Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Nitka_lutowa wrote:http://m.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/wigilia-cukrzyka-przepisy-dla-diabetykow-na-wigilie-i-swieta_37068.html
Cos takiego ostatnio znalazlam...
Near nie w plecy przynajmniej wiesz ile wazy maluszek wiesz ze zdrowy wszystko ok i jest git;) zawsze to cos:) a powaznie to fakt ze czsem pod koniec ciazy kaza przylazic czesciej trzepia na nas kase i to nie mala i wiedza ze i tak przyjdziemy i tak... a moglby byc niezly prezent pod choinke za 200zl;)
Jutro dzieci (moj starszak z kuzynka) musza zwiedzic 4 domy bo mikolaj wszedzie zostawia prezenty ehhh bedzie latania a ile radosci na buziach maluszkow:)
Bylam u diablo oczywiscie kazala doladowac insuline juz 10j na kolacje a jak bedzie malo to jeszcze troche dowalic, do obiadu 9jednkstek takze niewiele mniej:/ i za tydzien wizyta spowrotem. dala skierowanie na hba1c alt i ast no ciekawe co wyjdzie tym razem... -
Elaria pytałam gina o szyjkę, to powiedział coś takiego, że ona na tym etapie będzie się skracać i to normalne, że mogę w każdej chwili urodzić ^^ kabaret jakiś.
Mój gin od początku za wizytę brał 170 zł, czasem 200 (wydawało mi się, że jak za dużo pytań zadawałam xd, więc ostatnio starałam się nie dyskutować z nim xd Ale faktycznie o tą szyjkę pytałam dzisiaj). Bierze tyle kasy i nic. Jeszcze chce mnie wycyckać w grudniu na ponad 600 zł... zastanawiam się, czy by nie darować sobie tej wizyty u niego 20.12 i zamiast 2x KTG zrobić raz. Wtedy zapłacę 330 zł zamiast 610. Ja się cały czas łudzę, że im częściej u niego jestem, tym mam lepszą opiekę, ale tak na dobrą sprawę nic nie robi, tylko kase bierze. Sam mi zresztą powiedział, że jak się coś będzie działo (słabe ruchy, krwawienie itp.) to mam jechać do szpitala. Następna umówiona wizyta, którą sam mi zapisał w komputerze na 2.01 i do tego dnia tez mam l4. Może nie będzie pamiętał, że jeszcze miałam się zapisać i bez problemu w styczniu wypisze mi zaświadczenie do becikowego. Jak myślicie mogę tak zrobić? -
Nitka, jeśli chodzi o zapotrzebowanie to u mnie w czasie ciąży zwiększyło się masakrycznie. Nawet diabetolog jest zdziwiona bo nie spotkała się z czymś takim. Przed ciążą dobowo (bolusy na posiłki + baza) było 15-18 jednostek. A w tej chwili doszło do 110-120j na dobę. Coś strasznego bo tam gdzie mam wkłucia od pompy to robią mi się zrosty. Dzisiaj jestem 38+2 a zapotrzbowanie zaczęło spadać dopiero od jakichś 4 dni. Stąd zapadła decyzja o zakończeniu ciąży
jestem od 10 na porodówce. O 11 założyli mi balonik, który wypadł dopiero o 22. Skurcze mam więc z kroplówką oksytocyny czekamy do rana. Trzymajcie kciuki!
Near, Dorinka, Nitka_lutowa, kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Ja na ktg bede chodzic do szputala w ktorym mam zamiar rodzić....chodzi sie od 37 tyg u mnie....mysle ze powinnas zadzwonic do szpitala w ktorym zamierzasz rodzić i zapytać o ktg....moja siostra tez chodziła prywatnie do gina ale na ktg juz w do szpitala na nfz...inne miasto i nie bylo rzadnych problemowhttps://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
nick nieaktualny
-
Agusza powodzenia!!
Elaria dowiedziałaś się jak obniżyć ten cukier naczczo?
Prawda to że imbir obniża cukier? Bo cherbatek, ziółek na obniżenie cukru to chyba nie możemy pićWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 08:23
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
nick nieaktualny
-
Agusza Kochana i jak jest juz Mikolajek z Toba??
ale jaja urodzisz Mikolaja na Mikolajki hehe super:)))))
omg masakra ile ladowalas tej insuliny:/cala noc bolal mnie brzuch a dzis boli jeszcze bardziej wzielam nospe jak nieprzejdzie ide do gina bo podchodzi pod bole okresowe:/ a jeszcze dupa ze mnie a nie sw mikolaj bo o 3 podkladalam paczke i maly sie obudzil;p ale wkrecilam mu ze sie potknelam o nia i chcialam troszke przestawic;) -
Kurde tak jak myslalam dostalam skierowanie na patologie spedzilam tak pol dnia na ip i jak doszlo do mojej kolejki to sie okazalo ze nie ma juz miejsc i musze jechac do innego miasta:/ lekarka mnie zbadala i z szyjka i wogole jest ok takze przedwczesny porod mi niegrozi wiec powiedzialam ze nigdzie sie niewybieram do innego szpitala poczekam do jutra jesli sie zwolni miejsce to przyjde raz jeszcze tymbardziej ze juz mi bole przeszly bynajmniej te mocne. Mam nadzieje ze w nocy nic sie niebedzie dzialo i przetrzymam do rana i chociaz psychicznke nastawie sie na ten cholerny szpital:/
-
nick nieaktualny
-
Nitka_lutowa wrote:Kurde tak jak myslalam dostalam skierowanie na patologie spedzilam tak pol dnia na ip i jak doszlo do mojej kolejki to sie okazalo ze nie ma juz miejsc i musze jechac do innego miasta:/ lekarka mnie zbadala i z szyjka i wogole jest ok takze przedwczesny porod mi niegrozi wiec powiedzialam ze nigdzie sie niewybieram do innego szpitala poczekam do jutra jesli sie zwolni miejsce to przyjde raz jeszcze tymbardziej ze juz mi bole przeszly bynajmniej te mocne. Mam nadzieje ze w nocy nic sie niebedzie dzialo i przetrzymam do rana i chociaz psychicznke nastawie sie na ten cholerny szpital:/
-
Skierowanie dostalam przez silne bole brzucha. Jakby malo tego dzisiaj bylo to jeszcze tak mi farba z nosa poszla w domu niemoglam tego zatamowac! Jeszcze niewidzialam zeby tak ciurkiem farba leciala po wydmuchaniu nosa gdzies chyba naczynko poszlo i lalo sie i lalo jak odchylalam glowe to czulam jak po gardle leci fuuuj masakra mowie Wam:/ udalo sie zatamowac zaczelam sprzatac lazienke bo pelno krwi bylo i zaraz znowu farba i znowu tamuje ojej co to za pechowy dzien dla mnie:/
Doktorka badala mnie baaaaardzo dlugo mowila ze chce wszystko dobrze sprawdzix a maly sie wiercil i niemogla przez to... na szczescie wszystko ok wazy 1100 i dalej twierdzi ze to chlopczyk czyli sie niezmieni;) -
Nitka_lutowa wrote:Skierowanie dostalam przez silne bole brzucha. Jakby malo tego dzisiaj bylo to jeszcze tak mi farba z nosa poszla w domu niemoglam tego zatamowac! Jeszcze niewidzialam zeby tak ciurkiem farba leciala po wydmuchaniu nosa gdzies chyba naczynko poszlo i lalo sie i lalo jak odchylalam glowe to czulam jak po gardle leci fuuuj masakra mowie Wam:/ udalo sie zatamowac zaczelam sprzatac lazienke bo pelno krwi bylo i zaraz znowu farba i znowu tamuje ojej co to za pechowy dzien dla mnie:/
Doktorka badala mnie baaaaardzo dlugo mowila ze chce wszystko dobrze sprawdzix a maly sie wiercil i niemogla przez to... na szczescie wszystko ok wazy 1100 i dalej twierdzi ze to chlopczyk czyli sie niezmieni;) -
nick nieaktualnyNitka, a co powiedzieli odnośnie wagi? Bo u mnie córcia tyle samo wczoraj ważyła i ginka stwierdziła, że maleństwo.
Ja w Wigilię zawsze mam 12 dań tradycyjnie i nie wiem jak to zrobić teraz... Bo dla mnie 6 dań, to nie WigiliaDiabetolog powiedział, że moge po troszeczku 12 dań, ale mają być odpowiednie. I nie mam pojęcia jak to wyczarować
Wymyśliłam już:
1. Opłatek (dla reszty z miodem)
2. Barszcz (dla reszty z uszkami)
3. Żurek
4. Grzybowa
5. Kapusta z grzybami
6. Dorsz w galarecie
7. Pierogi z dorszem, ziemniakami i cebulką z mąki żytniej
8. Łosoś pieczony
9. Galaretka z kompotu z suszu
10. Kompot z suszu do popijania
Brakuje dwóch i nie mam pomysłu...U mnie normalnie jest kilka rodzajów ryb smażonych, wędzonych, a tu dupa, ani to ani to. I juź nie wiem co wymyśleć, a bardziej się wzdymać kapuchą nie chcę
Ja teraz jak się źle czuję to codziennie napary z imbiru i cytryny robię, do tego kapuchę jem i dupa, cukry są ogromne, dziś jak liczyłam to odkąd jestem chora (6 dzień) tylko 5 wyników mam okWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 20:15
-
Sweet magnez biore caly czas duza dawke i nospe doraznie jak boli i zazwyzaj przechodzilo a dzis niestety nospa forte i nic niepomoglo. Nie robilam badan pod tym katem. Od 15 juz nieboli wcale brzuch maly wariuje jak zawsze no i niewiem sama czy jak rano bedzie ok to isc na ten szpital:/ wcale nieusmiecha mi sie prosic rodziny o opieke nad starszym tybardziej ze maz ma nocki... jak pytalam czemu tak moze byc to jedna lekarka mowila ze mozliwe ze zrosty po cc a druga ze poprosty szybko rosnie macica i ciagnie tak mocno stad ten bol ale ze mam cukrzyce to lepiej na obserwacji zostac:/
Kark pytalam o wage mowili ze idealna na ten tydzien, i tez pytalam czy nie za malo troche mowila ze absolutnie. Pytalam tez o to poloznej w poniedzialek mowila ze waga normalna i maly bedzie wazyl kolo 3kg moze troche ponad takze zobaczymy czy sie sprawdzi. -
Nitka_lutowa wrote:Sweet magnez biore caly czas duza dawke i nospe doraznie jak boli i zazwyzaj przechodzilo a dzis niestety nospa forte i nic niepomoglo. Nie robilam badan pod tym katem. Od 15 juz nieboli wcale brzuch maly wariuje jak zawsze no i niewiem sama czy jak rano bedzie ok to isc na ten szpital:/ wcale nieusmiecha mi sie prosic rodziny o opieke nad starszym tybardziej ze maz ma nocki... jak pytalam czemu tak moze byc to jedna lekarka mowila ze mozliwe ze zrosty po cc a druga ze poprosty szybko rosnie macica i ciagnie tak mocno stad ten bol ale ze mam cukrzyce to lepiej na obserwacji zostac:/
Kark pytalam o wage mowili ze idealna na ten tydzien, i tez pytalam czy nie za malo troche mowila ze absolutnie. Pytalam tez o to poloznej w poniedzialek mowila ze waga normalna i maly bedzie wazyl kolo 3kg moze troche ponad takze zobaczymy czy sie sprawdzi. -
Sweet wystraszylam sie tego szpitala i juz nic mnie nieboli cala noc spalam nawet na siusiu niewstalam. Bolal mnie dol tak jak na miesiaczke typowo i prawy bok przez noc i tak od soboty bylo. Ale dzis jest juz ok mam sie zglosic do 10 na oddzial pytac czy jest miejsce wogole... ale tak bardzo nie chce byc w szpitalu:( sama nie wiem co zrobic:(
-
nick nieaktualnyNitka, ja bym poszła. Choć 2 dni. Obserwacja, ktg. Możesz się wypisać przecież.
Kark, jesteś w stanie spożyć 12 potraw w trakcie Wigilii? Wydaje się bardzo dużo. 3 zupy? Chyba, że to po 100 ml każdej. A gdzie miejsce na resztę. U nas też jest 12 potraw i to nie licząc opłatka, ale nigdy wszystkiego nie sprobuję.
A u mnie cukry rosną. Na czczo 90. Po 1 kromce razowca z niewielką ilością masła i plastrem wędzonej piersi z kurczaka + 4 pomidorki koktailowe, po godzinie 119. A 15 minut później już tylko 92.