Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Nitka mój diab mowila ze aby niedopuscic do niedocukrzenia w nocy nalezy ok 23-24 sie wybudzic i zjesc pieczywo pszenne z mlekiem. Ale nie wiem jak to sie ma do insuliny.
U nas właśnie była na kontroli pielęgniarka srodowiskowa. Zapytała ile maly je. Powiedzialam ze 150ml to zrobila wielkie oczy i skomentowala ze "tak dużo?!". Powiedziałam ze je co 3 h ok ale jak zrobię więcej to tez z chęcią je. To mnie opierniczyla zebym absolutnie dziecku wiecej nie dawala bo go spase a i tak juz strasznie duzo je
To co mam go glodzic do cholery! -
Kai to ciekawe
A mozesz opisac ma czym polega praca logopedy z takim prawie 3miesięcznym maluszkiem? My zostaliśmy tam skierowani bo maly wystawia jezyk czasem (najczęściej przy przeciaganiu po drzemce). I na ostatniej wizycie babka palcem sprawdzala jego odruchy ssania. I niby wszystko ok wiec czego sie mogę jeszcze na wizytach spodziewac?
-
Ja w ciąży nieraz miałam przekroczenia, ale to nie było podstawą do insuliny. Na cukry na czczo ma wpływ cała dieta, ja zauważyłam, że jak sobie trochę pofolgowałam, to następnego dnia miałam wyższy cukier na czczo. Jak rygorystycznie się trzymałam diety, to cukry były w okolicach 80-85.
Młody wczoraj wieczorem po szczepieniu tak płakał, że nie mogłam go pół godziny uspokoić, a potem chyba z godzinę leżał wtulony we mnie, nie mogłam go odłożyć, bo od razu ryk. Serce mi pękało, a tych szczepień to jeszcze będzie kilka....Iva79 lubi tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Dorinko Piotruś zjada też 150 w ciągu dnia, co 3h, w nocy ma 2x przerwę 6h. Pytałam wczoraj pediatry, czy mogę mu już zagęszczać, to kategorycznie zabroniła. A on ciągle głodny....waży 5,5kg, a ma 2,5 miesiąca. I co dziecku nie dasz jeść?twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
No Twardan to taki glodomor jak moj
Z tym ze moj ostatnio robi sobie bardzo długa przerwe w nocy bo ok 21.30-7/8 i dobowo wychodzi ok 5 posilkow. No co zrobie jak taki glodny. Jak mu sie w brzuchu miesci czyli tyle potrzebuje. Choc ostatnio znow poplakuje po jedzeniu jak sie flaszka skonczy. Ale daje smoka czasem chwile zabawie i chyba mu dopiero impuls do mózgu dochodzi bo poznien 3h spokoj
2x zrobilam mu 165 i wtrąbil wszystko
A ile Piotrus wazyl jak sie urodzil? Duzo stracił?
Moj przybiera regulararnie po ok 300g na tydzień choc ld miesiąca go nie wazylam
20 bede go ważyć to zobacze ile w tym miesiacu przybral.
Twoj Kamcia fajnie przybiera
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 11:01
-
Sniadanie jem ok 8,30 potem 2gie o 12 obiad 15-15,30 podwieczorek niezawsze ale jesli jiz cos to kolo 18 i kolacja 19,30 na kolacje to roznie jem zazwyczaj sa to kanapki z bialym serem z pomidorem albo z szynka i ogorkiem wczoraj zjadlam z pasta z makreli i kolacja mi wystarcza do rana wiec czasem sie zmuszam zeby zjesc ta kanapke o 21 a insuline daje o 21,30. Dzis bede sie widziec z lekarzem to pokaze jej te cukry ale ci wszyscy lekarze to schematowo traktuja czlowieka i mysla ze kazdy organizm jest taki sam i tak samo bedzie reagowal zamiadt indywidualnie podejsc do czlowieka przyjrzec sie diecie i rozpatrzec ja, ale czego sie spodziewac chodzac na nfz aby odchaczyc i kolejny
-
Domi ja wiem oco chodzilo lekarzowi bo ranne zazwyczaj mam ponad 90 ale to takie 92 94 98 tak do 100 i chcial je zbic i niewzial pod uwage ze nocne czesto mam kolo 50-60 wlasnie... moze faktycznie to czesto moja wina bo nie jem tej 2giej kolacji ale serio niechce mi sie jesc i przy kazdym gryzie zmuszania sie robi mi sie niedobrze:(
-
Nitka ja przez pierwsze miesiące wogole nie jadłam pszennego poniewaz po 0.5kajzerki z serem mialam ponad 130. Powiedzialam o tym diab a ona sie mnie opierniczyla po co mierze cukier po posilku przed snem. Mialam sie przy tym 1 posilku nie przejmowac cukrem i jesc a pozniej lulu.
Ze niby taki skok przed snem nie szkodzi czy co? Nie zastososwalam i sie i jadlam swoj chleb. Ale pozniej jakos mi sie cukry poprawily a przez aceton musialam na noc kajzerke wcisnac. -
Wiecie co dziewczyny zrobila sie ze mnie matka kwoka chyba
W przyszłym tyg brat wyjedza za granice i namawia nslas zeby w weekend wyjsc do jakiegoś clubu sie zbawić. A mnie szkoda dziecko do tesciowej 2 bloki dalej oddać na nocNitka_lutowa, twardan lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny poradźcie coś bo eszcze kilka takich dni i oszaleje... marudny, do cholery jak diabli, kładę do wózka i wożę, w pierwsze 5 minut przymruża oczy i zasypia, potem otwiera i po spaniu. No co ja do cholery robię źle?! Po 20 minutach się poddałam a on nów leży i gada na zmianę z marudzeniem i popłakiwaniem.
Rano pospał od 9-9.40 jakoś, nie całą godzinę. Co ja mam zrobić!!! przy nim nic nie zrobię bo albo go wozić albo nosić. ni ogarniam tego dziecka, co mu się stało?!
Już nie ma do niego siły, od dwóch tygodni codziennie do południa to samo... -
Nitka, ja niestety nie wiem jak Ci pomóc, bo jestem na pompie więc insulina nocna jest mi w ciąży obca. Ja tylko na Twoim miejscu nie zwiększałabym tych jednostek. Lepiej mieć rano 95 niż 89 ale w nocy 50. Przy 50 to dziecko jest poważnie zagrożone. Musisz zrobić tak jak ja
popłacz się w gabinecie u diabetologa i z żalem w głosie krzyknij 'niech mnie Pani nie traktuje ciągle szablonem! Na mnie to nie działa!' od tamtej pory jakoś bardziej skupia się na analizie mojego przypadku
Nitka_lutowa, Dorinka, Iva79, twardan lubią tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Mi mowila moja ze ser zolty i pieczywo pszennie utrzymuja sie przez pare godzin dlatego zjedzenie tego na sniadanie moze sie odbic po obiedzie nawet. Moze wlasnie jedzac to na noc zapewni to odpowiedni poziom cukru w nocy spali sie i rano beda dobre...?? No taka mysl mi wyszla z tego rozkminiania;)
-
Nitka mnie się wydaje że masz też za duże przerwy w jedzeniu w dzień, a ostatnią kolację jesz chyba za wcześnie.
Spróbuj może jakoś tak:
8.30 śniadanie, 10.30-11 drugie (gdzieś kiedyś czytałam że drugie powinno być dwie godziny po pierwszym), o 13 coś przekąś jeśli faktycznie nie jesteś głodna. jakiś owoc chociaż, czy małą kanapkę. 15-15.30 obiad, 17.30 podwieczorek, 20 kolacja, 22 kanapka i zaraz po niej insulina. Chyba że nie dociągasz do 22 i chodzisz spać wcześniej?Isia86, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość
-
Agusza dobre
ja w sumie pierwszy raz bylam u tej babki do duzo osob i lekarzy ja chwalilo takze musze sie z nia mocniej zapoznac i moze wtedy papatrzy na mnie przychylnym okiem albo powie przyjdz prywatnie to bede miala duuuzo czasu dla ciebie heh. W szpitalu na diabetologi mowili to co Ty wlasnie ze lepiej rano wyzszy niz w nocy za niski i kazali niezwiekszac wiec niewiem czemu ona kazala mi zwiekszyc...
-
Nitka_lutowa wrote:Mi mowila moja ze ser zolty i pieczywo pszennie utrzymuja sie przez pare godzin dlatego zjedzenie tego na sniadanie moze sie odbic po obiedzie nawet. Moze wlasnie jedzac to na noc zapewni to odpowiedni poziom cukru w nocy spali sie i rano beda dobre...?? No taka mysl mi wyszla z tego rozkminiania;)
Tak Nitka o to jej chodziło. Ze cukier sobie urosnie a potem powolutku bedzie spad przez noc a rano nie powinno wtedy dojść do nagłego wyrzutu glukozy. Ona mi polecala mleko lub właśnie ser żółty (jednak ja dlugi czas wiedzac ze po tym przekraczam nie dalam rady tego zjesc myslac o swiadomie wysokim cukrze ) A wspominala tez wlasnis to co pisałam. Ze wiele osob przez niedocukrzenia w nocy musi sie wzbudzać zeby zjesc i utrzymac dobry cukier. Jezeli u ciebie w nocy wystepuja niedocukrzenia to wydaje mi sie ze moze dalabys rade dieta ustabilizować cukier rano?
Fakt ze przerwe nocna masz trochę za dluga przez co tez rano moze dochodzic do wyrzutu calej nagromadzonej glukozy. Rozumiem ze masz odruch wymiotny bo ja tez tak mialamPo calym dniu ciągłego zarcia plakalam na wieczór jak myslalam o kolacji. No ale zaciskalam poslady i przezuwalam
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Domi a bujaczek? Ja mam taki z fisher price pol siedzacy i moj maly w nim uwielbia bo wszystko widzi. Moj Krystianek od dawna nie cierpi lezec i spokoj jest tylko jak sie go nosi na siedząco albo w bujaczku. Moze Dominik tez woli juz swiat ogladac
Jak go nosisz pleckami do siebie to spokojny?
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość