X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agusza Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko jak czytam co się tam u Ciebie wyprawia to nie mogę aż uwierzyć...Ja bym na Twoim miejscu nie płakała, jak mówi adrenalina, o cc - ja bym po prostu darła mordę o cc! Co za suka z tej baby, przecież Ty jesteś niedługo po operacji, to wskazanie do cc jak nic! Ale któraś z dziewczyn dobrze pisała że pewnie boją się o statystyki bo ostatnio szum się zrobił że za dużo cc się przeprowadza w Polsce. Ja bym im tam dała, no! A jak trzeba będzie to zażądaj konsultacji z innym ginekologiem bo masz podstawy żeby podważyć jej decyzję o sn. O swoje trzeba ostro walczyć kochana. Daj znać, a ja trzymam kciuki :)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Wlazlam z malym na wage i zgadnijcie ile pokazala dla mojego Krystianka...... 6100g :O ;)
    Wiem ze waga ma zakres błędu ale cała ciaze pokazywala ki zgodnie z wagami 2 ginow i pomiary zazwyczaj zgadzaly sie z waga pediatry ;)
    Maly zjada 150ml zazwyczaj co 3h. Dluzej rzadko wytrzymuje. I prawie nie zdarza mu sie niedojesc. Ale odkad je więcej to po jakims czasie mimo ze odbity porzadnie jeszcze sobie beknie i trochę mu sie ulewa. Po mniejszych porcjach tego nie bylo. Ale oproznia butelke do konca. Myslicie zeby sprobowac zrobić mu jeszcze wiecej i zobaczyc ile zje i wytrzyma?

Aaaa i chce wam powiedzieć ze bylam wczoraj na 1 rehabilitacji. Dramatu nie bylo choc maly plakal ale bardziej z glodu bo musialam go przetrzymać z racji tego ze wskoczylismy na czyjeś miejsce na rehabilitację i nie zdarzylam go nakarmic bo lecialam na wariata.
    A cwiczenia..... No rehabilituja go metoda ndt bobath. Generalnie wywnioskowalam ze najlepiej to dzieci wogole nie nosic, nie przutulac, nie sadzac do bujaczkow a klasc tylko na płasko. Jak babka zobaczyla ze ja malego pionowo brzuszkiem do siebie nosze lub pleckami do siebie to tak sie czulam jakbym 2 głowe miala. Ale co ja zrobie jal moj na lezaco na rekach nienawidzi i lezec juz dawno nie chce. No i wazne zeby dzieci języka nie wyciagaly. Bylam z malym u logopedy i podobno ok wszystko więc wyciąganie jezyka prawdopodobnie przez asymetrie.
    Ale co ciekawego rehabilitantka powiedziala to ro ze wg niej 2
    5miesiaca to za wcześnie na rehabilitacje bo praktycznie każde dziecko po urodzeniu ma wzmożone napiecie lub asymetrie bo wynika to z ulozenia dzidzi w brzuchu i z tego ze mial malo miejsca. i to ma czas zaniknac do 4miesiaca a dopiero po 4 miesiacu jak nie zaniklo nalezy rozpocząć rehabilitacje.
    Domi a stosujesz to ubieranie malego na bokach?i cwiczysz w domu? Bo ja tl sama nie wiem kiedy cwiczyc. Maly albo jest pojedzony albo spi albo jiz glodny i zly wiec niw chce cwiczyc.

Dorinko, jeśli wytrzymuje spokojnie 3h na tych 150ml i jeszcze uleje, to ja bym więcej nie robiła

Jak widać co rehabilitant to inne zdanie i to jest bardzo wkurzające... u mnie jak widzą jak mi go kazała nosić to dopiero było, bo w zasadzie na siedząco, a ćwiczenia też są do siadu...
    Ale z tym że do końca 4 miesiąca ma się unormować to tu ma rację na pewno i + dla niej że nie chce Cię naciągnąć na kase. Ćwiczę 1 raz dziennie, jakieś pół godziny po jedzeniu, przeważnie popołudniu. Mój w bujaczu jest dość dużo

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WróżkaZielona wrote:
    Dorinka- pozytyw taki, ze zaoszczedze na cukrze :D dziwnie mi si pije kawe bez cukru z chudym mlekiem, ale coz- taki lajf ;) a jak jest z owocami? moge zjesc np. brzoskwinie na podwieczorek? i czy moge cokolwiek podjadac miedzy posilkami? typu orzechy np.? jasny gwint, to myslenie mnie wykonczy.
    Kawę możesz pić ze zwykłym mlekiem spokojnie, a posłodzić ksylitolem :-) Jz piłam z 1,5%
    Możesz zjeść, cho wg mojej diablo owoce do 14... ale mi popołudniu nie wybijały, więc jadłam.
    Ale ja by, zrobiła brzoskwinia + mały jogurt naturalny + trochę(po łyżeczce) migdałów, musli, chia, orzechów, słonecznika. Nie będziesz chciała po godzinie dojadać;p Ja na początku dojadałam orzechy/migdały, ale jak już później sobie uregulowała co 2-3 godziny, to nawet mnie nie ciągnęło do podjadania

WróżkaZielona lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrozka dobrze dobierasz posilek tylko pamietaj zeby nierozgotowywac nic ani warzyw ani makaronow ryzu czy kaszy najlepiej al dente ryz sypki itd. Ja piers grilona pieczona gotowana moge jesc i cukier ok. Mi tlumaczyki ze owocow mozna jesc tyle co sie w garsci zmiesci i ja czesto wlasnie lacze garsc malinek z jogurtem naturalnym gorzej z jablkiem podnosi mi cukier ...

WróżkaZielona lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dloni otwartej poprawka:) a w ten sposob juz wiecej wejdzie ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Nie wiem jakie mleczko dajesz ale nas Piotruś zjada porcje na 3 a nawet na 4 miarki mleka (co daje odpowiednio 100 lub 140 ml gotowej mieszanki) I te porcje są niby w normie. Położna mówiła ze jak zje 120 to potem ma prawo wcisnąć 60 ml
    Tez robie teraz porcje 140 bo 100 wciąga do dna i jestem ciekawa czy dopije. A Piotruś jest dużo młodszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś odebralam wyniki moefologii i moczu,wszystko ok,pozatym ze w moczu wyszły mi ketony:ślad :( czy to ma jakiś związek z cukrzycą?
    Krzywa robiona co prawda w 23tc wyszła ok 87/137/120,glukozy w moczu nie mam.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Za mało zjadłas na noc i stad ketony (taki skrót myślowy )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni posilek zjadłam 12godzin przed oddaniem moczu,kolacja 19.00,mocz oddalam w nocy ok.polnocy,piłam trochę wody i do pojemniczka oddalam rano o 7.00.
    Przed oczami mam wizję cukrzycy:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Ketony nie świadczą o cukrzycy. W cukrzycy ciążowej codziennie je rano kontrolowałam żeby sprawdzić czy dieta jest wartościowa (czy wystarczająco spożywam węglowodanów ).krzywą masz prawidłowa. Nie martw się. 12 h bez jedzenia w ciąży to długi czas

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia daje mu Bebiko. Podobno uwazane za sycace
    Daje 5 miarek ale tak jak mowie raczej sie nie zdarza ze nie wypije :) Wysysa butelke do ostatniej kropelki ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    A mój prawie 3 tyg dzieciaczek do dna zajada 4 miarki ;)

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a wazylas Piotrusia? ;) Po ile ci przybiera? Czyli nie tylko moj ma taki apetycik ;)
    Moj ma dzis dzień spiocha :) Rano spal 2h, pozniej 40min a teraz zjadl 135ml bo odlecial w trakcie. I wzielam do odbicia ale chyba nic z tego bo śpi slodziaczek moj na ramieniu :D

3i49o7esw7obg123.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Kas
    Ketony nie świadczą o cukrzycy. W cukrzycy ciążowej codziennie je rano kontrolowałam żeby sprawdzić czy dieta jest wartościowa (czy wystarczająco spożywam węglowodanów ).krzywą masz prawidłowa. Nie martw się. 12 h bez jedzenia w ciąży to długi czas
    Dziękuję za informacje.
    Wcześniej nigdy ich nie miałam stąd moje obawy.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będziesz u diabetologa to oprócz recepty na paski do glukometru napewno dostaniesz tez paski do mierzenia ketonów w moczu. Kartony świadczą o tym ze się glodzisz. Musisz jeść przed samym snem. A o 19 raczej nie chodzisz spać :) będzie dobrze. Ja jem około 7/8 posiłków dziennie i z ketonami mam spokój nie muszę już mierzyć bo przez miesiąc nie miałam w moczu.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Kupiłam wagę i mam ją dopiero kilka dni i takie ważenie nie będzie miarodajne. Tzn znam wagę urodzeniową i wypisowa. Znam dzisiejsza -ale ta już na innym sprzęcie wiec raczej nie ma co porównywać. Codzienne ważenie tez nie jest miarodajne. Potygodniu najlepiej będzie mi odp. Ale szału nie ma :) urodzeniowa 3320. Na wypisie 3180 a dziś 3560. 200 g na tydzień to nie szał :)
    Ale ale ...
    Historia z Emilka wiele mnie nauczyła :) urodziła się jako ssak butlowy. Jadła i jadła. I s sumie nie jadła co raz więcej :) z czasem odrzuciła mm w dzień. Wiec wtedy miałam problem :) parówki dawałam boto kcal :D
    Rosła ale na długość :D a wagowo dolny centyl :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Jak będziesz u diabetologa to oprócz recepty na paski do glukometru napewno dostaniesz tez paski do mierzenia ketonów w moczu. Kartony świadczą o tym ze się glodzisz. Musisz jeść przed samym snem. A o 19 raczej nie chodzisz spać :) będzie dobrze. Ja jem około 7/8 posiłków dziennie i z ketonami mam spokój nie muszę już mierzyć bo przez miesiąc nie miałam w moczu.
    Czyli z tymi ketonami muszę iść do diabetologa?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Nie :) żadnego diabetologa. Ketony miewają i dzieci i dorośli bez ciąży :) staraj się jeść trochę później by dzidzia nie była głodna

kas50 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Czyli z tymi ketonami muszę iść do diabetologa?
    Nie musisz iść z tym wynikiem. Pewnie zrobi Ci i tak oddzielny wynik dla siebie. A jak nie to tak jak pisałam da Ci gkukometr do tego receptę na paski i takie paski do ketonów. I będziesz zapisywać sobie cukry po posiłkach oraz rano będziesz sikać na pasek który będzie Ci pokazywał czy masz np śladowe ilości ketonów albo czy wogóle ich nie masz w moczu i to tez będziesz notować do tej książeczki kontroli cukrów.
    Ale nie stresuj się (ja przepłakałam ze trzy dni jak się dowiedziałam o cukrzycy, ze nie dam rady, ze będzie zle, ze przez to ze za dużo jem ucierpi moje dziecko, a tak naprawdę nie jest to straszne).
    Ja może trochę niewyraźnie tlumacz, ale lekarz napewno wszystko Ci wyjaśni. Głowa do góry :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:05

• kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w środę ale do swojego ginekologa. Krzywa wyszła mi ok,mocz tez był co miesiąc ok,teraz tylko te sladowe ketony:/
    To już 8ms leci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:28

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

‹‹ 1151 1152 1153 1154 1155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ