X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u lekarza. Osluchowo nadal nic na szczescie, uszka yez wporzadku.
    Temp w ciagu dnia 37.7. Katarek nadal slychac ale nie widac.
    Mam dac czopki w przypdaku goraczki. Na spacery jak najbardziej i kapiel tez.
    Jejku mam nadzieje ze mu juz zacznie przechodzić. Oczywiście same czarne mysli mam w głowie.
    Szkoda mi malego. Marudny strasznie i placzliwy. Na rekach caly dzien a i tak malo co to daje. Bardzo dlugo je bo zaraz apetyt traci a za chwilę znow glodny.
    Jeszcze taka duchota w domu. 24-26 stopni. Zalozylam rampersa i leży bez skarpetek. Wreszcie ma chlodniejszy kark. Myślicie ze nie za cienko go ubralam?

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:
    no właśnie moja ginka tak po macoszemu ten temat traktuje, mówi ze takie uroki ciąży, a jak zrobiło się u mnie poważnie to "zaufała" proktologowi
    To chyba lepiej leki brać. Największy wpływ mają leki w pierwszym trymestrze.
    Ja ciążę zaczęłam poważna infekcja, potem 2 antybiotykami, opryszczkami, mam nadzieję, że z córcia będzie zdrowa.

• martta Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja ciążę zaczelam choroba i goraczka w sylwestra, a potem caly styczeń przechorowalam, skończyło się na zapaleniu tchawicy i antybiotyku. Tez mam nadzieję że z fifim wszystko ok

o148p07w5riqasy7.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia napewni córeczka zdrowa. Ani sie nie zastanawiaj :)

Martta super wynik po pizzy ale czasem warto tez zmierzyc pozniej bo pamiętam ze dziewczyny mialy po 1h wyniki ok a pozniej sie rypalo ;)
    Chociaz może po wizycie u lekarzy i nadszarpnietych nerwach lepiej nie wiedziec ;)

Narobilyscie dziewczyny smakow pierogami. Ja niestety jestem anty talentem jesli chodzi o pierogi, kluski slaskie, nalesniki i placki ziemniaczane. Nie umiem robic smażyć itd :) A i jeszcze moja pieta Achillesa jest........ubicie smietany :D No uwierzcie ze waży mi sie kazda śmietana nawet 36% i w proszku :) Chyba ze to wina tego ze nie mam miksera a próbuje ubijac w robocie thermomix.
    Za to kupilam kluski na parze i zamierzam je ktoregos dnia zrobic. I racuchy bo mam zależałe jablka.

agatia lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trafiłam na super Panią diabetolog. Dostałam insulinę ale mam wstrzykiwac tylko kiedy cukier będzie powyżej 120 po godzine po posiłku i tylko 2j. Na noc mam troszke dawać i sie obserwować.

Dziś zjadłam dwa krokiety z białej mąki i cukier 116 i weś tu człowieku bądź mądry :D

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka na szczęście od tamtego czasu mierzyłam już parę razy i jest ok :)

o148p07w5riqasy7.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:
    Agatia ja ciążę zaczelam choroba i goraczka w sylwestra, a potem caly styczeń przechorowalam, skończyło się na zapaleniu tchawicy i antybiotyku. Tez mam nadzieję że z fifim wszystko ok
    Przesrane jesteśmy ;) ale musi być dobrze :)

martta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Ja trafiłam na super Panią diabetolog. Dostałam insulinę ale mam wstrzykiwac tylko kiedy cukier będzie powyżej 120 po godzine po posiłku i tylko 2j. Na noc mam troszke dawać i sie obserwować.

Dziś zjadłam dwa krokiety z białej mąki i cukier 116 i weś tu człowieku bądź mądry :D

To tak jak ja zaczynasz z insulina.

Ja mam do dzisiaj.
    1j. Powyżej 125
    2j. Powyżej 140
    3j. Powyżej 160

Będzie dobrze.
    Cieszę się że po krokiety taki wynik masz.
    My też nie rozumiemy cukrzycy.
    Podejrzewam że jutro byś zjadła to samo i w tej samej ilości i ci wywali cukry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    My po wizycie u lekarza. Osluchowo nadal nic na szczescie, uszka yez wporzadku.
    Temp w ciagu dnia 37.7. Katarek nadal slychac ale nie widac.
    Mam dac czopki w przypdaku goraczki. Na spacery jak najbardziej i kapiel tez.
    Jejku mam nadzieje ze mu juz zacznie przechodzić. Oczywiście same czarne mysli mam w głowie.
    Szkoda mi malego. Marudny strasznie i placzliwy. Na rekach caly dzien a i tak malo co to daje. Bardzo dlugo je bo zaraz apetyt traci a za chwilę znow glodny.
    Jeszcze taka duchota w domu. 24-26 stopni. Zalozylam rampersa i leży bez skarpetek. Wreszcie ma chlodniejszy kark. Myślicie ze nie za cienko go ubralam?

Nie za cienko.
    Jak będzie miał rączki zimne to ubierz skarpety.

Marudzi bo albo coś go rozbiera albo przechozi skok????

Cieszę się że u pediatry ok:-)

Dorinka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie może być inaczej nawet po kolacji

Zjadłam jedna mała kiełbasę na gorąco z kromka chleba wynik 130/138.
    Przed posiłkiem 2j. Insuliny i po 1h 1j. Insuliny.

A wcześniej jadłam dwie kiełbaski i bylo 120.

• Aga2606 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki krzywej 89/142/98 :))) także mam ulgę:)) w drugiej ciazy jakby co robić krzywa juz w 14ttc...
    Zabko trzymam kciuki zeby te cukry sienszybko unormowaly.

Dorinka współczuje przeziębionego synka... Mnie stresuje każda kropeczka na skórze małej a co dopiero przeziębienie. Ważne ze sie nie pogarsza , na pewno szybko przejdzie:)

żabka04, martta, Kai, agatia, Dea28, goodwill, Dorinka lubią tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, gratuluję pozbycia się tej zolzy cukrzycy. Super!!! ☺ Trzymaj za nas kciuki!

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że krzywa ok :) dobrze, że cukrzyca poszła papa :-D

• domi05 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże... jak nim obracała... myślałam że będę płakać razem z nim
    Jak mały leży na plecach podciągała go za barki i ramiona do siadu a jemu główka zwisa w dół - nie podciąga jej, a powinien.
    Dowiedzieliśmy się że go źle nosimy - w tym wieku podobno nie powinno się już dziecku podtrzymywać główki, trzeba go położyć jak to ujęła lekarka jak worek ziemniaków, ma mieć rączki na moich plecach, ma zwisać i się rozglądać a ja mam go trzymać za plecki. tak że jego brzuszek jest na moim ramieniu a pupa gdzieś o okolicy szyi...
    A przy noszeniu jak na ręce nosimy to nie na leżąco trzymając za pupę tylko też na siedząco z ręką trzymać za udo.... coś pozycja jak w leżaczku i nosidełku
    Kazała kłaść go na brzuszku 20 razy dziennie (!!!) po minucie z ręcznikiem albo moją ręką pod paszkami. Tylko kiedy (?) Jak po jedzeniu uleje jak nic. Po jedzeniu nie śpi tylko z godzinę, śpi jeszcze dużo w dzień, przed jedzeniem raczej krzyk. Jak mi się uda 10 razy to będzie dużo...
    I jeszcze 4-5 razy dziennie serie ćwiczeń które jakoś mnie nie przekonują... bo kazała mi go sadzać w tych ćwiczeniach... a przecież tyle się mówi że dziecka nie wolno sadzać, że każde samo w swoim tempie (ja siedziała jak miałam 8 miesięcy, a on przy tych ćwiczeniach będzie siedział jak będzie miał 4... a przecież to chyba tak duże obciążenie do kręgosłupa) Słyszałam gdzieś że dziecko do pół roku powinno leżeć...
    Ćwiczenia mają wyglądać mniej więcej tak i ja przy trzecim wieczorem się poddałam z płaczem bo mały tak płakał i boję się że zrobię mu krzywdę jakimś nieumiejętnym chwytem... poza tym on mi się tak nóżkami zapiera że wstaje... Wydaje mi się zbyt giętki na te ćwiczenia...
    1. Z pozycji leżącej na plecach do siadu za barki - 5 powtórzeń
    2. Z pozycji leżącej na plecach do siadu za ramiona (jego rączki mają być niżej szyi) - 5 powtórzeń
    3. Z pozycji leżącej na plecach do siadu na ukos - jedna ręka na pieluszce pod brzuszkiem drugą pod paszką i na skos do siadu - 5 powtórzeń
    4. Z pozycji bocznej tyłem do mamy - jedna ręka na pieluszce pod brzuszkiem, drugą mocno za bark i po łuku do siadu - po 5 powtórzeń z każdego boku.

Czy któraś tak ćwiczy/ćwiczyła z dzieckiem?
    Bo mnie to przeraża i wydaje mi się że trzymiesięczne dziecko ma prawo nie trzymać główki w pozycji siedzącej... Choć on już dziś po dwóch seriach ją trzyma... Boję się że za szybko zacznie siadać i będzie miał problemy z kręgosłupem...
    Nie wiem ale jak sadzam Domisia to mam łzy w oczach bo to takie maleństwo...

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja już Ci pisałam, że z tego co opisywałas to dla mnie typowe problemy z napięciem. Mój Młody był cwiczony w domu 5 mc przeze mnie. Do siadu, turlanie, kołyska, ćwiczenia na dmuchanej piłce.
    Jeżeli możesz sama ćwiczyć dziecko w domu, to nie jest źle. W ciężkich przypadkach rehabilitanci robią masaże bobath lub metodą Vojty.
    Nie zrobisz Dominikowi krzywdy, spokojnie :) dziecko jest tak skonstruowane, że nie łatwo zrobić krzywdę :)
    Ćwicz z małym, bo im szybciej tym lepiej i mniej potem problemów. U nas jest jeszcze problem z nóżkami, ale tego już nie da się ćwiczyć.

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka właśnie póki co nie kazała mi podawać insuliny przed jedzenie tylko dopiero po jeśli cukier będzie wyższy niż 120 mam dać 2j i obserwować co sie będzie działo. nocną mam dawać codziennie by rano startować z niskich cukrów wtedy powiedziała są szanse na dobre cukry przez następny dzień. dziś na czczo bez insuliny miałam 93 zobaczymy ile będzie jutro z insulina nocną. no i kazała sikać na paski ketonowe więc jutro sikam :D

żabka04 lubi tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agatia, pocieszyłaś mnie...
    A czy robiłaś takie same ćwiczenia? Też tyle różnych opcji do siadu?
    Rehabilitantka powiedziała że nie jest dużo do zrobienia, że za 3 dni już powinien ładnie tą główkę podciągać. Za tydzień kontrola.
    Ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o to rzucanie, wygnanie przez sen, ale myślę że jak Go poobracała i oglądała to sama zauważyła nieprawidłowości.
    Będę go obserwować i najwyżej zapytam za tydzień.
    A pod telefonem powiedziała jest codziennie do 21 i w razie czego mam dzwonić. Nie umiem sobie poradzić z 4 i 5 pozycją, trochę z tego wszystkiego zapomniałam jak go złapać, popróbuję jutro najwyżej zadzwonię i jeszcze raz pojadę.

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy na razie czekać ze szczepieniem.

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieliśmy wiele ćwiczeń do siadu, wiele ćwiczeń na brzuszku. Młody najpierw się złościł, bo było to dla niego nieprzyjemne, ale z każdym dniem, jak ciałko się rozluźnało było coraz lepiej. Zpotem już to traktował jak zabawę. Nie pamiętam dokładnie wszystkich ćwiczeń, bo było tego sporo i już jakiś czas temu.
    My szczepilismy normalnie, po konsultacji z neurolog, ale czasem każą odraczac, żeby nie obciążać układu nerwowego.

domi05 lubi tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Nie za cienko.
    Jak będzie miał rączki zimne to ubierz skarpety.

Marudzi bo albo coś go rozbiera albo przechozi skok????

Cieszę się że u pediatry ok:-)

Nooo caly dzień meczarni z moim malym marudą i na wieczor po kapieli 37.3 :D Oby to byl znak ze infekcja odpuszcza :)

Zabko nie wiem czy to skok czy raczej brak jego rozka. Dzis caly dzien leżał w samym rampersie bez skarpetek a i tak mial karczek cieply. Dopiero pod wieczor jak popadalo to mial wreszcie chlodniejszy. Stopki i raczki mial chlodne ale on czesto tak ma nawet jak na karku goracy wiec tym soe nie sugeruje. Kladlam go tylko na poduszce płaskiej na sofie zeby glowke mial wyzej ale po miesiacu spania w rozku ciężko mu bez niego usnac czy choćby polezec. Od poczatku nie chciał spac inaczej jak tylko w rozku. Wlozylosmy go dzis do rozka na chwile to spi w momencie no ale troche za ciepło na rozek wiec go odpielam i od razu pobudka. Niepotrzebnie go przyzwyczaiłam i teraz czuje ze bedzie problem z odstawieniem.

Jeju Domi wspolczuje. Jak sobie to wyobrazam to samej mi lzy naplywaja. Ja nie mogę patrzec jak takie maleństwa tak mecza
    . No ale ro przecież dla jego dobra :)

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 1072 1073 1074 1075 1076 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ