Ciąża z pessarem
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała chowa się wspaniale, wszyscy wokół są nią zachwyceni, bo naprawdę jest bezproblemowym dzieckiem. Dziadkowie chętnie z nią zostają, jak potrzebujemy wyjść. Zdrowotnie, pomimo kilogramów leków, na jakich była ciąża (luteina, duphaston, końskie dawki magnezu, nospa, leki na nadciśnienie) na szczęście wszystko z nią w porządku, rozwija się prawidłowo
Życzę Wam, aby Wasze historie skończyły się jak moja.
A, i mnie los wynagrodził za ciężką ciążę - rodziłam 2h15 min. Pierwszy poród
-
Wszystko co piszesz brzmi jak moje aktualne marzenia: zdrowe dziecko, urodzone o czasie, bezproblemowe i grzeczne, krotki porod musi byc jakas sprawiedliwosc-nieideana ciaza, ale za to jakie zakonczenie
A jak bardzo prowadzilas oszczedzajacy tryb zycia? Ja głównie leżę, wizyta u lekarza, albo w labolatorium to juz swieto. Ale po domu sie krece. Zanim sie dowiedzialam ze pessar z jednej strony sie przesunal po szyjce nawet bylam raz w sklepie i wrocilam zadowolona jak z wakacji -
Ja w pierwszej ciąży miałam pessar od 21tc w dodatku od razu było rozwarcie na palec. W szpitalu dwa razy na podtrzymaniu leżałam i mogłam już w 28tc urodzić bo było bardzo źle, skurcze dochodziły do 90 nawet. Tyle co ja się nospy i magnezu nałykałam i nabrałam luteiny to głowa mała. Córcia urodziła się donoszona w 37+2 wszystko z nią ok. Głównie leżałam ale kręciłam się po domu wiadomo. W 36tc to już nawet na zakupy pojechałam jakieś ale już było bezpiecznie w miarę.
Teraz pessar mam od 31tc więc całe 10 tygodni później. Nie mam jak się oszczędzać bo córka ma dopiero rok i 4mce więc jest co robić. Na szczęście ciąża już donoszona więc można spokojnie rodzić -
Sylwia to też niezłe "przygody" miałaś. A jak poród po tych przeżyciach?
Zaskakujące, że każda ciąża inna u Ciebie, lekarze mi mówili że problem z szyjka wystąpi w drugiej ciąży i to wcześniej niż w pierwszej, a u Ciebie całkiem odwrotnie i to pomimo braku możliwości leżenia jak to jednak organizm jest nieprzewidywalny...
PS Córeczka na avatarku śliczna i jaka radosna, aż humor polepsza -
Witam wszystkie dziewczyny, jestem nowa na forum. Z pessarem od tygodnia, aktualnie 29 tc. Dzisiaj byłam na wizycie i szyjka mimo pessara skrocila się jeszcze. Lekarz kazał bezwzględnie leżeć. Czy któraś z Was miała podobnie? Nieco ciężko jest leżeć cały dzień tym bardziej że e domu pełen energii 2.5 latek.Moniq
-
Pessary są dostępne w różnych rozmiarach, często oznaczanych literami lub numerami. Lekarz może użyć specjalnych narzędzi, takich jak mierzące pessary, aby określić, jaki rozmiar będzie najlepszy dla Ciebie.
Po założeniu pessaru ważne jest regularne monitorowanie i kontrole u lekarza. Podczas tych wizyt można ocenić skuteczność pessaru oraz sprawdzić, czy rozmiar wciąż jest odpowiedni i nie wymaga dostosowania.
tego typu wyposazenie można przejrzeć sobie na stronie sklepu https://medycznie.com.pl/kategoria/ginekologia/wzierniki/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 07:41
-