X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Ciąża z pessarem
Odpowiedz

Ciąża z pessarem

Oceń ten wątek:
  • Lattelatte1 Nowa

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamusie :) mam nadzieje, ze ktoś tu jeszcze jest :)
    Jestem w 21 tygodniu ciąży, podczas badania połówkowego lekarzy zauważył ze szyja sie skrac 2,5, przy nacisku 2.0
    Kilka dni pozniej założył mi pessar, luteina, globulki dopochwowe.
    Jak to jest u Was ? Jak sie czujecie ? Leżycie, odpoczywacie ?

• Paula. Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przygoda z pessarem trwała 2 tygodnie. W 29tc szyjka 24mm trafilam do szpitala pobtygodniu czasu juz 15mm zalozyli mi go w 31tc i wypisali do domu. W domu caly czas tylko lezalam a w 33t4d odeszly mi wody i tego samego dnia mialam cesarke. A myslalam ze chociaz z mieskac wytrzymam.

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i problemami genetycznymi.
    3 cs z pomocą medyczną (aromek + mensinorm) - po HSG antybiotyk Sumamed
    16.06 - HSG - prawy jajowod drożny, lewy niedrożny
  • Lattelatte1 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 21 tydzien :( mam nadzieje, ze pessar zadziała i doczekam do bezpiecznego dla malucha czasu :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula. wrote:
    Moja przygoda z pessarem trwała 2 tygodnie. W 29tc szyjka 24mm trafilam do szpitala pobtygodniu czasu juz 15mm zalozyli mi go w 31tc i wypisali do domu. W domu caly czas tylko lezalam a w 33t4d odeszly mi wody i tego samego dnia mialam cesarke. A myslalam ze chociaz z mieskac wytrzymam.

A powiedz jakie było wskazanie do cesarki? Córeczka nie obróciła się główkowo?

• Mysiak92 Debiutantka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któras z Was miala/ma takie jakby drgania przy pessarze?? Mam wrażenie ze mi zaraz nogami pomacha

• Lattelatte1 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie dziwne uczucie. Cieżko określić co to jest. Nie uwiera ani nie boli. Mam wrażenie ze szyjka chce sis rozwierac a pessar blokuje.

• Mysiak92 Debiutantka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lattelatte1 nie mam pojecia tez jak to opisac.. Boje sie tego kurde.. :/ nie wiem co normalne a co nie

• Lattelatte1 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede jutro u lekarza i zapytam go o to dziane uczucie ;) Bardziej martwi mnie twardnienie brzucha, najczesniej wieczorem i nocą :(

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienie brzucha czyli jakby nie było skurcze często są powodowane pessarem właśnie. U mnie po zdjęciu się uspokoiło dopiero... Ale było już skończone 35 tygodni. Wcześniej przez cały czas brałam końskie dawki nospy i luteiny a w międzyczasie byłam w szpitalu i dożylnie dostawałam magnez jeszcze

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pessar miałam od 21tc do 36

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałyście jakieś symptomy skracania się szyjki? Mnie od kilku dni kłuje i pobolewa jakby wewnątrz pochwy, małe rozpycha się niesamowicie, a ostatnio na badaniu szyjka była długa ale miękka. I martwię się czy tam wszystko ok. Miałyście podobnie?

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam skurcze i gin mówiła że właśnie podczas skurczy szyjka szaleje i może się skrócić albo rozwierać. Poza tym miałam też skurcze z kręgosłupa oprócz zwykłego napinania brzucha. Kłucie w pochwie się zdarzało i ból ale raczej to normalne bo teraz jestem w drugiej ciąży i też mam ale z szyjką wszystko w porządku :)

• Wowka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dołączam do mam z pessarem. Założony w czwartek na szyjke 18mm z wewnetrznym rozwarciem. Dodatkowo luteine i no spa, no i oczywiście odpoczywanie. Przeczytałam cały wątek i mam nadzieję na pozytywne zakończenie i u mnie, a jak Na razie odliczam kolejne dni i tygodnie...

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sudari wrote:
    A powiedz jakie było wskazanie do cesarki? Córeczka nie obróciła się główkowo?
    Tak. Byla ulozona posladkowo. Inaczej bym rodzila sn

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i problemami genetycznymi.
    3 cs z pomocą medyczną (aromek + mensinorm) - po HSG antybiotyk Sumamed
    16.06 - HSG - prawy jajowod drożny, lewy niedrożny
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie.
    Czy mając pessar czułyście go w różnych miejscach aplikując luteinę? Ja mam wrażenie ze raz już na poł palca go czuję, a raz wyżej.
    A drugie, mam zapisany macmirror co 3 dni. I raz wypływa on 3 dni i widac go na wkladce, a raz juz kolejnego dnia po aplikacji jest czysto. Też tak macie?

Edit: cofnęłam się kilka stron i doczytałam, że dziewczyny też tak miały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 08:02

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale mam pytanie o pessar. Mam go już 3 tyg i o ile na poczatku było tylko trochę więcej śluzu, to ostatnio mnie zalewa. Ale nie zalewa regularnie, tylko po oproznieniu pecherza. Jak konczę siusiu to jest takie chlup i troche leci. Czy tak też miałyście? Czy moze pessar trochę zmienia pozycję jak jest wypełniony pęcherz, a pozniej wraca do naturalnego położenia i dlatego wypływa sluz? W czwartek byłam na kontroli i krazek siedzial dobrze. Staram sie nie shizowac, ale wole wiedziec :P
    Z gory dzieki za odpowiedz :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale mam pytanie o pessar. Mam go już 3 tyg i o ile na poczatku było tylko trochę więcej śluzu, to ostatnio mnie zalewa. Ale nie zalewa regularnie, tylko po oproznieniu pecherza. Jak konczę siusiu to jest takie chlup i troche leci. Czy tak też miałyście? Czy moze pessar trochę zmienia pozycję jak jest wypełniony pęcherz, a pozniej wraca do naturalnego położenia i dlatego wypływa sluz? W czwartek byłam na kontroli i krazek siedzial dobrze. Staram sie nie shizowac, ale wole wiedziec :P
    Z gory dzieki za odpowiedz :)
    Pessar na pewno siedzi dobrze. Uwierz że gdyby wypadł to byś go zwyczajne urodziła ;) tak mi mówiła moja gin. Co do śluzu to jest tego mega kosmiczna ilość. Ja jadę na wkładkach jak w okresie po prostu... Już mam dość i odliczam do zdjęcia a to już w czwartek jupi :) a no i pessar zmienia czasem położenie bo szyjka to robi, zależy czy dużo leżałaś czy więcej chodziłaś itd.

• Wowka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź :) zazdroszczę że już w czwartek Ci zdejmuja krążek, na pewno też nie możesz się doczekac. Widzę po suwaczku, że u Ciebie już ostatnia prosta :)
    Ja dzisiaj byłam na wizycie i lekarka powiedziała że trochę się zsunal z jednej strony ale jest na szyjce i jeszcze go dopchnela. Tak mi się wydawało że te wyplywy są spowodowane zmianami położenia pessara, ale jestem jeszcze początkująca :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ku pocieszeniu, ja miałam pessar od 20tc do 38tc (skończone tygodnie). Pomimo tego, że od początku trzymał się ledwo co i wróżono mi poronienie, potem przedwczesny poród, wytrwale leżałam i w 38t2d urodziła się Helena :) Trzymam za Was kciuki bo doskonale wiem, co przeżywacie! A, i ogromna ilość wydzieliny przy pessarze, niestety ale kłopotliwy standard.

Wowka, Sylwia91 lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, dzięki że napisałaś :) właśnie takie historie są potrzebne, że pomimo trudności z pessarem da się wytrwać do terminu. Nawet mimo tego że trzymał się ledwo ledwo, udało się :) mam nadzieję za jakiś czas zamieścić tu taki wpis :P jak się Mała chowa?

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ