Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
a powiedzcie czy kobieta z cukrzycą ciążową podlega większej obserwacji przez gin? chodzi mi o badanie wagi dziecka co wizytę... moja gin na nfz nie mierzy dzieciaczka, pomiary miałam robione na połówkowych, a teraz pewnie dopiero w 30 tc... i tak się zastanawiam czy dziecko u kobiety mającej cukrzycę ciążową powinno być co wizytę dokładnie mierzone żeby sprawdzać przyrost wagowy.14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
isia
z racji samej cukrzycy nie byłam jakos tak specjalnie traktowana...ale ja tez robilam regularnie usg prywatnie i nigdy nie ukrywałam wyników przed swoim gin
ale z racji cukrzycy należy się chociaż echo serca płodu
potem zwiekszony monitoring przepływów
ja to miałam wszystko z innych powodów -
Witam nowe koleżanki
Ja miałam usg na każdej wizycie,co miesiąc, a potem już co 3 tygodnie na nfz, ale to raczej nie było spowodowane cukrzycą. Moje dziecko rosło książkowo i wyniki cukru po urodzeniu w normie. Dacie radę, dla dzieciaczka zniesie się dużo i naprawdę można się bardzo poświęcić, wiem, co mówięJa na diecie byłam przez całą ciążę! Trzymam kciuki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2016, 15:53
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Dziewczyny nawet jak sie zdazaja przekroczenia w cukrach to nie koniec swiata naprawde dziecku nie zagrozi 10 wiecej na glukometrze bo on tez nie jest dokladny... ja w poprzedniej ciazy miala cukrzyce ciazowa wykryta w 5 m-c i cukry wcale nie byly super przez caly czas, a nswet czesto mialam zle cukry przez to pobyty w szpitalach a syn urodzil sie zdrowy waga 2950 takze wcale nie duzy... teraz tez zdazaja mi sie przekrocznia ale trudno dzis gorzej jutro bedzie lepiej wole sie tym mocno nieprzejmowac zeby sie niestresowac bo jeszcze bardziej cukier wzrosnie i dziecku zaszkodze dopiero wtedy... moja gin co wizyte dokladnie bada dzidziusia i mowi ze z cukrzyca to trzeba dokladniej badac co mnie cieszy.
-
Moja ginekolog twierdzi, że nie ma możliwości, by cukry na czczo do 95 zaszkodzily, dlatego uważa, że do tej wartosci insulina nie ma sensu. Jesli są wyższe, to wtedy trzeba pomyslec o insulinie. Cieszę się, Izieth, że Ci rady pomogły. Co do cukrów na czczo nie pomogę, bo sama mam z tym problem... Oby wytrwać jeszcze te kilka tygodni...
-
Mój gin twierdził że do 100 insuliny nie trzeba na czczo,
A po posiłkach jeszcze kilka lat temu było do 140 po godzinie (w innych krajach nadal tak jest) więc do 140 pojedyncze skoki jak macie też się nie przejmujcie, bo bardziej te nerwy szkodzą dziecku.
Do dziecka ponoć docierą cukry wyższe niż 150-160 (nie pamiętam dokładnie), które się długo utrzymują (np. godzinę) czyi nawet jak po czymś wybije 180, a po 10 minutach jest 100, to również to dziecku nie szkodzi -
Isia86 wrote:dziękuję Wam bardzo za odpowiedź i podziwiam wiedzę, jaką posiadacie. Mnie póki co jeszcze to przerasta... jak patrzę na przykładowe jadłospisy to wydaje mi się, że będę chodziła niedojedzona
na nfz mam wizytę u diabetologa dopiero 26.09, bo nie było wolnych terminów... no a jutro właśnie prywatnie, więc mam nadzieję, że co nie co się dowiem.
Izieth widzę, że my dwie z grudniówek jesteśmy tymi "wybranymi" słodkimi mamusiami...
Tak Isia, jesteśmy "wyjątkowe"
Ja na razie nie chodzę głodna i raczej spadek wagi mi nie groziZobaczymy, co będzie dalej.
Daj znać, jak będziesz po wizycie, może czegoś nowego się dowiemy
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Jejku dziewczyny a ja mysle ze w kolko tylko tyje no i jak??? Dzis na wadze kolejne pol kg wiecej wyglada na to ze przez 4m-c ciazy przytylam 3,5 kg a dla mnie to duzo.... niby powinno sie tyc 2 kg na miesiac a nie na pol miesiaca:/ jestem przerazona jak ja mam az tyle tyc to co bedzie w 9m-c
tymbardziej ze nie jem nic takiego od czego moglabym tak tyc:( normalnie chyba wyrzuce wage z domu bo mnie nerwica bierze jak staje i wodze tylko wiecej i wiecej i wiecej no kurde blizniakow w brzuchu niemam przeciez ehhh serio w poprzedniej ciazy zarlam doslownie wszystko na co mialam ochote i tylam ale przynajmniej wiedzialam z czego te kg a teraz??? Jestem zalamana
-
Nitka, to chyba też zależy od wagi sprzed ciąży. Najlepiej się chudnie tym, które przed ciążą nieco przybrały. Choć różnie to bywa. Ja cały czas +2,5 kg od wagi sprzed ciąży, ale prawda jest taka, że jakbym ważyła wczesniej tyle, ile powinnam, to już bym 9,5 kg przybrała. Niektóre slodkie mamy nie tyja wcale, a niektóre potrafią nawet kilkanascie kg dorzucić. To indywidualna sprawa.
-
Wody pije duzo a waga przed ciaza 53kg mam 155cm takze waga w normie mozna powiedziec a teraz 58,5kg to wydaje mi.sie ze duuuzo za duzo za 2 dni zaczne 5m-c dopiero:/ a na diecie jestem caly czas nawet przed ciaza bo cukrzyce mam od 2 lat, a teraz w ciazy to naprawde przestrzegam diety wczesniej pozwalalam sobie czasem na to czy tamto...gina pytalam to mowi ze w normie tyje, ok moze zgodzilabym sie z tym ale nie jak jestem na takiej diecie i tych kg niepowinno byc az tyle...
-
Kochane moje sluchajcie dzis ide na 18sta do diabetologa wiec jesli ktoras ma jakies pytanie do tego lekarza to piszcie ja zapytam i potem odpisze. Do 17stej przyjmuje pytania
podobno ta pani specjalizuje sie w opiece nad ciezarnymi z cukrzyca i jest bardzo dobra ide 1 raz takze zobacze jaka jest.
-
nick nieaktualnyJestem na porodowce.
Cukry mam 77
Głodna i zła jak pies.
Poród wywołują mam 3 rozwarcie.
Cc nie będzie pani dr mi odmówiła.
Nie widzi wskazań do cc.
Mój gin mnie wyjebal SORY za słownictwo ale same rozumiecie.
Jest szansa na znieczulenie nawet jest anastazjolog a czy dadzą modlę się o to.
-
Żabko, współczuję.
Co do lekarza, to na wizycie po porodzie powiedziałabym mu do słuchu i podziękowała za dalszą opiekę lekarską...
Chodziłaś prywatnie czy na NFZ?
Za sn trzymam mocno kciuki, na pewno będzie dobrze i bez większego bólu - tego Ci życzę!żabka04 lubi tę wiadomość