Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi ja mam te same odczucia jak Ty
Po 3 tygodniach diety mój cukier się unormowal a nawet rzadko przekracza 100.Insulina leży w szafce, ani razu jej nie użyłam. Możliwe że i stres wplywal bardzo na ten wysoki cukier albo jak to powiedział mój gin to była chwilowa niedomoga trzustki.
Marzu ja też uwielbiam biały ser. Często jem serek wiejski light i te serkowe smarowidła tez- najlepszy dla mnie jest z Piątnicy. Tylko jem je od 2 śniadania, na 1 śniadanie nabiał wykluczylam.Dominika89 lubi tę wiadomość
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Trochę was podczytałam i mam nadzieję, ze u mnie nie bedzie trzeba restrykcyjnej diety. A jak u was z ketonami? Ja zakupilam paski i na nich niby wychodziło śladowe ilości a jak u diabe. mi sprawdzali, to wyszło, ze nie ma nic. A tego samego ranka z tego samego moczu spr. Chyba te paski to troche pic. No chyba, ze ktos ma duze stężenie.
-
Wiolad ja nie jestem lekarzem i mogę się mylic ale skoro jem 6-7 razy dziennie, wieczorny posiłek i się nie głodze, nie unikam węglowodanów to nie wiem skąd niby ketony? Z reszta mój gin mówił ze ciąża to stan wyjątkowy i nawet nie wielka, niezauważalne infekcja może je spowodować i mam nie panikować. A i ważny jest sam pomiar. Mi gin kazał się rano podmyc i brać środkowy strumień moczu bo inaczej może być "koktajl" bakterii i zaburza wynik.
-
nick nieaktualnyWiolad, mi paski pokazują prawdę
Glukozy w moczu nigdy nie miałam (i oby tak dalej
), ale już ketony mam czasami, zauważyłam, że +/- (śladowe ilości) mam jak cukier jest 76-70, a raz miałam cukier 63 i wtedy wyszło + (niskie ilości).
Co do wagi, to moja zwolniła, przed stwierdzeniem cukrzycy wyprzedzała OM o 1.5 tygodnia, aktualnie po 2 miesiacach diety jest idealnie w terminie OM. Ginka nawet wspominała, że jeżeli na następnej wizycie będzie do tyłu z OM to pośle mnie do szpitala na kilka dni, żeby jakieś kroplówki dali, czy coś w ten deseń...
Co do znieczulenia i porodu, to ja miałam przy 1 porodzie sn miałam zzo, przy 2 porodzie cc miałam pp.
Do naturalnego porodu zzo bardzo fajne, ale trzeba się najpierw dowiedzieć czy pozwalają po nim chodzić. Bo u mnie wśród znajomych i w rodzinie zauważyłam, że jak dawali znieczulenie, a potem kazali leżeć z ktg na stałe, to konieczna była cesarka, bo akcja się zatrzymała, a jak ktoś mógł chodzić (jak ja) to chwila moment i dzieć na świecie
Teraz planuję sn, a do niego za bardzo sie nie poleca ani oksy ani zzo, żeby w razie czego czuć czy czasem macica na bliźnie nie pęka, więc nastawiam się na albo mega naturalny poród z ew gazem albo na cesarkę. Wywoływać w żaden sposób nie chcę - przy córce miałam poród 3 dni pod rząd wywoływany i bardzo źle to wspominam
Malinka, żeby Ci dodać odwagi i samozaparcia w diecie to powiem Ci, że ja miałam jedynie cukier na czczo 92 (a cukrzyca jest właśnie od 92 stwierdzana) i mam cukrzycę stwierdzoną. Cukry czasami ostro skaczą po byle pierdole, dlatego cieszę się, że jednak jestem na diecie, że nie zrobię krzywdy małej w postaci jakiejś choroby czy czegoś gorszego.Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Kark chce rodzic w Zeromskim...a Ty?
Ja iem serek, nawet almette i wiejskie serki raczej light ale tak jak dziewczyny mowia nie z samego rana...
Ja mierze ketony ale coraz rzadziej bo nigdy mi sie nie pokazały....zresztą cukier tez glownie mierze juz na czczo i po I sniad...oszczedzam paski, bo mi mało zostalo a nie chce wykupywac nowych..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Marzusiax ser bialy i wszystko co zawiera nabial jedz na kolacje i powinno byc ok na sniadanie zawsze wywali Ci cukier...
Mi rowniez paski ketonowe mowily zawsze prawde ketonow nigdy nie mialam ale cukier w moczu raz sie zdazyl i w labo to potwierdzili.
Kark mi nic ginka niemowila ze z waga jest cos zle wrecz przeciwnie, przeciez kazdy czlowiek jest inny i jedni sie rodza mniejsi inni wieksi takze niewiem czemu ona chce Cie na szpital wyslac:/
Milagro insulina musi byc caly czas w lodowce! To bardzo wazne, wiec jak trzymasz ja poza lodowka to ma tylko miesiac waznosci cale opakowanie... -
Mi też paski nigdy jeszcze ketonow nie wskazaly. W badaniu moczu też mi nie wyszły nigdy, ale ja na czczo mam zazwyczaj trochę ponad 80 cukier.
Malinka witaj. Ja też miałam taki wynik jak Ty po godzinie a reszta ok i dr zalecił dietę i mierzenie cukrów.
Co do prenatalnych to przy pierwszych dwóch nie wiedziałam o cukrzycy. Ale wielkość dziecka była zgodna z terminem z OM. Teraz jestem przed trzecim więc zobaczymy.Tosiu czekamy na Ciebie
Nitka ja właśnie chciałam trzymać tą insulinę w lodówce, ale pielęgniarka która udzielała mi instruktorzu zaladowala mi ja do pena i kazała trzymać w szafce no i powiedziała ze miesiąc ma przydatności. Kilka razy dopytywalam czy nie w lodówce, ale nie będę się klocila. Jak narazie i tak ani razu jej nie użyłam.Tosiu czekamy na Ciebie
Mi też na początku te ketony wyszły bo infekcja była tak mi powiedział diabetolog i mówił, że wtedy bez sensu jest mierzyć, a ginekologa to w ogóle nie wzruszyło. Glukoza mi nigdy nie wyszła.
Wkurza mnie czasem, że ile lekarzy tyle opini co do wszystkiego związanego z cukrzycą a my takie króliczki doświadczalnePrzecież niektóre nie mierzą w ogóle tych ketonów, inne rygorystycznie. To samo z normami. U mnie w miarę luz do 130, a niektórym przy 123 dają insulinę i komu tu wierzyć, żeby nie zwariować
-
A to masz tylko jedna sztuke w penie tak. myslalam ze kupilas cale opakowanie 5 szt jest w srodku i trzymasz w szafce... jak jest juz wyciagnieta w penie to dobrze miesiac waznosci ma. Zszwyczaj daja recepte i kaza kupic dlatego tak tez pomyslalam ...
-
Witaj Malinka, u mnie taki sam wynik po godzinie, reszta w normie. Jak narazie dietka. Dziewczyny, a co z waszą waga. Ja pozbylam sie juz 1 kg. Nie podoba mi sie to, bo ogolnie -1kg, to wychodzi, że dopiero 4 kg przybralam, a to juz 7 miesiąc. Jak jest u was? Tez waga na poczatku diety poszła w dół?
Kark u mnie też dzidzia do przodu tydzień, ale moj 1 syn też byl do przodu. A co do Ketonow, to moze jest to zależne od cukru. U mnie zawsze cukier ponizej 80. Zazwyczaj miedzy 72-76.
Dominika też mi sie wydaje, ze skoro jem od 7-8 posiłków a ostatni po 22 to nie ma mowy o glodzeniu organizmu tymbardziej, ze jak narazie nie mam jakiejś drakonskiej diety a najadam sie do syta.Dominika89 lubi tę wiadomość