WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice bo Cię przełoże przez kolano! To są super cukry, a szczerze to dziś jest taki dzień ze ja pół przelezalam. Pamiętaj normy są do 140* a nawet jeśli do 120 to gdzie Ci do przekroczenia. A dzień dniowi nie równy pamietaj! ☺

Justice, kark, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika. Sory zawsze bylam slaba z matematyki hahahaha.

Justice. Na Twoim 19+
    A co do cukrow to jak juz Cie Dominika przez to kolano przelozy to i ode mnie masz klapa. No rece opadają kobieto...!!!! Norma do 140 a ta placze bo miala 101. Masakraaaaa... bedziemy bic ;-)

96xftgp.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na diecie 25 tygodni... chyba tez zaczne plakac ;-) albo nieee... zjem kanapeczke z dżemem ;-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice rozumiem Cię bo niby dużo mogę ale tego co bym naprawdę chciała to się boje, ale nie wiem czy jutro nie zrobię placków ziemniaczanych tylko je upieke w piekarniku bo mnie aż skręca za tym. I musze się odważyc na te kopytka bo w sumie jak nie spróbuję to się w życiu nie dowiem. Po pierogach było źle ale może kopytka dadza rade ☺ a jak nie to trudno będę czekać do po porodu ☺ a w ogóle to musze coś teraz zjeść a nie wiem co. Mam kryzys chwilowy.

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja placki jadlam i bylo ok. Po pyzach tez, póki nie zrobilam zasmazki z cebulki i kielbasy, tym przegielam ;-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiolad lubi tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice to takie klapsy ostrzegawcze mało bolesne hihi ☺
    O Kredka to i dla mnie jest nadzieja ☺ jutro placki postanowione ☺

Wiolad lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka gratulacje :) :) teraz tylko nabieraj sił :) Dzidziol sobie poradzi raz dwa :)

Witaj Mari :) Każdy zarzucił jakąś radą, to i ja się dołączę. Jedz często, a mało. U mnie np. jest 7 posiłków dziennie. Słodycze, fast foody, białe pieczywo na bok.
    Jeżeli będziesz pilnować diety i cukrów nic wam nie grozi :) :). No i życzę powodzenia z cukrami.

Justice przez kolano rzeczywiście. No nie ma to jak baba w ciąży. Za niskie cukry źle, za wysokie źle, w sam raz też źle. Oj te chłopy mają przekichane :) Justice mi zdarzają się np. 2 dni z rzędu, że cukry wyższe, niż zawsze (nie przekraczają), a później znowu wracają do normy. Trzustka też może mieć gorszy dzień heheheh

Co do placków, to ja w pierwszej ciąży wręcz obżerałam się właśnie plackami i frytkami. Na całe szczęście, że w tej mnie tak nie ciągnie :)

marie_marie22, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka Ty to dopiero jesteś weteranka.

Justice za chwilę zima zniknie, na dobre wyjdzie słoneczko, wiosna, dni zaczną szybciej lecieć i ani się obejrzysz, a cukrzyca będzie tylko niemiłym wspomnieniem. A może będzie nawet i miłym wspomnieniem, jak po porodzie wejdziesz w swoje spodnie bez problemu fiu fiu fiu zobaczysz jeszcze będziesz jej wdzięczna :) :)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba sobie zmienie nik... Kredka-weteranka hahahah ;-)

Dominika jak mi poszły placki to Ty ich mozesz zjeść całą kopę ;-)

Ja jutro planuje spagetti, oczywiscie z razowego makaronu. Ale jezeli chodzi o sos to az glupio mi się przyznać, nigdy nie robiłam swojego. Moze któraś mi napisze jak to zrobic??? :-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś czuje ze jutro rano dostane zawału przy pomiarze bo zjadłam płatki na mleku jak nigdy hihi. Ale eksperymentuje bo ostatnio co nie zjadłam było poniżej 90 i zobaczymy jak po mleku ☺

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie tak ze podsmażam cebulkę, dodaje mięso i troszkę czosnku. To się dusi. Przekładam do garnka dodaje pomidory z puszki, albo przecier (nie koncentrat) doprawiamy do smaku solą i odrobina cukru i to się dusi z pół godziny. Latem dodala bym spazone pomidory ale teraz polwcam przecier lub z puszki .Później możesz dodać np. bazyli czy coś, a jak chcesz złagodzić smak bo będzie za kwaśne to ja daje dosłownie łyżeczkę śmietany lub jogurtu. I na talerze. Możesz posypać serem żółtym lub mozarelka odrobinę ☺

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, ja robię najczęściej sos z tuńczykiem, czyli podsmażam cebulkę na niedużej ilości oleju, dodaję tunczyka w sosie własnym, razem z tym sosem, zgnieciony czosnek, pierz, sól, jakieś zioła typu prowansalskie, oregano, bazylia i jak się poddusi, to dorzucam pomidory z puszki, z lenistwa biorę te już krojone w kostkę, czasem dokładam koncentrat, jak za mało pomidorowo i duszę na wolnym ogniu. Czasem dosładzam sos, obecnie ksylitolem.

Druga wersja: nie łyżce oleju smażę cebulkę , mięso mielone (najczęściej z indyka z Biedronki), - i to jest baza, ale bywa że dorzucę poprykę w kostkę, albo kukurydzę z puszki i znów wlewam pomidory i jak trzeba to koncentrat, przyprawiam podobnie, jak to co wyżej i też duszę na wolnym ogniu.

Na talerzu posypuję tartym parmezanem lub serem Grana Padano.

Takie sosy z razowym makaronem jadłam nie raz i cukier miałam zacny po tym.

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wydaje się proste. Jutro bede próbować. Bazylia rośnie na oknie, wiec też sie przyda. Az mi juz ślinka leci ;-)

96xftgp.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sos na spaghetti alla bolognese... bo tak to sie powinno nazywać :) bo spaghetti to sama nazwa makoonu tak jak świderki czy muszelki czy inne wiórki. :)

Ja mam prawdziwy włoski przepis :) na małej ilości oliwy z oliwek podsmażam lekko cebule, dodaje zmielone mięso wieprzowe-wołowe, i dusze, aż mięso nie bedzie surowe, w międzyczasie kroje na bardzo drobno marchewkę, dodaje duży przecier pomidorowy (ten z dużych butelek) lub pomidory z puszki z sokiem. Dodaje marchewkę, sól, czasami daje ostrej papryki i dusze wszystko czasami 1 godz, czasami więcej. Oryginalnie sos powinien sie robic do 3-4 godz na małym ogniu, ale kto by tyle wytrzymał? :) no i oczywiście starty parmezan albo grana padano :)

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitko, gratulacje!
    Ja już 3,5 miesiąca po porodzie, a nadal wszystko wydaje mi się przeslodzone.
    Spirit, na też mialam wynik wyższy po 2 godzinach. Płakałam cały dzień. Potem się zawzielam, że muszę diety pilnować, bo nie chcę insuliny. Udało się jej uniknąć. W szpitalu byli zadowoleni, że jestem bez insuliny, choć i tak moja cukrzyca mi na porod nie wpłynęła, tylko cholestaza.
    Kredko, ile Ty masz lat, że na drugie dziecię według Ciebie za późno?
    Wierszyk o "słodkich mamach" pisał chyba jakiś srednio inteligentny typ. A jak pisał, to się pewnie ciastkami z kremem obzeral.
    Ja tez z Krakowa... Rzeczywiście mamy tu cukrzycowy wysyp. Może to przez smog? ;-)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina, oczywiście, że prawdziwy sos do spaghetti potrzebuje dużo czasu, ale u mnie to jest obiad w pół godziny właśnie. Czyli na szybko. Wstawiam wodę na makaron i zaczynam robić sos. Jeśli to ten z tuńczykiem to właściwie dochodzi razem z makaronem al dente. :)

‹‹ 1339 1340 1341 1342 1343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ