Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj Rosolina. Tez uwazam ze przed snem powinnas zjesc cos co dluzej uwalnia i dluzej utrzymuje cukier. Czyli Twoją ulubioną kanapke hehe. Polubisz chlebek bo inaczej sie nie da
To moze byc jedna mala kromka z jakąs wedlinką na przykład. Warzywa juz mozesz odpuscic bo one tylko zbijają cukier podczas trawienia.
A ja dzis na czczo 69 ... dziwne. Ale zrobilam sobie eksperymentalne sniadanie. Kawalek takiej ciemnej chałki z serkiem smietankowym i ogorkiem... moze byc ciekawie
A druga sprawa to te normy... zaintrygowalo mnie to. A moze akurat???? Ktora sie wybiera do diablo w najblizszym czasie??? -
Ja ketonow jeszcze nigdy nie miałam. Na noc mam stały zestaw kanapka z chleba żytniego z serkiem i miodem. Już nie kombinuje bo po tym zawsze mam na czczo dobry cukier.
Ja tez już nie mogę się na chleb patrzećCo dwa dni średnio kupuje i sama zjadam.
Ciekawe jak z tymi normami w końcu jest? Mój lekarz też nie kazał się bardzo przejmować przekroczeniami powyżej 120.Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
"Istotne zmiany w zaleceniach PTD na 2017 rok dotyczą docelowych wartości glikemii w samokontroli. Kryteria te zostały zliberalizowane. Maksymalna glikemia w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku ma być <140 mg/dl (<7,8 mmol/l) ( PTD 2016 rok <120 mg/dl, 6,7 mmol/l).
Docelowe wartości w samokontroli na czczo pozostają bez zmian 70–90 mg/ dl (3,9–5,0 mmol/l).
W zaleceniach ADA, NICE i DDG (Deutsches Diabetes Geselschaft) jako glikemię docelową w 1. godzinie po posiłku również zaleca się wartość <140 mg/dl (7,8 mmol/l)."
Hahahaha ide jeeeeesc
A tak serio to mi to musi ktos potwierdzic bo na stronie PTD nic nie ma....Dominika89, Nitka_lutowa, kark lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kredka na Facebooku jest cała dyskusja na temat tych norm i wygląda ze zmienili ☺ no i skoro w Krakowie lekarka to wiedziała to coś w tym jest. Ja będę się starać trzymać 120 ale jak będę miała nawet 140 to nie będę mieć wizji paranoidalnych i tyle i na pewno już nie dała bym sobie w takiej sytuacji przepisać insuliny ☺
-
nick nieaktualny
-
Dominika no wlasnie na facebooku widzialam. Nie wiem czy w to wierzyc do konca bo ta stronka podejrzana, trzeba sie tam logowac itp. Ale widze ze niektore dziewczyny są juz informowane przez swoich diabetologow, czyli moze cos w tym jest
Normalnie pisze do nich o odszkodowanie za straty moralne hehehe pol roku stresu na darmo. A ponad 140 mialam moze 3,4 razy w ciagu tylu miesiecyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 09:42
-
nick nieaktualnyRosolina, to nie musi być chleb, jak nie lubisz. To moze byc ryż brazowy, razowy makaron, gruba kasza, ew. zwykle platki owsiane, ale nie blyskawiczne. Mozna zrobic sobie wczesniej salatke z tym ryzem czy drobnym makaronem i to zjesc na kolacje zamiast chleba. W necie jest duzo pomyslow na oryginalne salatki niekoniecznie splywajace majonezem.
Kredka, a mozesz podac link do tej informacji o zmianie norm? -
Kredka to jest po prostu grupa zamknięta i super bo nikt ze znajomych nie widzi np moich wpisów bo nie koniecznie bym chciała i dlatego trzeba się logować ☺ ja też nie miałam dużo razu ponad te 140 bo chyba kilka na początku i to max 143 ale teraz miewalam 130 i co i widzę że mogę sobie czasem pozwolić np na większy obiad ☺
karolyn lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny