Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny.
Chętnie sie przyłączę do wątku. Jestem obecnie w 24 tc.Cukrzycę mam juz od 8go, wiec nawet dobrze nie zdążyłam sobie pojescNiestety pierwszy trymestr był koszmarem, schudlam 7kg. Teraz próbuję nadrobic ale z tą dietą nie jest to takie proste. Szczerze mówiąc to juz mam serdecznie dosyc tej cukrzycy, modlę sie zeby tylko po porodzie mi przeszła. Pierogi i nalesniki śnią mi sie po nocach
-
Kredka....ja jadlam 2 razy pierogi zr szpinakiem i feta im raz nalesniki(nie na slodko, tylko ser z przyprawami czy jakos tak) tyle zr zrobilam to z maki razowej...wyszlo pysznie i cukier nie skoczyl....oczywiscie najchetniej zjadlabym moje ulubione naleśniki z serem na slodko,polane jogurtem z jagodami..
no ale to musi poczekać...dobrze ze mozna chociaz jeść te jagody i jogurt...
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny powiedzcie mi, czy cukier na czczo miedzy 82-87 to dobry wynik? Bo tak czytam i czytam i macie nawet 70pare, a ja w stosunku do Was duzo. Wiem, ze norma jest do 90, ale czy lepiej jeśli sie ma te 70pare niż 80? I druga sprawa, cukier w ciagu dnia cały czas w normie, mierze od ponad tygodnia i jeszcze powyżej 120 nie miałam, ale za to po śniadaniu juz 3 razy przekroczyłam normę. Staram sie jeść mniej, ale np dzis zjadłam tylko 2 kawałki ciemnego suchego chleba i pol kefiru i cukier 117. Moze być przyczyna to, ze wczoraj na noc zjadłam jedna bułkę pszenna i pol szklanki mleka?
-
Witaj Kredka napisz jakie masz cukry jak prowadzisz cukrzyce, jak sobie radzisz z nia?? Ja osobiscie nieznam przypadku zeby zostala po porodzie, mi niestety wrocila po 4 latach ale chociaz 4 lata byl spokoj;)
Emilianel dopoki nieprzekracza 90 na czczo to jest ok taka jest norma i do tylu moze byc miedzy 70-90 czy jest tak czy tak to jest dobrze. Sprobuj moze zmienic pieczywo nie kazde bedzie Ci sluzyc albo jedz jedna kromke i do tego jajecznica czy cos w tym stylu.. jesli masz czasem przekroczenia nie martw sie o insuline musialyby byc notoryczne przekroczenia, a czasem kazdej sie zdazaja przekroczenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 09:34
-
Emilianel być może będziesz miała problem z cukrami na czczo, tudzież właśnie rano tak jak ja. Pilnuj sobie tego, ja teraz przy 4j insuliny mam właśnie wyniki ok 87 na czczo, ale im późniejsza ciąża będzie Ci trudniej utrzymać cukier na wodzy. Dlatego do pewnego czasu jedzenie 2 kromek pieczywa jest spoko, a po którymś tygodniu to już za dużo. Proponuje zrezygnować z pieczywa pszennego, tylko żytnie lub graham. Wszystko co zawiera laktozę (nawet troszkę mleka do kawy) także podnosi cukier (w tym najprawdopodobniej też właśnie kefir) Co do insuliny- wszystko zależy od diabetologa. Moja od początku chciała mi ją wepchać i tylko czekała kiedy będę miała większość wyników na czczo pow 90 ;/ Natomiast z tego co teraz mogę powiedzieć insulina nie jest zła, ale najpierw spróbuj sobie zmienić to pieczywko i na noc żadnej laktozy (rano też odradzałabym). Przykładowo w Stowarzyszeniu Diabetyków powiedzieli mi, żeby traktować szklankę mleka jako jeden samodzielny posiłek. Jak zmienisz chlebek i ograniczysz tą laktozę, to wydaje mi się, że powinnaś dać radę jeszcze długo bez insuliny, także bez obaw
-
A zapomnialam Wam pisac ze bylam wczoraj na wizycie i maluszek wazy 1060g takze wydaje mi sie ze cukrzyca kompletnie nie wplynela na niego i duzy to on nie bedzie chyba po mamie (ja sie urodzilam z waga 2040g w 40tyg) starszak mial 2950 takze drugi moze bedzie podobnej wagi... bardzo sie ciesze ze jestem gora nad cholerna cukrzyca i maluszek rosnie jak u zdrowej kobitki;)
Elaria lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEmilianel, są różne rodzaje ciemnego pieczywa. Większość to niestety biała mąka farbowana karmelem, albo ciut mąki razowej, a do tego drożdże, cukier albo słód, albo zwykła biała mąka dosypana. Trzeba trafić na prawdziwy razowiec na zakwasie na samej mące żytniej razowej. U mnie na wsi nie do dostania, więc kupuję w mieście, jak jestem i mrożę.
Albo idę do naszej biedronki i kupuję taki pokrojony w równe prostokątne cienkie kromeczki "chleb". Jest w opakowaniu foliowym, jeden nazywa się 7 zbóż, a drugi 7 ziaren (bodajże) i to praktycznie taki zlepek ziaren jest na zakwasie i ciut mąki razowej żytniej. Smakowo tyłka nie urywa, ale jednak to chleb i można normalnie kanapkę zjeść. Może sprzedają to w różnych miejscach Polski.
Ja sobie kawę z mlekiem robię godzinę po śniadaniu, jak już zmierzę cukier po śniadaniu. Na śniadanie często jem rybę, np. sardynki, albo wędzoną makrelę, albo jajka, albo chudą wędlinę i smaruję masłem, bo diab mi powiedziała, że tłuszcze spowalniają wchłanianie cukrów. Acha, i musowo sporo warzyw do każdego posiłku, np. pomidor, papryka, ogórek świeży lub kiszony, surówka jakaś itd. -
nick nieaktualnyJa polecam piec własny chlebuś żytni
Ja tak robię, dużo roboty nie ma, trzyma się dłużej niż te zasyfione ze sklepów, a przynajmniej wiesz ile jest cukru w środku (ja daję łyżeczkę na bochenek)
Po analizie wyników i jedzenia z prawie 2 tygodni diety mam takie wnioski:
- przetwory mleczne i mleko muszę mieć odtłuszczone
- faktycznie zero mąki pszennej
- kasza!!! u mnie podnosi cukier na poziom >150
- ziemniaki obniżają mi cukier (mam maks 100 po obiedzie)
Ciekawe co jutro powie mój diabetolog na te spostrzeżenia, pewnie będzie niedowierzał -
nick nieaktualnyDziewczyny, a co na przeziębienie? W domu wszyscy chorzy, ja czuję, że też mnie zbiera.
Miód odpada, próbowałam rano szklanę soku z malin mojej roboty, ale mimo, że dawałam wtedy tylko 0.5kg cukru brązowego na 4l soku to i tak cukier po szklance do śniadania 132
Myślałam o prenalenie, ale wpisałam w google skład, a tam na pierwszym miejscu oczywiście syrop g-fWitaminy c też zazwyczaj mają słodkie otoczki.
Narazie jem wszystko z syrowym czosnkiem i sokiem z cytryny, ale kurcze powoli zaczynam mieć mdłości na zapach czosnku od jego nadmiaru -
kark wrote:Dziewczyny, a co na przeziębienie? W domu wszyscy chorzy, ja czuję, że też mnie zbiera.
Miód odpada, próbowałam rano szklanę soku z malin mojej roboty, ale mimo, że dawałam wtedy tylko 0.5kg cukru brązowego na 4l soku to i tak cukier po szklance do śniadania 132
Myślałam o prenalenie, ale wpisałam w google skład, a tam na pierwszym miejscu oczywiście syrop g-fWitaminy c też zazwyczaj mają słodkie otoczki.
Narazie jem wszystko z syrowym czosnkiem i sokiem z cytryny, ale kurcze powoli zaczynam mieć mdłości na zapach czosnku od jego nadmiaruWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 20:04
-
To i ja się pochwalę. Dzisiaj byłam na wizycie w szpitalu. Grażyna waży 2300g. KTG wyszło ok, wód płodowych juz nie ma tak dużo. Trafiłam na grupkę studentów którzy byli na zajęciach w poradni patologii ciąży także było wesoło
w grudniu mam wizyty co tydzień na przemian u ginekologa i w szpitalu i po nowym roku CC. Ciężko mi uwierzyć że to tylko miesiąc
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySweet_CupCake wrote:Imbir. Sok albo wywar że startego korzenia. A.co dokładnie masz na myśli przeziębienie? Ogólne osłabienie czy coś konkretnego? Katar, kaszel, ból zatok?
-
kark wrote:Ból gardła, osłabienie narazie, syn i mąż mają do tego gorączkę i katar.
-
Kark ja plukalam gardlo woda z woda utleniona i psikalam gardlo tamtum verde i w kolko herbata cytryna i ufff cale szczescie przeszlo ale u mnie rodzinka zdrowa takze niezarazaja mnie dodatkowo...
Sweet ale fajnie:) juz pewnie calkiem inaczej sie czujesz jak wiesz ze tylko miesiac i bedzie z Toba mala Gwiazdeczka noworoczna:))) no mysle o tym i micha mi sie cieszy przestac niemoge;) zazdroszcze tez bym chciala zyc z ta wiedza ze to tylko miesiac zostal:)) ale i ja sie doczekam;) narazie ciesze sie kopniakami bo za pare lat znowu bede wspominac i tesknic za nimi;) -
Ja rano na czczo mam taki sposob na cukry ze jem najpierw jedna mala kromke a za godzine wiecej...i jest ok...tylko ze na te dwa pierwsze posilki tylko chleb z opakowania-podobny jak pisała Elaria..zawsze sprawdzam skład-da sie znalezc naprawde spoko..trzeba uwazac bo noektote zawierają jakis slod jeczmienny, inne cos tam jeszcze...ale na szczescie w kazdym wiekszym sklepie cos tam sie przyzwoitego znajdzie
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png