X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie czy kobieta z cukrzycą ciążową podlega większej obserwacji przez gin? chodzi mi o badanie wagi dziecka co wizytę... moja gin na nfz nie mierzy dzieciaczka, pomiary miałam robione na połówkowych, a teraz pewnie dopiero w 30 tc... i tak się zastanawiam czy dziecko u kobiety mającej cukrzycę ciążową powinno być co wizytę dokładnie mierzone żeby sprawdzać przyrost wagowy.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isia
    z racji samej cukrzycy nie byłam jakos tak specjalnie traktowana...ale ja tez robilam regularnie usg prywatnie i nigdy nie ukrywałam wyników przed swoim gin
    ale z racji cukrzycy należy się chociaż echo serca płodu
    potem zwiekszony monitoring przepływów
    ja to miałam wszystko z innych powodów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia, ja miałam usg z racji cukrzycy co miesiąc-półtora, pod koniec na każdej wizycie, ale waga maluszka była za mała i podejrzenie hipotrofii

tb732n0a0czusv9c.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki :)
    Ja miałam usg na każdej wizycie,co miesiąc, a potem już co 3 tygodnie na nfz, ale to raczej nie było spowodowane cukrzycą. Moje dziecko rosło książkowo i wyniki cukru po urodzeniu w normie. Dacie radę, dla dzieciaczka zniesie się dużo i naprawdę można się bardzo poświęcić, wiem, co mówię :) Ja na diecie byłam przez całą ciążę! Trzymam kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2016, 15:53

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nawet jak sie zdazaja przekroczenia w cukrach to nie koniec swiata naprawde dziecku nie zagrozi 10 wiecej na glukometrze bo on tez nie jest dokladny... ja w poprzedniej ciazy miala cukrzyce ciazowa wykryta w 5 m-c i cukry wcale nie byly super przez caly czas, a nswet czesto mialam zle cukry przez to pobyty w szpitalach a syn urodzil sie zdrowy waga 2950 takze wcale nie duzy... teraz tez zdazaja mi sie przekrocznia ale trudno dzis gorzej jutro bedzie lepiej wole sie tym mocno nieprzejmowac zeby sie niestresowac bo jeszcze bardziej cukier wzrosnie i dziecku zaszkodze dopiero wtedy... moja gin co wizyte dokladnie bada dzidziusia i mowi ze z cukrzyca to trzeba dokladniej badac co mnie cieszy.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog twierdzi, że nie ma możliwości, by cukry na czczo do 95 zaszkodzily, dlatego uważa, że do tej wartosci insulina nie ma sensu. Jesli są wyższe, to wtedy trzeba pomyslec o insulinie. Cieszę się, Izieth, że Ci rady pomogły. Co do cukrów na czczo nie pomogę, bo sama mam z tym problem... Oby wytrwać jeszcze te kilka tygodni...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin twierdził że do 100 insuliny nie trzeba na czczo,
    A po posiłkach jeszcze kilka lat temu było do 140 po godzinie (w innych krajach nadal tak jest) więc do 140 pojedyncze skoki jak macie też się nie przejmujcie, bo bardziej te nerwy szkodzą dziecku.
    Do dziecka ponoć docierą cukry wyższe niż 150-160 (nie pamiętam dokładnie), które się długo utrzymują (np. godzinę) czyi nawet jak po czymś wybije 180, a po 10 minutach jest 100, to również to dziecku nie szkodzi

tb732n0a0czusv9c.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia86 wrote:
    dziękuję Wam bardzo za odpowiedź i podziwiam wiedzę, jaką posiadacie. Mnie póki co jeszcze to przerasta... jak patrzę na przykładowe jadłospisy to wydaje mi się, że będę chodziła niedojedzona :|
    na nfz mam wizytę u diabetologa dopiero 26.09, bo nie było wolnych terminów... no a jutro właśnie prywatnie, więc mam nadzieję, że co nie co się dowiem.

Izieth widzę, że my dwie z grudniówek jesteśmy tymi "wybranymi" słodkimi mamusiami...

Tak Isia, jesteśmy "wyjątkowe" ;)
    Ja na razie nie chodzę głodna i raczej spadek wagi mi nie grozi ;) Zobaczymy, co będzie dalej.
    Daj znać, jak będziesz po wizycie, może czegoś nowego się dowiemy :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth
    Ja w ciąży w ogóle nie przytyłam A dokładnie zakonczylam na minus 2 kg
    A jadłam co 2h

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny a ja mysle ze w kolko tylko tyje no i jak??? Dzis na wadze kolejne pol kg wiecej wyglada na to ze przez 4m-c ciazy przytylam 3,5 kg a dla mnie to duzo.... niby powinno sie tyc 2 kg na miesiac a nie na pol miesiaca:/ jestem przerazona jak ja mam az tyle tyc to co bedzie w 9m-c :/ tymbardziej ze nie jem nic takiego od czego moglabym tak tyc:( normalnie chyba wyrzuce wage z domu bo mnie nerwica bierze jak staje i wodze tylko wiecej i wiecej i wiecej no kurde blizniakow w brzuchu niemam przeciez ehhh serio w poprzedniej ciazy zarlam doslownie wszystko na co mialam ochote i tylam ale przynajmniej wiedzialam z czego te kg a teraz??? Jestem zalamana :(

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka A może organizm wodę gromadzi? Teraz takie upały, może za mało pijesz i organizm zaczął gromadzić przez to wodę?

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Kai Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, to chyba też zależy od wagi sprzed ciąży. Najlepiej się chudnie tym, które przed ciążą nieco przybrały. Choć różnie to bywa. Ja cały czas +2,5 kg od wagi sprzed ciąży, ale prawda jest taka, że jakbym ważyła wczesniej tyle, ile powinnam, to już bym 9,5 kg przybrała. Niektóre slodkie mamy nie tyja wcale, a niektóre potrafią nawet kilkanascie kg dorzucić. To indywidualna sprawa.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wody pije duzo a waga przed ciaza 53kg mam 155cm takze waga w normie mozna powiedziec a teraz 58,5kg to wydaje mi.sie ze duuuzo za duzo za 2 dni zaczne 5m-c dopiero:/ a na diecie jestem caly czas nawet przed ciaza bo cukrzyce mam od 2 lat, a teraz w ciazy to naprawde przestrzegam diety wczesniej pozwalalam sobie czasem na to czy tamto...gina pytalam to mowi ze w normie tyje, ok moze zgodzilabym sie z tym ale nie jak jestem na takiej diecie i tych kg niepowinno byc az tyle...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nitka
    ja jestem duza baba więc moj przysrost mógł byc minimalny (albo wcale) a przy twoim BMI to musisz troszkę w ciązy rozsnąć

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia heh troszke ok ale nie az tyle musze :) juz zaczynam sie smiac z tego ale serio przeraza mnie to jak ja bede wygladac..

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje sluchajcie dzis ide na 18sta do diabetologa wiec jesli ktoras ma jakies pytanie do tego lekarza to piszcie ja zapytam i potem odpisze. Do 17stej przyjmuje pytania ;) podobno ta pani specjalizuje sie w opiece nad ciezarnymi z cukrzyca i jest bardzo dobra ide 1 raz takze zobacze jaka jest.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja przez pierwsze 3/4 miesiące ciąży przytyłam 15kg także u Ciebie nie jest źle :)
    Szybko wystartowałam teraz na plusie jest już 20kg i pewnie już tak zostanie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na porodowce.
    Cukry mam 77
    Głodna i zła jak pies.
    Poród wywołują mam 3 rozwarcie.
    Cc nie będzie pani dr mi odmówiła.
    Nie widzi wskazań do cc.

Mój gin mnie wyjebal SORY za słownictwo ale same rozumiecie.
    Jest szansa na znieczulenie nawet jest anastazjolog a czy dadzą modlę się o to.

• Kai Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymaj się, Zabko!

żabka04 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko, współczuję.
    Co do lekarza, to na wizycie po porodzie powiedziałabym mu do słuchu i podziękowała za dalszą opiekę lekarską...
    Chodziłaś prywatnie czy na NFZ?

Za sn trzymam mocno kciuki, na pewno będzie dobrze i bez większego bólu - tego Ci życzę!

żabka04 lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 1154 1155 1156 1157 1158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ