Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Badanie CMV
Odpowiedz

Badanie CMV

Oceń ten wątek:
  • Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda wrote:
    Hej, jest aktualnie ktoś z CMV wtórną? Najnowsze wyniki z 13 tc. IGG>250 IGM 1,5 awidność szara strefa 50%. 3 miesiące przed ciążą IGG 238 IGM 0,5. Czy jeśli na USG jest Ok to jest sens ryzykować i robić amniopunkcję? Zarażenie musiało być przed ciążą lub na samym jej początku.

Ja nie ryzykowałabym amniopunkcji, jeśli USG prawidłowe. Kilka razy zdarzało mi się w ciąży mieć IgM w szarej strefie lub lekko powyżej granicy, a nigdy nie miałam aktywnej infekcji - moja teoria jest taka, że dla kobiet w ciąży powinny być osobne przedziały norm na to badanie, bo jednak tak jak morfologia w ciąży ma prawo być trochę zmieniona, tak najwyraźniej po przejściu cmv przed ciążą również IgM w trakcie ciąży może być odrobinę podwyższone...

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • Frajda Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Olu za odpowiedź 🙂 z zalecenia lekarza zrobiłam jeszcze test PCR, wyszło z niego, że wykryto DNA wirusa CMV, ale jego wiremia jest poniżej 30, poniżej punktu odcięcia i wynik należy powtórzyć. Miałam konsultację z lekarzem chorób zakaźnych i powiedział, że jego zdaniem jestem zdrowa i badania najlepiej robić w sprawdzonych pod tym kątem laboratoriach. Wiadomo człowiek się stresuje i chce jak najlepiej.

Starania o pierwsze🤱 od I 2022

✅ 👩🏼 AMH, BMI, CD138, sonoHSG
    ⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻‍♂️

2025
    czerwiec IUI ❌
    wrzesień IVF - ❄️❄️❄️❄️
    FET 4AA 13.11. 🍍✨🤞🏻🍀🙏🏻

preg.png
  • Akinom Nowa

Wysłany: 1 marca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska95 wrote:
    Post ku pokrzepieniu! W ubiegłym tygodniu, tuż przed wyjazdem zrobiłam cały pakiet badań wirusowych (10tc), w tym oczywiście CMV. Igg ujemne (<1.0), Igm dodatnie - 1.47 (norma do 1.0). W domu dwulatka chodząca do żłobka. Badania robiłam w luxmedzie, który nigdy mnie nie zawiódł. Totalny stres, nie mogłam powtórzyć badań, aż do dziś. Dziś powtórzyłam przy szpitalu uniwersyteckim - wyniki:

IGM niereaktywny 0.15 (reaktywny od 1.0)
    IGG 0.1 (reaktywny od 1)

Kamień z serca i totalna ulga ❤️ gdyby nie grupa na fb "CMV w ciąży. Leczenie w Polsce" pewno powtórzyłabym znów w luxmedzie czy innej podobnej placówce, gdzie często wyniki są fałszywie dodatnie.

• Akinom Nowa

Wysłany: 1 marca, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom wrote:

Kluska95,
    Czy mogłabyś mi napisać gdzie przy szpitalu uniwersyteckim powtórzyłaś badania? Przy zakaźnym czy ginekologicznym? Miałaś skierowanie od lekarza NFZ? Czy komercyjnie? Będę wdzięczna za odp 🙂

Jestem w 7tc i w piątek dostałam wyniki badań (robione też w Luxmedzie)
    IGm reaktywny (wynik dodatni)
    Igg <1,1 (wynik ujemny), od 6 reaktywny

Ginekolog zalecił powtórzyć badania za 3 tyg i zrobić cmv z krwi,
    Kolejny ginekolog zalecił jeszcze awidnosc igg.

‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ