X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:

Dżuls, ciężki przypadek z Ciebie ;) .
    Ja wiem, bo ciągle marudzę, że cukier mam za niski, i zaraz mnie znienawidzicie, ale kurde, druga ciąża z cukrzycą od samego początku, a tutaj nagle takie kwiatki i człowiek głupieje. Już pomału zaczynałam prawie ryczeć, że mam popsuty glukometr i tak sobie radośnie mierzę od pół roku cukry rozwalonym glukometrem, nieświadoma niczego i szkodzę dziecku. Hemoglobina glikowana wyszłą spoko, no ale dziewczyny wyżej mówią, że hemoglobinę można mieć spoko i przy wynikach cukru 500. Z kolei moja ginekolog-diabetolog mówi, że czasem tak jest i nijak nie mogę jej dalej pociągnąć za język, żeby mi wytłumaczyła o co chodzi, z tym że normalne kobiety z każdą kolejną ciążą i z wiekiem ciąży mają coraz gorsze cukry, a ja odwrotnie i w zasadzie mogłabym wpieprzać co popadnie, ale chyba tylko przyzwyczajeniu zawdzięczam to, że trzymam się diety, bo umnie w domu tak się po prostu je.

8pdp47e.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:23

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam wszystko na odwrót względem tej - schudłam 10 kg (teraz przytyłam 5kg), miałam permanentą anemię i pół ciąży przejechałąm na tardyferonie, teraz mam wyniki idealnie w połowie widełek, w tej ciąży pojawił mi się problem z tarczycą, ale po miesiącu brania leków już jest wszystko ok. W poprzedniej miałam samą dietę, teraz dostałam insulinę. W pierwszej czułam się zupełnie spoko, teraz czuję się i wyglądam totalnie do dupy od samego początku, do tego puchną mi nogi. Długo by wymieniać.

8pdp47e.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Ja wiem, bo ciągle marudzę, że cukier mam za niski, i zaraz mnie znienawidzicie, ale kurde, druga ciąża z cukrzycą od samego początku, a tutaj nagle takie kwiatki i człowiek głupieje. Już pomału zaczynałam prawie ryczeć, że mam popsuty glukometr i tak sobie radośnie mierzę od pół roku cukry rozwalonym glukometrem, nieświadoma niczego i szkodzę dziecku. Hemoglobina glikowana wyszłą spoko, no ale dziewczyny wyżej mówią, że hemoglobinę można mieć spoko i przy wynikach cukru 500. Z kolei moja ginekolog-diabetolog mówi, że czasem tak jest i nijak nie mogę jej dalej pociągnąć za język, żeby mi wytłumaczyła o co chodzi, z tym że normalne kobiety z każdą kolejną ciążą i z wiekiem ciąży mają coraz gorsze cukry, a ja odwrotnie i w zasadzie mogłabym wpieprzać co popadnie, ale chyba tylko przyzwyczajeniu zawdzięczam to, że trzymam się diety, bo umnie w domu tak się po prostu je.
    Kochana wes recepte na paski zrob obchod po aptekach za darmowym glukometrem, napewno dostaniesz :D ja tak wychaczylam i pol rodziny juz na nowe :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedziesz miala dwa takie same i spokojniejsza odrazu :) ja przytylam 3kg schudlam bardzo duzo na diecie cukrzycowej zteraz z insulina i odrazu ja polubialam cukry wrocily po niej do normy czasem wiadomo wiecej troszke ale nie chodze glodna i odrazu banan na buzi :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Ceska, jak to jest z tym glukometrem za free? Bo ja po ciąży muszę oddać swój do szpitala i chciałam sobie sama kupić i kontrolnie mierzyć co i jak? To bym zaoszczędziła jak się da :) .
    :))
    Diabetolog daje recepte na paski.
    Idziesz do obojętnie jakiej apteki i pytasz czy do tych pasków mają bezpłatne glukometry, jak ma to odrazu da jak nie ma idziesz do następnej. Zazwyczaj w aptece zdrowit maja wszystkie :)
    A jaki ty masz ze szpitala ?

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za kazdym razem co tydzien dostaje na paski recepte, i chodze bo sie przyda komus zawsze. W aptece nie mowia o gratisowych tylko jak sie zapyta bo sa ludzie co na allegro wystawiają :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Dzięki za info - mam Accu-Chek Performa Nano. To spróbuję następnym razem, fajnie że dałaś znać :) .
    Tych maja pełno prawie w każdej aptece :)
    Najczesciej apteka dbam o zdrowie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 21:42

oar8skjod4lwslof.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w aptece nawet paskow nie musisz kupic, tym sposobem mam dwa i trzeci z przychodni, a jeszcze diabetolog chciala dac czwarty ale juzx odmowilam;)

Jutro ide sprawdzxic glukoze, ciekawa jestem wyniku. Czy zgra sie z glukometrem.

A dzis zaszalalm po obiadku mialam 140, jasdlam pomidorowa i nalesniki z twarogiem. Zaznaczam ze makaron byl razowy, xupa zaprawiona jogurtem, nalesniki glowenie z maki razowej;) tylko twarog w nalesnikach byl poslodzony;)

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po naleśniku gryczanym z serem feta, szpinakiem i suszonym pomidorami miałam wczoraj 138 a dziś na czczo 99 pomimo 7j insuliny na noc. Ehhhh ja tez czasem nie ogarniam.

Ja też wydębiłam glukometr z apteki a nawet nie miałam recepty na paski tylko kupiłam wtedy pełnopłatne.

Jutro wizyta u diabetologa ciekawe co powie na moją dietę i cukry :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

A dzis zaszalalm po obiadku mialam 140, jasdlam pomidorowa i nalesniki z twarogiem. Zaznaczam ze makaron byl razowy, xupa zaprawiona jogurtem, nalesniki glowenie z maki razowej;) tylko twarog w nalesnikach byl poslodzony;)

Mogło być zwyczajnie za dużo ;)

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

Dzuls nie lam sie ! :) mi tez zdarzaja sie spadki cukrow- wczoraj po zupie pieczarkowej , ziemniakach , nodze gotowanej i sosie koperkowym na jogurcie mialam cukier 60 - a objawow hipoglikemii jeszcze nie mialam ( dojadlam sobie winogronami za to ) ( insuiny dalam 10 j - wiec widocznie za duzo do takiej ilosci wegli).

Ostatnio tez po sniadaniu mialam za niski cukier - ale tu juz czulam objawy hipoglikemii ( zjadlam dwie kromki , dwie parowki , musztarda + 11 j insuliny ) i poszlam z jakies 3 przystanki na nogach zeby pobrali mi GBS do porodu. w drodze powrotne zjadlam jeszcze loda w mcdonaldzie duzego bez wafelka i bez polewy. Wracam do domu i czuje mrowienie w nogach , i w buzi ... wiec szybko nektarynka i z dwa lyki slodkiego soku i dopiero po 30 min. cukier wbil mi na 108. Pieknie musialam zejsc :)

Dżuls lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny,
    póki co próbuję co mogę, a czego nie... na razie tylko poza śniadaniami mam za wysoki cukier. Może spróbiję jutro mniejszej porcji ;)

0na88, czarownica_tea lubią tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diatomka, ja z przerażeniem mierzyłam cukier glukometrem w trakcie badania i wyszło mi 87-168-120 czy jakoś tak, a wiesz ile z żyły? 80-133-83. Accu Check Performę mam. Więcej gówna nie użyję, tylko się stresu najadłam :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na ktg i przeszłam się na patologię, żeby zmierzyły mi cukier swoimi glukometrami bo chcę porównać z moim. I odmówiły, tłumacząc, że to nie ma sensu, bo rozbieżność w wynikach dwóch różnych glukometrów może sięgać nawet 20%. I bądź tu mądra. Czasame te 20% to jest dokłądnie tyle, ile decyduje o zmieszczeniu sie w normie, albo i nie, no i o wdrożeniu insuliny itd. No masakra.

polkosia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacusianka- tylko się nie głodź, bo ja popełniłam ten błąd i za bardzo zmniejszałam porcje. Spróbuj co możesz a czego nie. Co z czym łączyć itd. I wywal z jadłospisu żywność mocno przetworzoną, postaw na proste produkty z których coś zrobisz :)

Dżuls- no niestety tak jest, że są rozbieżności. Glukometr ma Ci pokazać tak mniej więcej jaki jest poziom cukru. Ja jak mam 122 po jedzeniu to uznaję, że jest mniej więcej w normie. Ale już jak jest 170 to widzę, że przesadziłam. Innej możliwości samokontroli nie ma :(

dxomcwa16q3sloop.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie ma co popadać w paranoję z tymi pomiarami...dlaczego zakładacie, że Wasze glukometry źle mierzą? Trochę tego nie rozumiem... Samokontrola odbywa się poprzez pomiary glikemii glukometrem a nie z żyły (stąd różnice pomiędzy wartościami) dlatego jak wychodzą podwyższone wartości na glukometrze i diabetolog decyduje, że potrzebna jest insulina to tak jest - po co to podważać? Trzeba zaakceptować pewne rzeczy.

czarownica_tea lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja mialam na poczatku taka sytuacje dostalam glukometr od babci ponoc bardzo dobry itp. I od diabetologa nowke sztuke..
    zjadlam sniadanko i t takie liche tak bardzo mi sie jesc dalej chcialo.. zmierzylam cukier na glukometrze od babci 220 na nowym glukometrze 99 taki ja osobiscie przeklam mialm.
    Cukry i tak mialam za wysokie dostalam insuline i jestem w miare zadowolona bo nie gloduje :))

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ