X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Near Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli najlepiej od samego początku powinnam sama do siebie dobrze dopasować dietę, żeby się nie głodzić, a jednak żeby te węglowodany też były w menu. Chyba po prostu od początku za bardzo się uparłam, żeby za wszelką cenę nie brać insuliny... która i tak w efekcie jest już włączona ;/ Teraz np. mam problemy rano z cukrem (na czczo po 4j insuliny git) ale pierwsze śniadanie: kawa z odrobiną mleka plus mała kromka graham z margaryną, serem, sałatą i pomidorem- z cukru na czczo 89 po takim śniadaniu skacze mi do ponad 120... chyba jakoś specjalnie nie "pożarłam", a jednak cukier bardzo podskoczył... póki co diabo stwierdziła, że nie ma sensu włączać insuliny w dzień, bo sporadycznie wychodzę poza normę.

Elaria co jest ciekawe na pierwszej wizycie u diabo zarejestrowałam się z dnia na dzień, a jak przyszłam nie było nikogo w kolejce. W następnym tygodniu już ktoś był, ale weszłam poza kolejką, bo mnie poprosiła. Teraz już czekam 2h żeby dostać recepte na paski- moim zdaniem to jakaś parodia.... po 13 przyjmuje ciężarne i prywatnie- wszyscy na 13. Jedni wchodzą na 1h, inni na 10 min- wszyscy płacą... a dzisiaj to powiedziała "proszę wchodzić, jak państwo przyszli" eh

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Plukalam woda z woda utleniona ochydne juz wole wode z sola;p ale mam nadzieje ze pomoze jutro mam caly dzien na walke...
    Wodę z solą odradzam bo wysusza śluzówkę. A ból gardła może nie być bakteryjny tylko z odwodnienia. Ciepła woda z wodą utlenioną. Do tego tantum verde albo Uniben do psikania. I tabletki nawilżające gardło. Isla bez cukru albo vocaler z cukrem zależy jakie będziesz miała cukry, ale i tak od razu Ci powiem że przy chorobie są wyższe. Ja się tak Leczę od wtorku. Już prawie mi przeszło. Ale to jakiś wirus był który zaatakował właśnie gardło i zatoki. No i pij dużo.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tequila ja odpuszczam, niech ktoś weźmie cały zestaw :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po poludniu bylam w kinie i zjadlam od corki troche popcornu karmelowego. Nie jadlam za to obiadu. Tylko wieczorem normalna kolacje dla cukrzyka i cukier był po niej 88. A dzis rano zerwalam sie z lózka bo musial puscic pawia i dopiero po nim zmierzylam cukier 94! Na czczo! Moj najwyzszy do tej pory. Wzielam lek na wymioty, bo u mnie bez tego pawie by szly pól dnia. Godzine polezalam i znow zmierzylam cukier 88. Teraz czekam na co wyjdzie godzine pi sniadaniu.

Zastanawiam sie czemu na czczo mi tyle wyszlo. Czy to przez popcorn, od zjedzenia ktorego minelo 17 godzin, czy przez pawia. Bo kolacje naprawde zjadlam lekką

• jacusianka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to moja 2 ciąża. W pierwszej miałam cukrzyce, na noc insulinam
    . Teraz jestem w drugiej ciąży, krzywą musiałam robić już w 1 trymestrze. Wyniki mam 90-133-52.Nie za duży spadek po 2 godzinach?

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacusianka za duzy moze byc to poczatek rozwijajacej sie cukrzycy. Granica jest od 60 z tego co ja wiem.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plukanki i tantum verde bardzo mi pomoglo szczegolnie przetrwac noc dzis jest lepiej ale wciaz bol nieodpuscil:(

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png

Wysłany: 26 listopada 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Plukanki i tantum verde bardzo mi pomoglo szczegolnie przetrwac noc dzis jest lepiej ale wciaz bol nieodpuscil:(
    Niestety w ciąży nie jest łatwo pozbyć się tego dziada. Ja po 5 dniach mogę powiedzieć że czuje się jako tako. Ale to i tak sukces że szybko poszlo. Pod koniec pierwszej ciąży na 3 tygodnie przed porodem byłam chora 2 tygodnie! I bałam się że będę musiała rodzić z zapaleniem zatok, nie mogąc wogole oddychać. Cztery razy ladowalam u internisty, który mówił że zaraz przejdzie.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cale szczescie nie rozwija sie nic wiecej narazie wcxoraj w dzien jeszcze ok ale na wieczor i w nocy bolalo masakrycznie, wczoraj na noc wypilam mleko z miodem chcac sie ratowac za wszelka cene cukier dzis normalny na szczescie a efekt mizerny... oby przeszlo jak najszybciej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 08:54

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png

Wysłany: 27 listopada 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proponuję zamiast mleka z miodem imbir. Tak jak tu z przepisu albo wyciskany sok. Tylko max dwa razy dziennie.

http://klaudynahebda.pl/imbir-przeziebienie/

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Bounty Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Umieram ze strachu!
    W 8 tc zrobilam badania, tak jak każda przyszla mama. No i niestety ale glukoza na czczo wyszla mi za wysoka. Norma jest do 90 mg/dl ja natomiast mam 92,4 mg/dl.. Od gina dostalam skierowanie (na cukrzyce ciążowa) do diabetologa - wizyta dopiero 7 grudnia... Jestem przerażona, szukałam i internecie jakichkolwiek informacji to owszem występuje to ale dopiero w 2 trymestrze.... Czy któraś z Was miala podobnie? Prosze o pomoc baaaardzo

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    Proponuję zamiast mleka z miodem imbir. Tak jak tu z przepisu albo wyciskany sok. Tylko max dwa razy dziennie.

http://klaudynahebda.pl/imbir-przeziebienie/

Sweet nielunie imbiru;) ciezko mi sie przemoc do niego juz wole mleko z czosnkiem i miodem co tez jest malo smaczne;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bounty a mialas robione jakies wyniki przed ciaza?? Moze wczesniej mialas cukrzyce a o niej nie wiedzialas... w kazdym razie jakby niebylo wynik faktycznie zawyzony ciesz sie ze wyszlo to teraz i mozesz odrazu przejsc na diete i nie zagrazac sobie i maluszkowi... latwo niebedzie ale dasz rade spokojnie. Juz teraz zacznij stosowac diete dla cukrzyka poczytaj w necie rozne prsepisy bedziesz musiala na sobie wyprobowac co jak na Ciebie dziala na poczatku mozesz se na wiecej pozwolic potem bedzie gorzej im starsza ciaza takze masz czas na przyzwyczajenie sie i wyprobowanie jedzenia odpowiedniego, bo na kazda z nas co innego dobrze badz zle wplywa... dostaniesz glukoment od diabetologa bedzie Ci latwiej a jak narazie odstaw wszystko co slodkie i stosuj sie do diety powodzenia;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Bounty Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robione wyniki przed ciąża i wszystko bylo okej. Najbardziej martwi mnie fakt ze ta cukrzyca pojawiła sie w 1 trymestrze.. Czy to jest niebezpieczne dla maluszka? Dla jego rozwoju?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bounty wrote:
    Miałam robione wyniki przed ciąża i wszystko bylo okej. Najbardziej martwi mnie fakt ze ta cukrzyca pojawiła sie w 1 trymestrze.. Czy to jest niebezpieczne dla maluszka? Dla jego rozwoju?

Ty to masz nick cukrzycowy :)
    U mnie :
    Pierwsza ciąża pierwsze badanie cukru na czczo za wysoko (107), krzywa -prawidłowa, druga krzywa (standardowo po 24tc )prawidłowa
    druga ciąża, badanie cukru w 5tc, za wysoki (101), krzywa cukrowa - tym razem nieprawidłowa. ..czyli bylam na diecie i na gluko od jakiegoś 9 tc
    niektórzy lekarze nie uznawali u mnie cukrzycy CIĄŻOWEJ no bo jak na początku skoro jeszcze hormony łożyska nie działają? ??krzywa po ciąży -prawidłowa. Ale na czczo nadal wysoko lecz poza ciąża w normie

Zatem twoje 92 z hakiem na krzywej cukrowej oznacza cukrzycę ciążową bo norma jest do 92. Ale poza ciąża to prawidłowy wynik
    moja poradnia duabetologiczna przy rejestracji telefonicznej prosiła o wyniki krzywej, ty jej jeszcze nie zrobiłaś (tak zrozumiałam ) więc ciekawe jak to się potoczy u diabetologa

A cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna. Nie czytaj netu. Tu dziewczyny na pewno ci super doradzą :) jest uciążliwa :) ale od początku dieta zadbasz o zdrówko dzidzi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Bounty Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia dziękuję bardzo za pocieszenie!

• Bounty Znajoma

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiadomo, stresuje sie bardzo bo to moja druga ciąża (pierwsza poronilam) i chce zeby wszystko bylo jak najlepiej. Diabetologa mam w sumie za 2 tyg, myslisz ze moge tak długo czekać? Cy lepiej isc gdzieś prywatnie?
    Nie jestem pewna czy moj wynik tez jest prawidłowy bo jadac na badania bylam strasznie wsciekla bo po drodze popsuł mi sie samochod. Jakims cudem udalo mi sie zdazyc na pobranie krwi. Podobno stres tez wplywa jakos na cukier. Prawda?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres na pewno cukry podnosi

A ja sama sobie tlumaczylam ze bardzo dobrze że już na początku wykryto tę cholerę cukrzycę :) bo od początku wszystko było pod kontrolą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeśli jest problem z cukrami to glukometr pokaże. Wiec jeśli 92 na czczo było ze stresu to cukry będziesz miała dobre

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bounty wrote:
    Hej dziewczyny! Umieram ze strachu!
    W 8 tc zrobilam badania, tak jak każda przyszla mama. No i niestety ale glukoza na czczo wyszla mi za wysoka. Norma jest do 90 mg/dl ja natomiast mam 92,4 mg/dl.. Od gina dostalam skierowanie (na cukrzyce ciążowa) do diabetologa - wizyta dopiero 7 grudnia... Jestem przerażona, szukałam i internecie jakichkolwiek informacji to owszem występuje to ale dopiero w 2 trymestrze.... Czy któraś z Was miala podobnie? Prosze o pomoc baaaardzo

Hej. Jakbys przeczytala caly watek ( komu by sie chcialo:-)) to bys zobaczyla ile z nad mialo cukrzyce od pierwszych tygodni. Ja sama mialam zawsze problem z cukrem na czczo, zawsze lekko za wysoki. W 6 tc zrobiona glukoza na czczo i skoerowanie na krzywa. Krzywa wskazala cukrzyce ciazowa i od 9 tc pod opieka diabetologa i na insulinie bo na czczo bylo grubo pow 100. I tak do konca. Mlody zdrowy chlopak. Teraz jestem juz w 14 tc i na insulinie 2 tyg. Tym razem bez krzywej, bo od zrobienia testu mierze cukry i wiedzialam ze na czczo znowu zle. Wprowadzilam diete i lekarka kazala odpuscic juz krzywa. Licze ze tym razem tez bedzie ok bo szybko ogarnelam za wysokie cukry. Dodam ze miedzy ciazami ktzywa wyszla super.
    Wiec mysle ze nie powinnas sie martwic za to powinnas dostac skoerowanie na krzywa, bo tak naprawde tylko dzieki temu zdiagnozujesz cukrzyce ciazowa. A byc moze ten vukier na czczo byl tylko jednorazowym wybrykiem

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
‹‹ 1242 1243 1244 1245 1246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ