X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Kurcze, a można ten lek kupić bez recepty? Bo ja cos tam miałam zaburzone z przepływami, ale mi nic nie mówili, bo coś brać ;/

Mój w 31 tc ważył troszkę więcej 1494g Ale jak patrzyłam na sierpniówki, to one rodziły dzieci w terminie i miały 2600g,
    Dobrze, że Cie przebadają i sprawdzą co i jak.
    Ja mam datę według OM na 5.09, a według usg 14.09.
    Grzyba pochwy mam od początku ciąży i ciągle ją lecze, bezskutecznie ;/
    Choć dziś czuję poprawę, więc może w końcu zadziałało :)
    I też mam rozjechane tygodnie w porównując każdą część ciała.
    Główka 33 tc, nóżki 34,2, brzuszek nadgonił i jest na poziomie 35,4
    ale to było tydzień temu. Baw się dobrze i nie myśl o tym.
    tak jak najbardziej ja go własnie zdązyłam kupic zanim mi go przepisała MEDAGRIN jest w saszetkac lub w proszku po prostu. Robi sie napój z tego masakrycznei smakuje. Ale jak ma pomóc to wiadomo że wszystko łykniesz. Kosztuje od 30-50 zł w zależności od apteki

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelka tak in vitro i progesteron maja wpływ. wiec spokojnie czekaj i daj znać. A mnie w międzyczasie molestowała lekarka że ma nie czekać do pn i zrobić chociaż KTG i gdby mi tak sprawę postawiła rano to bym na pogrzeb nie pojechała tylko na KTG a tak dup a teraz nie zdążę. Ale jutro zrobie na pewno. I dam Wam znać A teraz lecę na imprezkę.

paaaaa

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim dotrwam do 37tc to moje jelita będę chyba na plecach nosić- bo jak już teraz nie ma dla nich miejsca :)
    Cholera no, boli mnie cały czas w tym samym miejscu. Boli godzinę, przestaje na 15 minut i znów boli. Mam nadzieję, że to minie bo do końca ciąży oszaleję z tym bólem. Nawet chodzić nie mogę za bardzo. Najlepiej jest jak się nie ruszam :/

alicja_ lubi tę wiadomość

Bliźniaki są z nami :*
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ, wierze, ze wszystko bedzie dobrze!
    Zai, mam to samo i moja lekarka tez stwierdzila, ze to gastryczne. Z jednej strony, w tym samym miejscu.
    Adelka, jak tam?

dqprj44jo5rhodwq.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po konsultacji z genetykiem i mam kołowrotek w głowie. Na tą chwlę nie wiem co zrobić.
    Zaleceniem genetyka jest dalsza diagnostyka. Dostałam skierowanie na amniopunkcję, którą nam odradził ze względu na nasze przeżycia ( 9 lat starań o dziecko i pierwsza ciąża, krwiak, plamienia) a zalecił NiFty. Oczywiście wspomniał że decyzja należy do nas i żebyśmy wzięli pod uwagę czy wynik takiego badania wpłynąłby na dalszy przebieg ciąży.

Przechodząc do wyników:

Źle mi wpisano wiek, bo wpisano mi wiek zajścia w ciąże ( 38 lat ) a nie wiek kiedy powstał zarodek ( 36 lat ).

wiek ciąży 11t4d
    wolne bhcg - 1,774 MoM
    Pappa - 0,674 MoM
    nt - 1,4 mm

trisomia 21 - ryzyko podstawowe 1:121 skorygowane 1: 464
    trisomia 18 - ryzyko podstawowe 1:274 skorygowane 1: 5489
    trisomia 13 - ryzyko podstawowe 1:867 skorygowane 1: 17330
    samoistny poród przedwczesny 1 : 50

Nie wiem co mam zrobić. Mąż nie chce robić nic, twierdzi że nie ma sensu dalej badać.
    Ja wiem,że będę się całą ciążę denerwować.

l22ntv73brtiddsy.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się na jutro an usg żeby zerknąć co u Bąbla słychać.

l22ntv73brtiddsy.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja na płuca dostałam serię czterech zastrzyków dexaven.

Adelka, najwyraźniej krew nie była taka zła, skoro ryzyko skorygowane masz mniejsze niż podstawowe.

Ja bym na Twoim miejscu absolutnie nie robiła amniopunkcji, nawet jeśli w przypadku wady zdecydowalibyście się terminować ciążę. Zrobiłabym Nifty albo Harmony.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelka, ja tez bym amnio nie robila. W porownaniu z moimi to masz super wyniki.

dqprj44jo5rhodwq.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia tylko to wykrywa tylko 3 trisomie i kosztuje 2500 zł.

l22ntv73brtiddsy.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelka, usg plus badanie krwi rowniez badaja trzy trisomie, a jesli wychodza dobrze, to nikt nie bada sie dalej.Zadne badanie nie daje pelnej pewnosci, ze dziecko bedzie zdrowe, w tym amnio. Nie masz wskazan do amnio od lekarza przeciez. U mnie zadne inne testy nie wchodzily w gre, zrobilam amnio, bo nie mialam wyboru.

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelka, wiem, bo sama robiłam Harmony przy ryzyku 1:72.
    Dlatego piszę, co ja bym zrobiła.
    Te testy wykrywają trzy najczęściej występujące trisomie. I nie niosą za sobą ryzyka utraty potencjalnie zdrowej ciąży.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 no właśnie wskazanie mam tylko amnio odradził ze wzgędu na ciążę zagrożoną, gdyby nie to to wysłałby mnie na amnio.

l22ntv73brtiddsy.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cięzkie to wszystko jest i bardzo podziwiam osoby, które przez to przeszły.
    Jutro mamy spotkanie z kobietą która wykonuje Nifty, zbaczymy co ona powie.

No nic, byłam przygotowana na cięższą sytuację.

Zmykam bo wykończona jestem.

Spokojnej nocy i dobrego samopoczucia dziewczyny. Do jutra.

l22ntv73brtiddsy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze szpitala! Znow jest źle. :( KTG regularne skurcze pow. 80

• zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelko masz ryzyko takie jak ja. Z tym że u mnie to ryzyko dotyczyło 18 trisomii. No i ja byłam w o tyle gorszej sytuacji, że u mnie jest dwójka dzieciaczków.
    Na Twoim miejscu, absolutnie nie słuchałabym męża. Najgorsze to nie robić nic. Ale powinnaś również wiedzieć że Twoje wyniki w żaden sposób nie kwalifikują Cię do zrobienia amnio. Całkiem niedawno zadawałam sobie to samo pytanie: to do cholery co dalej? Amnio nie bo ryzyko jednak nie aż tak wysokie, Nifty/Harmony drogie jak cholera, nie zrobienie nic oznacza stres do końca ciąży... Same wątpliwosci.
    W mojej sytuacji najlepsze było Nifty, no ale tyle kasy. Tyle rzeczy możnaby kupić dla dzieci. Znów wątpliwość.
    "ŚWIĘTY SPOKÓJ NIE MA CENY"- to zdanie, które usłyszałam od pewnego profesofa, i które przekonało mnie do wydania tych pieniędzy. On miał rację- nie ma ceny.
    Wg mnie wszystko będzie dobrze i Twój dzidziuś jest zdrowy, jednak mimo to każda z nas wie co teraz przeżywasz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 21:44

adelka77 lubi tę wiadomość

• zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    IviQ, wierze, ze wszystko bedzie dobrze!
    Zai, mam to samo i moja lekarka tez stwierdzila, ze to gastryczne. Z jednej strony, w tym samym miejscu.
    Adelka, jak tam?

A czy Ciebie też boli cały czas. No żesz cholera jasna, denerwuje mnie to kłucie. Czy to przejdzie? W którym miejscu Cię boli?

• zai2014 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Melduje ze szpitala! Znow jest źle. :( KTG regularne skurcze pow. 80

No Alicja co tam znów się dzieje? No cholera mówię: "czarny czwartek".

• adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai2014 masz w 100 % rację, spokój jest bezcenny a ja jestem z natury stresującą się osobą i czuję że coś zrobić muszę ( chcę ).

zai2014 lubi tę wiadomość

l22ntv73brtiddsy.png
  • adelka77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja trzymam kciuki za szybkie opanowanie sytuacji.

l22ntv73brtiddsy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam od lekarza mam 1 cm rozwarcia i mam odstawić luteine...jutro czeka mnie mycie okien :) Chciałabym urodzić do 31.08, bo później lekarz wyjeżdża na konferencje i nie będzie go w szpitalu :)

Dziś mam skurcze a co do biegunki to lekarz powiedział, że trochę długo trwa, więc mam zrobić jakieś dodatkowe badania w sanepidzie, czy jakiś bakterii nie mam ;/
    GBS nie wyhodowano :)
    A i nastawiłam sie na poród sn, ale w razie czego będzie cc ... :)Kobieta jednak zmienną jest :)

Alicjo biedaku, odpoczywaj!

Mój synek ładnie przybrał bo waży 2800 :) choć wydaje mi się, że źle to obliczył, bo nózki wyszły tak jak dwa tygodnie temu???
    Nie mam dużo wód płodowych, ale są w normie :)

Dziewczyny dbajcie o siebie bo tego nam nic już nie zwróci. Leżcie i pachnijcie :)
    Ja już mam ciąże donoszoną, więc już jestem spokojna. Może lepiej, żeby wyszedł jak waży niecałe 3 kg. Może będzie łatwiej :)
    Dobranoc dziewczyny...kolorowych snów:)
    Alicjo daj znać co i jak !
    Aha i dowiedziałam sie, że mam polip na szyjce macicy...pewnie dlatego miałam plamienia i trudno mi było zajść w ciąże. Tylko dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedzial o tym? I lekarz przyśpieszy mi wynik cytologii :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 22:33

‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ