Clexane
-
WIADOMOŚĆ
-
Nicca wrote:Tak, ja przy tych przeciwciałach brałam całą ciążę acard i clexane 0,6. Teraz mam 3,5 miesięczną, zdrową córeczkę.
a która to twoją ciąża byłą poroniłaś jakieś ? Czy wszystkie szczęśliwie donosiłaś?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:no własnie pytałam doktorki czy mam zrobić resztę tych badań to powiedziała '' nietrzeba , przyczyna poronienia jest już znana''mam brać acard miesiąc przed planowaną ciążą i jak zajdę to clexane narazie mam 0,2 może mi później zwiększy ,,
a ciebie tez bardzo bolał brzuch w ciąży ?? bo mnie tak i ja własnie nie wiem czy to przez te przeciwciała czy właśnie coś z krzepliwością i jakieś zakrzepy się robiły i macica była niedotleniona
W pierwszej ciąży bardzo twardniał mi brzuch i ogólnie nieciekawie się czułam. Cały czas marudziłam lekarzowi, że coś jest nie tak ale ginekolog, która prowadziła moją ciąże ciągle uspakajała mnie, że wszystko jest w porządku. Poszłam z przezorności do innego lekarza i on też powiedział, że nie mam się czym martwić. A tydzień później straciłam dziecko... Przy drugiej ciąży, jak brałam już clexane,jeszcze 0,4, nauczona doświadczeniem, poszłam do kilku innych lekarzy. Jeden z nich zwrócił uwagę, że moje płytki krwi są niby w normie, ale norma dla kobiet w ciąży jest inna i jak na standardy ciążowe, tych płytek krwi mam za dużo. Ten lekarz zwiększył mi dawkę clexane do 0,6 i cały czas sprawdzał płytki, krzepliwość i przepływy. Jestem pewna, że właśnie dzięki temu lekarzowi się udało. Niestety bardzo wielu lekarzy działa rutynowo i zasada ograniczonego zaufania ze strony pacjenta jest koniecznaSynuś (+10.11.2014)
-
Nicca wrote:W pierwszej ciąży bardzo twardniał mi brzuch i ogólnie nieciekawie się czułam. Cały czas marudziłam lekarzowi, że coś jest nie tak ale ginekolog, która prowadziła moją ciąże ciągle uspakajała mnie, że wszystko jest w porządku. Poszłam z przezorności do innego lekarza i on też powiedział, że nie mam się czym martwić. A tydzień później straciłam dziecko... Przy drugiej ciąży, jak brałam już clexane,jeszcze 0,4, nauczona doświadczeniem, poszłam do kilku innych lekarzy. Jeden z nich zwrócił uwagę, że moje płytki krwi są niby w normie, ale norma dla kobiet w ciąży jest inna i jak na standardy ciążowe, tych płytek krwi mam za dużo. Ten lekarz zwiększył mi dawkę clexane do 0,6 i cały czas sprawdzał płytki, krzepliwość i przepływy. Jestem pewna, że właśnie dzięki temu lekarzowi się udało. Niestety bardzo wielu lekarzy działa rutynowo i zasada ograniczonego zaufania ze strony pacjenta jest konieczna
O To dałaś mi nadzieję że clexane przy stwierdzonych przeciwciałach może pomóc , większość dziewczyn pisało że na przeciwciała to głownie encorton - a ja nie chciałabym go brać bo to steryd27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Ja od 4tc stosowalam ACARD. W 6 tc lekarz zamienil mi go na ZAAX (lek testowany na ciezarnych i nieszkodliwy o takim samym dzialaniu co ACARD). Do teraz przyjmuje ZAAX, a jestem w 12tc choc lekarz powiedzial, ze bedziemy go powoli odstawiac.
Zauwazylam, ze po lekach na rozrzedzenie krwi wlosy wypadaja mi garsciami... Maz juz mnie pociesza, ze kupi peruke -
Ryba1985 wrote:Zauwazylam, ze po lekach na rozrzedzenie krwi wlosy wypadaja mi garsciami... Maz juz mnie pociesza, ze kupi peruke
Myślę, że to nie leki, a ciąża sama w sobie
Ot, takie uroki - jednym włosy i cera się poprawiają, a innym włosy lecą, robią się pryszcze...
Ja byłam na acardzie prawie 2 miesiące, w trakcie starania się o drugą ciążę.
Od 3 tygodnia ciąży (przypadkowo dowiedziałam się z okazji innych badań, tydzień przed spodziewaną miesiączką ) jestem na Clexane. Najpierw brałam 0,6, a teraz od 4 tygodni 0,4.
Mam brać min do 20 tygodnia ciąży, może nawet dłużej.
Płytki mam sprawdzane co 4-6 tygodni, ale (odpukać, bo jutro odbieram wyniki) póki co wszystko było ok.
Podobno raz na ileś tam pacjentek zdarza się małopłytkowość - dlatego hematolog zalecała mi sprawdzenie płytek po ok 10 dniach przyjmowania Clexane.
Kostek ur 18.01.2017, 2550g, 52cm
Fasolka [*] 23.12.2015, 8tc -
hej dziewczyny a ile ciąż staciłyście wcześniej przed braniem acardu i cexane? a czy oprócz tego bierzecie coś jeszcze?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
czarnulka24 wrote:hej dziewczyny a ile ciąż staciłyście wcześniej przed braniem acardu i cexane? a czy oprócz tego bierzecie coś jeszcze?
Ja "tylko" jedną ciążę straciłam, ale moja lekarka od rau powiedziała, że następnym razem od samego początku włączamy leki, bo zrobimy wszystko żeby taka sytuacja się nie powtórzyła.
Poza clexane dość standardowo - luteina 2x dziennie dopochwowo.
czarnulka24 wrote:hej dziewczyny a ile ciąż staciłyście wcześniej przed braniem acardu i cexane? a czy oprócz tego bierzecie coś jeszcze?
Ja straciłam 3 ciąże
Oprócz clexane, acard brałam kwas foliowy 15mg, femibion, nospę forte, luteinę, duphaston, magnez,dha, witaminę Dczarnulka24 lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Ja straciłam 3 ciąże...
Przy drugiej ciąży brałam sam Acard, przy trzeciej Acard + Clexane 0,4
Obecnie biorę Clexane 0,6 1x1, Acard 75 1x1, Kw.Foliowy 15 1x1, Femibion 1x1, i przez pierwsze kilkanaście tygodni Luteinę 100 3x2tbl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2016, 15:05
czarnulka24 lubi tę wiadomość
Aniołki [*] [*] [*] Mutacja genu MTHFR
Szczęśliwa Mamusia 2016 i 2018
-
godaweri wrote:Dziewczyny, czy ktoraś z Was plamiła albo dostała krwawienia po clexane czy innych p. zakrzepowych?
Ja bralam acard juz w czasie starania sie o ciaze i plamilam pi kazdym stosunku. Jak okazalo sie ze jestem w ciazy, to odstawilusmy acard i dostalam wieksza dawke clexane przez puerwsze 6 tygodni.
Do tej pory muewam plamienia no. Po badaniu ginekologicznym, lub jak lekarz dotknal szyjki macicy gliwica do USG. Ale mimo tego poki co wszystko jest ok.
Ale po kazdej takiej akcji mam dodatkowa wizyte kontrolna po 3 dniach.
Witam,
A jak wasze płytki krwi po clexane? Ja biorę dawkę 0,4 od 3 miesięcy, w zasadzie od 5 tc. Poziom wyjściowy płytek 300 tys, a teraz od półtora miesiąca spadają i 2 tyg temu było 130 tys. Lekarz mówi, ze do 100 tys jeszcze nie ma tragedii. Wiecie co w momencie gdy spadną za bardzo? Odstawienie clexane czy co? -
Ja tylko przy pierwszej utraconej ciąży nie brałam clexane a tak przy kolejnych zaczynałam od 0,2 0,4 przeskoczylam na 0,8 i teraz jestem na 0,6 oczywiście plus acard, mutacja leiden tylko wykryta2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18