X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agusza Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko jak czytam co się tam u Ciebie wyprawia to nie mogę aż uwierzyć...Ja bym na Twoim miejscu nie płakała, jak mówi adrenalina, o cc - ja bym po prostu darła mordę o cc! Co za suka z tej baby, przecież Ty jesteś niedługo po operacji, to wskazanie do cc jak nic! Ale któraś z dziewczyn dobrze pisała że pewnie boją się o statystyki bo ostatnio szum się zrobił że za dużo cc się przeprowadza w Polsce. Ja bym im tam dała, no! A jak trzeba będzie to zażądaj konsultacji z innym ginekologiem bo masz podstawy żeby podważyć jej decyzję o sn. O swoje trzeba ostro walczyć kochana. Daj znać, a ja trzymam kciuki :)

żabka04 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Wlazlam z malym na wage i zgadnijcie ile pokazala dla mojego Krystianka...... 6100g :O ;)
    Wiem ze waga ma zakres błędu ale cała ciaze pokazywala ki zgodnie z wagami 2 ginow i pomiary zazwyczaj zgadzaly sie z waga pediatry ;)
    Maly zjada 150ml zazwyczaj co 3h. Dluzej rzadko wytrzymuje. I prawie nie zdarza mu sie niedojesc. Ale odkad je więcej to po jakims czasie mimo ze odbity porzadnie jeszcze sobie beknie i trochę mu sie ulewa. Po mniejszych porcjach tego nie bylo. Ale oproznia butelke do konca. Myslicie zeby sprobowac zrobić mu jeszcze wiecej i zobaczyc ile zje i wytrzyma?

Aaaa i chce wam powiedzieć ze bylam wczoraj na 1 rehabilitacji. Dramatu nie bylo choc maly plakal ale bardziej z glodu bo musialam go przetrzymać z racji tego ze wskoczylismy na czyjeś miejsce na rehabilitację i nie zdarzylam go nakarmic bo lecialam na wariata.
    A cwiczenia..... No rehabilituja go metoda ndt bobath. Generalnie wywnioskowalam ze najlepiej to dzieci wogole nie nosic, nie przutulac, nie sadzac do bujaczkow a klasc tylko na płasko. Jak babka zobaczyla ze ja malego pionowo brzuszkiem do siebie nosze lub pleckami do siebie to tak sie czulam jakbym 2 głowe miala. Ale co ja zrobie jal moj na lezaco na rekach nienawidzi i lezec juz dawno nie chce. No i wazne zeby dzieci języka nie wyciagaly. Bylam z malym u logopedy i podobno ok wszystko więc wyciąganie jezyka prawdopodobnie przez asymetrie.
    Ale co ciekawego rehabilitantka powiedziala to ro ze wg niej 2
    5miesiaca to za wcześnie na rehabilitacje bo praktycznie każde dziecko po urodzeniu ma wzmożone napiecie lub asymetrie bo wynika to z ulozenia dzidzi w brzuchu i z tego ze mial malo miejsca. i to ma czas zaniknac do 4miesiaca a dopiero po 4 miesiacu jak nie zaniklo nalezy rozpocząć rehabilitacje.
    Domi a stosujesz to ubieranie malego na bokach?i cwiczysz w domu? Bo ja tl sama nie wiem kiedy cwiczyc. Maly albo jest pojedzony albo spi albo jiz glodny i zly wiec niw chce cwiczyc.

Dorinko, jeśli wytrzymuje spokojnie 3h na tych 150ml i jeszcze uleje, to ja bym więcej nie robiła

Jak widać co rehabilitant to inne zdanie i to jest bardzo wkurzające... u mnie jak widzą jak mi go kazała nosić to dopiero było, bo w zasadzie na siedząco, a ćwiczenia też są do siadu...
    Ale z tym że do końca 4 miesiąca ma się unormować to tu ma rację na pewno i + dla niej że nie chce Cię naciągnąć na kase. Ćwiczę 1 raz dziennie, jakieś pół godziny po jedzeniu, przeważnie popołudniu. Mój w bujaczu jest dość dużo

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WróżkaZielona wrote:
    Dorinka- pozytyw taki, ze zaoszczedze na cukrze :D dziwnie mi si pije kawe bez cukru z chudym mlekiem, ale coz- taki lajf ;) a jak jest z owocami? moge zjesc np. brzoskwinie na podwieczorek? i czy moge cokolwiek podjadac miedzy posilkami? typu orzechy np.? jasny gwint, to myslenie mnie wykonczy.
    Kawę możesz pić ze zwykłym mlekiem spokojnie, a posłodzić ksylitolem :-) Jz piłam z 1,5%
    Możesz zjeść, cho wg mojej diablo owoce do 14... ale mi popołudniu nie wybijały, więc jadłam.
    Ale ja by, zrobiła brzoskwinia + mały jogurt naturalny + trochę(po łyżeczce) migdałów, musli, chia, orzechów, słonecznika. Nie będziesz chciała po godzinie dojadać;p Ja na początku dojadałam orzechy/migdały, ale jak już później sobie uregulowała co 2-3 godziny, to nawet mnie nie ciągnęło do podjadania

WróżkaZielona lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrozka dobrze dobierasz posilek tylko pamietaj zeby nierozgotowywac nic ani warzyw ani makaronow ryzu czy kaszy najlepiej al dente ryz sypki itd. Ja piers grilona pieczona gotowana moge jesc i cukier ok. Mi tlumaczyki ze owocow mozna jesc tyle co sie w garsci zmiesci i ja czesto wlasnie lacze garsc malinek z jogurtem naturalnym gorzej z jablkiem podnosi mi cukier ...

WróżkaZielona lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dloni otwartej poprawka:) a w ten sposob juz wiecej wejdzie ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Nie wiem jakie mleczko dajesz ale nas Piotruś zjada porcje na 3 a nawet na 4 miarki mleka (co daje odpowiednio 100 lub 140 ml gotowej mieszanki) I te porcje są niby w normie. Położna mówiła ze jak zje 120 to potem ma prawo wcisnąć 60 ml
    Tez robie teraz porcje 140 bo 100 wciąga do dna i jestem ciekawa czy dopije. A Piotruś jest dużo młodszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś odebralam wyniki moefologii i moczu,wszystko ok,pozatym ze w moczu wyszły mi ketony:ślad :( czy to ma jakiś związek z cukrzycą?
    Krzywa robiona co prawda w 23tc wyszła ok 87/137/120,glukozy w moczu nie mam.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Za mało zjadłas na noc i stad ketony (taki skrót myślowy )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni posilek zjadłam 12godzin przed oddaniem moczu,kolacja 19.00,mocz oddalam w nocy ok.polnocy,piłam trochę wody i do pojemniczka oddalam rano o 7.00.
    Przed oczami mam wizję cukrzycy:/

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Ketony nie świadczą o cukrzycy. W cukrzycy ciążowej codziennie je rano kontrolowałam żeby sprawdzić czy dieta jest wartościowa (czy wystarczająco spożywam węglowodanów ).krzywą masz prawidłowa. Nie martw się. 12 h bez jedzenia w ciąży to długi czas

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia daje mu Bebiko. Podobno uwazane za sycace
    Daje 5 miarek ale tak jak mowie raczej sie nie zdarza ze nie wypije :) Wysysa butelke do ostatniej kropelki ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    A mój prawie 3 tyg dzieciaczek do dna zajada 4 miarki ;)

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a wazylas Piotrusia? ;) Po ile ci przybiera? Czyli nie tylko moj ma taki apetycik ;)
    Moj ma dzis dzień spiocha :) Rano spal 2h, pozniej 40min a teraz zjadl 135ml bo odlecial w trakcie. I wzielam do odbicia ale chyba nic z tego bo śpi slodziaczek moj na ramieniu :D

3i49o7esw7obg123.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Kas
    Ketony nie świadczą o cukrzycy. W cukrzycy ciążowej codziennie je rano kontrolowałam żeby sprawdzić czy dieta jest wartościowa (czy wystarczająco spożywam węglowodanów ).krzywą masz prawidłowa. Nie martw się. 12 h bez jedzenia w ciąży to długi czas
    Dziękuję za informacje.
    Wcześniej nigdy ich nie miałam stąd moje obawy.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będziesz u diabetologa to oprócz recepty na paski do glukometru napewno dostaniesz tez paski do mierzenia ketonów w moczu. Kartony świadczą o tym ze się glodzisz. Musisz jeść przed samym snem. A o 19 raczej nie chodzisz spać :) będzie dobrze. Ja jem około 7/8 posiłków dziennie i z ketonami mam spokój nie muszę już mierzyć bo przez miesiąc nie miałam w moczu.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Kupiłam wagę i mam ją dopiero kilka dni i takie ważenie nie będzie miarodajne. Tzn znam wagę urodzeniową i wypisowa. Znam dzisiejsza -ale ta już na innym sprzęcie wiec raczej nie ma co porównywać. Codzienne ważenie tez nie jest miarodajne. Potygodniu najlepiej będzie mi odp. Ale szału nie ma :) urodzeniowa 3320. Na wypisie 3180 a dziś 3560. 200 g na tydzień to nie szał :)
    Ale ale ...
    Historia z Emilka wiele mnie nauczyła :) urodziła się jako ssak butlowy. Jadła i jadła. I s sumie nie jadła co raz więcej :) z czasem odrzuciła mm w dzień. Wiec wtedy miałam problem :) parówki dawałam boto kcal :D
    Rosła ale na długość :D a wagowo dolny centyl :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Jak będziesz u diabetologa to oprócz recepty na paski do glukometru napewno dostaniesz tez paski do mierzenia ketonów w moczu. Kartony świadczą o tym ze się glodzisz. Musisz jeść przed samym snem. A o 19 raczej nie chodzisz spać :) będzie dobrze. Ja jem około 7/8 posiłków dziennie i z ketonami mam spokój nie muszę już mierzyć bo przez miesiąc nie miałam w moczu.
    Czyli z tymi ketonami muszę iść do diabetologa?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas
    Nie :) żadnego diabetologa. Ketony miewają i dzieci i dorośli bez ciąży :) staraj się jeść trochę później by dzidzia nie była głodna

kas50 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Czyli z tymi ketonami muszę iść do diabetologa?
    Nie musisz iść z tym wynikiem. Pewnie zrobi Ci i tak oddzielny wynik dla siebie. A jak nie to tak jak pisałam da Ci gkukometr do tego receptę na paski i takie paski do ketonów. I będziesz zapisywać sobie cukry po posiłkach oraz rano będziesz sikać na pasek który będzie Ci pokazywał czy masz np śladowe ilości ketonów albo czy wogóle ich nie masz w moczu i to tez będziesz notować do tej książeczki kontroli cukrów.
    Ale nie stresuj się (ja przepłakałam ze trzy dni jak się dowiedziałam o cukrzycy, ze nie dam rady, ze będzie zle, ze przez to ze za dużo jem ucierpi moje dziecko, a tak naprawdę nie jest to straszne).
    Ja może trochę niewyraźnie tlumacz, ale lekarz napewno wszystko Ci wyjaśni. Głowa do góry :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:05

• kas50 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide w środę ale do swojego ginekologa. Krzywa wyszła mi ok,mocz tez był co miesiąc ok,teraz tylko te sladowe ketony:/
    To już 8ms leci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:28

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

‹‹ 1151 1152 1153 1154 1155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ