X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka mi rece opadaja psycholog i logopeda do 2miesiecznego dziecka??!! To chore... czego to oni niewymysla... i ciekawe co im maly Krystianek powie ciekawego zeby sie psycholog i logopeda odczepili od niego... ehhh

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ufff, wielkie dzięki dziewczyny za odpowiedź, bo już się przestraszyłam, że coś nie tak i że dziecko niedożywione będzie :|
    ja startowałam z wagą 60 kg przy wzroście 160 cm, więc niby w normie, ale wiadomo mogłoby być mniej ;)
    W pon, jak się ważyłam było 70 kg, czyli 10 kg na plusie przy 26 tyg. więc niby bez wielkiej tragedii, no a dzisiaj 69,3 kg. Ciekawa jestem, jak to dalej się potoczy ;)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a Tobie co neta odlaczywli cos sie nieodzwywasz od rana ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jestem :) dziękuję za pamięć :) dziś z raniutka szwagierka juz pojechała (ta którą najmniej lubię ;) )
    A jakby się uprzeć-to coś w głowie (pewnie hormonalnie ) mi siedzi
    dziś zarejestrowałam Piotrusia do kardiologa na nfz. ..na listopad. ..
    Jeszcze musze przeżyć kwestie bioderka. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to tak trzeba latac po lekarzach jak sie dzidzia urodzi czy chcesz sprawdzic poprostu czy polozna kazala czy jak to jest??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wszystko będzie w porządku :)

My byliśmy dzisiaj na szczepieniach, biedne dziecko, jeszcze biedniejsza ja, prawie się popłakałam.....

Dorinko ja jak czytałam w necie o wzmożonym napięciu mięśniowym, to wydaje mi się, że Piotruś ma przykurcze, przy ubieraniu ściska ręce, myślałam, że mi robi porostu na złość:) Ale on ma dopiero 2,5 miesiąca, jeszcze mam nadzieję, że to samo minie. A Ty sama poszłaś z tym do lekarza, czy lekarz zwrócił uwagę na wizycie, że potrzebna rehabilitacja?

Żabko my jechaliśmy sami na wizytę patronażową, nasza pediatra chyba też przyjeżdża, ale ewidentnie się jej wtedy nie chciało....

żabka04 lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serduszko sprawdzam (stąd na nfz a nie na cito prywatnie )
    Bioderko wiadomo -a ze kiepskie doświadczenia bioderkowe to tez jest kwestia stresowa...i wizyta zarówno na nfz I prywatnie
    I jakoś tak staram się na spokojnie wszystko ogarnąć ale być może sobie wmawiam spokój A stres zżera mnie od środka

I cukry na czczo rosną mi niestety

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Zdążyliśmy emilke 3 razy zaszczepić. 2 razy byłam z mężem bo sama psychicznie bym nie dała rady. Raz sama :(

A co do napięcia -u nas diagnozowal neurolog. Neurolog opisał problem i skierował na rehabilitację. Ale po 3 miesiącu. Wiele rzeczy jest do 3 miesiąca fizjologicznych. ..napięcie w nóżkach było u nas wzmożone przez ortezy na bioderko. Ale musiała być współpraca kilku specjalistów aby reh szybko dała skutek. A dała bardzo bardzo szybkie efekty! !

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia wszystko bedzie dobrze kochana:* ;)

Twardan w czwartek rozmawialam z mezem ze mam wrazenie ze maly podczas trzymania go pionowo brzuszkiem do siebie patrzy caly czas w swoja lewą stronę. W piątek poszlam so pediatry bo mial jeszcze jakiegos guzka na potylicy ale zanim zapytalam to lekarka spytala czy nie zauważyłam zeby maly patrzyl w jedną stronę. I na tej podstawie zostalam skierowana na konsultacje z fizjoterapeuta i rehabilitację.
    A tam sie okazalo ze wsumie to wszystko maly zle robi niby (wysuwa czaem język przy przeciąganiu, zaciska piastki, leży na brzuszku z dłońmi zacisnietymi, kladac ho na brzuszku z rekami wzdłuż tułowia podciaga do podpórki jedna reke, pociagniety za rece do siadu czasem nie ciagnir glowy tylko mu wisi).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 19:18

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A co do napięcia -u nas diagnozowal neurolog. Neurolog opisał problem i skierował na rehabilitację. Ale po 3 miesiącu. Wiele rzeczy jest do 3 miesiąca fizjologicznych. ..napięcie w nóżkach było u nas wzmożone przez ortezy na bioderko. Ale musiała być współpraca kilku specjalistów aby reh szybko dała skutek. A dała bardzo bardzo szybkie efekty! !

No mnie rehabilitantka powiedziala ze wszystkie napiecia maja czas do 4miesiąca zaniknac i że fizjoterapeuta za wczesnie nas na rehabilitację skierował. Podobno większość dzieci ma do 4 miesiąca problem z napięciem lub asymetria bo to jest wlasnie fizjologia poporodowa.

3i49o7esw7obg123.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko to mój ma to wszystko, co piszesz!

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    No mnie rehabilitantka powiedziala ze wszystkie napiecia maja czas do 4miesiąca zaniknac i że fizjoterapeuta za wczesnie nas na rehabilitację skierował. Podobno większość dzieci ma do 4 miesiąca problem z napięciem lub asymetria bo to jest wlasnie fizjologia poporodowa.

Sama widzisz ;) mi wiadomo o 3 a tobie o 4 miesiącach a twój bidulek malutki musi się męczyć ze specjalistami :( są pewne sprawy (jak to patrzenie w jedna stronę czy grawitacyjny zwis głowy ) które można skorygować drobnymi zmianami w przewijaniu dziecka czy noszeniu
    Ale logopeda? ??wierzę w malutkiego ze jeszcze pozytywnie matkę zaskoczy ;)

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was dziewczyny od tygodnia tez jestem zapisana do diabetologa, moje wyniki to :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3e860900aec2.jpg
    Chyba troszke inne normy niz wasze.
    Teraz mierze w domu i normy mam do 93 naczczo I 140 po godzinie . Stosuje diete , wyniki jak narazie nie sa zle, tylko te naczczo ciagle mam blisko normy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 20:23

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iva
    u nas takie same normy czyli 92 na czczo, 180 p 1h oraz 153 po 2h
    na glukometrze na czczo 90 oraz 120 max godzine po posiłku
    zatem-przy takich wynikach-powinna być zdiagnozowana cukrzyca ciązowa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva muszę Cię zmartwic, ale na czczo jest do 90, a po godzinie od posiłku 120...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva w niemczech czy w Austrii mieszkasz? U mnie w Austrii tez na cZczo było 93 a po 1h po posiłku 140 (a w trakcie ciazy zmieniło sie na 130:p) na czczo to ciągła walka musisz popróbować rożne posiłki przed snem moze cos pomoze:) powodzenia!

Iva79 lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak narazie prowadze tylko kalendarzyk I dieta, caly zeszly tydz 4 razy w ciagu dnia mierzylam cukier , poniewaz wyniki byly w normie, dietetyczka powiedziala, ze przez 2 nastepne tygodnie mam mierzyc co 2 dzien po posilkach I codziennie naczczo. Jedna dziewczyna w 33 tc miala tez naczczo wysokie wyniki okolo 100 I zaproponowali jej insuline , ona strasznie nie chciala.Dietetyczka wyslala ja do lekarza na konsultacje. Nie wiem jak to sie skonczylo.
    Przez kolejne 2 tyg dieta, ucze sie co moge co nie.

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech ,tak tylko sie zastanawiam czy rzeczywiscie dieta na wplyw na wynik naczczo. Tak na moje rozumienie cukier zawsze powinien w nocy spadac, bo nic nie jem ?

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva w nocy spada ale od 3 rosnie cukier bo trzustka go wywala i dokladaja sie jeszcze 2 narzady do tego, niepowiem dokladnie ktore ale tyle co mowila mi o tym diabetolog lecz niestety wszystkiego niezapamietalam zaduzo na raz gadala ;) niejest latwio utrzymac ranne cukry dobre ja mam insuline i w nocy za niski czesto a rano i tak ponad 90;/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli bylo by dobrze przed przed spaniem cos zjesc, moze jogurt naturalny ? Wowczas skroci sie czas podnoszenia poziomu glukozy przez te hormony. Dziekuje za info. Poproboje :)

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ