X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka ja doszłam do wniosku, że wolę wcześniej bo mam małe mieszkanie raptem 2 pokoje, więc dziecko będzie z nami i muszę to ogarnąć. Za 3-4 lata będziemy się budować to zaszaleje, a teraz muszę wszystko dokładnie zaplanować, żeby w gratach nie utonąć. Dobrze, że mam taras 13m2 i tam latem naroznik z palet, stół i w ogóle mieszkam koło lasu to taki letni pokój. Mój tata lubi tam spać jak przyjedzie (oczywiście latem) :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyprawki wczoraj poprałam ciuszki 56 i 62, kocyki, pościel i moje ciuchy porodowe i karmiące, dziś będę prasować, potem spakuję torbę do szpitala i to tyle. W listopadzie kupiłam wszystkie kosmetyczne rezczy na gemini i czekają w szafie. W aktualnym mieszkaniu nawet nie ma gdzie tego porozkładać, więc czekam na przeprowadzkę, obyśmy zdąrzyli przed porodem :P

Elaria, no śmiesznie to wygląda, bo pierwszy pokój, który ma 35m2 to przedpokój, salon, pokój córki i nasz kącik sypialniany, a wszystko wydzielone szafami. Z niego przechodzi się do drugiego pokoju 25m2, gdzie jest kuchnia, jadalnia i pokój syna. Z niego przechodzi się do trzeciego pokoju (15m2), gdzie jest "strych składzik" z prysznicem i pralką i z tego pomieszczenia przechodzi się do wc XD Jak ktoś po raz pierwszy do nas przyjeżdża to jest zabawa ;)
    Najgorzej jak urodził się syn, przyszła położna środowiskowa i miała taką minę, że myślałam, że pomoc społeczną na nas naśle :/
    A wszystko dlatego, że to teoretycznie lokal usługowy, nawet na syficie mamy jarzeniówki, a lampy którymi świecimy to lampy podłogowe, bo właśnie rodzice się nie zgodzili na żadne ścianki, przebudowy czy choćby demontaż tych jarzeniówek i powieszenie zwykłych lamp.

Kurcze, właśnie morfologię mam super, a żelazo niskie, więc nie chodzi ani o wit c ani o kwas, tylko o to żelazo. A dziewczyny mnie nastraszyły, żeby nie brać żelaza i nie wiem co robić, bo skoro żelazo na tak zdrowej diecie jak cukrzycowa mi spadło z 110 do prawie 55 no to nie nadrobię dietą :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2017, 11:17

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie chodzicie do szkoły rodzenia? Polecacie? I kiedy najlepiej tam się wybrać?

h4py1w9.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark polowa ciezarnych kobiet ma anemie niestety to dosc powszechne dzidzia wyciaga co najlepsze z nas, i niewiem czemu mialabys niebrac zalaza w tabletkach skoro jest Ci niezbedne dieta ciezko jest nadrobic braki... mozesz naturalnie pic 2x dziennie pokrzywe jesc mieso i szpinak ale czy to pomoze bez tabletek niewiem... buraki niby tez dobre na zelazo ale na nasze cukry niekoniecznie:/

kark lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ja niechodzilam 6lat temu niebylo takowej u mnie w miescie a teraz niestety niemam jak brac udzialu bo zajecia sa popoludniu a niemam ci zrobic ze starszakiem. Warto sie wybrac napewno dowiesz sie paru rzeczy i lepiej przygotujesz sie do porodu i macierzynstwa i najlepiej isc ok 7-8 m-c zebys jak najwiecej pamietala ;)

Dominika89 lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chodziłam do szkoły rodzenia, bo musiałabym dojeżdżać prawie 40 km do miasta, a z resztą od razu było wiadomo, że będzie CC. Teraz też CC, więc nie widzę sensu.

Dominika89 lubi tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie nie wiem czy będzie cc , bo mam dość sporą wadę wzroku i zobaczymy co mi zaleci okulista no i jak się będzie ciąża dalej rozwijała:)

h4py1w9.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzilam do szkoly rodzenia i jestem bardzi zadowolona...troche mnie te zajecia uspokoily i uporzadkowaly rozne mysli..wg mnie warto, ale na ile to mi pomoglo przy porodzie powiem Wam za tydzień/dwa...:p strasznie jestem zla na siebie ze nie przylozylam sie do masażu krocza...robilam go moze z dwa razy, zresztą i tak za późno zaczelam....
    Co do warunkow mieszkaniowych to u nas tez jedna wielka niewiadoma...mieszkamy w mieszkaniu dwupokojowym po rodzicach ktorzy wyprowadzili sie na wies...ale mama przyjezdza praktycznie co tydzień na oare dni do pracy,wiec trudno mowic o wielkiej prywatnosci...dziecko tez bedzie spalo z nami w pokoju, nie wiem jak dlugo ta sytuacja potrwa,a jest coraz bardziej wkurzajaca....
    Co do mleka- ja od kiedy odkrylam ze po melku z otrebami cukier mam ok to to danie stalo sie dla mnie prawdziwym rarytasem...nie pamietam zeby mi kiedys tak mleko smakowalo jak teraz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2017, 16:16

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyscie :D
    Ja już też zaczełam wić gniazdko i szykowac wyprawke. Tak jak Kark akurat jestem na etapie prania i prasowania. My miejsca w domu mamy duzo i juz sie nie moge doczekac, az zacznie sie wypełniac :) Pokoiku jakotakiego narazie nie urzadzamy, tylko kącik w sypialni bo chce miec dziecko przy sobie.

Ja zaczynam w ten weekend szkole rodzenia. Juz sie nie moge doczekac ;)

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w biedronce i znalazłam chipsy z mąki z amarantusa i ciecierzycy. Kupiłam i jutro przetestuje na podwieczorek, bo ciekawa jestem jaki po tym będzie cukier. Mają około 54g węglowodanów, ale malutko cukru coś około 2g. Jadłyście coś takiego? :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekiedy zjadam sobie wafla ryżowego, ostatnio kupiłam jakieś pełnoziarniste w Lidlu. Ale szczerze to po jednym nie mierzę cukru. Węglowodanów myślę, że ma mniej niż kromka razowca.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest duzo weglowodanow to tez podniesie cukier i to niemalo... takze uwazaj z tym;) cukrzyk musi przeliczac wymienniki weglowodanowe zeby wiedziec ile podac insuliny do danego posilku i zeby wyliczyc to bierze sie pod uwage cukry i weglowodany zawsrte np w jogurcie potem sie przelicza i wychodzi ile insuliny dac takze duzo weglowodanow moze sie rownac wysoki cukier...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasza insulina też tak śmierdzi? Jak jakaś maść, taki chemiczny zapach. Czy po wstrzyknięciu macie uczucie lekkiego rozgrzewania w tym miejscu?

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka zamierzam zjeść tylko troszkę i mieć w razie napadu chcicy na coś o ile dobrze będzie :)

Elaria ja nie wiem bo mojej jeszcze nie ma, może będzie do końca tygodnia, W żadnej hurtowni nie ma mojej insuliny, nie wiem czy oni ją z ufo robią?? :)

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Ja właśnie nie wiem czy będzie cc , bo mam dość sporą wadę wzroku i zobaczymy co mi zaleci okulista no i jak się będzie ciąża dalej rozwijała:)
    Wada wzroku nie jest wskazaniem do cc. Wskazaniem są choroby typu jaska, zaćma, ciśnienie itd. Ja mam -6 dioptrii i absolutnie to nie wskazanie do cc. Nawet -12 spokojnie mogą rodzić sn.

Wafle ryżowe mi bardzo podnoszą cukier. Po 1szt dobijają do 120.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax wiem o tej wadzie wzroku, ale będę badać dno oka i takie tam i to bardziej to miałam na myśli. Miałam niedawno badanie wzroku, ale okulistka powiedziała, że mam przyjść jeszcze później. Wolę poród sn, ale zobaczymy co będzie :)

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Marzusiax wiem o tej wadzie wzroku, ale będę badać dno oka i takie tam i to bardziej to miałam na myśli. Miałam niedawno badanie wzroku, ale okulistka powiedziała, że mam przyjść jeszcze później. Wolę poród sn, ale zobaczymy co będzie :)
    Mi też zaleciła wizytę miesiąc przed terminem, żeby zobaczyć czy wszystko ok z oczami :)

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z 87 z rana. Chyba mój organizm boi się insuliny bo od wczoraj w normnie hehe :) I dostałam opryszczkę... Dobrze, że pytałam kiedyś o to ginekologa i kazał smarować zoviraxem :) Pozdrowienia z zasypanej małopolski!

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Byłam dziś w biedronce i znalazłam chipsy z mąki z amarantusa i ciecierzycy. Kupiłam i jutro przetestuje na podwieczorek, bo ciekawa jestem jaki po tym będzie cukier. Mają około 54g węglowodanów, ale malutko cukru coś około 2g. Jadłyście coś takiego? :)
    O jezusie, wrzuć zdjęcie jak to cudo wygląda, bo mam Biedrę 400m od siebie!
    Dominika a skąd jesteś i gdzie chcesz rodzić ;)? Ja też małopolska :)

Ja już torba spakowana, jeszcze tylko chcę dokupić jakieś paczkowane suszone jabłka, żeby mieć na przegrychę w trakcie i po porodzie i komplet będzie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na ostatni posiłek zamiast jabłka zjadłam... Pitę XD Miałam taką chcicę, że musiałam i dziś na czczo cukier 84 :O! Po jabłku mam 86-92, a tu taka niespodzianka miła :P

‹‹ 1270 1271 1272 1273 1274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ