X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier 1h po kolacji "niecukrzycowej" z bulka pszenna, wedlina, serem, warzywami 113 ;)
    Czyli cos w tym jest, zeby nie jesc slodkiego na noc przed badaniem krzywej.

Ale wiecie co - teraz mam taki komfort psychiczny, ze jak zjem cos, to po godzinie wiem, czy mozna mi to, czy nie. I przede wszystkim - mam nad tym kontrole. Co za ulga, nawet jakby wynik byl beznadziejny i za duzy, to mam glukometr i moge reagowac i wiecej nie fundowac malej takich skokow.

Na dobre mi to wszystko wyszlo, wiecie? Nawet jak ta cukrzyca 'naciagana', to wole miec kontrole ;) a chleb sitkowy i tak kupie i tak :p slodyczy i tak nie bede jesc i tak :p herbaty i tak nie slodze i tak :p wiec bede tutaj z Wami sie dzielic moimi wynikami :)

Bergamota, Kasiarzynka, czarownica_tea, apaczka, ceska lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na sniadanie jadlam dwie kanapki z bulki pszennej z wedlina z indyka, serem, pomidorem, ogorkiem i herbata bez cukru. Po 1h cukier 101 :) a na czczo mialam 68 :)

• ceska Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz nikt tu nie chcial zle, mierzysz i nawet masz frajde z tego :) moja dieta tydzien temu przeszla metamorfoze mam wiecej jesc i wiecej insuliny wbijac, za malo przytylam a raczej schudlam akryalny status na prawie 36 tydzien 1 kg na plus
    Dobrze ze dziecko nie jest glodzone, a jak urodze bede piekana i zgrabna :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 09:12

czarownica_tea, green, ivuszka lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska- sexi mama :)

A ja wreszcie mam dobrą insulinę do śniadania. 8j Humalogu i mogę zjeść bułkę (graham albo taką ciemną z dynią), jakiś nabiał (ser, serek, wypić małą kawę z mlekiem i cukier w ryzach. I to jest pełnia szczęścia <3

Ja mam dziś 36t5d i +1,5 kg na wadze

apaczka, ceska lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie jeszcze :P 1 h po skonczeniu jedzenia, czy po rozpoczeciu jedzenia mierzymy? Ja mierze po skonczeniu jedzenia. Pytam, Bo ja czasem dlugo jem:P moze glupie pytanie, ale wole wiedziec.

Na 2 sniadanie zjadlam salatke ze swiezych warzyw (pomidor, ogorek, salata, papryczka, sos jogurtowo-czosnkowy) i kawalkami kurczaka a do tego pol kubka soku swiezo wyciskanego z marchewki. Objadlam sie jak to mowi moj maz "jak dzika swinia", a cukier mam po 1h: 72.
    Chyba za malo zjadlam, czy jak? Bo po buleczkach pszennych mam setke, a warzywka z kurczaczkiem aby 72. Ale sie niby najadlam. Pomozcie, bo Wy doswiadczone :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 11:59

• ceska Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zalecenie 1h po rozpoczeciu posilku warzywa ktore napisalas nie dzwigaja cukru mozna jesc w kazdej ilosci :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widać szkoły są różne, bo ja mam zalecony pomiar w godzinę po zjedzeniu ostatniego kęsa :) Ale wydaje mi się, że to znaczącego wpływu na wynik nie ma...

Green - jak widać cukry masz ok, możesz sobie kontrolować, nie martwisz się, że czymś mogłaś dziecku zaszkodzić. Trzymaj się tej zdrowej diety, mierz cukry na bieżąco a zobaczysz że nawet nabierzesz wagi! :)

Dzisiaj mamy pierwszy sierpnia a ja od 20 lipca przytyłam 1kg! juppi! Nawet się nie spodziewałam :D

kapturnica lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie mierze po kazdym posilku, zeby w razie co wiedziec, jesli cos mi cukier podniesie. Mam popuchniete opuszki palcow, bo czasem jakos krew srednio leciala, albo zle na pasek wzielam i dopiero sie ucze, ale mam spory zapas paskow, bo pani mi mowila, ze na poczatki warto posprawdzac sobie.

A teraz o 12:10 skonczylam jesc rosol z kluskami i z kawalkami marchewki i kurczaka, to o 13:05 glukometr pokazal 89. Czyli rosol moge spokojnie jesc :)

A jeszcze podam Wam moje wyniki dzisiejsze z hemoglobiny glikowanej:

Wg NGSP: 4,68 % (3,9-7,0)
    Wg IFCC: 27,6524 mmol/mol (19,12-53,01)
    Szacowane srednie stezenie glukozy (eAG): 87,616 mg/dl

Pani diabetolog mowila, ze jak bedzie ponizej 6%, to wyniki rewelacja beda. Ale ta reszta to nie wiem o co chodzi ale ze w normie, to chyba dobrze :)

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedawno zauważyłam, że po chlebie pełnoziarnistym tostowym (z lidla) ale opieczonym w tosterze mam niższy cukier niż po tym jak jem go na "surowo", z tymi samymi dodatkami.
    Ciekawe... :) a no i właśnie, dzięki temu że cukry mi ostatnio tak nie windują - wróciłam do jedzenia chleba i teraz na tapecie u mnie właśnie ten tostowy pełnoziarnisty z lidla :)

Co macie dzisiaj na obiad?

Ja mam gulasz wieprzowy z warzywami, kaszę jęczmienną i ogórka małosolnego do tego :)
    Miał być placek po węgiersku, ale zjem placki jako osobny posiłek "na słodko" z jogurtem naturalnym :)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na zupe rosolek, a na drugie kurczak z rosolu, ryz i surowka z jablka i marchewki :) ciekawe,jaki bedzie cukier po drugim :P 16:10 mam zrobic pomiar :)
    Edit:
    cukier po drugim po 1h: 102;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 16:08

• ceska Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierz mierz systematycznie mi bardzo zaczely skakac gdzies kolo 32 tyg.
    Oby tak dalej sie u ciebie utrzymywalo :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Mam pytanie do mam już po porodzie. Czy dostalyscie skierowanie do poradni diabetologicznej dla dziecka? Bo ja mam do kontroli po pół roku. Zastanawiam się co będą robić.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Hej.
    Mam pytanie do mam już po porodzie. Czy dostalyscie skierowanie do poradni diabetologicznej dla dziecka? Bo ja mam do kontroli po pół roku. Zastanawiam się co będą robić.
    Ja w pierwszej ciazy przy cukrzycy nie miałam takiego skierowania, zbadali tylko poziom cukru u malej po porodzie.
    Dziewczyny a ja mam do Was pytanie czy moj cukier nie za bardzo leci. Utrzymuje mi sie na poziomie 65-60, po jedzeniu skacze 80-90

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano wlasnie Agatka, dobre pytanie. Ja mam na czczo okolo 70-76, a po jedzeniu np raz mam 72 (dzis po sniadaniu, gdzie zjadlam dodatkowo owoce sobie), a raz 102 (np do setki dochodzi przy pieczywie bialym). Czy to nie sa za duze roznice? Czy nie powinnam jesc tak, by caly czas byl np 80 po jedzeniu?

Bo w sumie jesli te wahania sa zbyt duze to ja moge jesc tylko ten sitkowy chleb - mam tylko lekkie wzdecia po nim- do opanowania, mieta na wieczor starcza :) a ten chleb jakby cukru wcale nie podnosi.

I jeszcze jedno pytanie (losie, jaka jestem meczaca co?;p)
    zmierzylam cukier 35 min po jedzeniu i byl powyzej 120, ale juz po 60 min byl grubo ponizej. Specjalnie nie ruszalam sie zbytnio, by sprawdzic jaka bedzie dalsza reakcja. Czy to normalne? Wiem, ze cukier idzie w gore po jedzeniu, ale myslalam, ze apogeum jest po 1h :p oswieccie mnie ;)

Aaa jeszcze (ale sie Wam trafila baba w ciazy meczaca haha;D)
    Czemu niektorzy czasem maja mierzyc po 2h? I dlaczego w krzywej wynik po 2h byl wyzszy niz po 1h? To takie malo logiczne dla mnie ;P

Z gory dziekuje za odpowiedzi na moje durne pytania ;D

Edit:

Dziewczyny, nie krzyczcie tylko na mnie za to co zrobilam, ale chcialam zobaczyc jak reaguje. Otoz opierdzielilam miske mleka z platkami czekoladowymi nesquik.
    Cukier po 30 min 119.
    Cukier po 1 h: 101.

Wiec kurde. Ja nie wiem, juz nic nie rozumiem. Przeciez to zakazany produkt i mleko, a juz te platki. A cukier mam dobry po 1h. Ale nie krzyczcie, ze testowalam organizm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 10:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Green czytajac Twoje ppsty i wyniki na glukometrze to chyba rzeczywiscie to nie cukrzyca a jakis zaklamany wynik na krzywej. Bo kurcze wiekszosc z nas ktora ja ma to o takich cukrach to sni po nocy. Ja np po pol grahamki z szynka mam.146 cukier. Mierz sobie cukier tak dla.siebie, bo czesto po 30 tc sie psuje wszystko. A jak bedzie dalej tak ok to tylko sie cieszyc :-)

• czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uważam, że niekoniecznie zakłamany wynik. Pije się 75g czystej glukozy to 7,5 WW a w naszej diecie żaden posiłek nie powinien przekroczyć 5WW. Poza tym nie jemy czystej glukozy a łączymy węglowodany z tłuszczami, białkami itp. Jeszcze rok temu takie wyniki jak Green to byłaby nieprawidłowa tolerancja glukozy i zalecenie wyłączenia z diety słodyczy, białego pieczywa, makaronu, słodkich napojów itp. Od roku takie wyniki to cukrzyca dlatego że nawet na diecie jw dzieci w brzuchach rosły nadmiernie (przykład mojej koleżanki synek 4380) i niestety miały różne powikłania (oczywiście nie wszystkie). Ja tam się cieszę, że w porę zareagowałam a dieta cukrzycowa jest najnormalniej w świecie dietą zdrową i zbilansowaną i ja osobiście mam zamiar się jej trzymać i po ciąży :)

apaczka, ceska, Bergamota, green lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Green ja tez nie mam cukrzycy, tylko jak to dr okreslil stan przedcukrzycowy. Inny lekarz z kolei stwierdzil, ze wynik 143 po 2h na badaniu krzywej jest jak najbardziej w normie i nie powinnam byc na zadnej diecie. Nie mniej jednak moj gin jak widac jest starej daty, musialam odwiedzic diabetologa, dostalam glukometr i mam sie pilnowac. Wierze, ze wyjdzie nam to tylko na dobre, a i dzieki temu jeszcze jakos wygladam ;).
    Przez 2,5 miesiaca RAZ jedyny mialam pomiar 125 po obiedzie -najwyzszy, ale gotowane mlode ziemniaki byly takie dobre i zjadlam ich duzo ;) za duzo.
    Generalnie jem wszystko za wyjatkiem slodyczy i bialej maki oraz suszonych owocow. Nawet lody jem, ale tez z glowa (jedyna slodycz), ale to od miesiaca, kiedy zauwazylam, ze cukier po nich jest ok ;). No i z racji, ze cukry sa w normie, to mam je sprawdzac co 2.dzien. U mnie hemoglobina glikowana 4,3.
    Jak dla mnie nie masz zadnej cukrzycy, o czym swiadcza Twoje wyniki :). Na pewno warto sie pilnowac. Nic tylko sie cieszyc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 08:53

green lubi tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego nie kazalam jej tego olac tylko mierzyc dla samej siebie. Niestety ja borykam sie z cukrzyca od 7 tc i przechodzilam juz wszystkie fazy. Teraz jest najgorsza bo prawie wszystko wyrzuca mi cukier do gory. Wg mojego organizmu nie powinnam jesc w ogole pieczywa bo jest masakra. Jedynie przechodzi bez echa miecho, no ale ile mozna. A no i owoce mnie ratuja. Nie mam.moze po nich 100 ale nigdy nie przekraczam 120. Ale to sie zmienilo dopiero po 30 tc, i tez to green pisalam ze moze buc roznie. A poki co to niech sie cieszy z tego jakie ma wartosci.

Green a mierzylas tez po 2h np po tych platkach?? Czasem jest tak (glownie po tluszczach) ze cukier dopiero pozniej rosnie.

green lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po platkach po 2h nie mierzylam, bo po 30 min mialam 119, a po 1h juz 101 - wiec spadalo. Takze nie mierzylam jeszcze po 2h. Szczegolnie, ze to taki malo wartosciowy posilek i po 2h jadlam juz kolejny posilek, bo bylam glodna.

Ja slodycze sobie rowniez darowalam - jadlam je tylko dlatego, bo chcialam przytyc, co bylo kompletna glupota, wiem :) No i wode pije, odstawilam wszelkie soki i wody smakowe. Czasem cytryne wkroje do wody i miete wrzuce.

Pieklam tez ostatnio szarlotke sypana z kaszy manny i maki pelnoziarnistej i po dwoch kawalkach po 1h cukier byl okolo 100. Juz dokladnie nie pamietam.

Poki co bede mierzyc teraz juz po glownych posilkach i na czczo, bo mi paskow zabraknie ;) no i jesli bede jadla cos, po czym nie wiem, jak mi cukier rosnie.

Co do lodow, to nie wiem - jakos na razie sie nie zlozylo bym je jadla. Mam po nich zgage, wiec w sumie jadlam je od swieta.

Sprawdzalam jeszcze marynowane pieczarki - po nich tez jest ok, ponizej 100.

To moze i u mnie jest to stan przedcukrzycowy? Nie wiem.
    Dla mnie najwazniejsze, ze nie musze jesc chleba z ziaren, po ktorym mam dramat w zoladku i jelitach. No i gdy boli, to wiem, ze jak zjem biale pieczywo, to cukier tez bedzie ok.

Mi do 134 cukier skoczyl po 4 kanapkach z bialych bulek z maslem i spora iloscia dzemu z bialych porzeczek na pierwsze sniadanie. Wstyd przyznac, ze to zjadlam, ale pusta lodowka mnie do tego zmusila. No i po sniadaniu poszlam polezec, zamiast zmyc naczynia, czy cos ;p wiec zero ruchu bylo i zero spalania. Generalnie takie sniadanie to tak ze trzy razy w miesiacu mi sie zdarzalo zanim wykonalam test obciazenia.

Ja nie wiem czemu mialam taki wynik. Ogolnie mialam wtedy zly dzien. W przychodni bylo nas 3 do tego badania. Po moim pobraniu jedna z dziewczyn zemdlala przy pobieraniu, zrobilo sie zamieszanie, pielegniarki biegaly jak szalone, przenosily te probki do drugiego gabinetu, zeby kolejka szla normalnie i moze cos pomylily - nie wiem. Wiem, ze w tym lab pomylki juz sie zdarzaly. Dlatego pytalam, czy jest mozliwe, ze po 2h byl wyzszy wynik niz po 1h.

Ja tam sie w sumie ciesze, ze tak wyszlo - mam spokojna glowe.

Czarownica, tylko moje malenstwo jest przy dolnej granicy wagi. Ma brzuszek chudy. W 29t3d wazyla 1174 g, gdzie u dziewczyn, ktorym obciazenie glukoza wyszlo rewelacyjnie, to maja po 1,5 kg.
    Ja obciazenie glukoza robilam w 28t3d, wiec pozno. widzialam, ze wiekszosc robi to w 24,25 tc i wyniki maja rewelacyjne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 11:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak bylo ze po godzinie bylo nizej niz na czczo i po 2h.
    Na czczo 105
    po 1 hh 99
    po 2h 160
    do tej pory nie wiem czemu tak bylo ale od poczatku mialam wysoki na czczo wiec u mnie zdiagnozowana poprawnie.

‹‹ 138 139 140 141 142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ