Badanie CMV
-
WIADOMOŚĆ
-
Powtorzone badania w szpitalu zakaznym - IGM ujemne, IGG dodatnie (sa inne jednostki wiec nie wiem czy dalej rosnie czy nie). Ale co najwazniejsze - awidnosc wysoka! Ostatnia miesiaczke mialam 20/02, wiec na pewno przeciwciala sa z wczesniejszego okresu Duza ulga, ale dam Wam jeszcze znac co oznacza to wzrastajace geometrycznie IGG po wizycie u zakaznika (mam ja dopiero 09/05).
-
Pisze na przyszlosc gdyby ktos mial sie denerwowac tak jak ja - zakaznik w szpitalu powiedziala mi, ze takie geometryczne wzrosty w poczatkach ciazy przy wysokiej awidnosci nic nie znacza i ze nie ma w takiej sytuacji zadnego zagrozenia dla plodu (dostalam nawet takie zaswiadczenie).
-
nick nieaktualnyLilakk wrote:Pisze na przyszlosc gdyby ktos mial sie denerwowac tak jak ja - zakaznik w szpitalu powiedziala mi, ze takie geometryczne wzrosty w poczatkach ciazy przy wysokiej awidnosci nic nie znacza i ze nie ma w takiej sytuacji zadnego zagrozenia dla plodu (dostalam nawet takie zaswiadczenie).
Ja też bardzo się denerwuje. Zaczęłam 6 mc ciąży, dopiero teraz miałam badanie na cytomegalię. Wyszło mi IGG powyżej 500 a IGM 0.2.
Raz czytam, że igg powyżej 500 świadczy, że niedawno przeszłam zakażenie, innym razem czytam, że bardzo dawno. Czekam dopiero na wizytę u lekarza. Z nerwów zejdę.....Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2018, 13:17
-
Odświeżę trochę temat i dorzucę trzy grosze. U mnie też od razu szpital szpital, pilna konsultacja, a w szpitalu figa z makiem, do poradni i jeszcze pretensje do pacjenta.. bo to pacjent powinien zna procedury medyczne i medycynę. I pacjentowi się nudzi
-
Cześć dziewczyny, odświeżam temat bo niestety wyszedł mi dodatni wynik na CMV. Na razie robiłam IgG, w przyszły tygodniu dorobię IgM i awidność. Temat całkiem dla mnie nowy, jak zaczęłam czytać o tym w internecie to masakra, można się załamać, więc dopiero tutaj widzę, że można jakoś rozsądnie do tego podejść.
3 tyg temu poroniłam pierwszą ciążę, więc może to mogło być powodem? Za tydzień idę do ginekologa i już wariuje...
https://ovufriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/badanie-cmv,845,11.html#23.02.2024 💔
ANA3 +++
PAI-1 homo
MTHFR hetero
KIR Bx
⬆️ TSH euthyrox
24.04.24 histero / Janowiec
Adenomioza
stan zapalny / antybiotyki / Diphereline
6 czerwiec - kolejne Diphereline
17 lipiec - usg/wyciszene stanów zapalnych
31 lipiec - monitoring/stany zapalne wyleczone/ zaczynamy starania naturalne
Nadzieja bierze mnie w ramiona i trzyma w swoich objęciach, ociera mi łzy i mówi, że dziś, jutro, za dwa dni wszystko będzie dobrze, a ja jestem na tyle szalona, że ośmielam się w to wierzyć. -
Hej zrobiłam IgM i wynik ujemny na szczęście. Czekam jeszcze na awidnosc. Ale przynajmniej jestem trochę spokojniejsza, co prawda w innych wynikach wyszły różne rzeczy ale to chyba przynajmniej ok.23.02.2024 💔
ANA3 +++
PAI-1 homo
MTHFR hetero
KIR Bx
⬆️ TSH euthyrox
24.04.24 histero / Janowiec
Adenomioza
stan zapalny / antybiotyki / Diphereline
6 czerwiec - kolejne Diphereline
17 lipiec - usg/wyciszene stanów zapalnych
31 lipiec - monitoring/stany zapalne wyleczone/ zaczynamy starania naturalne
Nadzieja bierze mnie w ramiona i trzyma w swoich objęciach, ociera mi łzy i mówi, że dziś, jutro, za dwa dni wszystko będzie dobrze, a ja jestem na tyle szalona, że ośmielam się w to wierzyć. -
Hej,
po przejściach z początku roku z ciążą pozamaciczną (został mi tylko lewy jajowód) dowiedziałam się na początku października, że jestem w ciąży. Lokalizacja zarodka w macicy prawidłowa, bobas rośnie zgodnie z przewidywaniami.
13 listopada (8w6d) wykonałam standardowe przesiewowe badania krwi w kierunku różnych zakażeń. Niestety, dostałam dodatni wynik na cytomegalię. Cytomegalovirus IgG 82,5 AU/mL, IgM reaktywny. Badania powtórzyłam jeszcze tego samego dnia wieczorem: CMV IgM ponownie reaktywny, CMV IgG 95,7 AU/mL, awidność 0,67 Index (>= 0,250 wysoka awidność, zakażenie powyżej 4 miesięcy). Teoretycznie wynik uspokajający - stara infekcja, ryzyko transmisji na płód znacząco spada.
Ale wczoraj miałam prenatalne badanie USG pierwszego trymestru (11w5d). Wszystko prawidłowe (rączki, nóżki, serce), poza jednym z dwóch najważniejszych organów - mózgiem (i czaszką). Wstępnie stwierdzona holoprozencefalia (HPE), czyli przodomózgowie jednokomorowe 😭 Tydzień temu miałam też kontrolne USG na prywatnej wizycie i szczerze mówiąc (choć źle się z tym czuję) pomyślałam, że dziecko niezbyt ładnie wygląda na tym obrazie USG… Widocznie jest to na tyle poważna wada, że nawet niedoświadczona osoba może zauważyć, że “coś jest nie tak”.
Dziś mam wizytę u perinatologa. Jeszcze nie wiem, czy winowajcą jest cytomegalia, ale jest to najbardziej prawdopodobne (robiłam NIPT - Veracity - wynik prawidłowy). Szczególnie, że nie miałam żadnych objawów infekcyjnych, a przy wtórnym zakażeniu ryzyko transmisji spada do 1-2 %. Ale już ciąża pozamaciczna nauczyła mnie, że zdarzenie z ryzykiem bliskim zeru nigdy nie jest niemożliwe… Po dzisiejszej wizycie powinnam wiedzieć więcej, łącznie z potencjalnymi przyczynami 🥺 -
sikorka wrote:Hej,
po przejściach z początku roku z ciążą pozamaciczną (został mi tylko lewy jajowód) dowiedziałam się na początku października, że jestem w ciąży. Lokalizacja zarodka w macicy prawidłowa, bobas rośnie zgodnie z przewidywaniami.
13 listopada (8w6d) wykonałam standardowe przesiewowe badania krwi w kierunku różnych zakażeń. Niestety, dostałam dodatni wynik na cytomegalię. Cytomegalovirus IgG 82,5 AU/mL, IgM reaktywny. Badania powtórzyłam jeszcze tego samego dnia wieczorem: CMV IgM ponownie reaktywny, CMV IgG 95,7 AU/mL, awidność 0,67 Index (>= 0,250 wysoka awidność, zakażenie powyżej 4 miesięcy). Teoretycznie wynik uspokajający - stara infekcja, ryzyko transmisji na płód znacząco spada.
Ale wczoraj miałam prenatalne badanie USG pierwszego trymestru (11w5d). Wszystko prawidłowe (rączki, nóżki, serce), poza jednym z dwóch najważniejszych organów - mózgiem (i czaszką). Wstępnie stwierdzona holoprozencefalia (HPE), czyli przodomózgowie jednokomorowe 😭 Tydzień temu miałam też kontrolne USG na prywatnej wizycie i szczerze mówiąc (choć źle się z tym czuję) pomyślałam, że dziecko niezbyt ładnie wygląda na tym obrazie USG… Widocznie jest to na tyle poważna wada, że nawet niedoświadczona osoba może zauważyć, że “coś jest nie tak”.
Dziś mam wizytę u perinatologa. Jeszcze nie wiem, czy winowajcą jest cytomegalia, ale jest to najbardziej prawdopodobne (robiłam NIPT - Veracity - wynik prawidłowy). Szczególnie, że nie miałam żadnych objawów infekcyjnych, a przy wtórnym zakażeniu ryzyko transmisji spada do 1-2 %. Ale już ciąża pozamaciczna nauczyła mnie, że zdarzenie z ryzykiem bliskim zeru nigdy nie jest niemożliwe… Po dzisiejszej wizycie powinnam wiedzieć więcej, łącznie z potencjalnymi przyczynami 🥺
Poszukaj proszę grupy na Facebooku - cytomegalowirus w ciąży. Leczenie CMV w Polsce.
Jeśli okaże się, że to CMV jest przyczyną problemów, i wdrozszysz leczenie, jest bardzo dużo historii w których zmiany w mózgu się wycofały albo całkowicie zatrzymały. Jest tam mowa o specjaliście od neurosonografii w Łodzi, myślę że warto by było się tam wybrać!
Trzymam kciuki za szybkie zlokalizowanie przyczyny i za Wasze zdrowie ❤️
3cs 🤞🏻⏳
👧 33 👦🏻 35
👧 Hashimoto (Euthyrox 50), wahania cukru
Suplementacja: Fertisim, Omega 3, Wit D (Solderol), Koenzym Q10, Magnez, Trisulin, Jod, Kwas foliowy
👦🏻 Ustępujące stłuszczenie wątroby, nasienie 🆗
Suplementacja: Fertisim, Omega 3, ostropest -