Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Marzusiax u mnoe bylo tak ze ginekolog kazala mi jest zelazo bo hemoglobina slaba i jadlam zelazo a ona dalej spadala i polaczylam do tego pokrzywe i dostalam skierowanie od swojej pierwszego kontaktu na zelazo i okazalo sie ze mam bardzo duzo zelaza ale sie niewchlania i kazala brac tylko kwas foliowy i odrazu sie poprawila morfolnogia cala takze nie wiem czy pomoglo tak do konca choc polozna bardzo chwalila wiec pilam;)
Near no u nas to zawsze ten lezy w lozku i jak ten facet z reklamy nawet paluszkiem niemoze ruszyc ja sie smieje bo wiem ze przesadza ale jako dobra zona lituje sie nad nim i opiekuje jak dwulatkiem;) Kochana oby juz sie rozkrecilo na dobre bez oxy! Zdawaj nam tu relacje co sie dzieje jak dasz rade;) -
Hehe uwierzycie ze dzis po sniadaniu cukier 58 i badz tu czlowieku madry:/ i jak zawsze mam ochote na slodkosci tak tym razem przez bol gardla nawet niemoglam patrzec na slodkosci i zjadlam jogurt zeby podniesc a moglam se bez wyrzutow cukiereczka zjesc heh
Dominika89 lubi tę wiadomość
-
Nitka super wynik hehe:) Ja tak samo wczoraj się zdziwiłam po obiedzie, który był mało dietetyczny a tam 117:) Oczekiwałam czegoś ze 160, a tu takie zaskoczenie...
Ja myślę, że cukrzyca ciążowa ma swoje "odmiany" i niektóre po prostu mają lżejsze formy, a inne cięższe, bo mi poza mącznymi rzeczami mało co podnosi cukier do poziomu powyżej 130 i oby tak było jak najdłużej.
A poza tym wszystko zależy też od dnia i zapewne miliona innych czynników na które nie ma się wpływu:) -
Allmita i Near trzynajcie sie i dawajcie znac jak postepy.
Dominika na szczescie ja mam podobną odmiane cukrzycy do Twojej a myslalam ze po 24 tc bedzie gorzej, ze nie ogarne tych cukrow a tu prosze... 30 tc i jest tak jak bylo, czyli znosnie.
Allmita lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny gratuluje końcówek i trzymam kciuki oby jak najmniej bólu. Zazdroszczę, że wy juz na wylocie☺Nam tez szybko minie.
U mnie z cukrami dobrze. Mam nadzieję, że dieta do konca ciąży będzie w stanie regulować cukry. A jak było u was? Od razu insulina, czy najpierw dieta. A jak insulina, to od którego tyg. Z tym bólem podbrzusza, to chyba zaraźliwe. Mnie 3 dzien z rzędu i chyba już napisze do mojego gin. Bo w nocy tak bolało, ze powaznie myslalam, ze jeszcze chwila i wody odejdą. Oby szyjka sie nie skróciła.
Gratuluje dobrych cukrów. -
Wiolad ja dostałam insulinę nocną po około 2-3 tygodniach diety, ale na całe SZCZĘŚCIE nie było jej w aptece i musiałam czekać kilka dni, po których okazało się, że na czczo już nie przekraczam tych 90. Trochę mam wrażenie, że w moim przypadku za szybko ta decyzja bo ja przez 1,5 tygodnia diety byłam chora i mogło mieć to wpływ.
Mam insulinę w lodówce, ale nie zamierzam jej stosować pochopnie, bo jakby nie było to jest to lekarstwo a nie dropsy (oczywiście mówie o moim przypadku, bo unormowałam to i nie będę jej brała na wyrost żeby zejść np z 87 na 85, bo po co?).
Wyzdrowiałam, nie mam przekroczeń i póki co cieszę się z tego, bo nie wiem ile to jeszcze potrwa:)
Po posiłkach zauważyłam i już kiedyś to pisałam, że jak leżę mam lepszy cukier niż jak się ruszam. Na mnie doskonale działa ruch przed posiłkiem. Może podkręcam swój metabolizm przed posiłkiem nie wiem ale na MNIE to działą
Brzuch mnie też czasem boli, ale to przez kilka sekund, położę się i przechodzi. -
Dominika89 wrote:Nitka super wynik hehe:)
Wlasnie ze u mnie niesuper bo ja na insulinie wiec zaraz by spadl jeszcze nizej:/ w takich momentach musze go szybko podniesc...
Kredka wez odswiez strone to pojdzie do przodu;)
Wiolad najlepszy jest ruch na zbicie cukrow ja dlugo dlugo lazilam po kazdym posilku ale teraz jak tak zimno to mi soe niechce;p -
nick nieaktualnyWiolad, ja chodzę na spacery, staram się codziennie, ale to raczej między 2 śniadaniem a obiadem. Po obiedzie robi się ciemno i siedzę w domu.
Na diecie byłam od 13 tc i udawało się z dietą aż do 20 tygodnia, kiedy zaczęłam mieć przekroczenia na czczo, obojętnie, co jadłam cały poprzedni dzień, więc w 21 tc zaczęłam brać nocną insulinę, jedynie 4 jednostki i po tygodniu kłucia cukry mam piękne. Efekt insuliny utrzymuje się całą dobę.
Kredka, nie zwróciłam uwagi na postępy Twojego suwaczka. Jutro sprawdzimy -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMożna sprawdzić z ciekawości jaka jest różnica. Ja mierzę od rozpoczęcia posiłku. Na tej tronie http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/glikemia-poposilkowa-normy-prawidlowa-glikemia-poposilkowa_34834.html
napisali, że maksymalne stężenie glukozy występuje 60 minut od rozpoczęcia posiłku.
Ale wiemy, że po tłustym rośnie wolniej. Chyba trzeba trzymać się tego, żeby mierzyć zawsze w ten sam sposób. No i jeszcze kwestia tego, jak długo się spożywa. Jedną kanapkę na śniadanie machnę w 2 minuty, a obiad to ok 10 minut. -
Ja też mierze godzine od zakonczonego posilku.
A ja już myslałam ze moja cukrzyca odpuscila bo ostatnio co bym nie zjadła to cukry ok 100. Dzis na czczo 74 ;)Wiec uradowana po obiedzie skusiłam sie na kawałek ciasta z bita smietana i galaretka i co ...cukier 130Wiem, ze nie powinnam i mam wyrzuty sumienia ale tak mnie kusilo to ciacho ze nie wytrzymałam. Od dzis juz bez szalenstw
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Ja dziś coś przyszalałam z obiadem i nie do końca wiem co mi wyrzuciło cukier bo miałam 127, a wczoraj zjadłam mniej dietetycznie i w normie. Wczoraj ziemniaki tłuczone, dziś makaron razowy odmierzony i dupa (reszta rzeczy surówka i mięsko to samo). Może ja powinnam jeść ziemniaki, a nie super zdrowy makaron?
Ale takie przekroczenie to ja mam w nosie i nie będę się przejmować bo zwariuje:) -
Dziewuszki bylam dzis u diabetologa to sie dowiedzialam niewiele tyle ze dobrze prowadze cukrzyce bo glikowana dalej w normie. Moje niedocukrzenie bylo spowodowane calodzienna bieganina przedswiateczna ktore sie odbijalo przez kolejne 48h i stad kolejny spadek. Mam dalej utrzymywac tak cukry, jak trzeba to zwiekszac czyli mam robic wszystko co do tej pory... powiedziala ze za 2tyg juz omowimy wszystko co do porodu jak to moze byc itd i to bedzie raczej ostatnia wizyta w ciazy... pewnie bedzie tak samo gowno warta jak do tej pory 2-3min i nara:/ niewiem po co ja tam jezdze ostatnimi czasy chyba tylko po skierowanie na badania dzis znow dostalam alt i ast niewiem co jej daja te wyniki...