X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:

Dżuls, ciężki przypadek z Ciebie ;) .
    Ja wiem, bo ciągle marudzę, że cukier mam za niski, i zaraz mnie znienawidzicie, ale kurde, druga ciąża z cukrzycą od samego początku, a tutaj nagle takie kwiatki i człowiek głupieje. Już pomału zaczynałam prawie ryczeć, że mam popsuty glukometr i tak sobie radośnie mierzę od pół roku cukry rozwalonym glukometrem, nieświadoma niczego i szkodzę dziecku. Hemoglobina glikowana wyszłą spoko, no ale dziewczyny wyżej mówią, że hemoglobinę można mieć spoko i przy wynikach cukru 500. Z kolei moja ginekolog-diabetolog mówi, że czasem tak jest i nijak nie mogę jej dalej pociągnąć za język, żeby mi wytłumaczyła o co chodzi, z tym że normalne kobiety z każdą kolejną ciążą i z wiekiem ciąży mają coraz gorsze cukry, a ja odwrotnie i w zasadzie mogłabym wpieprzać co popadnie, ale chyba tylko przyzwyczajeniu zawdzięczam to, że trzymam się diety, bo umnie w domu tak się po prostu je.

8pdp47e.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:23

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam wszystko na odwrót względem tej - schudłam 10 kg (teraz przytyłam 5kg), miałam permanentą anemię i pół ciąży przejechałąm na tardyferonie, teraz mam wyniki idealnie w połowie widełek, w tej ciąży pojawił mi się problem z tarczycą, ale po miesiącu brania leków już jest wszystko ok. W poprzedniej miałam samą dietę, teraz dostałam insulinę. W pierwszej czułam się zupełnie spoko, teraz czuję się i wyglądam totalnie do dupy od samego początku, do tego puchną mi nogi. Długo by wymieniać.

8pdp47e.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Ja wiem, bo ciągle marudzę, że cukier mam za niski, i zaraz mnie znienawidzicie, ale kurde, druga ciąża z cukrzycą od samego początku, a tutaj nagle takie kwiatki i człowiek głupieje. Już pomału zaczynałam prawie ryczeć, że mam popsuty glukometr i tak sobie radośnie mierzę od pół roku cukry rozwalonym glukometrem, nieświadoma niczego i szkodzę dziecku. Hemoglobina glikowana wyszłą spoko, no ale dziewczyny wyżej mówią, że hemoglobinę można mieć spoko i przy wynikach cukru 500. Z kolei moja ginekolog-diabetolog mówi, że czasem tak jest i nijak nie mogę jej dalej pociągnąć za język, żeby mi wytłumaczyła o co chodzi, z tym że normalne kobiety z każdą kolejną ciążą i z wiekiem ciąży mają coraz gorsze cukry, a ja odwrotnie i w zasadzie mogłabym wpieprzać co popadnie, ale chyba tylko przyzwyczajeniu zawdzięczam to, że trzymam się diety, bo umnie w domu tak się po prostu je.
    Kochana wes recepte na paski zrob obchod po aptekach za darmowym glukometrem, napewno dostaniesz :D ja tak wychaczylam i pol rodziny juz na nowe :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedziesz miala dwa takie same i spokojniejsza odrazu :) ja przytylam 3kg schudlam bardzo duzo na diecie cukrzycowej zteraz z insulina i odrazu ja polubialam cukry wrocily po niej do normy czasem wiadomo wiecej troszke ale nie chodze glodna i odrazu banan na buzi :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Ceska, jak to jest z tym glukometrem za free? Bo ja po ciąży muszę oddać swój do szpitala i chciałam sobie sama kupić i kontrolnie mierzyć co i jak? To bym zaoszczędziła jak się da :) .
    :))
    Diabetolog daje recepte na paski.
    Idziesz do obojętnie jakiej apteki i pytasz czy do tych pasków mają bezpłatne glukometry, jak ma to odrazu da jak nie ma idziesz do następnej. Zazwyczaj w aptece zdrowit maja wszystkie :)
    A jaki ty masz ze szpitala ?

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za kazdym razem co tydzien dostaje na paski recepte, i chodze bo sie przyda komus zawsze. W aptece nie mowia o gratisowych tylko jak sie zapyta bo sa ludzie co na allegro wystawiają :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Dzięki za info - mam Accu-Chek Performa Nano. To spróbuję następnym razem, fajnie że dałaś znać :) .
    Tych maja pełno prawie w każdej aptece :)
    Najczesciej apteka dbam o zdrowie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 21:42

oar8skjod4lwslof.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w aptece nawet paskow nie musisz kupic, tym sposobem mam dwa i trzeci z przychodni, a jeszcze diabetolog chciala dac czwarty ale juzx odmowilam;)

Jutro ide sprawdzxic glukoze, ciekawa jestem wyniku. Czy zgra sie z glukometrem.

A dzis zaszalalm po obiadku mialam 140, jasdlam pomidorowa i nalesniki z twarogiem. Zaznaczam ze makaron byl razowy, xupa zaprawiona jogurtem, nalesniki glowenie z maki razowej;) tylko twarog w nalesnikach byl poslodzony;)

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po naleśniku gryczanym z serem feta, szpinakiem i suszonym pomidorami miałam wczoraj 138 a dziś na czczo 99 pomimo 7j insuliny na noc. Ehhhh ja tez czasem nie ogarniam.

Ja też wydębiłam glukometr z apteki a nawet nie miałam recepty na paski tylko kupiłam wtedy pełnopłatne.

Jutro wizyta u diabetologa ciekawe co powie na moją dietę i cukry :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

A dzis zaszalalm po obiadku mialam 140, jasdlam pomidorowa i nalesniki z twarogiem. Zaznaczam ze makaron byl razowy, xupa zaprawiona jogurtem, nalesniki glowenie z maki razowej;) tylko twarog w nalesnikach byl poslodzony;)

Mogło być zwyczajnie za dużo ;)

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

Dzuls nie lam sie ! :) mi tez zdarzaja sie spadki cukrow- wczoraj po zupie pieczarkowej , ziemniakach , nodze gotowanej i sosie koperkowym na jogurcie mialam cukier 60 - a objawow hipoglikemii jeszcze nie mialam ( dojadlam sobie winogronami za to ) ( insuiny dalam 10 j - wiec widocznie za duzo do takiej ilosci wegli).

Ostatnio tez po sniadaniu mialam za niski cukier - ale tu juz czulam objawy hipoglikemii ( zjadlam dwie kromki , dwie parowki , musztarda + 11 j insuliny ) i poszlam z jakies 3 przystanki na nogach zeby pobrali mi GBS do porodu. w drodze powrotne zjadlam jeszcze loda w mcdonaldzie duzego bez wafelka i bez polewy. Wracam do domu i czuje mrowienie w nogach , i w buzi ... wiec szybko nektarynka i z dwa lyki slodkiego soku i dopiero po 30 min. cukier wbil mi na 108. Pieknie musialam zejsc :)

Dżuls lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny,
    póki co próbuję co mogę, a czego nie... na razie tylko poza śniadaniami mam za wysoki cukier. Może spróbiję jutro mniejszej porcji ;)

0na88, czarownica_tea lubią tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diatomka, ja z przerażeniem mierzyłam cukier glukometrem w trakcie badania i wyszło mi 87-168-120 czy jakoś tak, a wiesz ile z żyły? 80-133-83. Accu Check Performę mam. Więcej gówna nie użyję, tylko się stresu najadłam :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na ktg i przeszłam się na patologię, żeby zmierzyły mi cukier swoimi glukometrami bo chcę porównać z moim. I odmówiły, tłumacząc, że to nie ma sensu, bo rozbieżność w wynikach dwóch różnych glukometrów może sięgać nawet 20%. I bądź tu mądra. Czasame te 20% to jest dokłądnie tyle, ile decyduje o zmieszczeniu sie w normie, albo i nie, no i o wdrożeniu insuliny itd. No masakra.

polkosia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacusianka- tylko się nie głodź, bo ja popełniłam ten błąd i za bardzo zmniejszałam porcje. Spróbuj co możesz a czego nie. Co z czym łączyć itd. I wywal z jadłospisu żywność mocno przetworzoną, postaw na proste produkty z których coś zrobisz :)

Dżuls- no niestety tak jest, że są rozbieżności. Glukometr ma Ci pokazać tak mniej więcej jaki jest poziom cukru. Ja jak mam 122 po jedzeniu to uznaję, że jest mniej więcej w normie. Ale już jak jest 170 to widzę, że przesadziłam. Innej możliwości samokontroli nie ma :(

dxomcwa16q3sloop.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie ma co popadać w paranoję z tymi pomiarami...dlaczego zakładacie, że Wasze glukometry źle mierzą? Trochę tego nie rozumiem... Samokontrola odbywa się poprzez pomiary glikemii glukometrem a nie z żyły (stąd różnice pomiędzy wartościami) dlatego jak wychodzą podwyższone wartości na glukometrze i diabetolog decyduje, że potrzebna jest insulina to tak jest - po co to podważać? Trzeba zaakceptować pewne rzeczy.

czarownica_tea lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja mialam na poczatku taka sytuacje dostalam glukometr od babci ponoc bardzo dobry itp. I od diabetologa nowke sztuke..
    zjadlam sniadanko i t takie liche tak bardzo mi sie jesc dalej chcialo.. zmierzylam cukier na glukometrze od babci 220 na nowym glukometrze 99 taki ja osobiscie przeklam mialm.
    Cukry i tak mialam za wysokie dostalam insuline i jestem w miare zadowolona bo nie gloduje :))

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ