X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojojoj jakie dobre mniammmm hehe zrobilam dziecku na kolacje nalesniki z serem bialym i serkiem waniliowym jak mu kroilam to skubkam kawalek i tego i tego ale to jest pyszne;) dobrze miec dzieci i choc jak kurka skubnac kawalatek czegos pysznego dla siebie ;P

Allmita ja pije wode i do kolacji czasem herbate albo zwykla albo owocowa takie slabe a do sniadania kawusia

Allmita lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja głównie wodę lub wodę z cytryną.

No i o co chodzi po kolacji zmierzyłam sobie 3 razy glukometrem cukier: 138,103 i 108 eh no i bądź tu człowieku mądry czy przesadziłam na kolacje czy nie... aaa tam wpisałam w dzienniczek 108 ;) Skoro 2 z 3 wyników było w normie to tak przyjmiemy :P

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz nie umylam rąk i zobaczyłam 231!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy nieumytych rękach, po krojeniu czerwonej papryki mialam 194. Myslalam, że mi serce stanie. Ale pomyslalam, ręce umylam i bylo 107. :-)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai
    To u mnie po sliwkach większy zawał :)

Kai lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję wodę mineralną albo herbatę nieslodzona (fuj, przez trzy miesiące się nie przyzwyczailam do herbaty bez cukru). Zwykle jest czarna, czasem jakaś aromatyzowana, tylko bardzo slaba. Piłam też zieloną z owocami tropikalnymi. Spotkałam się jednak z opinią, że zielonej w ciąży się nie powinno. Sama nie wiem, dlaczego. Moze to kolejny ciazowy mit? Czasem piję też caffe latte, ale takie minimum kawy i resztę mleka, bo inaczej bym bez cukru nie przelknela. Tylko ze wzgledu na mleko muszę ją traktować jak jeden z posiłków. No i ciasteczka do tej kawy strasznie brakuje...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli żadna z Was nie pije ziółek? szkoda bo ja właśnie głównie rumianek, melise i miete na zmiane, czasem pokrzywa...musze sie dietetyczki w takim razie zapytać...na stronie słodkiemamy melisa i rumianek jest wymieniona w przykładowym jadłospisie, ale nie wiem jak z miętą..

Kai całe szczeście dostęp do jajek "szczęśliwych" mam i właściwie innymi sie nie żywie...;)

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jajka są bardzo pożywne. Odkąd jem jedno na śniadanie codziennie, wyszlan z anemii. Nie jem ciast, makaron rzadko kiedy, mięsa nie panieruje, wiec myślę, że nie naduzywam jajek.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jadłam jajka codziennie, mięsa nie mogłam nawet oglądać (jak jeszcze do tej pory)
    w tej ciązy nie brałam nic oprócz suplementu dla cięzarnych (zadnego zelaza, magnezu, no-spy), na cc poszłam z hemoglobina około 14, a wyszłam 13,6

dietkja dobra
    choć ja byłam bardzo bardzo monogamiczna
    np przez miesiąc codziennie na 2.śniadanie szparagi
    codziennie o 18 1kg fasolki szparagowej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jajka też jadłam, na pewno więcej niż 3 w tygodniu.
    Piłam codziennie 2 kawy małe z ekspresu z mlekiem, z czego jedna na czczo :)
    Głównie woda niegazowana i herbata. Herbaty miętowej piłam sporo, pomagała mi na nudności żołądkowe :) Soków owocowych nie piłam, czasami jakiś pomidorowy, napoje słodkie gazowane też trzeba odstawić, ale to oczywiście wiadomo :)

Ja ciążę wspominam jako czas, gdy byłam ciągle głodna! A jadłam co 2h. Na diecie byłam od samego początku, przytyłam 8 kg.
    Witaminy brałam tylko w drugim i na początku trzeciego trymestru. Mój gin ogólnie nie był zwolennikiem suplementacji, ale się uparłam, bo zima była, to i te warzywa takie sobie jeśli chodzi o witaminy. Hemoglobina zawsze ok 12. Glikowana 5,4 potem 5,5. Żelazo jadłam dopiero po ciąży, bo miałam krwotok w trakcie porodu i niedokrwistość.

Piotruś urodził się 3300g, 54 cm. Cukry w porządku. Zdrowy.

Ostatnio powiedział do mnie "mama" :) Wiem, że nieświadomie, ale serce rośnie:) Akurat byliśmy u teściowej, jej mina bezcenna!

kamciaelcia, Isia86, Nitka_lutowa, żabka04 lubią tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 5 października 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam dylemat. Skończyły mi się tabletki Witamin Plus Mama i magnez. Z tego co mówiła położna to te witamin wszystko w jednym to jest porażka i lepiej osobno łykać kwas foliowy, magnez itd. I nie wiem co kupić :( Generalnie wydaje mi się, że skoro nie jem mięsa, a ryby tylko tuńczyka 1x dziennie to chyba powinnam dokupić żelazo (tym bardziej, że całą ciążę jem ten suplement Witamin plus), magnez, folik i czy coś jeszcze potrzeba? Kurcze nie chce się faszerować tabletkami (tym bardziej bez wiedzy ginekologa ale wizytę mam dopiero 27.10 ;/) ale przy takiej diecie, gdzie już waże tyle co w 2 miesiącu ciąży to sama nie wiem ile i jakich witamin w jedzeniu przyjmuję (a podejrzewam, że nie wiele) i nie wiem co zrobić :(

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem dieta cukrzycowa jest bardzo zdrowa i dostarcza duuuzo potrzebnych witamin i minerałów :) choćby kasze, ryze brązowe, chude mięso czy ryby, nie wspomnę o warzywach itp. Także wystarczy wszystko odpowiednio zbilansowac i na pewno dostarcza się organizmowi co trzeba :)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Near Ekspertka

Wysłany: 5 października 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja jem na okrągło to samo, to nie wiem czy tak dużo dostarczam czegokolwiek ;p Czytałam, że przy otrębach się nie wchłania żelazo podajże,a ja muszę je jeść z powodu zaparć... zresztą dobrze piszesz Isia- jeżeli dieta jest dobrze zbilansowana (co u mnie graniczy z cudem ;P)

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita wrote:
    czyli żadna z Was nie pije ziółek? szkoda bo ja właśnie głównie rumianek, melise i miete na zmiane, czasem pokrzywa...musze sie dietetyczki w takim razie zapytać...na stronie słodkiemamy melisa i rumianek jest wymieniona w przykładowym jadłospisie, ale nie wiem jak z miętą..

Kai całe szczeście dostęp do jajek "szczęśliwych" mam i właściwie innymi sie nie żywie...;)
    Ja piję jeszcze soki warzywne z dodatkiem jablka. Z buraka, z jarmużu. I takie tam. Ale max 200ml i traktuje to jako posiłek. Co do herbatek ja piję melise i roiboos i jest w porządku. Raz dziennie piję kawę czarna i raz inke z mlekiem. Też jest ok. A tak to dużo wody.

Allmita lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 5 października 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    Dziewczyny mam dylemat. Skończyły mi się tabletki Witamin Plus Mama i magnez. Z tego co mówiła położna to te witamin wszystko w jednym to jest porażka i lepiej osobno łykać kwas foliowy, magnez itd. I nie wiem co kupić :( Generalnie wydaje mi się, że skoro nie jem mięsa, a ryby tylko tuńczyka 1x dziennie to chyba powinnam dokupić żelazo (tym bardziej, że całą ciążę jem ten suplement Witamin plus), magnez, folik i czy coś jeszcze potrzeba? Kurcze nie chce się faszerować tabletkami (tym bardziej bez wiedzy ginekologa ale wizytę mam dopiero 27.10 ;/) ale przy takiej diecie, gdzie już waże tyle co w 2 miesiącu ciąży to sama nie wiem ile i jakich witamin w jedzeniu przyjmuję (a podejrzewam, że nie wiele) i nie wiem co zrobić :(
    A jak wychodzi Ci morfologia? Parametr MCH? Bo może nie jest potrzebne ci żelazo. A jeśli tak to ja polecam pregne plus. Tam jest minimum składników. Kwas foliowy, jod,, witamina D3 i trochę żelaza. I osobno biorę tran plus magnez 300mg. A co do samego żelaza to polecam Biofer brałam w pierwszej ciąży i było w porządku, bez problemów z zaparciem. Za to po porodzie dostałam w szpitalu tardyferon i jego bardzo ale to bardzo odradzam. Po zażyciu kazdej tabletki dostawalam takich boli że musiałam odstawić.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 5 października 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do jajek to dziewczyny udowodniono że mają tylko i wyłącznie dobry cholesterol i można jeść jajka codziennie w takiej ilości jaka wasz organizm akceptuję. Ja mam tygodnie gdzie jem jajka codziennie i na śniadanie i na kolację a są dni gdzie na jajko spojrzeć nie mogę bo mnie zbiera. Także jeśli ma być to alternatywa dla mięsa to śmiało jedzcie jaja!

Isia86 lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 5 października 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w sumie przed morfologią dawno nie robiłam, tak samo z badaniem moczu. Podejrzewam, że mogą bardzo ciekawe wyniki wyjść... tak myślę, że chyba pójdę w poniedziałek i już będę wiedziała na czym stoję. Póki co kupiłam te co zwykle, a w razie czego po morfologii coś pozmieniam.

• Kai Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uzywam prenatal duo. Ważne dla rozwoju mozgu są kwasy dha. Co do zelaza, to zrób morfologie, zobaczysz jal tam erytrocyty, hemoglobina i hematokryt. Badanie moczu rob minimum raz w miesiącu, nawet jesli Ci tego gin nie zleca. Infekcje moczowe mogą np. wywołać przedwczesny poród, a przebiegają często bezobjawowo. Mam urologa w rodzinie i bardzo mnie na to uczulal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 16:12

Sweet_CupCake, Near lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png

Wysłany: 5 października 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja uzywam prenatal duo. Ważne dla rozwoju mozgu są kwasy dha. Co do zelaza, to zrób morfologie, zobaczysz jal tam erytrocyty, hemoglobina i hematokryt. Badanie moczu rob minimum raz w miesiącu, nawet jesli Ci tego gin nie zleca. Infekcje moczowe mogą np. wywołać przedwczesny poród, a przebiegają często bezobjawowo. Mam urologa w rodzinie i bardzo mnie na to uczulal.
    A ja jeszcze polecam brać probiotyk co 2-3 dni. W pierwszej ciąży miałam cały czas jakieś infekcje układu moczowego i właśnie ginekolog mi zalecil. I się teraz sprawdza. Jeszcze nic nie zlapalam :-) Dziewczyny robilyscie cytologię? Bo mi wyszły jakieś tam pojedyncze grzyby na biocenozie też i zastanawiam się czy przy cukrzycy powinno się jakoś bardziej dzialac na te grzyby np. właśnie jakiś probiotyk dopochwowy?

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej za 2h ide do gina i moze poznam plec a na 16 jade na prenatalne wiec niema bata zebym dzisiaj niewiedziala:) stresa mam ooooookropnego przed tym wszystkim niemoglam sie doczekac tego dnia, a wczoraj moj M tak mnie wkurzyl ze niemam ochoty na niego patrzec i niechce zeby ze mna jechal na prenatalne i niechce zeby wiedzial az do porodu czy syna czy coreczke nosze pod sercem... niewiem czemu wydaje mi sie ze ma to wogole w dupie ze jestem w ciazy, z 1 dzieckiem przezywal to widac bylo ze sie cieszy a w tej wogole sie nieinteresuje niechce mu sie nawet potrzymac reki przez 5 minut zeby poczuc kopniaka twierdzi ze i tak jeszcze poczuje ehhh doluje mnie to strasznie:(

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 1198 1199 1200 1201 1202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ