Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Adelka, bez takich mi tu. Po pierwsze, nie wiesz jeszcze, jak to genetyk powylicza, więc nie wiesz, czego się spodziewać.
Po drugie, nawet jak wyniki nie będą dobre, to w życiu tego nie można nazwać werdyktem. Ewentualnie wskazaniem do dalszych badań.
Na panikowanie będziesz miała jeszcze dużo czasu Daj znać po wizycie.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualnyadelka77 wrote:Cześć dziewczny.
Dziś sądny dzień, idziemy do genetka. Ciekawe jak mocno dostanę wiadomością w łeb. Bo, że werdykt będzie bolesny wiem, ciekawe tylko jak bardzo.
Nie udzielałam się ale w miarę podczytuję i kibicuje Wam.
Dziękuję za odzew z Waszej strony.
Dziś w Lidlu dzień dresowy, zakupiłam czarne leginsy i obszerną szarą bluzę z kapturem, swietna jakość niska cena, jestem zadowolona.
Kochana tylko spokojnie!
Tak jak mówi Michcia - to nie jest żaden werdykt.
Trzymam kciuki za pozytywne wiadomości i melduj jak będziesz po - czekamy. -
nick nieaktualnyIviQ wrote:Tylko krótkio bo na lotnisku jestem. Mam skierowanie do szpitala. Za niską waga plodu i za duża różnica w wymiarach -do 4tyg. ...
Jak to?
Jak będziesz miała chwile to napisz więcej szczegółów. Mam nadzieje, że wszystko się dobrze skończy. -
nick nieaktualnyIviQ wrote:Tylko krótkio bo na lotnisku jestem. Mam skierowanie do szpitala. Za niską waga plodu i za duża różnica w wymiarach -do 4tyg. ...
Choć to było kilka lat temu. Mówiła mi, żeby się nie stresować, bo oni zawsze coś wymyślaja i strasza. Pierwsze dziecko mialo mieć z kolei wodogłowie, a jest juz na studiach a mature zdał na 94%
Trzymam kciouki, żeby się wyjaśniło. Ja mam wizytę o 18:30 i sama jestem ciekawa co powie.
Adelka trzymam kciuki by wszystko było dobrze. Nie ma się co stresować jeszcze będziemy miały okazję na t, bo nasze dzieciaczki okażą się lobuziakami :)Zdrowymi łobuziakami
Iviq daj znać ile mały waży. Mój w zeszłym tygodniu ważył 2610g tez ponoć z tych mniejszych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 12:30
-
Michcia, Alicja - werdykt w sensie amniopunkcji, bo domyślam się że genetyk będzie zalecał dalszą diagnostykę.Stres już ze mnie zszedł, wypłakałam swoje, jestem spokojniejsza.
Misi@ też liczę na ma lego łobuziaka albo łobuziarę. Ja tam lubię dzieciaki z charakterkim
Misi@ lubi tę wiadomość
-
Hello dziewczynki
Adelko Nic nie wyrokuj. Najpierw pogadaj z genetykiem. Po in vitro normy sa inne wiec spokojnie i koneicznie daj znać. Czekamy na info. Ja co prawda z doskoku bo nie tylko po pierwsze mam gościa to jeszcze pogrzeb i dzis baby shower:/ ale na pewno będę śledzić
I juz tłumaczę co u mnie.. Niepokój o wagę mam od połówkowych, ale póki co wymiary były tylko o 2 tyg cofnięte w a to jeszcze dopuszczalne. Więc informacja nie była dla mnie wielkim zaskoczeniem. Sama cciałam zaptać o to czy to oby nie mało. Kończę zaraz 32 tydzień. Dziś główka jest w 31, rączki w 29, a brzuszek w 28 tyg wiec już spore różnice i wazy tylko 1394 g i tak urósł przez miesiac bo ważył 950g 20.07 ale wciąż za mało. powinien wazyć minimum 1650g. Termin porodu przesuwa mi się w stronę listopada. Stąd skierowanie do szpitala z uwagi na zahamowanie wzrostu płodu. Mam brać ewentualnie medagrin czy jakoś tak co juz zdążyłam przedwczoraj kupić jak się zaczęłam stresować wagą i ktoś mi to polecił. poczytałam poczytałam i zamówiłam przez internet bo tu nigdzie nie było, ale nie zaczęłam brać bo wczoraj dopiero odebrałam, a skoro dziś lekarz to chciałam skonsultować. Nic jej nie mówiłam sama mi przepisała. Powiedziała że poza wymiarami wszystko jest ok. Serduszko itd wszystko gra. Jest tylko za małe. Może to być spowodowane przepływami lub starzejącym się łózyskiem. Stąd skierownie do szpitala. Na jak długo to się okaże:/
Generalnie powinnam iść dziś nawet ale kurde mam gościa z UK i te baby shower itd więc chciałam w sb ale w sb i tak mi nikt nie pozmoe więc już w pn. NIe jest to stan zagrożenia ciąży więc lekarka sie zgodziłą mam tylko pić to lekarstwo bo [poprawia przepływy i dziecko będzie bardziej odżywione. NIe wiem ja sobie tłumaczę tym ze może za mało tłusto i slodko jem. atem się nie chce jeść tylko pić, ale to takie moje widzimisie. Dziecko i tak wyciąga z mamy co potrzebuje. Witaminy łykam, mam zwiększyć DHA. Jeszcze mi się grzybica pochy przypałetała:/ Podobno to genetyczne możę być ale jak się rodziłam przed terminem to byłam większa niż moi bracia razem więc raczej nie Załamałam się trochę ale jeszcze nie panikuje. Dla mnie najważniejsze ze przybiera na wadze więc ttragedii nie ma. Dziś mu zaserwuje słodkiego i tłustego ile się da. Aczkolwiek pamiętam że ja też byłam chuda tylko długa przez co ciężka. A on jest i dlugi i chudy[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualnyKurcze, a można ten lek kupić bez recepty? Bo ja cos tam miałam zaburzone z przepływami, ale mi nic nie mówili, bo coś brać ;/
Mój w 31 tc ważył troszkę więcej 1494g Ale jak patrzyłam na sierpniówki, to one rodziły dzieci w terminie i miały 2600g,
Dobrze, że Cie przebadają i sprawdzą co i jak.
Ja mam datę według OM na 5.09, a według usg 14.09.
Grzyba pochwy mam od początku ciąży i ciągle ją lecze, bezskutecznie ;/
Choć dziś czuję poprawę, więc może w końcu zadziałało
I też mam rozjechane tygodnie w porównując każdą część ciała.
Główka 33 tc, nóżki 34,2, brzuszek nadgonił i jest na poziomie 35,4
ale to było tydzień temu. Baw się dobrze i nie myśl o tym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 12:59
-
Czy in vitro może mieć wpływ na poziom białka pappa i wolną betę hcg ? Bo to jest u nas problem.
Iviq trzymam kciuki za synka. Córka koleżanki mojej mamy miała podobną sytuację z maleństwem. Okazało się że maluch rośnie za mało i u niej miało to ponoć związek z odżywianiem mamy . Ale teraz jest w 8 miesiącu i maluch wielkoludem nie jest ale podgonił.
Alicja dbaj o siebie i leż, ja leżałam 2 miesiące, mąż też wracał z pracy i gotował, rano przed pracą robił mi śniadanie. Byłam uzależniona od niego ale cóż siła wyższa, przecież nie będzie tak stałe. Także nie mniej wyrzutów i postępuj wedle zalceń lekarza.
alicja_ lubi tę wiadomość
-
Hmmm, IviQ, mnie się wydaje, że on może być taki malutki po Tobie.
a co lekarka powiedziała nie tyle na samą wagę, co na tempo przyrostu?
Ja nie do końca rozumiem to przesuwanie terminu porodu. Mnie lekarka tłumaczyła, że bierze się pod uwagę termin max z pierwszych prenatalnych, bo później już dzieci rosną w swoim tempie. Przecież tym sposobem wyliczą Ci zaraz, że w ciąży będziesz 11 miesięcy chodzić
Co do diety, to wydaje mi się, że o ile się nie głodzisz przez długi czas to nie do końca ma wpływ na tempo wzrostu malca, a już na pewno słodkie i tłuste jedzenie nie jest wymagane.
Ja przez pierwsze dwa tygodnie pobytu w szpitalu bardzo mało jadłam, widocznie schudłam, a młoda w 16 dni przybrała 400-500 gramów.
A u Ciebie to nie jest nagłe zahamowanie wzrostu, młody całą ciążę jest mniejszy. Ja myślę i mam nadzieję, że taka jego uroda i będzie okruszkiem
To wykorzystaj jeszcze ten weekend, a później spokojnie oddaj się w ręce lekarzy
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Adelka, mi coś chyba umknęło, bo kojarzę, że Ty nie miałaś wyliczonych tych wartości MoM. To gdzieś udało Ci się sprawdzić i wiesz, że Twoje wyniki są poza normami? Mocno poza? W którą stronę?
Na wyniki krwi może mieć wpływ milion rzeczy. Być może in vitro też, skoro jest brane pod uwagę przy wyliczaniu prawdopodobieństwa.
O której masz tego genetyka?NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Michcia MoM nie miałam jeszcze wyliczonego, myślę że te wartości poda mi genetyk. Natomiast mam wyniki białka Papa i Bety hcg. Poszperałam w necie i dla tego wieku ciąży białko pappa jest za małe a beta za wysoka. Natomiast jak bardzo duże są te odchylenia od normy dowiem się dziś.
11t6d ciąży, wg usg 11t4d.
Pappa 0,8
Beta hcg 71,7
nt = 1,4Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 13:54
-
No to w ogóle nie masz powodu do strachu jeszcze, skoro nie wiesz jak duże są to odchylenia. Beta może być za wysoka od progesteronu, a być może białko nie jest aż tak niskie?
Się nie stresuj na zapas trzymam kciuki za wizytę. I czekamy na relację, rzecz jasna.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Dobra, dla porównania wygrzebałam swoje wyniki:
Beta 103,00 lU/l odpowiada 2,873 MoM
Pappa 2,430 lU/l odpowiada 0,470 MoM
Z tego co pamiętam, to normy były 2,5 MoM dla bety i 0,5 MoM dla białka.
U mnie to był 13t0d.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 14:17
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Oj dziewczynki co to się dziś wyrabia, jakiś"czarny czwartek"czy co. Ja też dzis alarmowo odwiedzilam moją gin. Całe wczorajsze popołudnie i pół nocy klulo mnie w dole brzucha. Na całe szczęście okazało się że wszystko dobrze
Szyjka długa,zamknięta. A ból najprawdopodobniej ma pochodzenie gastryczno-trawienne, to raz. A dwa to małych ten niżej położony tydzień temu ułożony był glowkowo a dziś był ułożony dupkowo się wyobyrtalMisi@ lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualnyNo powiem Wam dziewczyny, że dzieje się tutaj ostatnio!
zai2014 - Dobrze, że skonsultowałaś z ginekologiem te bóle. Zawsze to lepiej dmuchać na zimne.
Michcia - a jak u Ciebie? jak skurcze? Powiedz mi proszę - co dokładnie dostajesz w kroplówce oprócz magnezu?
adelka77 - o 18:30 trzymam kciuki w takim razie! -
nick nieaktualnyMichcia wrote:
Co do diety, to wydaje mi się, że o ile się nie głodzisz przez długi czas to nie do końca ma wpływ na tempo wzrostu malca, a już na pewno słodkie i tłuste jedzenie nie jest wymagane.
Ja przez pierwsze dwa tygodnie pobytu w szpitalu bardzo mało jadłam, widocznie schudłam, a młoda w 16 dni przybrała 400-500 gramów.
)
Mi też wydaje się, że z tą dietą (słodkie+tłuste) to nie do końca.
Ja od początku ciąży jem tłusto i słodko - nutella, naleśniki, lody, czekolada, owoce, słodycze i moja dzidzia wcale nie jest jakaś duża tzn. mieści się w normie, ale jest raczej z tych mniejszych dzieci. -
Zai, Ty masz dwójkę maluchów, to i na Twoje jelita miejsca mniej
Ja dziś też zauważyłam, że dzień po wizycie w toalecie się lepiej czuję, a drugi dzień po (wypada dziś) pobolewa mnie brzuch. Jeśli moja teoria jest słuszna, to jutro będzie lepiej
Alicja, ja magnez to dostawałam chyba na smak, bo w ogóle na mnie nie działał. Ja mam na stałe podłączoną kroplówkę z Fenoterolem i tylko to w miarę potrafi sytuację utrzymać na stabilnym poziomie.
Z tego co wiem nie ma innego leku na wyciszenie skurczy.
Jeszcze stosuje się czasem antybiotyk dożylnie, ale chyba zawsze w połączeniu z kroplówką.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
A, dziś ZNOWU mi się śniło, że mi pessar wypadł, także podświadomy strach nie opuszcza ani na chwilę...
No a jutro miną mi dokładnie 4 tygodnie tutaj, bo tej jednonocnej przerwy nie liczę. Pierwsze dwa się wlekły, teraz już jakoś leci...
Od dwóch tygodni mam też normalne towarzystwo na sali, oby jak najdłużej.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualnyMichcia wrote:Alicja, ja magnez to dostawałam chyba na smak, bo w ogóle na mnie nie działał. Ja mam na stałe podłączoną kroplówkę z Fenoterolem i tylko to w miarę potrafi sytuację utrzymać na stabilnym poziomie.
Z tego co wiem nie ma innego leku na wyciszenie skurczy.
Jeszcze stosuje się czasem antybiotyk dożylnie, ale chyba zawsze w połączeniu z kroplówką.
a na rozwój płuc?