc do Ciebie napisać.
Przeczytałam w stopce Twoja historię, jak bardzo miałaś pod górkę z tą ciążą, a gdy w końcu się udało nie możesz się spokojnie cieszyć tym stanem ☹️
Bardzo mi przykro.
Z całego serca życzę Ci aby wszystko było dobrze, aby ta nieszczęsna statystyka nie sprawdziła się i abyś mogla cieszyć się zdrowym dzieciatkiem.
Mocno trzymam kciuki!
Oczywiście za pozostałe osoby w tym wątku również! -
Amica.007 wrote:Aneta8 aż się zarejestrowałam żeby móc do Ciebie napisać.
Przeczytałam w stopce Twoja historię, jak bardzo miałaś pod górkę z tą ciążą, a gdy w końcu się udało nie możesz się spokojnie cieszyć tym stanem ☹️
Bardzo mi przykro.
Z całego serca życzę Ci aby wszystko było dobrze, aby ta nieszczęsna statystyka nie sprawdziła się i abyś mogla cieszyć się zdrowym dzieciatkiem.
Mocno trzymam kciuki!
Oczywiście za pozostałe osoby w tym wątku również!
Amica, aż się wzruszyłam. Dziękuję, że napisałaś ❤️
Obecność na forum tylu życzliwych osób naprawdę pomaga i daje siłę! -
Hej dziewczyny 🙂 ja dziś po echo serca małej, wszystko ok! Serduszko jak dzwon.Tak mi ulżyło...Poza tym dr (dr Karol Bielasik, cudowny lekarz!) sprawdził całą anatomię i poza tą troszkę krótszą kością nosową jest idealnie. Profil buźki bardzo dobry i mówił że dzieci z zd najczęściej mają nieprawidłowy ten profil. Zaśmiał się, że co ja się tak uczepiłam tej kości nosowej, przecież jest wszystko dobrze i mam się nie denerwować i dać dziecku spokój 😂 taka widocznie uroda młodej. Kostka ma 5.5mm i jest troszkę poniżej normy i że on by się tego nie czepiał bo w 2 trymestrze aż tak wielkiej uwagi się do tego nie przywiązuje. Wierzę mu bo jest dobrym i polecanym perinatologiem. Mówił że robi okolo 3 tys takich badań rocznie i mniej więcej 2 razy w tygodniu trafia mu się dzidzia z krótszą kością i jest wszystko ok. Także już wrzucam na luz i cieszę się swoim stanem 😀
Aneta, jak się czujesz przed amnio? Jak nastrój? bo pisałaś ostatnio że zaliczyłaś gorszy czas, juz ok?
Ewka, a co z Twoimi wynikami??Aneta8, Marcelina715 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny chciałam was ostrzec przed amniopunkcja niepotrzebnie się na nią zgodziłam wiem że miałam mieć zdrowa córkę po teście nifty , 5 dni od amnio zaczęły sączyć mi się wody i mam stan zapalny którego od tyg nie mogą mi zbić ,najprawdopodobniej mogę stracić dziecko , naprawdę jeśli nie musicie to nie róbcie .Smutna
-
Kajakowe cudowne wieści! Super, że lekarz Cię uspokoił 😊 Masz rację, czas przestać się martwić i zacząć cieszyć tym stanem 🙂
U mnie nastrój ogólnie ok, staram się za dużo nie myśleć. Samego zabiegu się nie obawiam, jedynie wyniku. Dobrze, że zdecydowaliśmy się na te mikromacierze, to do końca tygodnia powinny już być.
Dostałam też od kolegi namiar na ośrodek kardiologii prenatalnej i świetną lekarz więc będę się tam umawiać na echo. Mam się zgłosić już z wynikiem amnio.
Tak jak piszesz o tym nosku i profilu, to mnie właśnie zastanowiło podczas tego powtórnego usg, jak dr powiedziała, że kość nosowa widoczna, ale profil ogólnie jej się nie podoba i nie wiem co to oznaczało.. 😔 -
Pejka1234 wrote:Dziewczyny chciałam was ostrzec przed amniopunkcja niepotrzebnie się na nią zgodziłam wiem że miałam mieć zdrowa córkę po teście nifty , 5 dni od amnio zaczęły sączyć mi się wody i mam stan zapalny którego od tyg nie mogą mi zbić ,najprawdopodobniej mogę stracić dziecko , naprawdę jeśli nie musicie to nie róbcie .
Kurczę kochana, mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze! Trzymam mocno kciuki ❤️
Skąd jesteś, gdzie miałaś wykonywaną amnio?
Ja niestety muszę koniecznie zrobić, nie mam innego wyboru. Za duże ryzyka mi wyszły w teście pappa i bardzo zły obraz w usg.. -
kajakowe wrote:Pejka, przykro mi ☹️ wierzę, że będzie wszystko w porządku.
Aneta, no mi dr mówił że jak dziecko ma zd to profil jest nieprawidłowy najczęściej, chyba bardziej płaski. A co jej się niby nie podobalo w profilu?
Właśnie nie rozwinęła myśli.. może chodziło jej tylko o tą przezierność..
Na moje laikowe oko profil wydaje się „normalny”
-
Część dziewczyny jestem po prenatalnych, USG prawidłowe, jednak po odebraniu wyników z krwi, ryzyko ZD 1:61 Pappa-0,317mom Beta-2,084mom. Jestem po SANCO wynik prawidłowy. Bije się z myślami czy robić aminopunkcje. Orientujecie się się czy aminopunkcja wykryje wady w przypadku mozaiki ZD?
-
19ilonka87 wrote:Część dziewczyny jestem po prenatalnych, USG prawidłowe, jednak po odebraniu wyników z krwi, ryzyko ZD 1:61 Pappa-0,317mom Beta-2,084mom. Jestem po SANCO wynik prawidłowy. Bije się z myślami czy robić aminopunkcje. Orientujecie się się czy aminopunkcja wykryje wady w przypadku mozaiki ZD?
Hej 🙂 nie mam pojęcia, ale wydaje mi się że powinna wykryć. W końcu bada kariotyp dziecka. Co do wyników, mialam podobne. Z tym, ze beta 4 MoM i końcowy wynik 1:82. Co do robienia amniopunkcji to powiem Ci co powiedział mi genetyk. Swoją drogą bardzo dobry genetyk we Wrocławiu. Ponad 70% amniopunkcji po teście podwójnym okazuje się niepotrzebnych. Mimo że miałam wysokie ryzyko zd 1:82 i tylko biochemia zła a usg super to nie zalecał amnio tylko Nifty pro. W razie jakby nifty wyszlo zle to wtedy amnio. I po dobrym nifty kazał cieszyć się ciąża i zapomnieć o teście pappa. Testy nipt są mega czułe jeśli chodzi o zd. Ryzyko pomylki to 1:10 tys. Mi potem w połówkowym wyszła trochę skrócona kość nosowa, ale tez bardzo dobry perinatolog uspokaja że to indywidualna cecha dziecka, wszystko inne super, echo serca idealne i kazał się uspokoić bo Nifty wykluczyło zd. Także musisz na spokojnie przemyśleć, ja bałam się ryzykować amnio. Po prostu to moja 3 ciąża a 1 "normalna". Nie mam jednego jajowodu, do tego pcos i owulacja u mnie to jak 6 w totka a miesiączka raz na 3-4 mce stąd strach -
Informowano mnie, że max do 20 dni roboczych może się wydłużyć czas oczekiwania, ale Pani przy pobieraniu powiedziała też, że zawsze wyniki są przeważnie wcześniej. Nic mi nie pozostało, jak czekać dalej. Oby tylko było wszystko dobrze, bo to, co przeżywam to koszmar.