X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Rosolina ja miałam od diabetologa zalecenie 120 po zjedzeniu posiłku. Nowych zaleceń jeszcze nie dostałam wiec się zastanawiam czy te 140 to ma być kategorycznie od pierwszego kęsa:) Tobie tak kazał diabetolog, że 140 po zjedzeniu?(o ile dobrze pamiętam to Ty pierwsza przyniosłaś nam "dobrą nowinę" o zmianie norm ;))

Tak, to byłam ja sprawczynią zamieszania. :) mi wlasnie mówiła, ze mozna i po skończeniu i od zaczęcia jak kto woli. Ja tylko przy obiedzie weekendowyn nie mieszczę sie w 20 min, bo z mezem zawsze wolniej jem. :)

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dużych dzieci to moj Bąbel taki właśnie będzie. Ale nie jest to wina cukrow, bo on od początku na usg wychodził w górnej granicy siatki centylowej takze nie sądzę ze od 10 tc go tucze cukrem;-)
    Poza tym u mnie to rodzinne ze rodzą sie duze dzieci.

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 03:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przed zdiagnozowaniem cukrzycy (22tc) mała rosła ogromnie szybko, po raz pierwszy myślałam, że urodzę duże dziecko, koło 4kg, bo tak wypadała w siatka. Odkąd jestem na diecie cukrzycowej zwolniła i zapowiada się koło 3kg.

Aczkolwiek ja też co pytałam w rodzinie mam cukrzycowych, to dzieci 2.5-3kg przy diecie czy insulinie rodziły.

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice tak, ja chodzę do poradni w Zabrzu. Przy szpitalu na Curie Skłodowskiej.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście ma NFZ. Czy jestem zadowolona hmmmm. Raczej niezbyt. Mało informacji uzyskałam na początku. Nie miałam nawet raz spotkania z dietetykiem. Całą dietę itp. wszystko sama. Na pierwszej wizycie dostałam tabele wymienników weglowodanowych-tyle. Parę suchych informacji i ze jak bede przekraczać, to insulina. Na każdej wizycie oglądanie dzienniczka i komentarz " ładnie, ładnie bardzo ładnie, a głodna Pani nie chodzi?" Wizyta trwa nawet nie 5 min. Może gdybym nie umiała ogarnąć byłabym w stanie cos więcej napisać. Dlatego zdecydowałam, że w środę pójdę ostatni raz bede juz w 35 tyg. Nawet jak cos jeszcze wyznaczy, to nie pójdę. Szkoda mi czasu marnować. Gdybym miała za to płacić, to nie polecałabym. Wiadomo NFZ, to cudów nie wymagam.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit chciałam jeszcze nawiązać do Twojej chęci porodu w wodzie. Ostatnio przeglądałam stronkę fundacji rodzić po ludzku i nawet tam jest informacja zamieszczona, że cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do rodzenia w wodzie. Na prawdę dziwne, że w Twoim szpitalu traktuja to jako przeciwwskazanie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 03:11

• Spirit Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Spirit chciałam jeszcze nawiązać do Twojej chęci porodu w wodzie. Ostatnio przeglądałam stronkę fundacji rodzić po ludzku i nawet tam jest informacja zamieszczona, że cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do rodzenia w wodzie. Na prawdę dziwne, że w Twoim szpitalu traktuja to jako przeciwwskazanie.
    Juz znalazłam inny :D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehehe Justice tak insulina lekiem na całe zło :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super Spirit :-) Ja też mam nadzieje rodzić w wodzie i oby po drodze nie przytrafilo sie nic, co mogłoby mnie zdyskwalifikować :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez kiepsko z dietetykiem, choc ja na drugim koncu Polski ale Wam opowiem. Na początku poszłam prywatnke do Bartoszyc (to moje rodzinne miasto). 120km mialam ale i tak jezdze do mamy wiec to nie był klopot. Pan dietetyk kazał mi mierzyc cukier 2 GODZINY PO POSILKU !!!! A norme podał do 130 (te dwie h po) Wiadomo ze cukry byly super wiec przy kolejnej wizycie kazal mi mierzyc co trzeci dzien. Jak to zabaczyl moj ginekolog to sie zrobil blady i kazal mi jechac do takiej babki do Olsztyna. Tez 120km. Babka moze i ogarnieta ale tlumaczyla mi to co juz wiedziałam od mojego gin.Poza tym fanatyczka zdrowego jedzenia. Mowila zeby cala rodzina nie jadla ciast i ciastek bo to nie zdrowe, zadnej wegety, smietany do zupy i takie pierdy. Uszy wiedly. Pozostalam pod opieką swojego gin, on tez choruje na cukrzyce, zna sie na tym, radzi mi co jesc czego nie i jestem zadowolona.

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny jak tak czytam wasze przygody z diabetologiem to aż mnie coś bierze. Choć ten mój pierwszy do którego trafiłam tez debil ale ja nie jestem jakaś wariatka i go nie sluchalam. 2 godziny po jedzeniu norma 130 super Kredka lekarz sobie zrobił nowa normę ☺ przy czymś takim to mogła bym jeść codziennie fast foody ☺ wiecie co obudziłam się dziś i stwierdziłam ze ja nic nie wiem o małych dzieciach. Jak ja sobie poradzę i w ogóle ogarnął mnie jakiś strach ze jak je myć opiekować się nim tak żeby dobrze było... Uczą w szkołach głupot jakieś polimery całki funkcje a nie uczą jak się opiekować dzieckiem i wszystkiego z tym związanego.

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka z deszczu po rynnę.
    Nie wiem jak wy dziewczyny, ale ja przypraw uzywam w tej samej ilości. Trzeba miec szczescie, zeby trafic na kogos kompetentnego i jednoczesnie normalnego.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad ja używam przypraw tak jak zawsze. Mało tego juz wam pisałam ze slodze cukrem trzcinowym i nic mi to nie robi... używam śmietany, majonezu, keczup i i musztardy tak jak zawsze choć na początku się bałam okropnie. Teraz widzę ze im mniej się boje tym lepiej ☺

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ogarnoeszogarniesz masra dziewczynka jestes. Wyreczaj sie mezem ile wlezie. U nas specjalista od kąpieli i pielegnacji po jest mąż :-) Moglabym zliczyc na palcach ile razy ja to robiłam. Dzieki temu i zachęcaniu od samego poczatku mogłam sobie pozwolic nan wyjscie z domu, zeby sie odstresowac i poczuć, ze ja tez jeszcze istnieje :-) Mleko odciagalam i nie bylo problemu. Moj maz nawet nigdy nie dzwonil, nie ponaglal.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miało być mądra :-)
    I jeszcze chciałam dodać, że nigdy nie wychodziłam z założenia, że ja wszystko zrobie lepiej niż mój mąż. Robimy inaczej, ale trzeba pamiętać, ze oboje kochamy dziecko i krzywda mu sie nie stanie, bo każde robi wszystko, żeby było mu jak najlepiej :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominuka Ty nmie nie strasz. Ja nigdy nie miala stycznosci z malymi dziecmi i jestem zielona. Mam tu rodzine mojego chlopa nawet w tym samym bloku, ale oni są tacy ze bardzo narzucają swoje zdanie. Wczoraj przyszla jego siostra zobaczyc pokoik i mi juz rady ze ma byc baldachim, ze ochraniacz musi byc koniecznie. A ja ten ochraniacz kupie ale nie chce od poczatku zeby mały mnie widział, jak sie zacznie przekrecac to założę. I tak sie czepiają jakie pieluchy, jakie smoczki. Ostatnio nawet skomentowali moje podkladki na stół. Boze, co to kogo obchodzi jakie mam podkladki. Ogolnie nam duzo pomagają i sa to dobrzy ludzie ale strasznie by chcieli rzadzic. :-(

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Wiolad ja używam przypraw tak jak zawsze. Mało tego juz wam pisałam ze slodze cukrem trzcinowym i nic mi to nie robi... używam śmietany, majonezu, keczup i i musztardy tak jak zawsze choć na początku się bałam okropnie. Teraz widzę ze im mniej się boje tym lepiej ☺
    Ja podobnie jak Ty. Ciekawa byłam, jak to u was. Też sie bałam na początku, bo diab. nastraszyla, a ja szcErze uzywam ich w tej samej ilości :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, to trzymam kciuki, żebyś umiała asertywanie i ze spokojem dziękować na złote rady :-) Kurczę, bo ja to taki nerwus jestem.

74dix1hpmwypzcju.png
‹‹ 1374 1375 1376 1377 1378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ