X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ketony i cukry niemaja nic ze soba wspolnego. Ja mam cukier na czczo ok 110 i niemialam nigdy ketonow. Jesli jest zbyt malo weglowodanow w diecie pojawiaja sie ketony w moczu. Ja od samego poczatku ciazy jestem na diecie cukrzycowej i insulinie takze wolno leci od 5tc :P trzeba sie bardzo pilnowac planowac posilki pilnowac godzin itd i czekamy kiedy bedzie w koncu koniec tej cukrzycy i bedzie mozna zjesc cos co sie chce bez wyrzutow sumienia bez zagrozenia dla Dzidziusia przez co sie wydluza ta ciaza:/ ja mam wrazenie ze jestem od zawsze w tej ciazy i nigdy sie nieskonczy;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Informuje ze w Lidlu jest ksylitol po 7,49 za 250 g wiec jezeli ktoras ma potrzebe poslodzenia sobie zycia to uwazam ze cena jest mega dobra. Ja kupilam trzy opakowania i dzis pilam kawke z mlekiem slodką mmm pycha ;-)
    Co do ketonow nie mierzylam nigdy i nie zamierzam. Jem sporo, moje cukry są laskawe wiec raczej sie nie glodze.

Malinka witamy na pokladzie. Nie bedzie zle, cukrzyca ma swoje dobre strony. Po porodze bedziesz wdzieczna ze nie ma sie z czego odchudzac, pare miesiecy zdrowej dietki... samo dobro hehe ;-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka tak mam tylko jedną w penie w aptece też się zdziwily ;)

Co do wagi. Ja do diety miałam +7, a po dwóch tygodniach na diecie 1kg schudłam,ale lekarz mnie uspokoił ze to normalne na początku.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka ja ksyliotol cukier brzozowy kupuje ze strony jawo2008. Maja czesto fajne promicje. Ostatnio kupilam 1 kg za 19,90. Juz dawno z cukru zrezygnowalam na rzecz ksylitolu. Poszukuje przepisow na ciadta dla diabetykow. Moze macie cos? Kredka jakie masz cukry ?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mojej wagi to do momentu rozpoczęcia diety -5kg do wagi początkowej, teraz trzy tygodnie na diecie i 1,5kg na minusie. Łącznie 6,5 na minusie. Było łącznie -7kg po dwóch tygodniach diety, ale teraz już to ogarnęłam i ostatnio przez trzy dnia rano się ważyłam i 400g na plusie:)

A co do czasu to macie racje ja mam wrażenie, że od zawsze jestem w ciąży i każdy dzień z cukrzycą jest jak 3 dni bez:)

Kredka a diab Ci nie kazał mierzyć tych ketonów? O co tak naprawdę z nimi chodzi bo zwariować można co lekarz to opinia :)

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy ginekolog wam cos mówił o porodzie przy cukrzycy. Bo ja zaslyszalam, ze czesto wywoluja 2 tyg wczesniej. I jak jest u was z wizytami u gina. Macie czesciej wizyty, czy normalnie co miesiąc?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad. Faktyczne na necie taniej wychodzi, jak bedziesz miala chwile to podrzuc linka. Bo ten z Lidla jest o tyle dziwny ze nie jest napisane ze z brzozy wiec pewnie jakiejs gorszej jakosci, kukurydza czy cos...
    Ja mam cukry nie najgorsze, od 5 miesiecy mam stwierdzoną cukrzyce ciazową wiec mialam juz czas zeby to ogarnac. Poczatki bywaly rozne teraz jest o niebo lepiej. Na czczo ( zeby nie zapeszyc) nigdy skoku nie mialam a jak zjem cos zabronionego to jasna sprawa ze mi wywali. Moj rekord kebab-170 :-/ Jem w zasadzie normalnie oprocz slodyczy, mącznych rzeczy, slodkich napojow i fast foodow.
    Pytalam ostatnio lekarza o ten wczesniejszy porod to powiedzial ze w moim przypadku nie przewiduje, chodzi bardziej o dziewczyny ktore są na insulinie i mają tragedie z cukrami.
    Dominika mi nikt nigdy tych ketonow mierzyc nie kazal ale moze z uwagi na to ze mam dosc niewymagającą tą cukrzyce.
    A co do wagi to na poczatku schudlam 6 kg teraz juz dobilam do wagi z poczatku ciazy wiec jestem na zero :-)

Wiolad lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda co lekarz diabetolog to inna wiedzani opinia o cukrzycy ciazowej jedni kaza mierzyc ketony inni nie. Mi diablo kazala jak jej powiedzialam ze pieczywa niejem tylko krazki ryzowe i cukry super to mowila ze moze byc za nalo wegli przez to i mialam mierzyc ketony ale nic niewyszlo przez miesiac i juz niemierze.
    Co do porodu to cukrzyca ciaza ani zwykla to niejest wskazanie i niewywoluja go chyba ze wlasnie sa zle cukry.... ja w poprzedniej ciazy mialam cukrzyce ciazowa i na insulinie bylam a i tak cukry do niczego byly i mi wywolywali porod ale sie nieudalo i po tygodniu sam sie zaczal 2dni przed terminem...

Wiolad lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa u gina wizyty normalnie co miesiac sa...

Pozwolilam sobie i zjadlam schabowego w jajku i bulce tartej nawet niewiecie jaki byl pyszny!!:) juz daaawno nie jadlam tak dobrego schabowego (a nawet niepamietam kiedy jadlam schabowego ;)) zjadlam 2 miseczki surowki do tego i za pol h okaze sie jaki cukier... och od czasu do czasu trzeba se pozwolic na odrobine przyjemnosci bynajmniej raz na miesiac :P i wiecie co nawet jak bedzie wyzszy cukier to walne jeszcze troche insuliny i wyrownam :P

Wiolad lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad na poczatku po stwierdzeniu cukrzycy strasznie mi sie wloklo i wydawalo mi sie ze bedzie masakra byc na tej diecie do porodu...ale potem sie oswoilam z dieta, nawet ją polubilam...takze spoks...choc nie powiem mam swoja tajemna top liste rzeczy do zjedzenia po porodzie, hehe....
    Co do wagi to ja nie schudlam ale pprzytylam juz tylko kilo od tego czasu co mnie akurat bardzo cieszy bo z poczatku ostro poszlam w górę i wlasciwie jak patrze na zdj z poczatku ciąży a terqz to wyglądam teraz o niebo lepiej..:)

Wiolad lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja po schabowym mam ok, moerzylam nawet po dluzszym czasie bo to tluste i smażone ale wyszlo spoko.

Za to wlasnie zrobilas sobie nalesniki z twarogiem polane jogurtem ze zmiksowanymi owocami, wszystko slodzone ksylitolem. Bajeczka ;-)

Wiolad lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No schabowy podniosl na 142 takze insulina dodatkowa musiala byc;) ja niestety juz niemoge sobie bezkarnie pozwalac na cokolwiek smazonego czy tymbardziej zakazanego jak bulka tarta bo tak sie to konczy wlasnie... coprawda juz sie przyzwyczailam do tego wiec zjedzenie takiej potrawy to dla mnie wieeelki rarytas:)

Wiolad lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ta dieta jest jak poligon. Nigdy nie wiesz na jaką minę trafisz... jednego dnia ok następnego na granicy:)

Wiolad, milagro, Nitka_lutowa, marzusiax lubią tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ciekawe porownanie Dominika (bardzo mi bliskie) :-)

Nitka... kurcze szkoda ze Ci przekroczylo. Bylam pewna ze bedziesz miala w normie. No jak widac cukrzyca sprawiedliwa nie jest.

Wiolad lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allimita dieta może i nie jest zła jak się już wprawisz. Dla mnie chyba najgorsze jest to, że czegoś nie mogę. Bo w sumie ta dieta to nic innego jak bardzo zdrowe odżywianie. Po prostu sam fakt tego, że nie można pewnych rzeczy powoduje, że akurat takie się chce. Ja tak akurat mam.
    Kredka dla mnie też naleśniki to jedyny rarytas:):) U mnie ten sam zestaw dzisiaj co u Ciebie.
    A i jeszcze mogę spokojnie wcinać pistacje:) Puki co:)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka z jednej strony masz się fajnie z insuliną, bo jak masz ochotę na coś zakazanego, to najwyżej sobie insulinkę zapodasz i wszystko ok:):) Więc nawet jak raz na jakiś czas sobie pozwolisz, to i tak nic się nie stanie:)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka podsyłam https://jawo2008.pl

Kredka123 lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Nitka z jednej strony masz się fajnie z insuliną, bo jak masz ochotę na coś zakazanego, to najwyżej sobie insulinkę zapodasz i wszystko ok:):) Więc nawet jak raz na jakiś czas sobie pozwolisz, to i tak nic się nie stanie:)

Niby tak ale ciagle branie tej insuliny wcale nie jest fajne... przeraza mnie to ile jednostek musze wstrzykiwac zeby cukry byly ok a jak mam po posilku zas dostrzykiwac to mnie szlak trafia:/ rece nogi czesto w siniakach:/ wszystko ma swoje plusy i minisy...

Bardziej mnie martwi teraz inna sprawa bo caly dzien jestem w domu z czego polowe czasu leze w lozku i ciagle mam bol taki miesiaczkowy ale delikatny teraz jest troche mocniejszy ale dalej to nie mega bol czy cos:/ i sama nie wiem co o tym myslec:/ chyba pojde wziasc ciepla kapiel jak nieprzejdzie to bede dzwonic do poloznej niechce panikowac bo moze to normalne a jednak meczy mnie juz od dluzszego czasu:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka. A brzuszek Ci twardnieje? Czujesz ze to jakies skurcze? Czy tak bardziej jednostajny ból. Bo ja czesto mam taki bol w dole brzucha ale lekarz twierdzi ze to więzadła bolą bo brzuszek i macica rosną. Moze zadzwon sie poradz poloznej zebys byla spokojniejsza. Albo nospe wez i zobacz czy przejdzie.

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez często boli podbrzusze ostatnio miałam robiony nawet posiew. Okazało sie, że jakieś bakterie i to chyba jest przyczyna bóli. A swoją drogą leci Ci juz 34 tydzień i dzidzia intensywnie przybiera na wadze i rośnie. Może to właśnie to☺Nie stresuj sie, a jeżeli masz taką możliwość, to jedź może do szpitala. Niech podejrzpodejrzaą co i jak, jeżeli Cię to niepokoi.

74dix1hpmwypzcju.png
‹‹ 1273 1274 1275 1276 1277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ