X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax a o której godzinie jadlaś ten serek? Może po południu lepiej byś go spróbowała? Mój organizm po południu może więcej i ten z biedronki mi podchodzi ale nie na śniadanie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2017, 08:57

h4py1w9.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja mam te same odczucia jak Ty ;) Po 3 tygodniach diety mój cukier się unormowal a nawet rzadko przekracza 100.Insulina leży w szafce, ani razu jej nie użyłam. Możliwe że i stres wplywal bardzo na ten wysoki cukier albo jak to powiedział mój gin to była chwilowa niedomoga trzustki.

Marzu ja też uwielbiam biały ser. Często jem serek wiejski light i te serkowe smarowidła tez- najlepszy dla mnie jest z Piątnicy. Tylko jem je od 2 śniadania, na 1 śniadanie nabiał wykluczylam.

Dominika89 lubi tę wiadomość

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagro i bezsennosc jest zabójcza na cukry w moim przypadku. Aż się spytam gina bo mam w środę czy mogę coś brać na sen ziołowego bo się przekrece z nerwów

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z was była na 3 prenatalnych? Jak wielkosc waszych cukrowych dzidziusiow?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę was podczytałam i mam nadzieję, ze u mnie nie bedzie trzeba restrykcyjnej diety. A jak u was z ketonami? Ja zakupilam paski i na nich niby wychodziło śladowe ilości a jak u diabe. mi sprawdzali, to wyszło, ze nie ma nic. A tego samego ranka z tego samego moczu spr. Chyba te paski to troche pic. No chyba, ze ktos ma duze stężenie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad z tymi paskami dziwna sprawa. Mam i czasem mi coś wyjdzie a jak zaniose do laboratorium to nie ma NIC. Nie wiem jak to rozumieć.

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika jak pierwszy raz zrobilam test paskowy, to oczywiscie schiz. Postanowiłam wrzucić na luz i nie będę badać ketonow codziennie. Może raz w tygodniu. A ciąża to niby taki błogi stan hehehe.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Malinka181216 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boje sie ze i ja do was dołącze. Podwyszony mam tylko ten po godzinie na 189 ale gin i tak kazał do poznania sie zapisać

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad ja nie jestem lekarzem i mogę się mylic ale skoro jem 6-7 razy dziennie, wieczorny posiłek i się nie głodze, nie unikam węglowodanów to nie wiem skąd niby ketony? Z reszta mój gin mówił ze ciąża to stan wyjątkowy i nawet nie wielka, niezauważalne infekcja może je spowodować i mam nie panikować. A i ważny jest sam pomiar. Mi gin kazał się rano podmyc i brać środkowy strumień moczu bo inaczej może być "koktajl" bakterii i zaburza wynik.

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Malinka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2017, 10:38

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad, mi paski pokazują prawdę :P Glukozy w moczu nigdy nie miałam (i oby tak dalej :D), ale już ketony mam czasami, zauważyłam, że +/- (śladowe ilości) mam jak cukier jest 76-70, a raz miałam cukier 63 i wtedy wyszło + (niskie ilości).

Co do wagi, to moja zwolniła, przed stwierdzeniem cukrzycy wyprzedzała OM o 1.5 tygodnia, aktualnie po 2 miesiacach diety jest idealnie w terminie OM. Ginka nawet wspominała, że jeżeli na następnej wizycie będzie do tyłu z OM to pośle mnie do szpitala na kilka dni, żeby jakieś kroplówki dali, czy coś w ten deseń...

Co do znieczulenia i porodu, to ja miałam przy 1 porodzie sn miałam zzo, przy 2 porodzie cc miałam pp.
    Do naturalnego porodu zzo bardzo fajne, ale trzeba się najpierw dowiedzieć czy pozwalają po nim chodzić. Bo u mnie wśród znajomych i w rodzinie zauważyłam, że jak dawali znieczulenie, a potem kazali leżeć z ktg na stałe, to konieczna była cesarka, bo akcja się zatrzymała, a jak ktoś mógł chodzić (jak ja ;)) to chwila moment i dzieć na świecie :)
    Teraz planuję sn, a do niego za bardzo sie nie poleca ani oksy ani zzo, żeby w razie czego czuć czy czasem macica na bliźnie nie pęka, więc nastawiam się na albo mega naturalny poród z ew gazem albo na cesarkę. Wywoływać w żaden sposób nie chcę - przy córce miałam poród 3 dni pod rząd wywoływany i bardzo źle to wspominam :( :/

Malinka, żeby Ci dodać odwagi i samozaparcia w diecie to powiem Ci, że ja miałam jedynie cukier na czczo 92 (a cukrzyca jest właśnie od 92 stwierdzana) i mam cukrzycę stwierdzoną. Cukry czasami ostro skaczą po byle pierdole, dlatego cieszę się, że jednak jestem na diecie, że nie zrobię krzywdy małej w postaci jakiejś choroby czy czegoś gorszego.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• Allmita Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark chce rodzic w Zeromskim...a Ty?

Ja iem serek, nawet almette i wiejskie serki raczej light ale tak jak dziewczyny mowia nie z samego rana...

Ja mierze ketony ale coraz rzadziej bo nigdy mi sie nie pokazały....zresztą cukier tez glownie mierze juz na czczo i po I sniad...oszczedzam paski, bo mi mało zostalo a nie chce wykupywac nowych..;)

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax ser bialy i wszystko co zawiera nabial jedz na kolacje i powinno byc ok na sniadanie zawsze wywali Ci cukier...

Mi rowniez paski ketonowe mowily zawsze prawde ketonow nigdy nie mialam ale cukier w moczu raz sie zdazyl i w labo to potwierdzili.

Kark mi nic ginka niemowila ze z waga jest cos zle wrecz przeciwnie, przeciez kazdy czlowiek jest inny i jedni sie rodza mniejsi inni wieksi takze niewiem czemu ona chce Cie na szpital wyslac:/

Milagro insulina musi byc caly czas w lodowce! To bardzo wazne, wiec jak trzymasz ja poza lodowka to ma tylko miesiac waznosci cale opakowanie...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też paski nigdy jeszcze ketonow nie wskazaly. W badaniu moczu też mi nie wyszły nigdy, ale ja na czczo mam zazwyczaj trochę ponad 80 cukier.

Malinka witaj. Ja też miałam taki wynik jak Ty po godzinie a reszta ok i dr zalecił dietę i mierzenie cukrów.

Co do prenatalnych to przy pierwszych dwóch nie wiedziałam o cukrzycy. Ale wielkość dziecka była zgodna z terminem z OM. Teraz jestem przed trzecim więc zobaczymy.

hchys65g0858ajku.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja właśnie chciałam trzymać tą insulinę w lodówce, ale pielęgniarka która udzielała mi instruktorzu zaladowala mi ja do pena i kazała trzymać w szafce no i powiedziała ze miesiąc ma przydatności. Kilka razy dopytywalam czy nie w lodówce, ale nie będę się klocila. Jak narazie i tak ani razu jej nie użyłam.

hchys65g0858ajku.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też na początku te ketony wyszły bo infekcja była tak mi powiedział diabetolog i mówił, że wtedy bez sensu jest mierzyć, a ginekologa to w ogóle nie wzruszyło. Glukoza mi nigdy nie wyszła.

Wkurza mnie czasem, że ile lekarzy tyle opini co do wszystkiego związanego z cukrzycą a my takie króliczki doświadczalne :) Przecież niektóre nie mierzą w ogóle tych ketonów, inne rygorystycznie. To samo z normami. U mnie w miarę luz do 130, a niektórym przy 123 dają insulinę i komu tu wierzyć, żeby nie zwariować :)

h4py1w9.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to masz tylko jedna sztuke w penie tak. myslalam ze kupilas cale opakowanie 5 szt jest w srodku i trzymasz w szafce... jak jest juz wyciagnieta w penie to dobrze miesiac waznosci ma. Zszwyczaj daja recepte i kaza kupic dlatego tak tez pomyslalam ...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Malinka, u mnie taki sam wynik po godzinie, reszta w normie. Jak narazie dietka. Dziewczyny, a co z waszą waga. Ja pozbylam sie juz 1 kg. Nie podoba mi sie to, bo ogolnie -1kg, to wychodzi, że dopiero 4 kg przybralam, a to juz 7 miesiąc. Jak jest u was? Tez waga na poczatku diety poszła w dół?
    Kark u mnie też dzidzia do przodu tydzień, ale moj 1 syn też byl do przodu. A co do Ketonow, to moze jest to zależne od cukru. U mnie zawsze cukier ponizej 80. Zazwyczaj miedzy 72-76.
    Dominika też mi sie wydaje, ze skoro jem od 7-8 posiłków a ostatni po 22 to nie ma mowy o glodzeniu organizmu tymbardziej, ze jak narazie nie mam jakiejś drakonskiej diety a najadam sie do syta.

Dominika89 lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka na kiedy masz termin?
    Allmita zazdroszczę, że jesteś już na końcówce.
    Mam wrażenie, że od momentu odebrania wyników z krzywej, czas zaczął wolniej lecieć....Też tak macie?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas już sie zastanawiam co zjem po porodzie. Co chwile inna koncepcja hehe

74dix1hpmwypzcju.png
‹‹ 1272 1273 1274 1275 1276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ