WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest, ale ja z ciekawosci sie zalogowalam. Wpisalam tylko zawod "inny" i poszlo. Jest tam troche artykułów o cukrzycy ciazowej. Ogolnie stronka wyglada na profesjonalną.

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy co to będzie ale ja dziś mam super dzień w związku z tym i czuje jakbym w loterii wygrała hihi ☺ będę jeść jak jadłam ale ile będę spokojniejsza. I nie będę się stresować malutkimi wpadkami ☺

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika chyba Cie nawet znalazlam na tej grupie... ale jakos kolor wlosow mi nie pasuje ;-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka mam to samo zdjęcie na profilowe co i tu ☺

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to wychodzi na to ze mowimy o innych grupach hehe . ;-) Czyli ze temat poruszyl wszystkie fora i grupy, albo dobra plotka albo faktycznie cos w tym jest ;-)

Mi tam sie humor poprawil ;-) ;-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle że gdyby to była plotka to by tego w poradni w Krakowie lekarka nie mówiła. Ja i tak się ciesze bo moje przekroczenia były niewielkie ale zdarzały się, a tak to luzik na te kilka jednostek i uśmiech. Juz mi mąż powiedział ze mnie gdzieś dziś zabiera, ale nie wiem gdzie hihi. I tak postaram się być grzeczna ☺

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:52

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice teraz też są różnice w interpretacji i o ile nie jesz dłużej jak 15 minut to ja przynajmniej sprawdzałam i nie ma różnicy w końcowym pomiarze. A ja przewanie szybciej się uwijam z jedzeniem niż 15 minut, no bo ile można np. jeść 2 kanapki :) I spotykam się z tym, że kobiety mają mierzyć po rozpoczęciu posiłku po 1,5 godziny, albo po godzinie od zakończenia, albo po godzinie od rozpoczęcia. To już jak lekarz powie, a;e tak jak mówie to nie są wielkie różnice w jednostkach cukru przynajmniej u mnie :)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice. Na stronie PTD nasze normy, czyli te do 120 tez byly od rozpoczecia posilku. Tak jest napisane w zaleceniach klinicznych. Tyle ze niektórzy lekarze zalecają mierzyc od rozpoczecia, tak jak moj na przyklad.
    Ja tez widzialam tą rozmowe na SLODKIE MAMY-cukrzyca ciazowa.

96xftgp.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam wizytę u diabetologa a nic nie mówił, że normy się zmieniły :( Do krakowa mam niedaleko. Nawet mi podniósł jedną jednostkę insuliny na kolację, bo zaczęłam 120 przekraczać. Ja już tam wole stosować to co mi nakazali. Głodna nie chodzę, a bez jasnego pieczywa i placków przeżyje. Wytrzymałam 10 tygodni to i kolejne 10wytrzymam

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, ale wprawiłam Was w ruch z tymi normami. :) a co do pory mierzenia, to tez mi powiedzieli, ze albo od posiłku albo od skończenia jedzenia (do 15 min). Ale tak sie zastanawiam... przecież obiadu sie nie zje w 15 min. U mnie w domu to na spokojnie 20-30 min... i jak wtedy mierzyć?

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    Ja wczoraj miałam wizytę u diabetologa a nic nie mówił, że normy się zmieniły :( Do krakowa mam niedaleko. Nawet mi podniósł jedną jednostkę insuliny na kolację, bo zaczęłam 120 przekraczać. Ja już tam wole stosować to co mi nakazali. Głodna nie chodzę, a bez jasnego pieczywa i placków przeżyje. Wytrzymałam 10 tygodni to i kolejne 10wytrzymam
    Marzusiax Ty już bierzesz insulinę, wiec pewnie w Twoim przypadku źle by było ja odstawiac, ale ja nie biorę i jeśli te normy mi pomogą w jej uniknieciu to dla mnie to jest ważne. Nie mam nic do insuliny, ale ja nie chce jej brać przy 123 taka mam opinie moja prywatna osobista ☺ i tez oczywiście zamierzam dalej trzymać dietę i tu raczej chodzi o komfort psychiczny źe nikt mnie nie będzie straszył jak przedszkolaka ze krzywdze dziecko przy przekroczeniu o 5 jednostek bo i takie opinie kraza ☺ a ja mam jeszcze tak ze zmierzę po godzinie i np. 125 a już za 15 minut 108 wiec organizm sobie radzi i dlugo nie utrzymuje tych 125 ☺ ale oczywiście szanuje zdanie innych bo każdy bierze odpowiedzialność za siebie ☺

Kredka123, karolyn lubią tę wiadomość

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:53

Kredka123 lubi tę wiadomość

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika Justice macie racje. My jestesmy na diecie i dla nas to wiele zmienia, ze nikt nam nie da insuliny przy 125 , poprostu bedziemy spokojniejsze. Ja tez nie mam zamiaru jesc tak zebym miala 140 bo jednak cos w glowie zostalo ze to duzo i ciezko mi bedzie sie przestawić. Ciesze sie ze te ostatnie dwa miesiace bedą mniej stresujace.

Dominika ja tez tak mam ze jak nawet wskoczy 130 to na kilka minut, zaraz jest spadek. No moze pomijajac 9 pierogow na wigilię bo mi sie 150 trzymalo 3 godziny. Ale to jednorazowy wybryk i mialam dyspense od lekarza. hehe
    Ja tam bede spokojniejsza jak te normy sie zmienią ;-)

Dominika89, karolyn lubią tę wiadomość

96xftgp.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli to są przekroczenia rzędu 125 to też nie dałabym sobie wcisnąć insuliny. Też mi się zdarzają. Tylko tu dochodzi pytanie, czy jemy do syta i jest 125 czy jemy pół kromeczki, mdlejemy z głodu i dalej przekroczenie. Bo jak mogę ubrać z posiłku troszkę to po co się kłuć. Ja bez insuliny nie dałam rady ogarnąć, bo słabłam z głodu

Dominika89, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka mnie kiedyś tyle makaron razowy trzymał po godzinie 138 po dwóch 120... Dlatego go unikam ☺ lepsze ziemniaczki lub kasza, ale każdy musi to wypróbować ☺ i tak jak mówiłam będę się trzymać diety ale tak spokojnie, a może się okazać że wyluzuje jeszcze bardziej i będzie jeszcze lepiej z cukrami bo nerwy tez swoje robią ☺

h4py1w9.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozniej zadzwonie do ciotki i zapytam o te normy ona pracuje w szpitalu na diabetologi wiec napewno bedzie cos wiedziala....

Marzusiax masz calkowita racje!
    Ja od wtorku znow nieogarniam cukrow przekroczenia mam po sprawdzonych posilkavh codziennie dodaje jednistki a nastepnego dnia i tak dalej przekroczenia w kolko ok 130-150 ale skoro normy sie zmienily to sie ciesze i znaczy to ze niejest az tak zle :P juz teraz biore w dzien 50jednistek novo rapidu i na noc 15j boje sie podniesc nocna bo znow moge miec spadek choc powinnam...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax. Mi chyba bardziej chodzi o urozmaicenie diety. Jem duzo na sniadanie, na obiad tez sie najadam, jak trzymam diete to nie przekraczam 110. Ale jak moge miec do 130 na przyklad to chetnie poszerze diete o slodkie owoce, typu banany czy khaki (uwielbiam), albo do obiadku zrobie pieczone ziemniaki czy smazonego kotleta i jak mi skoczy 127 to pomysle sobie ze to super wynik a nie bede sie zamartwiala ze mialam skok. Ale tu mowie tylko ze siebie, bo kazda z nas je inaczej i kazda ma skoki po innych potrawach. Ja sie ciesze ze bede mogla sobie pozwolic na wiecej. Po 6 miesiacach naprawde marzy mi sie kilka potraw ktorych sobie odmawiam a wcale nie sa niezdrowe.

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2021, 23:57

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka a mówią że na końcówce cukrzyca odpuszcza. Ty totalnie zaprzeczasz tej tezie. Dużo tej insuliny bierzesz

‹‹ 1320 1321 1322 1323 1324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ