Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Badanie CMV
Odpowiedz

Badanie CMV

Oceń ten wątek:
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co masz teraz robić? Testy, które zaplanowałaś, a poza tym cieszyć się ciążą i nie wariować :).

Jeżeli będziesz analizować i bać się każdego potencjalnego zagrożenia w ciąży, to średnią będziesz miała z niej przyjemność.

Susana, cieszę się, że u Ciebie wyszło tak jak wyszło :). Nudnej reszty ciąży życzę! Ja już jestem na końcówce, dziś kończę 36 tydzień.

Tak, to badanie powinno być obowiązkowe. Poziom niewiedzy na ten temat u niektórych lekarzy mnie przeraża.

Susana lubi tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika masz racje. Zastanawiam sie tylko czy ta moja szefowa jeszcze moze zarazac teraz ...np jak jej sie znowu odnowi ten wirus sprzed 2 lat

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zastanawiaj się, bo i tak niczego tym nie zmienisz. Jest coś takiego jak zakażenie wtórne, ale nie wiem, jak to się ma do zarażania. Na pewno nie jest tak, że każde jedno przeziębienie u tej samej osoby to cytomegalia :D. Tymczasem na spokojnie zrób sobie cmv igm i igg (jak to powinna uczynić każda ciężarna na początku i bliżej końca ciąży) i będzie wiadomo, czy kiedyś już to przechodziłaś, czy nie.

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zrobie w sobote te badania. Dzieki za odp:)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wysłałam Ci zaproszenie bo chciałam do Ciebie napisać wiadomość prywatną.Mam nadzieję że przyjmiesz i będziemy mogły porozmawiać:)

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was przechodziła cytomegalię w I trymestrze?jakie była droga do pokonania?czy wszystko zakończyło się dobrze?

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to pewne, ze zakażenie pierwotne? Masz dodatnie Igm, Igg i niska awidnosc??

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno tak... nie dali mi do ręki wyniku na awidność...boniu jak ja się boję:(

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    halo halo czy nie ma tu żadnej dziewczyny która przechodzi bądź przechodziła przez cytomegalię w ciąży?nie mówcie że jestem tym jednym przypadkiem na sto...

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summerka tez jestem z Radomia:) może orientujecie się chociaż jaki lekarz może wystawić skierowanie do szpitala zakaźnego?musi to być ginekolog czy rodzinny?a jeśli ginekolog to może z prywatnego gabinetu czy tylko nfz?

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile, ja miałam skierowanie od zwykłego lekarza. Potem jedziesz na wolska w Warszawie i idziesz do okienka - mówisz, ze masz skierowanie i jesteś w ciazy i przyjmą Cie bez zapisów, tego samego dnia. Nie panikuj jeszcze, pewnie lekarka każe Ci powtórzyć badania u nich.

Btw, u mnie tez podejrzewali zakażenie pierwotne, ale u mnie wyszła wysoka awidnosc.

Z tego, co czytałam to Martynika miała zakażenie pierwotne w ciazy, a wszystko skończyło sie dobrze.

A z jakiej dzielnicy jesteś?

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobno awidność wyszła niska ale wysłali próbki do badania do Wawy...czekam na wyniki, może w tym tygodniu będą.

Martynika miała zakażenie pierwotne z tym, że ona była w 2 trymestrze, ja jestem w 1 i dlatego się martwię...tutaj nasi lekarze trochę olewają sprawę.Mi powiedzieli tylko żebym się nie martwiła i że po narodzinach obserwuje się dziecko.

Jestem z Idalina.

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wygląda taka wizyta w zakaźnym?dają jakieś szczegółowe informacje? przeprowadzają jakiś wywiad?kurcze....tak bardzo się boję:(

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile wrote:
    U mnie podobno awidność wyszła niska ale wysłali próbki do badania do Wawy...czekam na wyniki, może w tym tygodniu będą.

Martynika miała zakażenie pierwotne z tym, że ona była w 2 trymestrze, ja jestem w 1 i dlatego się martwię...tutaj nasi lekarze trochę olewają sprawę.Mi powiedzieli tylko żebym się nie martwiła i że po narodzinach obserwuje się dziecko.

Jestem z Idalina.

A ja z glinic - blisko;)

Tzn. leczyć i tak sie tego nie da. Ale, jesli masz możliwość, to zdobądź skierowanie i jedz do Wawy, moze nawet spróbuj lekarza chorób zakaźnych znaleźć prywatnie i niech Ci powiedzą, jakie badania po porodzie trzeba zrobic dziecku, jak postępować z nim dalej, co kontrolować, a moze wskażą szpital do porodu. Bo nie sadze, zeby w rmiu opieka neonatologiczna, w takim przypadku dała rade...

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy istnieje szansa, że jak obraz usg jest prawidłowy i amniopunkcja wyjdzie dobrze to wszystko będzie ok?czy to do samego końca jest jedna wielka niewiadoma?

Kamiisia lubi tę wiadomość

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie wiem..,wiec nie pomogę. Kurcze, rozumiem co czujesz, bo ja, jak u mnie podejrzewali tez byłam przerażona, ale wszystko skonczylo sie dobrze, wiec moze u Ciebie tez tak bedzie? Podobno laboratoria czesto sie myla, jesli chodzi o CMV, a juz awidnosc to s ogole, bo tego kazdy lab nie robi.

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile misie wydaje ze amniopunkcja wykaze czy wirus sie dostal do dzidzi czy nie. Takze jakby sie nie dostal (chyba jest ok 70%szans ze sie nie dostal) to juz bys sie uspokoila. No a jak sie dostal to i tak moze krzywd duzych nie zrobil.

Sumnerka ty mialas zakazenie ponowne w 1 trymestrze? Wyszly ci igg i igm pozytywne? Ja tez sie od poczatku balam tego cholerstwa. Ale wyszlo mi ze go juz mialamw przeszlosci wiec chyba nawet reaktywacja nie jest taka niebezpieczna, nie?

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, tak mi wyszły Igm i Igg dodatnie, ale awidnosc wysoka, wiec albo reaktywacja zakażenia albo po prostu z racji ciazy parametry sie podniosły. Ale zanim zrobiłam awidnosc byłam u zakaznika i on jak zobaczył ilośc Igg i Igm, to mimo, ze dodatnie, to sadzać po ilości, stwierdził, ze to zakażenie stare, ake dla pewności wysłał mnie na awidnosc, no i z racji tego, ze wyszła wysoka, stwierdził, ze miał racje i to zakażenie stare;) co do reaktywacji, to mogła to tez byc, ale wtedy ryzyko, ze dziecko sie zarazi wynosi około 1%, a i wówczas powikłania nie sa poważne, wiec nie należy sie martwić (zreszta nic innego nie mozna zrobic, bo jesli chorowalas, to mozesz mieć reaktywacje, a na to nie masz wpływu, a i tak jest to lepsze niz nie chorować wcale).

nowatorka lubi tę wiadomość

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szczerze powiedziawszy jak zobaczylam w wynikach ze juz to mialam to mi ulzylo.

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • ktosik85 Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Smile,
    po części moją przygoda z CMV jest opisana w postach.

Miałam robione badania na CMV w 2013 wtedy IGG było reaktywne, IGM niereaktywne.
    W 2015 r w lipcu ( 11tc)lekarz zlecił ponowne badanie i okazało się, że wyniki są dodatnie tzn IGM było na granicy ale wyszło dodatnie. Lekarz zlecił ponowne badanie. O wynikach dowiedziałam się w piątek, w sobotę robiłam awidność- wyszła wysoka.

Dodam, że zakres referencyjny badań z 2015 nie podał się położnej i lekarzowi, powtórzyłam badanie i wyniki były następujące : IGG reaktywne, IGM niereaktywne.

Moja ginka pracowała do końca sierpnia, bo była w ciąży wg niej awidność i drugie wyniki są na moja korzyść ale chciała doprowadzić sprawę do końca i dala skierowanie do poradni usg i badan prenatalnych w Poznaniu.
    Pojechałam do Poznania okazało się, że USG robił "guru od USG" i nie widział żadnych zmian, które mogłoby spowodować CMV.

Potem robiłam trzy USG połówkowe (3 D)- lekarz wiedział o mojej przygodzie z CMV, za każdym razem badał małego bardzo dokładnie i wszystko jest ok
    ( przepływy, serduszko, mózg itp)lekarz powiedział, że gdyby było coś nie tak z maluchem to nie przybierałby na wadze itp. Maluszek rozwija się dobrze.

Lekarz zaskoczył mnie, bo powiedział, ze jest wiele innych wirusów, które są bardziej niebezpieczne niż CMV.

Termin mam 5.01.2016 i wierzę, że wszystko jest w porządku.
    U Ciebie tez będzie dobrze !

sylwia
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ