Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ceska- a może miałaś od babci glukometr, który wymagał co jakiś czas kalibracji i dlatego taki wynik. Te nowe raczej nie mają takich rozbieżności.
I zgadzam się z apaczką, normy glikemii na czczo i po posiłkach dla ciężarnych z cukrzycą są opracowane w oparciu o pomiary z krwi włośniczkowej a nie żylnej. Jak to mówią mądre głowy z pewnymi faktami się nie dyskutuje -
apaczka wrote:Dziewczyny nie ma co popadać w paranoję z tymi pomiarami...dlaczego zakładacie, że Wasze glukometry źle mierzą? Trochę tego nie rozumiem... Samokontrola odbywa się poprzez pomiary glikemii glukometrem a nie z żyły (stąd różnice pomiędzy wartościami) dlatego jak wychodzą podwyższone wartości na glukometrze i diabetolog decyduje, że potrzebna jest insulina to tak jest - po co to podważać? Trzeba zaakceptować pewne rzeczy.
-
Dżuls- ale to dobre cukry masz na insulinie poza tym im starsza ciąża tym bardziej dojrzewa łożysko (na USG masz czasem opisane stopnie łożyska I, II i III). I to może pójść w dwie strony albo wraz z wiekiem ciąży cukry się stabilizują albo szaleją. Widać u Ciebie idzie ku stabilizacji. Serio nic tylko się cieszyć
Dżuls lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny, dołączam do Was
Jestem zielona w sprawach cukrzycy więc muszę Was poczytać, a sporo tych stron
moja glukoza na czczo 88,5 (norma 60-99) czyli w normie
po 1h - 123,3 (norma <180) czyli w normie
po 2h - 167,5 (norma <140) czyli za wysoko, urosło zamiast spadać
Któraś w Was tak miała kochane?????
Moja gin powiedziała że tragiczny wynik, dała skierowanie do diabetologa, a jak mnie tam zapisywano na wizytę to Pani powiedziała, że nie tak źle, więc kogo TU słuchać Wizyta dopiero 28/07 więc jeszcze tyle czasu muszę czekać...
0na88 lubi tę wiadomość
-
Hej linka Zapraszamy, rozgość się Moim zdaniem wynik na pewno nie jest tragiczny, bez przesady Sama miałam gorszy (na czczo ok, po 1 h 172, po 2 h 172) i jakoś żyję, dziecko też ma się dobrze - waży 2,5 kg czyli około 50 centyla a ja jestem tylko na diecie i to niezbyt radykalnej. Nie ma co wyrokować, będzie dobrze.
Pytanie do czarownicy - gdzie w Warszawie jadłaś te gryczane/razowe naleśniki?linka220 lubi tę wiadomość
-
Hej linka bardzo dlugi okres oczekwiania ja zaraz na drugi dzien na cito mnie zapisali. Bedzie dobrze cukrzyca jest ciezka tylko na poczatku pozniej kwestia przyzwyczajenia
Poszukaj diabetologa ktory predzej cie przyjmnie, dostaniesz szybciej zalecenia, glukometer, najgorszy pierwszy tydzien pozniej z górkilinka220 lubi tę wiadomość
-
apaczka wrote:Hej linka Zapraszamy, rozgość się Moim zdaniem wynik na pewno nie jest tragiczny, bez przesady Sama miałam gorszy (na czczo ok, po 1 h 172, po 2 h 172) i jakoś żyję, dziecko też ma się dobrze - waży 2,5 kg czyli około 50 centyla a ja jestem tylko na diecie i to niezbyt radykalnej. Nie ma co wyrokować, będzie dobrze.
Pytanie do czarownicy - gdzie w Warszawie jadłaś te gryczane/razowe naleśniki? -
Linka- witamy . Wynik jak pisze apaczka nie jest tragiczny, spokojnie
Apaczka- na Narbutta jest taka knajpka "czuła buła" mają fajną ofertę śniadaniowo-lunchową. I każdy naleśnik z oferty zrobią Ci na cieście gryczanym. Tylko ostrzegam bo te naleśniki są mega mega wielkie . Smacznego
Angela- a te naleśniki to robisz sama czy jesz w knajpie? Bo jak robisz sama to policz ile czego dajesz ile WW ma mąka (czy robisz z białej czy innej), mleko i czy dodajesz cukier. Jajko i woda to wiadomo bez WW. Wyjdzie Ci ile WW ma ciasto w misce. Smażysz naleśniki i dzielisz ilość WW przez ilość naleśników. Wiadomo że to tak przybliżona liczba ale u mnie się sprawdza. Przy plackach, racuchach, cieście itp.
Po wczorajszej wizycie dostałam Humalog do posiłków. I ochrzan, że mam jeść pieczywo, bo jest potrzebne . Także na razie do śniadania 3j, do obiadu 2j lub jak jem coś co mi nie podnosiło cukru (sławne truskawki z ryżem) to nie dawać i do kolacji 3j. I wczoraj pierwszy raz poszłam do knajpy na kolacje. Obżarłam się jak dzika a cukier był 160 (tyle to ja miałam po jednej grahamce) i jaka byłam szczęśliwa0na88, apaczka lubią tę wiadomość
-
Angela- z samej mąki żytniej i wody to będzie niejadalna papka i się rozpadną. Ja już przerabiałam robienie i kukurydzianych i gryczanych i żytnich i musi być troszkę białej mąki. Najmniej ile mi się udało to 25% białej. Ja bym dała trochę mleka (chyba że jesteś uczulona) i odrobinę oleju (będą mniej przywierać). Chyba że masz płytę do naleśników wtedy możesz robić bez dodatku białej mąki. Poważ składniki, dodaj ile mają WW i podziel przez ilość naleśników i już. Powodzenia i daj znać co wyszło
-
Witam dziewczyny z cukrzycą ciążowa mam pytanie bo jestem na diecie I biorę insulinę od samego prawie piczatku moja waga spadła 4 kg i nich nie przybiera na wadze stoję w miejscu .Byłam na USG w Gamecie i wszystko jest z dzieckiem dobrze wszystkie rozmiary odpowiadały na 24 tydzień ciąży nawet sprawdził czy dobrze dokarmiam małego i wszystko jest dobrze .Zastanawiam się czy ha wogole przytyje. Mam te paski do moczu czy cukier jest w moczu i ketony tez nie mam .
-
ewa13 wrote:Witam dziewczyny z cukrzycą ciążowa mam pytanie bo jestem na diecie I biorę insulinę od samego prawie piczatku moja waga spadła 4 kg i nich nie przybiera na wadze stoję w miejscu .Byłam na USG w Gamecie i wszystko jest z dzieckiem dobrze wszystkie rozmiary odpowiadały na 24 tydzień ciąży nawet sprawdził czy dobrze dokarmiam małego i wszystko jest dobrze .Zastanawiam się czy ha wogole przytyje. Mam te paski do moczu czy cukier jest w moczu i ketony tez nie mam .
0na88, ewa13 lubią tę wiadomość
-
linka220 wrote:hej dziewczyny, dołączam do Was
Jestem zielona w sprawach cukrzycy więc muszę Was poczytać, a sporo tych stron
moja glukoza na czczo 88,5 (norma 60-99) czyli w normie
po 1h - 123,3 (norma <180) czyli w normie
po 2h - 167,5 (norma <140) czyli za wysoko, urosło zamiast spadać
Któraś w Was tak miała kochane?????
Moja gin powiedziała że tragiczny wynik, dała skierowanie do diabetologa, a jak mnie tam zapisywano na wizytę to Pani powiedziała, że nie tak źle, więc kogo TU słuchać Wizyta dopiero 28/07 więc jeszcze tyle czasu muszę czekać...
hej Linka!
ja miałam bardzo podobny wynik do Twojego bo 88/132/163 i diabetolog powiedziała że prawdopodobnie na diecie powinno się udać. Jutro mam kolejną wizytę u diabetolog więc dowiem się co myśli o moich wynikach.
Ponieważ do wizyty jeszcze masz trochę czasu to proponuję poszukać apteki która ma bezpłatne glukometry, dokupić paski i testować się już teraz żeby na wizycie diabetolog mogła już się odnieść. Ja tak zrobiłam więc o tyle szybciej wiedziałam co jeść , będzie ok! -
No właśnie mówicie o wadze... ja na diecie jestem od ok 3,5 tygodnia i waga początkowo stanęła w miejscu a teraz jest 1-1,5 kg na minus .
Mam nadzieję że z maluszkiem wszystko ok - za tydzień mam badanie III trymestru i trochę się stresuję ale widzę że chyba u słodkich mamuś chyba tak już jest . Pozdrawiam -
Witajcie dziewczyny
Dżuls pocieszę Cie..Mój Nikoś w niecałym 31 tc też wazył 1900 g ...a urodził się w 40t5d ciąży z wagą 3570 g
Takze niekoniecznie musisz mieć "klocka"
Dżuls lubi tę wiadomość
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r.