X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia super że już niedługo będziesz tulić małą.
    Odkąd mierze cukier nie miałam ketonów ale za to wczoraj wieczór cukier 102 podałam 6j insuliny a na czczo 107 :-/ jak to możliwe?

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, super ze juz wiesz kiedy :D
    A u mnie oprócz cukrzycy i łożyska przodującego doszło nadciśnienie :/
    Kurw..... Mac i jak je obniżyć jak wku...wia mnie sama mysl o tym ze jestem jakaś felerna.
    Mam mierzyć przez kilka dni jak bedzie sie utrzymywało to pewnie szpital ...

• martta Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina spokojni, bo to nie pomaga. Ja od paru lat jestem diagnozowana w kierunku nadciśnienia, narazie obywa się bez leków, ale jest coraz gorzej z pomiarami, od początku ciąży mierze ciśnienie 4 razy dziennie, jest coraz gorzej, jak będzie przez 2 dni pod rząd graniczne 140/90 lub więcej dadzą proszki na nadciśnienie bezpieczne w ciąży, także spokojnie jest na to wyjście, poczytaj w necie bo też herbaty ani kawy nie powinnaś pić, jeść ostrego itd. Ale to przy naszej diecie cukrzycowej i tak w większości przestrzegamy. Ale spokojnie to nie koniec świata, kontroluj na dobrym ciśnieniomierzu 3-4 razy dziennie i zapisuj wartości. Pamiętaj że powinno się mierzyć po 5 min spokojnego siedzenie bez nerwów, wtedy jest prawidłowy pomiar.

adrenalina lubi tę wiadomość

o148p07w5riqasy7.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki, jakoś nie mogę się zebrać na pomiar krzywej już 9 tygodni po porodzie... Ale mi się wcale nie spieszy. Niby wyniki naczczo mam bardzo dobre a po posiłkach to już nie sprawdzam. Może w przyszłym tygodniu się wybiorę.
    Adrenalina jak ciśnienie ci podskoczy to pewnie dostaniesz dopegyt. Ja brałam po 4 tabsy dziennie, a teraz mam piękne pomiary zazwyczaj 120/ 70 a wmawiali mi że mam nadciśnienie a nie źe indukowane ciążą. A na porodówce miałam chyba 190/ 100 z nerwów. Mierz zawsze o tej samej porze i na tym samym sprzęcie. Ja czekałam z pomiarem nawet 20 minut po jakiiejś aktywności.

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia fajna data ;)
    Będę śledzić z niecierpliwością wydarzenia po 16.08 :)

qb3c9vvjjupev46c.png
  • malutka199922 Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie są normy dla ciężarnych po obciążeniu glukoza 75g po 2h?

ganne6hhb130fhee.png

zpbn8iiks1s4kzhl.png
    zpbn8iikgfn8r0ke.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile się nie mylę to do 153 (lub 8,5 według innej skali).

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla81 wrote:
    Cześć dziewczynki, jakoś nie mogę się zebrać na pomiar krzywej już 9 tygodni po porodzie... Ale mi się wcale nie spieszy. Niby wyniki naczczo mam bardzo dobre a po posiłkach to już nie sprawdzam. Może w przyszłym tygodniu się wybiorę.

Izulla ja tez miałam zawsze dobre wyniki na czczo i nigdy bym nie podejrzewala ze to będzie pomiar na którym przekrocze na krzywej.

3i49o7esw7obg123.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka199922 wrote:
    Jakie są normy dla ciężarnych po obciążeniu glukoza 75g po 2h?
    Wynik >/= 153 po 2h uznaje się za cukrzycę ciążowa.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina u mnie też ciśnienie zaczęło szaleć, najpierw miałam bardzo niskie w ciąży, a nagle id kilku tyg 140/90, u ginki 150/99 i oouchlizna. Teraz na oddziale bez leków mi się unormowalo, opuchlizna zeszła i dla tego chcą ciąć, póki wszystko się wyciszyło.

• Kai Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie z tym cisnieniem. Ja mam zawsze niskie, ale staram się profilaktycznie mierzyć raz dziennie, bo jak widać, wszystko jest możliwe.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojjjjj chyba mnie długo nie było na wątku hahahha

Ja właśnie wstałam to miała być drzemka maks godzinka a wyszło 3h spania?????
    Zjadlam na szybko knoperska bo za godzinę jem kolacje.
    Córka znowu dostała gorączkę więc okazja była żeby się przespać.
    Tylko żebyśmy w nocy spaly...:-)

Dea nie mam pojęcia jak to możliwe ale możliwe skoro mi cukry skaczą z głodu:-(

Adrenalina współczuję ale ze mną leżała w szpitalu dziewczyna dostawała jakiejś leki i było ok.
    Dziewczyny już ci tez napisały.
    Luzuj portki mamuśka :-)

Agatia super data i domyślam się co czujesz. Z Liwia jest wszystko ok nie wkrecaj sobie.

Martta ty też sobie nie wkrecaj jakimiś rehabilitacjami! Tak się ułożył i tak mu wygodnie może w naszych oczach mu nie wygodnie. Będzie mu źle to sam znajdzie pozycje i fiknie:-)

Dorinko wydaje mi się że te zaniki pamięci to przez stres. Tak to działa na ciebie
    Co do czasu po porodzie uwierz mi ze inne kobiety też tak mają nie pamięta się bo jesteś na fazie nie wyspana myślisz o jednym KP,mm,kupki,pieluszki,chata itd itd i się nie pamięta tego czasu.
    Jak maly będzie miał rok usiądzie i powiedz kiedy to zlecialo????? Potem dwa lata itd.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziwnie z tym cisnieniem. Ja mam zawsze niskie, ale staram się profilaktycznie mierzyć raz dziennie, bo jak widać, wszystko jest możliwe.
    Ja do tej pory tez miałam niskie. Wiec nie wiem skąd sie wzięło. Myślałam ze tylko przy wizycie wyszło mi raz. Ale dzisiaj mierze i znow pod 140 podjeżdża. A mowil mi lekarz ze jak bedzie sie utrzymywało to zeby przyjechać. :/ jak jie urok to sraczka.

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży dają na ciśnienie dopegyt.
    Ja prawie do 30tc miałam ciśnienie 110/55, ginka kazała pić kawę. A nagle kosmos, potem puchniecia. A w szpitalu ciśnienie luks i nóżki luks ;)

Żabko dobrze, że pospałaś, widać Ty, organizm i Junior potrzebowaliscie wzmocnienia :)
    Zdrówka dla córci!!! Niech jej szybko gorączka przejdzie.

Dorinko czasem duże emocje powodują usunięcie z pamięci ważnych wydarzeń. Tak to już bywa :) dobrze, że są zdjęcia bo ja też słabo pamiętam buziaka mojego synulka z okresu noworodkowego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia dzięki.
    Dziwne to..... W szpitalu wszystko nagle ustępuje hahahha
    Czary????

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Agatia dzięki.
    Dziwne to..... W szpitalu wszystko nagle ustępuje hahahha
    Czary????
    Tia czary mary szpitalne i widok ordynatora leczą ;) a prawda taka, że leżę tu praktycznie plackiem, nic nie robię, więc i ciśnienie i opuchlizna były ok.

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina ja przed ciążą leczyłam sie na nadciśnienie, teraz największe miałam 150/80 i gin mówi że to gorna granica ale nie da mi leków na zbicie bo przy insulinie bym spała cały dzień :D w domu mam około 130/70 zobaczymy czy po porodzie ciśnienie nie wróci...

Ciekawe żabka. Zapytam we wtorek na wizycie swojej diabetolog. dziś wyniki z moczu w miare bez ketonów i glukozy (robione w labo) za to mam białko 0,09 g/l miała któraś?

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde po kolacji 128/132:-( A nawet znalazłam 140!
    Zjadłam trochę salatki z zupki chińskiej plus dwie cieniutkie kromeczki chleba słonecznikowego z szynka.
    Pewnie knopers mi wywalil bo godzinę wcześniej go zjadłam :-(
    Ahhhhhhhh

Dea ja mam mocz ok nie mam pojęcia co oznacza białko w moczu.

Agatia chyba tak jest ordynator tzn biały fartuch czyni cuda:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 19:45

• agatia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea przy wysokim ciśnieniu nawet małą ilość białka lepiej skonsultować z ginem. Może to być gestoza. Nie wiem czy 0,09 to mało, czy dużo.

Żabko podejrzewam, że to nie knoppers tylko za dużo węgli: 2 kromki + makaron. Ja sałatkę z makaronu jadłam samą już bez chleba.

• Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia na opuchliznę mogła Ci pomóc ilość wody jaką w siebie wlewasz to bardzo pomaga ;)

qb3c9vvjjupev46c.png
‹‹ 1110 1111 1112 1113 1114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ