Badanie CMV
-
WIADOMOŚĆ
-
Frajda wrote:Hej, jest aktualnie ktoś z CMV wtórną? Najnowsze wyniki z 13 tc. IGG>250 IGM 1,5 awidność szara strefa 50%. 3 miesiące przed ciążą IGG 238 IGM 0,5. Czy jeśli na USG jest Ok to jest sens ryzykować i robić amniopunkcję? Zarażenie musiało być przed ciążą lub na samym jej początku.
Ja nie ryzykowałabym amniopunkcji, jeśli USG prawidłowe. Kilka razy zdarzało mi się w ciąży mieć IgM w szarej strefie lub lekko powyżej granicy, a nigdy nie miałam aktywnej infekcji - moja teoria jest taka, że dla kobiet w ciąży powinny być osobne przedziały norm na to badanie, bo jednak tak jak morfologia w ciąży ma prawo być trochę zmieniona, tak najwyraźniej po przejściu cmv przed ciążą również IgM w trakcie ciąży może być odrobinę podwyższone...👩❤️👨 35 lat
1.2017 Syn I ♥️
2.2021 Syn II ♥️
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
10.2025 Syn III ♥️ -
Dzięki Olu za odpowiedź 🙂 z zalecenia lekarza zrobiłam jeszcze test PCR, wyszło z niego, że wykryto DNA wirusa CMV, ale jego wiremia jest poniżej 30, poniżej punktu odcięcia i wynik należy powtórzyć. Miałam konsultację z lekarzem chorób zakaźnych i powiedział, że jego zdaniem jestem zdrowa i badania najlepiej robić w sprawdzonych pod tym kątem laboratoriach. Wiadomo człowiek się stresuje i chce jak najlepiej.
-
Kluska95 wrote:Post ku pokrzepieniu! W ubiegłym tygodniu, tuż przed wyjazdem zrobiłam cały pakiet badań wirusowych (10tc), w tym oczywiście CMV. Igg ujemne (<1.0), Igm dodatnie - 1.47 (norma do 1.0). W domu dwulatka chodząca do żłobka. Badania robiłam w luxmedzie, który nigdy mnie nie zawiódł. Totalny stres, nie mogłam powtórzyć badań, aż do dziś. Dziś powtórzyłam przy szpitalu uniwersyteckim - wyniki:
IGM niereaktywny 0.15 (reaktywny od 1.0)
IGG 0.1 (reaktywny od 1)
Kamień z serca i totalna ulga ❤️ gdyby nie grupa na fb "CMV w ciąży. Leczenie w Polsce" pewno powtórzyłabym znów w luxmedzie czy innej podobnej placówce, gdzie często wyniki są fałszywie dodatnie. -
Akinom wrote:
Kluska95,
Czy mogłabyś mi napisać gdzie przy szpitalu uniwersyteckim powtórzyłaś badania? Przy zakaźnym czy ginekologicznym? Miałaś skierowanie od lekarza NFZ? Czy komercyjnie? Będę wdzięczna za odp 🙂
Jestem w 7tc i w piątek dostałam wyniki badań (robione też w Luxmedzie)
IGm reaktywny (wynik dodatni)
Igg <1,1 (wynik ujemny), od 6 reaktywny
Ginekolog zalecił powtórzyć badania za 3 tyg i zrobić cmv z krwi,
Kolejny ginekolog zalecił jeszcze awidnosc igg.
-