Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Misi@ wrote:Kurcze, a można ten lek kupić bez recepty? Bo ja cos tam miałam zaburzone z przepływami, ale mi nic nie mówili, bo coś brać ;/
Mój w 31 tc ważył troszkę więcej 1494g Ale jak patrzyłam na sierpniówki, to one rodziły dzieci w terminie i miały 2600g,
Dobrze, że Cie przebadają i sprawdzą co i jak.
Ja mam datę według OM na 5.09, a według usg 14.09.
Grzyba pochwy mam od początku ciąży i ciągle ją lecze, bezskutecznie ;/
Choć dziś czuję poprawę, więc może w końcu zadziałało
I też mam rozjechane tygodnie w porównując każdą część ciała.
Główka 33 tc, nóżki 34,2, brzuszek nadgonił i jest na poziomie 35,4
ale to było tydzień temu. Baw się dobrze i nie myśl o tym.[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Adelka tak in vitro i progesteron maja wpływ. wiec spokojnie czekaj i daj znać. A mnie w międzyczasie molestowała lekarka że ma nie czekać do pn i zrobić chociaż KTG i gdby mi tak sprawę postawiła rano to bym na pogrzeb nie pojechała tylko na KTG a tak dup a teraz nie zdążę. Ale jutro zrobie na pewno. I dam Wam znać A teraz lecę na imprezkę.
paaaaa[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Zanim dotrwam do 37tc to moje jelita będę chyba na plecach nosić- bo jak już teraz nie ma dla nich miejsca
Cholera no, boli mnie cały czas w tym samym miejscu. Boli godzinę, przestaje na 15 minut i znów boli. Mam nadzieję, że to minie bo do końca ciąży oszaleję z tym bólem. Nawet chodzić nie mogę za bardzo. Najlepiej jest jak się nie ruszamalicja_ lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
Jestem po konsultacji z genetykiem i mam kołowrotek w głowie. Na tą chwlę nie wiem co zrobić.
Zaleceniem genetyka jest dalsza diagnostyka. Dostałam skierowanie na amniopunkcję, którą nam odradził ze względu na nasze przeżycia ( 9 lat starań o dziecko i pierwsza ciąża, krwiak, plamienia) a zalecił NiFty. Oczywiście wspomniał że decyzja należy do nas i żebyśmy wzięli pod uwagę czy wynik takiego badania wpłynąłby na dalszy przebieg ciąży.
Przechodząc do wyników:
Źle mi wpisano wiek, bo wpisano mi wiek zajścia w ciąże ( 38 lat ) a nie wiek kiedy powstał zarodek ( 36 lat ).
wiek ciąży 11t4d
wolne bhcg - 1,774 MoM
Pappa - 0,674 MoM
nt - 1,4 mm
trisomia 21 - ryzyko podstawowe 1:121 skorygowane 1: 464
trisomia 18 - ryzyko podstawowe 1:274 skorygowane 1: 5489
trisomia 13 - ryzyko podstawowe 1:867 skorygowane 1: 17330
samoistny poród przedwczesny 1 : 50
Nie wiem co mam zrobić. Mąż nie chce robić nic, twierdzi że nie ma sensu dalej badać.
Ja wiem,że będę się całą ciążę denerwować.
-
Alicja na płuca dostałam serię czterech zastrzyków dexaven.
Adelka, najwyraźniej krew nie była taka zła, skoro ryzyko skorygowane masz mniejsze niż podstawowe.
Ja bym na Twoim miejscu absolutnie nie robiła amniopunkcji, nawet jeśli w przypadku wady zdecydowalibyście się terminować ciążę. Zrobiłabym Nifty albo Harmony.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Adelka, usg plus badanie krwi rowniez badaja trzy trisomie, a jesli wychodza dobrze, to nikt nie bada sie dalej.Zadne badanie nie daje pelnej pewnosci, ze dziecko bedzie zdrowe, w tym amnio. Nie masz wskazan do amnio od lekarza przeciez. U mnie zadne inne testy nie wchodzily w gre, zrobilam amnio, bo nie mialam wyboru.
-
Adelka, wiem, bo sama robiłam Harmony przy ryzyku 1:72.
Dlatego piszę, co ja bym zrobiła.
Te testy wykrywają trzy najczęściej występujące trisomie. I nie niosą za sobą ryzyka utraty potencjalnie zdrowej ciąży.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Cięzkie to wszystko jest i bardzo podziwiam osoby, które przez to przeszły.
Jutro mamy spotkanie z kobietą która wykonuje Nifty, zbaczymy co ona powie.
No nic, byłam przygotowana na cięższą sytuację.
Zmykam bo wykończona jestem.
Spokojnej nocy i dobrego samopoczucia dziewczyny. Do jutra. -
nick nieaktualny
-
Adelko masz ryzyko takie jak ja. Z tym że u mnie to ryzyko dotyczyło 18 trisomii. No i ja byłam w o tyle gorszej sytuacji, że u mnie jest dwójka dzieciaczków.
Na Twoim miejscu, absolutnie nie słuchałabym męża. Najgorsze to nie robić nic. Ale powinnaś również wiedzieć że Twoje wyniki w żaden sposób nie kwalifikują Cię do zrobienia amnio. Całkiem niedawno zadawałam sobie to samo pytanie: to do cholery co dalej? Amnio nie bo ryzyko jednak nie aż tak wysokie, Nifty/Harmony drogie jak cholera, nie zrobienie nic oznacza stres do końca ciąży... Same wątpliwosci.
W mojej sytuacji najlepsze było Nifty, no ale tyle kasy. Tyle rzeczy możnaby kupić dla dzieci. Znów wątpliwość.
"ŚWIĘTY SPOKÓJ NIE MA CENY"- to zdanie, które usłyszałam od pewnego profesofa, i które przekonało mnie do wydania tych pieniędzy. On miał rację- nie ma ceny.
Wg mnie wszystko będzie dobrze i Twój dzidziuś jest zdrowy, jednak mimo to każda z nas wie co teraz przeżywasz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 21:44
adelka77 lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
Pati78 wrote:IviQ, wierze, ze wszystko bedzie dobrze!
Zai, mam to samo i moja lekarka tez stwierdzila, ze to gastryczne. Z jednej strony, w tym samym miejscu.
Adelka, jak tam?
A czy Ciebie też boli cały czas. No żesz cholera jasna, denerwuje mnie to kłucie. Czy to przejdzie? W którym miejscu Cię boli?Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualnyJa wróciłam od lekarza mam 1 cm rozwarcia i mam odstawić luteine...jutro czeka mnie mycie okien Chciałabym urodzić do 31.08, bo później lekarz wyjeżdża na konferencje i nie będzie go w szpitalu
Dziś mam skurcze a co do biegunki to lekarz powiedział, że trochę długo trwa, więc mam zrobić jakieś dodatkowe badania w sanepidzie, czy jakiś bakterii nie mam ;/
GBS nie wyhodowano
A i nastawiłam sie na poród sn, ale w razie czego będzie cc ... :)Kobieta jednak zmienną jest
Alicjo biedaku, odpoczywaj!
Mój synek ładnie przybrał bo waży 2800 choć wydaje mi się, że źle to obliczył, bo nózki wyszły tak jak dwa tygodnie temu???
Nie mam dużo wód płodowych, ale są w normie
Dziewczyny dbajcie o siebie bo tego nam nic już nie zwróci. Leżcie i pachnijcie
Ja już mam ciąże donoszoną, więc już jestem spokojna. Może lepiej, żeby wyszedł jak waży niecałe 3 kg. Może będzie łatwiej
Dobranoc dziewczyny...kolorowych snów:)
Alicjo daj znać co i jak !
Aha i dowiedziałam sie, że mam polip na szyjce macicy...pewnie dlatego miałam plamienia i trudno mi było zajść w ciąże. Tylko dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedzial o tym? I lekarz przyśpieszy mi wynik cytologii
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 22:33