X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze próbuje, ale to jest próbowanie - każdego dania po trochę, zup właśnie koło 100ml, jak danie to pierogi to są to 2-3 pierogi na dorosłego :)
    Ale z drugiej strony u nas jest postny post cały dzień - śniadanie kromka z masłem i solą, obiad to jeden ziemniak i kawałeczek ryby w occecie i tyle do wigilii. A tuż po północy każdy wisi na lodówce i wyjada sałatki i mięsiwo XD

Kurcze, no właśnie ze śledziami marnie, bo tylko ja lubię, reszta nie tknie :P

Nitka, to mnie uspokoiłaś, bo mi ginka mówiła, że mało waży, wręcz niedowagę ma, a mi się wydawało, że jest ok, szczególnie, że pomiary wychodziły właśnie identyczne jak termin.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark kazda dzidzia inna ja tam sie ciesze ze taki mniejszy jest bo lepiej bedzie urodzic;) 1 syn wazyl 2950 takze ten pewnie bedzie podobnej wagi skoro teraz taki fajny kilogramowy;)

Rozmawialam z polozna ma akurat dyzur w szpitalu mowila ze narazie niema wypisow bo sa dalej badania wiec stwierdzilam ze pojde jesli cos bedzie sie dzialo a tak to sie niewybieram brzuchol nieboli coprawda znow mi krew leciala rano z nosa ale to niema zwiazku z brzuchem. Odrazu jestem spokojniejsza jak wiem ze sie niewybieram na szpital, postaram sie wyciszyc i niedenerwowac i moze bole niewroca. Zawsze moge sie zglosic do szpitala ze skierowaniem wrazie w.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie zaś ewidentnie koniec choroby bo cukry mam od dwóch dni książkowe. Dzisiaj poszłam na spacer z synkiem i sobie myślę pochodzę trochę to sobie ciastko kupie. No i po 1h cukier 90. Zobaczymy co powie diabetolog jak zobaczy te 190 sprzed tygodnia :-P

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet jak moja diablo zobaczyla wyzsze po kolacji przez caly tydzien to odrazu pytala czy niebylam chora...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    190? Łał. Ostry cukier. Jak mi wyskoczy sporadycznie 140-150 to wpadam w histerię :-) Przy takim tobym pewnie na zawał padła :-)

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 7 grudnia 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też najwięcej do tej pory było 145 i czułam się fatalnie. Dziś byłam u diabetologa. Powiedział ze po porodzie mam po prostu zrobić krzywą i już nie mierzyć wcale glukometrem. Trochę mnie to zdziwiło
    . A w szpitalu przy porodzie nie muszę się tłumaczyć bo cukrzycę lecze dieta. Więc mogę tylko powiedzieć ze mam i ze cukry ok. Wygląda na to ze mogę spokojnie czekać na poród :-) jedno mnie tylko zastanowilo. Diabetolog powiedzial ze teraz będzie gorzej z cukrami. A u mnie jest lepiej. Dziś na czczo 80 a potem około 90-100 po posiłkach... za tydzień mam ostatnie usg to się okaże jak moje dziecko urosło :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    190? Łał. Ostry cukier. Jak mi wyskoczy sporadycznie 140-150 to wpadam w histerię :-) Przy takim tobym pewnie na zawał padła :-)
    202 po połówce granata, m a s a k r a O.o

Imbir można, ale tylko 2 filiżanki naparu dziennie. U mnie niby obniża, ale mogę stosować w bardzo ograniczonej ilości, bo od razu mam siniaki, z na dalszym etapie wybroczyny na stopach. Imbir działa jak aspiryna, trzeba uważać. Ponoć dobrze cukier obniża cynamon też.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeee no Czarniawa to tylko sie cieszyc:)

Moj najwyzszy i to gdzies z 7tc to 220 po platkach kukurydzianych z mlekiem na sniadanie... cos nie mam weny na wymyslanie obiadu:/ juz sama niewiem co gotowac niemoge patrzec juz na nic... :/ tak samo zreszta z kolacja w kolko i w kolko to byle jakie jedzenie, ehhh cale szczescie ze jeszcze 10tygodni tylko albo az:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Moj najwyzszy i to gdzies z 7tc to 220 po platkach kukurydzianych z mlekiem na sniadanie... cos nie mam weny na wymyslanie obiadu:/ juz sama niewiem co gotowac niemoge patrzec juz na nic... :/ tak samo zreszta z kolacja w kolko i w kolko to byle jakie jedzenie, ehhh cale szczescie ze jeszcze 10tygodni tylko albo az:/
    Dla mnie obiady najprostsze, a największy problem ze śniadaniami.
    Na obiad najlepiej mi się sprawdza wrzucenie wszystkiego do garnka do gotowania na parze - jakiś ziemniaczek, brokuły/kalafior/ trochę marchewki, a do tego np. grillowana pierś z kurczaka/ryba lub jajko sadzone, potem wszystko posypane dużą ilością koperku ;) Pyszne, mało roboty, zawsze cukry ok wtedy.

Na kolację często sałatka grecka, ale jednak zawsze z jakimś pieczywem, nie umiem tak samych sałat zajadać. Ale na śniadanie to nie mam pojęcia :/ A najgorsze, że wtedy największy apetyt mam...

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak myślałam póki co mam trzymać diete. Niestety choroba i stres zawsze podnoszą cukier. Mam nadzieję że kryzys zażegnany. Ale już jestem w 36 tc i cukry nie mają tak dużego znaczenia na dziecko. Onike nie jest to 180 :-P Za to diablo zdziwił się że w ciągu 3 tygodni przytylam tylko 1kg ale mowilam mu że ginekologicznie jest wszystko ok więc po prostu teraz troche spałam z wagi. Za to rozbawił mnie jego tekst bo powiedział że brzuch mam imponujących rozmiarów niczym z bliźniakami. :-P
    Liczę na to że donoszę do nowego roku ale powiem Wam szczerze że dzisiaj jak wracalam to musiałam co chwilę stawać i zaciskać nogi bo takie skurcze szyjki miałam. Nie wiem co to będzie. :-P

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, możliwe, żeby różnica wyników z żyły i glukometru sięgała 30 jednostek? O.o
    Zaraz mnie szlag jasny trafi... Dzwoniłam do lekarza i krzywa niby wyszła ok, ale te wyniki kosmicznie różnią się od tego, co sama zmierzyłam.

U mnie 183 po 1h - lab 150 parę,
    u mnie 165 po 2h - lab 120 parę jakoś,
    u mnie 124 po 3h - lab 93.

Normy to odpowiednio: 180, 155 i 140.
    Hemoglobina glikowana ostatnio wyszła mi jakoś 5,3.

Wg tego, co codziennie mierzę, to na czczo zawsze ok, a po posiłkach coraz gorzej, już nawet jednej kromki chleba zjeść nie mogę :/ Te wyniki różnią się ok około 30 w każdej godzinie, więc mi to trochę wygląda na systematyczny błąd. Albo mnie glukometr w wała robi, albo lab coś zawala. Tym dziwniejsze to, że po 1h-godzinnym teście, z mniejszym obciążeniem (50g a nie 100g glukozy), miałam takie same wyniki - 150 parę po 1h. Na logikę kolejne testy tym bardziej powinny być złe, a nie są. Ja chyba wyjdę z siebie normalnie. Znowu mam na papierze ok, co oznacza, że nie będę w ogóle leczona :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2016, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja, zastanawiające i dołujące zarazem.

Dobrze byłoby kupić (pożyczyć) inny glukometr i dla porównania mierzyć dwoma przez 1-2 dni i możliwe, że przekłamywanie o 30 jednostek się potwierdzi w twoim sprzęcie.

• Totoja Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja mij gluko tez przeklamuje na moja niekorzysc. Sprawdzane kilka razy w labo. Moze nie tyle jednostek ale 15. Z tym ze sprawdzalam rez na innym i drugi pokazal to co 1.

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja, mi diabetolog powiedział że oni liczą się z tym ze na glukometrze może być 10% różnica. I to jest normalne. Ja mam 2 glukometry i jeden z nich zawsze pokazywał o 10 mniej, dlatego teraz leży w szafie. Ja już się nawet nie przejmuje tym ze jem na okrągło to samo. Nie chce mi się myśleć, a zostało mi całe 20 dni do terminu wyliczonego przez lekarza. Skurcze na razie tylko przepowiadajace ale wydaje mi się ze brzuch już nisko. zobaczymy. Może na święta już spotkam moje maleństwo :-)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzac nawet na Kamcia i i Zabke widac ze gluku przeklamuje im tez wyszlo wiecej niz na krzywej ale tak wlasnie z tym jest o 30 moze sie roznic nawet mierzac pod rzad moze byc taka roznica...

Ja jestem bardzo miesna i sie zmusza do jedzenia w kolko warzyw i warzyw i warzyw :/ dlatego bokiem juz mi to wychodzi a zawsze chce zrobic cos i dla soebie i dla chlopakow zeby niegotowac dwoch obiadow dziennie ehhh i nie jest to proste...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, to ciekawe, bo mi w instrukcji pisało, że glukometr może przekłamywać +/- 6... A tu takie rozrzuty! Impresja, a jaki masz konkretnie model i markę?

SweetCupCake, a może poród się zbliża ;)? Jak ostatnio zagadałam koleżankę to mówiła, że tak 2-3 tygodnie przed porodem cukry jej się ustabilizowały, że mogła zjeść pizzę, ciasto, dopchać colą i było w normie :)

Mój najwyższy był 187! Najlepsze jest to, że jak się staram, robię super dietetyczny posiłek to jest zawsze powyżej normy.
    Za to dziś na śniadanie jogurt naturalny z bananem, miodem i musli, spodziewałam się mega cukru, ale miałam taką ochotę, że musiałam i trudno. I cukier 1h po 92 :O!

Nitka, też mnie to wkurza. Najgorzej z najmłodszym, bo ze zdrowych rzeczy to tylko kurczak, spaghetti i ryż brązowy mu wchodzi. Reszta choćbym na rękach stawała to jest nie, fuj, nie chce :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2016, 12:19

• Emilianel Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba w koncu ogarnęłam te moje cukry na czczo i po pierwszym śniadaniu jeeeee :):):)
    Przed snem, koło 22 jem 2 wafle wasa żytnie i od dwóch dni na czczo 80 i 81 ( wcześniej było 85-87), a na śniadanie jem tez 2 wafle wasa i jogurt jogobela 0% owocowy i cukry 91 i 90, zawsz moge cos podjeść jeszcze :) Oby tak zostało!!!

atdcl6d81ulap16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Impresja, a jaki masz konkretnie model i markę?
    Niedostępny na polskim rynku, więc nie grożą Wam takie przeboje z nim :D

Też czytałam, że niby różnica w pomiarach nie powinna przekraczać 10%.
    Teraz to już nie mam pojęcia, czy jest sens mierzyć cokolwiek. Pierwszy test zły, kolejne dwa jakimś dziwnym cudem w normie, a po wynikach z glukometru buczą na mnie w poradni, że powinnam być już od miesiąca leczona. Za to gin na podstawie krzywej nie ma do tego podstaw. Wysłał mnie do poradni, a ma zupełnie nie ma zamiaru sugerować się tym, co oni twierdzą. Bez sensu. Tylko nerwy tracę. Glukometr wpędza mnie w poczucie winy, a lekarz pewnie widzi wariatkę, która sobie cukrzycę wmawia.

Tylko osoba bez problemów z tolerancją węgli nie zasypia chyba po zjedzeniu 1 szt. owocu i nie trzęsie się jak nie zje co 3-4 h? O.o

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm Impresja bez sensu to faktycznie:/ ciekawe czy wkoncu znajdzie sie jakas madra glowa ktora cos poradzi... oby

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza Slonce napisz cos wkoncu!!! Pewnie sie nacieszyc Mikolajem niemozesz rozumiem ale choc slowko do nas szepnij;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 1250 1251 1252 1253 1254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ