X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia wrote:
    Witajcie dziewczyny :)

Dżuls pocieszę Cie..Mój Nikoś w niecałym 31 tc też wazył 1900 g ...a urodził się w 40t5d ciąży z wagą 3570 g :)
    Takze niekoniecznie musisz mieć "klocka" ;)
    Heh, patrząc na pierwsze dziecko, to nie ma cudu, poniżej 4kg raczej nie zejdzie :P Pociesza mnie to, że cała jest ogólnie wielka, a nie tylko główka i brzuszek (powiększona główka i brzuszek wskazują na przyczyny cukrzycowe), np kość ramienna jest o całe 4 tygodnie dłuższa od reszty, a reszta wyprzedza wiek ciąży o trochę ponad 2 tygodnie. No i pewnie też błędy pomiarowe robią swoje. Dziś idę do gina prowadzącego i czekam na jego komentarz :P

8pdp47e.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzuls mi na ostatnim usg w 40 tc powiedział lekarz ze moje dziecko ma kość udową na 37 tc...A po porodzie okazało sie że wszystko u Niego jest takie jakie byc powinno :)

Dżuls lubi tę wiadomość

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
    Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
    Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

Starania od : luty 2019 r.
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Ivuszka no no a jak ten bigos zrobilas :p bo u mnie po bigosie łosz 170 :D

Zrobiłam go z kapusty kiszonej, nie plukalam kapusty tylko wycisnęłam nadmiar wody. Mięsko (piers kurczaka oraz kiełbasa drobiowa) udusiłam z cebulką i pieczarkami z przyprawami. Dodałam koncentrat i tyle :))

Smartunia lubi tę wiadomość

201509057452.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 04:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ... pomocy zgaga pali az do wymiotów co zjesc co sie napić..
    na rennie pisze ze duza zawartosc cukru 475g. To chyba nie bardzo normalnie zaraz wymiękne

oar8skjod4lwslof.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, ja na zgage pije wode zuber z krynicy , taka smierdzaca. ale ratowala mnie cala poprzednia ciaze , i w tej juz poszla w ruch...mozna ja kupic w butelkah 0,5l w marketach albo w wiekszych kartonach w aptece. ja wypijam szlanke, odbije mi sie jak staremu żulowi i po zgadze.

0na88 lubi tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grrrr a mi się coraz bardziej cukry rozjeżdżają :(. Po jednej bułce na śniadanie i 4j Humalogu 180!!!!! Masakra jakaś. A na czczo był 91 więc nieźle. Zaraz będę musiała całą ampułkę tej insuliny sobie wstrzykiwać. Bosz jak dobrze, że to zaraz 36 tc :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co? Uwielbiam takie cukry :D (i wszystkim takich życzę), zjadłam całkiem przyzwoite śniadanie (2 kanapki, parówka, ser żółty, warzywa) + 100 g lodów. Po godzinie cukier 92.

Ostatnio pewien lekarz (ordynator), u którego byłam po raz pierwszy na wizycie stwierdził, że mój lekarz jest starej daty, bo od 1,5 roku są nowe normy, a mój wynik 143 po 2h jest jak najbardziej ok i mieści się w nowych normach. Pewnie coś w tym jest, bo czy cukrzycą są wyniki 70 kilka z rana i takie jak powyżej po posiłkach? No nic, na zdrowie nam tylko to wyjdzie :D

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona jak ja Ci zazdroszcze takie jedzonko mmm
    Ja do kazdego posilku musze dawac insuline od 5-9 jednostek masakra jakaś.
    Mam do was pytanie piłyście mleko czy napój sojowy chodzi mi o to czy bardzo podnosi cukier??

201509057452.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka - ja mleka pije z pol litra dziennie, no ale te moje cukry sa grzeczne :)

ivuszka lubi tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • bursztynowa.lady Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Test obciążenia glukozą 75 g. Czy któraś dziewczyna zna się na interpretacji wyników ?

Ogólnie wyniki mam w normie tzn:
    na czczo: 70
    po 1 godzinie: 83
    po 2 godzinach: 95

Niepokoi mnie jednak sam mechanizm tzn. po dwóch godzinach poziom glukozy powinien być mniejszy niż po godzinie a u mnie jest odwrotnie ( 3 mies temu wszystko było ok)
    Mało tego po powrocie do domu bardzo osłabłam nogi i ręce miałam jak z waty nie mogłam ustać na nogach i zaczęły drżeć mi ręce głównie lewa. Zjadłam śniadanie i po godzinie znowu byłam okropnie głodna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 20:56

dqprdf9h4ku9de9d.png
    qmol4o1.png

Wysłany: 21 lipca 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynowa- to nie jest tak, że musi być mniejszy. Jeśli poziom glukozy za bardzo spada organizm uruchamia glukagon który go podnosi stąd wynik po 2h wyższy niż po 1h. Twoja krzywa wygląda nieźle.

Ivuszka- ja piję sojowe, migdałowe i ryżowe ze względu na nietolerancję laktozy i podnosi mi cukier bardziej niż mleko bez laktozy (ale to ze względu na to że te napoje wybieram waniliowe bo naturalnego ich smaku nie zdzierżę)

dxomcwa16q3sloop.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robiłyście może już hemoglobinę glikowaną ja wczoraj odebrałam i mój wynik 4,7 więc super :) nawet nieco niżej od normy.
    Bałam się tego badania bo od jakiegoś czasu cukry co jakiś czas mam ponad normę nie mogę ich ujarzmić no ale teraz jestem spokojniejsza i wiem, że cukrzyca jest pod kontrolą :)

201509057452.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! :)

Ja robię sama mleko kokosowe z wiórków kokosowych na wodzie. Piję je tak same albo z kawą zamiast zwykłego krowiego. Nie podnosi mi cukru.

hemglobiny glikowanej nie robiłam jeszcze. Kolejnym razem przy morfologi dokupię, bo na skierowanie nie mam co liczyć od swojej ginki.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:23

kapturnica lubi tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Ja czuję się załamana i zniechęcona do wszystkiego. Biorę ogrom insuliny na noc (21 j. aktualnie). Do pewnego momentu było wszystko ok, a potem znowu cukry zaczęły się rozregulowywać. Głównie te po śniadaniu. Nie przekraczałam dużo, np. do 124, 130 max. Ale lekarz zdecydował o włączeniu dodatkowej insuliny, na czczo. Szybkodziałającej, Actrapid. I mam ją podawać w brzuch (tylko).

Czuję się rozgoryczona. Naprawdę przestrzegam tej cholernej diety. Raz, że dobija mnie regularność posiłków (czasami nie mogę się zmobilizować do jedzenia). A dwa, że nie jadam wielu rzeczy na które mam ochotę. A cukry były ok przez jakiś miesiąc. Aż mam ochotę rzucić to wszystko w cholerę i się nawpierd*lać niezdrowych rzeczy. Mam dość :( .
    Ja biore juz 32 jednostki insulatardu na noc i dalej cukier rano taki sam jak bez insuliny wczesniej tj srednio 92/96 i bądź tu mądry. Dodatkowo po ostatniej kolacji tak jak i u Ciebie zaczal mi przekraczac , tez nie za wiele ale tak do 130 zdarzało sie wiec mam insuline novorapid do posilku 2jednostki.I mimo ,ze cukier po ostatniej kolacji kolo 106 to ten rano dalej sie trzyma jak trzyma.
    Po szczegolowym badaniu 3ciego trymestru wczoraj na malym nie widac zadnego wpływu podwyzszonego cukru na czczo.Waży 1770 gram wiec zaden kolos.
    Moze to taki nas urok ?
    Wiem co czujesz bo mnie tez czasem jasny szlak trafia ,ze coby nie robil to i tak org swoje

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:24

wnidtv73dpzdszlc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Też miałam wczoraj USG, i waga mojej małej podobna - 1745 g :D . Więc faktycznie podobna sytuacja, wpływu cukrzycy nie widać.

Mnie najbardziej wkurzyło, że babka od szkoleń sugerowała, że to moja wina i na pewno coś ściemniam. Ponieważ jak już "grzeszę" to zawsze zapisuję (np. gwiazdka obok wyniku a z tyłu kartki napisane lody czy tam winogrona). A czasami po kromce chleba razowego z szynką z piersi kurczaka i ogórkiem zielonym 128 (gdzie ten sam chleb wcześniej mi nie szkodził) :/ .

No, ale wygadałam się i mi lepiej trochę.

heheheh No moja diabeto tez mi nie wierzy ,ze jak moge rano miec taki cukier po takiej ilosci insuliny.Pewnie na bank musze żreć przez sen pewnie i to wszystko co nie moge skoro nie pamietam bo nie ma innej opcji XD
    Ehhhh
    Postanowiłam robic swoje dalej i juz . A to co smęci olac 8)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 16:00

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.
    Ja w końcu wyprosiłam receptę na drugi glukometr, dostałam Accu-Chek Performa Nano, który pokazuje zazwyczaj o ok 10 jednostek więcej od mojego starego glukometru. I przestałam się już tak pięknie mieścić w normach, minimalnie, ale wyskakuję czasem poza te magiczne 120. W poniedziałek mam szybkie usg na NFZ, ciekawe ile teraz Mańka waży.

kapturnica, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls ja mam ten Accu Chek, 28 ide do mojej diabetolog i też poproszę o recepte na inny glukometr aby sobie czasem te wyniki porównać .
    Co do tych cukrów to ja też mam ich szczerze dość tak czasami dołują mnie te skoki ale widzicie dziiewczyny z dzidziusiami jest ok więc może czasem trzeba odpuścić nie stresować sie że za dużo wywali. Przecież inaczej by było jakbyśmy w ogóle nie przestrzegały diety.
    Jej jak sobie pomyśle o łakociach albo o jakimś smacznym jedzonku, no mi też już to wszystko bokiem wychodzi.

Bergamota jak robisz to mleko?? Może sama spróbuje je zrobić. A co do skierowania na tę hemoglobinę to ja dostałam je od mojej diabetolog.

201509057452.png

Wysłany: 23 lipca 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka- <przytulam> ja też tak mam, pilnuję, mierzę, ważę, wstrzykuję insulinę i co doooooopa wielka cukier >140. Powtarzaj sobie jak mantrę że to nie jest absolutnie Twoja wina. Dzidzia rośnie, ciąża jest coraz starsza i cukry szaleją. Ja na diecie jestem od czerwca. Jak patrzę co jadłam na początku i cukier był dobry a teraz do tego samego jedzenia muszę dokręcić 4-5j insuliny i nie zawsze cukier jest dobry. A jak by mi mój lekarz zarzucił, że kłamię z dietą to bym się normalnie obraziła ot co!!!!

Kasiarzynka, kapturnica lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ