Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie co zadziwiają mnie ci lekarze.
Dziewczyna miała wyniki krzywej 83/107/123 i dostała od razu INSULINĘ, bo przed ciążą brała metforminę i NA PEWNO wg lekarza ma cukrzycę nie ciążową, a w ciąży taką nie wykrytą wcześniej...
To w sumie po co ta krzywa, skoro i tak ma brać insulinę. Oczywiście nie będzie jej brała i idzie na konsultacje gdzie indziej, ale serio takie coś. Strach się bać kto nas leczy i prowadzi... -
Dominika. No jestem w szoku. Coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze to jest w wielu przypadkach (bo nie mowie ze zawsze) napędzane rynku. Szkoda dziewczyny bo pewnie tylko sie stresuje. Wiele z nas gdyby byla w ciazy przed 2014 to by o zadnej cukrzycy nie slyszala... ale coz, pozostaje pomarudzic.
Kark. Ja tez mam paski od rodzinnego wiec moze warto spróbować?kark lubi tę wiadomość
-
Ja tez zaczelam oszczedzanie pasków, bo baaardzo malo mi zostało, a po porodzie tez sie chce pare razy zbadać....mam recepte ale zwyczajnie szkoda mi juz kasy...
A że u mnie cukrzyca łaskawa- wlasciwie to nie mam przekroczen to badam sie mniej wie ej raz-dwa na dzień.. Zobaczymy czy starczy....no chyba ze moj synek zapragnie wyjsc dopiero za tydzień no to będę musiała wykupic...https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Dominika ja miałam wyniki krzywej 86/110/106. W pierwszej ciąży miałam na czczo 84/po 2 godzinach 94 a dziecko w 38tc ważyło 4900g. Dla mnie krzywa cukrowa to kpina, a nie badanie, bo w moim przypadku nie diagnozuje cukrzycy
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Allmita jak masz recepte to wykup sobie choc jedno opakowanie zeby wlasnie miala wrazie czego na okres po porodzie tymbardziej ze napewno bedziesz chciala sprawdzac czy cukrzyca minela i niewraca. Jak potem bedziesz chciala kupic to z 50 zl min bez rexepty takze lepiej zeby w szafie byly;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2017, 16:40
-
nick nieaktualnyWykupujcie recepty jak macie zniżki na recepcie, bo po miesiącu przepadają
Ja 03.01 poszłam z receptą z 01.12 i pani mi powiedziała, że może sprzedać, ale płacę już 100%, bo zniżki są tylko miesiąc ważne
Ja miałam krzywą 92/156/138. W ciąży z córką nie byłoby mowy o cukrzycy, przy synu przez to, że to był pierwszy rok nowych norm to pewnie by się wachali i musiałabym powtórzyć, a teraz bach - od razu cukrzyca.
Fakt, cukry skaczą mi czasami pod kosmos, rekord to 191, ale wtedy mój orgaznizm dosłownie przez następny dzień - dwa nie ma ochoty na nic innego jak kiszonki i wodę -
Marzusiax bo mi się wydaje ze jakby dac kobietom ktorym wyszła dobra krzywa mimo wszystko glukometr to większość i tak miała by przekroczenia bo niektórych posiłkach i musiała by trzymać dietę. Taka prawda że nasze normy poposilkowe są wysrubowane i ja uważam że większość ciężarnych mimo dobrej krzywej je przekracza ale może się myle
-
Marzusiax. Ja Ciebie doskonale rozumiem ze teraz wolisz dmuchac na zimne. W sumie nic nam sie nie dzieje zlego jak mamy stwierdzoną tą cukrzuce, przynajmniej wiemy ze maluszkowi sie krzywda nie stanie. A i my sie zdrowo w ciazy odzywiamy. Wszystko dla naszych dzidziusiow
-
Moze byl pepowina owiniety?? W moim przupadku tal bylo ze slabe tetno zielone wody i sie okazalo ze byl pepowina owiniety... a jaka waga?? Jak boli rana to pros niech Ci daja zastrzyki przexiwbolowe i sie niemecz... z maluszkiem wszystko bedzie dobrze niech sie nim opiekuja xi wyjdziecie do domku. Czasami trzeba zostac trudno pisz jak bedzie Ci sie nudzic;)
-
nick nieaktualnyNear, będzie dobrze z mlekiem, tylko nie słuchaj dołujących głosów i walcz
Mnie po cc wszyscy w szpitalu wciskali mm, bo przecież po cc się nie ma mleka, a tak rozkręciłam laktacje (co chwilę młodego przystawiałam, mimo, że dużo nie leciało), że miałam nawał szybciej niż z córką po snI musiałam chodzić z plamami na koszuli nocnej, bo wszystkie i wkładki i staniki i koszule przelało, a schnąć tak szybko nie chciało
Z wynikami to normalne przy zielonych wodach, pewnie trochę łyknął i tyle. Nic się nie martw, najważniejsze, że jesteście już razem
Ja dziś na czczo cukier 84.
Rodzinka męczyła o budyń na śniadanie, to zrobiłam, posłodziłam nawet dużo, zjadłam szklankę.
Po godzinie czuję zawroty głowy i myślę, że napewno przesadziłam i cukier będzie koło 150 (objaw niskiego i wysokiego cukru u mnie to zawroty głowy, a mega wysoki ponad 170 to senność), ale cóż od 3 dni cały czas w normie, to ten jeden raz tragedii nie będzie.
Poszłam zmierzyć cukier i wyszło mi 83...
I tak po budyniu z rana po godzinie zjadłam kanapkę, bo myślałam, że w kuchni zemdleję.
Nie wiem cóż tak, mam nadzieję, że nie poród zbliżający się
Aaa, kupiłam te chipsy w biedrze, tylko z ciecierzycy i są cuuuuuudowneU mnie cukier po całej paczce był w normie, chyba 115
Muszę więcej kupić na zapasDominika89 lubi tę wiadomość
-
Kark ja tez ostatnio sie skusilam tyle ze na kisiel i mialam 140 ale po pol godzinie, po godzinie już w normie. Sprawdz moze nastepnym razem czy nie masz skoku a pozniej wlasnie takiego duzego spadku, czesto tak jest po slodkim.
A co do chipsów to jakos nie przemawialy do mnie ale jak tak zachwalacie to i ja dzis kupie... a co -
nick nieaktualnyKredka123 wrote:Sprawdz moze nastepnym razem czy nie masz skoku a pozniej wlasnie takiego duzego spadku, czesto tak jest po slodkim.
Tylko mam straszną zagwostkę, bo mleko to samo, cukier też tylko ten 1-1.5 grama więcej, budyń też. Zazwyczaj po porannym budyniu mam cukry tak 105, a tu mniej niż przed śniadaniem -
Dominika wymienniko weglowodanowe powinny liczyc osoby z insulina zeby wiedziec ile jej podac do kazdego posilku ale to jest chore bo trzeba wazyc kazdy plaster sera szynki czy ziemniaczka ktory sie zje.... dla cukrzycy ciazowej najwazniejsze aby bylo jak najwiecej surowych warzyw najlepiej surowki do kazdego posilku i cukry beda spoko. Dzieki surowym warzywom wolniej sie wchlania cala zla reszta ktora jemy;)
Allmita kochana nic sie u Ciebie niezaczyna??
Sweet co u Ciebie??? Obezwij sie wkoncu...