X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Badanie CMV
Odpowiedz

Badanie CMV

Oceń ten wątek:
  • Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frajda wrote:
    Hej, jest aktualnie ktoś z CMV wtórną? Najnowsze wyniki z 13 tc. IGG>250 IGM 1,5 awidność szara strefa 50%. 3 miesiące przed ciążą IGG 238 IGM 0,5. Czy jeśli na USG jest Ok to jest sens ryzykować i robić amniopunkcję? Zarażenie musiało być przed ciążą lub na samym jej początku.

Ja nie ryzykowałabym amniopunkcji, jeśli USG prawidłowe. Kilka razy zdarzało mi się w ciąży mieć IgM w szarej strefie lub lekko powyżej granicy, a nigdy nie miałam aktywnej infekcji - moja teoria jest taka, że dla kobiet w ciąży powinny być osobne przedziały norm na to badanie, bo jednak tak jak morfologia w ciąży ma prawo być trochę zmieniona, tak najwyraźniej po przejściu cmv przed ciążą również IgM w trakcie ciąży może być odrobinę podwyższone...

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • Frajda Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Olu za odpowiedź 🙂 z zalecenia lekarza zrobiłam jeszcze test PCR, wyszło z niego, że wykryto DNA wirusa CMV, ale jego wiremia jest poniżej 30, poniżej punktu odcięcia i wynik należy powtórzyć. Miałam konsultację z lekarzem chorób zakaźnych i powiedział, że jego zdaniem jestem zdrowa i badania najlepiej robić w sprawdzonych pod tym kątem laboratoriach. Wiadomo człowiek się stresuje i chce jak najlepiej.

Czekamy na synka 🩵

preg.png
  • Akinom Nowa

Wysłany: 1 marca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska95 wrote:
    Post ku pokrzepieniu! W ubiegłym tygodniu, tuż przed wyjazdem zrobiłam cały pakiet badań wirusowych (10tc), w tym oczywiście CMV. Igg ujemne (<1.0), Igm dodatnie - 1.47 (norma do 1.0). W domu dwulatka chodząca do żłobka. Badania robiłam w luxmedzie, który nigdy mnie nie zawiódł. Totalny stres, nie mogłam powtórzyć badań, aż do dziś. Dziś powtórzyłam przy szpitalu uniwersyteckim - wyniki:

IGM niereaktywny 0.15 (reaktywny od 1.0)
    IGG 0.1 (reaktywny od 1)

Kamień z serca i totalna ulga ❤️ gdyby nie grupa na fb "CMV w ciąży. Leczenie w Polsce" pewno powtórzyłabym znów w luxmedzie czy innej podobnej placówce, gdzie często wyniki są fałszywie dodatnie.

• Akinom Nowa

Wysłany: 1 marca, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akinom wrote:

Kluska95,
    Czy mogłabyś mi napisać gdzie przy szpitalu uniwersyteckim powtórzyłaś badania? Przy zakaźnym czy ginekologicznym? Miałaś skierowanie od lekarza NFZ? Czy komercyjnie? Będę wdzięczna za odp 🙂

Jestem w 7tc i w piątek dostałam wyniki badań (robione też w Luxmedzie)
    IGm reaktywny (wynik dodatni)
    Igg <1,1 (wynik ujemny), od 6 reaktywny

Ginekolog zalecił powtórzyć badania za 3 tyg i zrobić cmv z krwi,
    Kolejny ginekolog zalecił jeszcze awidnosc igg.

‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ