X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Emilianel Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dzis znowu na czczo 92, cos mi sie wydaje, ze dostanę ta insulinę :/ Na noc zjadłam 2 kawałki chleba z masłem, sałata, szynka z indyka, serem, pomidorem i ogórkiem kiszonym i do tego pol ogórka świeżego. Za duzo? Teraz jestem bardzo ciekawa jak bedzie po śniadaniu, za 40 minut sprawdzę. Eh, oby mi sie udało unormować ten cukier na czczo do 20.12 bo wtedy mam kontrole u diab.

atdcl6d81ulap16m.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kolacje zazwyczaj mozna zjesc wiecej bo az tak nie wawala cukier ale ja bym zrezygnowala z sera o ile byl zolty bo podnosi strasznie bynajmniej mi. A o ktorej jesz kolacje tak wogole?? To tez jest wazne... nieczuje glodu w nocy?? Czasami nieda sie uniknac insuliny ale spokojnie ona niezaszkodzi tylko pomoze nie ma sie co bac jesli juz musi byc...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i jako chleb zjadlas?? Jesli jest maka pszenna w nim to moze dlugo sie utrzymywac cukiet w organizmie i ile mialas po kolacji??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Emilianel Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To było na ta druga kolacje, przed snem mam zjeść kanapki jeszcze, moze to przez to, wcześniej nie jadłam i cukier na czczo był w granicach 82-87. Chleb jem dobry, sprawdzałam skład, żytni na żytnim naturalnym zakwasie. A wcześniej na kolacje zjadłam 4 takie kawałki z tym samym, dodatkowo jajecznica na maśle i cukier 92:/

atdcl6d81ulap16m.png
  • Emilianel Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz na śniadanie zjadłam dokładnie takie same dwie kanapki i cukier 119, na skraju, musze na śniadanie mniej jutro zjeść moze to pomoże.

atdcl6d81ulap16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wieczór jem zazwyczaj jeden owoc - albo gruszkę albo banana zielonego, bo po wszystkim innym mam mega zgagi. Na czczo mam cukry 78-93 od samego początku na takim posiłku.

A jajka akurat chyba nie podnoszą cukru, bo ja wczoraj przed śniadaniem miałam 84, a 1h po śniadaniu (jajecznica na maśle z 4 jajek) 86 :)

I zauważyłam, że mi majonez winiary nie podnosi cukru, także jak robię sosy do sałatek to mieszam sobie jogurt grecki odtłuszczony i majonezik :D

• Near Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilianel spróbuj zjeść jedną kromkę zamiast dwóch, jak to radzi moja diabetolog. Ewentualnie jak czujesz głód, to spróbuj sobie czymś innym dojeść np. właśnie jajecznicą.

Dziewczyny u mnie tragedia nie spałam pół nocki :( Wczoraj poparzyłam sobie podniebienie i pół twarzy mnie boli :( A mi wszystko lepiej smakuje jak jest gorące ;/ Teraz już na wszystko będę dmuchać -_- W nocy wstawałam wzięłam jedną tabletkę apapu (nie wiem nawet ile na dobe mogę ich zjeść :() płukałam buzie w roztworze z szałwią, ssałam kostki lodu i dokładałam sobie do twarzy różne zimne rzeczy z lodówki... teraz czekam jak mi się woda z solą ostudzi :( Eh masakra jakaś. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na takie oparzenia??

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    Emilianel spróbuj zjeść jedną kromkę zamiast dwóch, jak to radzi moja diabetolog. Ewentualnie jak czujesz głód, to spróbuj sobie czymś innym dojeść np. właśnie jajecznicą.

Dziewczyny u mnie tragedia nie spałam pół nocki :( Wczoraj poparzyłam sobie podniebienie i pół twarzy mnie boli :( A mi wszystko lepiej smakuje jak jest gorące ;/ Teraz już na wszystko będę dmuchać -_- W nocy wstawałam wzięłam jedną tabletkę apapu (nie wiem nawet ile na dobe mogę ich zjeść :() płukałam buzie w roztworze z szałwią, ssałam kostki lodu i dokładałam sobie do twarzy różne zimne rzeczy z lodówki... teraz czekam jak mi się woda z solą ostudzi :( Eh masakra jakaś. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na takie oparzenia??
    Aloes.:-) Zawsze pomaga. Najlepiej taka galaretka ale jak nie masz to jakiś taki miąższ do picia albo sok. I plucz.

Near lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilianel na 2 kolacje powinnas zjesc nieduzo max jedna kanapka z chuda wedlinka i tez nie bardzo pozno. Ja 2giej kolacji nie jem wcale bo organizm niepotrzebuje. Jesli Ci sie chce warto by bylo sprawdzic miedzy 2-4 w nocy i zobaczyc jaki masz cukier a jaki jest rano.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilianel, może za obfita ta druga kolacja. Ja jem nie więcej niż kromkę, a częściej pół, albo tylko jabłko, albo piję pół szklanki mleka 0,5%.

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam słodkie mamy. Ja mam pytanko. Dziś dostałam insulinę. Mam mieć 3 dawki przed głównymi posiłkami. I mam pytanie odnośnie śniadania. Ja jem malutkie śniadanie na rozkręcenie trawienia i dopiero śniadanie do syta po 2 godzinach. W ten sposób nie mam nagłego skoku z rana. Tą insulinę mogę wziąść przed śniadaniem do syta? Wtedy miałabym dawki podane indealnie równo.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    Witam słodkie mamy. Ja mam pytanko. Dziś dostałam insulinę. Mam mieć 3 dawki przed głównymi posiłkami. I mam pytanie odnośnie śniadania. Ja jem malutkie śniadanie na rozkręcenie trawienia i dopiero śniadanie do syta po 2 godzinach. W ten sposób nie mam nagłego skoku z rana. Tą insulinę mogę wziąść przed śniadaniem do syta? Wtedy miałabym dawki podane indealnie równo.

Moim zdaniem jesli masz dobry cukier po tym 1wszym sniadaniu to a po 2gim Ci skacze to powinnas wziasc do 2giego. Ja jem normalne sniadanie i daje przed nim insuline niestety do 2giegi tez podaje insuline i tu jem mniej i mniej insuliny.. co do godzin to niema znaczenia czy jest w rownych odstepach podawana insulina byle by byla minimum godzina odstepu miedzy podaniami.

marzusiax lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Nitka. Pielęgniarka mówiła żebym tak zaplanowała sobie posiłki aby miedzy jednostami był równy odstęp. Obiad jem pózno, bo po 14 razem z mężem, a 1śniadanie o 8 więc przerwa była dłuższa jak przed kolajcą o 19.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana naprawde az tak niemusisz tego pilnowac;) wazne zeby miedzy posilkami zabardzo cukier niespadl dlatego wazne sa przekaski miedzy glownymi daniami. jak ja niezjem czasem 2sn to mi leci cukier momemtalnie i robi sie niefajnie... mij przyklad dnia ok 9 sniadanie 12 drugie sn 15 obiad 20 kolacja i insulina do glownych posilkow byla teraz jest do wszystkich niestety i nocna rowniez.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadłam 1 śniadanie o 9 i miałam za wysoki cukier. Jak rozbiłam na 8 i 10 to od razu lepiej.

Wam też graham bardzo podnosi cukier? Ale taki bez karmelu. Jak na razie tylko 100% żytni daje u mnie dobre wyniki

• Emilianel Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeej dziewczyny bez tej kolacji przed snem, cukier na czczo dzis 79 :) Ale sie cieszę! Chyba nie dla mnie te późne kolacje.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

atdcl6d81ulap16m.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax na kazda z nas dobrze wplywa inny chleb tak naprawde trzeba swoj odnalesc;) do pewnego momentu na sniadanie jadlam codziennie zytni na zakwasie a teraz tylko chlebek ryzowy jedno koleczko i finito, a chleb jem 2 kromki na kolacje zytni.

Emilianel brawo widzisz trzeba najpierw wykluczyc to i tamto wyprobowac co sie da, a insulina to ostatecznosc;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mnie najlepiej działa zytni wieloziatnisty taki z woreczka właśnie....taki jem ZAWSZE na 1 i 2 sniadanie, a potem w ciagu dnia zytni z piekarni ale prawie albo caly 100%..da sie znalezc choc ze zdziwieniem odkrylam ze noe wszytskie sieci go maja..

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to można zrezygnować z późnej kolacji? Ja mam o 21:30 ustalone i czasami mam ciężko wytrzymać do pomiaru

Edit a mam jeszcze jedno pytanko. Jak często zmieniacie igły przy glukometrze? Nie wiem czy mam już tak obolałe paluchy czy czas na zmianę igły. Kłuje się 2 tyg i to ciągle ta sama

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 11:38

• Allmita Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej...to ja na pewno zmieniam częściej niz co 2 tyg...;) co pare dni na pewno...
    Wracajac do chleba jem tez wase...ale ta oryginalną i nie wszystkie rodzaje...

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ