Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobryyy telepizza, mam kilka pytan jestem glodna ale chce wiedziec na jakiej mące jest spód u was robiony, na kukurydzianej, a skladniki macie swierze czy wczorajsze ? Nie no prosze pania dzisiejsze to poprosze
8jednostek insuliny zjedzone pol pizzy ( sredniej cukier 115
A i pytanie czy blacha czy jest smarowana olejemKasiarzynka, czarownica_tea, kapturnica, .ona. lubią tę wiadomość
-
lila1983 wrote:U mnie tak bylo ze po godzinie bylo nizej niz na czczo i po 2h.
Na czczo 105
po 1 hh 99
po 2h 160
do tej pory nie wiem czemu tak bylo ale od poczatku mialam wysoki na czczo wiec u mnie zdiagnozowana poprawnie.
U mnie bylo na czczo 68 po 2h 180 :xWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 14:45
-
Dziewczyny a z jakiego powodu włączono Wam insulinę?
U mnie cukier przeważnie rano, po śniadaniu wysoki, a jakiejś masakry nie jem ciemne pieczywo, chuda szynka i pomidor, a cukier dzisiaj 125, bo zjadłam tylko pól bulki. Pozniej jakos w normie sie utrzymuje.
Chociaż dzisiaj polozylam sie spac po obiedzie, obudziłam sie po 2h bo przegapiłam mierzenie i bylo 124, ale to chyba dlatego, ze się nie poruszalam po jedzeniu -
Agatka- ja dostałam najpierw długą na noc bo poranne cukry >100, potem dostałam krótką do posiłków bo pomimo diety np. 2x dykta plus wędlina na śniadanie cukier 180. Obecnie mogę zjeść na śniadanie 1 grahamkę ew bułkę mieszaną z dynią i na 8j insuliny mam 110-120. Oczywiście zdarzają się anomalie np po muesli dla diabetyków 180 ;/
-
Kasiarzynka- eeee to była wizyta u diabetologa?? jestem w szoku. Ja np. wiem że rozchwiana cukrzyca z cukrami nieunormowanymi nawet przy braniu insuliny to jak najbardziej wskazanie do cc (może podczas porodu dojść do hipoglikemii u mamy i dziecka co jest groźne). Opanowana cukrzyca to nie wskazanie ale decyzje podejmuje się na podstawie ostatniego USG i wymiarów dziecka. No szok normalnie ;/
-
Hej
Kasiarzynka - to była wizyta u gina? Ja byłam u swojego wczoraj. Wyznaczyła mi datę jeszcze na 26 sierpnia. Mam zamiar się jeszcze załapać Chciałabym, żeby synek jeszcze sobie posiedział (to lepiej dla niego). Popytałam ją o wagę, na dzień 20 lipca moje dziecko ważyło 1665g, to był 32t i 2d stwierdziła, że wg niej nie ma dysproporcji i dziecko będzie optymalnej wagi. Dodała że w szpitalu jeszcze przy przyjęciu będę miała robione usg i tam też lekarze stwierdzą na tej podstawie ostatecznie co i jak.
Usg wczoraj mi robiła ale tak na chwilę aby sprawdzić położenie (jest główką w dół) i czy ogólnie dzidziuś ma się dobrze.
Dała mi jeszcze ostatni raz skierowanie na morfologię i mocz.
Miałyście robione ze skierowania od gina badanie na HBsAg?
SYNEK FLORIAN
-
Ja mam wizyte u diabetologa jutro i jeszcze 25 sierpnia jak sie nie rozpakuje wczesniej srednio ogolnie co tydzien mialam wizyty a teraz tak dlugo bo idzie na urlop oczywiscie gdyby sie dzialo cos mam odrazu przyjsc a ona mnie przekaze innemu lekarzowi, takze ja trafilam na naprawde fajna kobiete az lubie tam chodzic
Jutro tez mam poradnie patologi ciazy - przyznam szczerze ze mam nadzieje ze bedzie lekarz lepszy niz moja ginka
Ostatnie usg mialam w 29 tyg a to ze cukrzyca to nie trzeba robic wiecej bo po co tocnie wskazanie do robienia wiecej usg. A na moje zastrzezenia ze dziecko moze byc za duze olala sprawe bo przeciez przytyla pani 1kg. Mam nadzieje ze zrobia mi jutro usg i zobacze babla a wy bylyscie w takiej poradni ? Jak ona przebiegala ta wizyta ? -
Mnie diabetolog nie prowadził i nie prowadzi. Cukry kontrolowała mi ginka co wizytę, dopytywała jak się czuję, jak z jedzeniem...
Od przedostatniej wizyty 20 lipca do tej wczorajszej nabrałam 1,6kg a to przecież 2 tygodnie różnicy! Ucieszyła się z tego powodu, z resztą ja też! To będzie prawie 6kg na plusie przez całą ciążę
Ostatnio trochę podjadam więcej nawet produktów zakazanych . Cukry mimo upałów są dla mnie łaskawe, np dzisiaj pogrzeszyłam bo pojadłam czipsów, popiłam słodzonym mlekiem kokosowym "baunty" i cukier po godzinie - uwaga! - 88! byłam w szoku, że tak mało!
SYNEK FLORIAN
-
Bergamota szczesciara jacmoge troche wiecej zakazanych rzeczy zjesc ale nawet na tych zakazanych - ale bez slodyczy nie tyje :x a jem no duze ilosci i dzisiaj pizza i chleb normalny rano i wieczorem i lody kazdej ilosci ale tylko smietankowe big milki a tu nic 200 gram od ostatniej wizyty ale na te 200 gram klasyfikowal sie moj telefon i masa drobnych na taxi takze nie wiem co jest grane mam nadzieje ze jutro sie dowiem co i jak
-
No to Was dziewczyny podziwiam za odwagę, ja wczoraj ugryzlam od córki gofra, to miałam wyrzuty sumienia. W zyciu nie zjadła bym chipsów i lodów.
Dziewczyny powiedzcie mi co robię rano zle.
Cukier dzisiaj na czczo 85.
Zjadłam 2 kromki pieczywa żytniego z ziarnem i dwa plasterki wędliny z indyka + 4 rzodkiewki. Kawa z mlekiem (mleka moze bylo z 40ml.
Cukier po godzinie 169;!!!!!!; masakra.
Ja po śniadaniu biorę leki magnez, acard, witaminy, duphaston. -
Dziewczyny, dziwnie z tymi Waszymi usg. Cukrzyca jest jak najbardziej wskazaniem do dodatkowego usg. Mi dabetolog (która też jest ginem) kazała przyjść na jeszcze jedno usg zaraz po skończonym 36tym tygodniu, a dała skierowanie do szpitala na 28.08, czyli od razu jak skończę 37 tydzień.
Ceska - ja też przytyłąm od wyjściowej wagi z przed ciąży 1kg, a moje dziecko zapowiada się na ponad 4kg cielaka, więc to nie jest żaden wyznacznik O_o
-
Mi gin na każdej wizycie robi usg, ocenia wielkość dziecka. Też nie chodzę do diabetologa, ginekolog pyta jak cukry. Moja waga to jak na razie ok +9-10 kg. Pozwalam sobie czasem na lody i nawet czasem jakieś ciasto czy slodki rogalik. Oczywiscie owoce Cukry po tym dobre
-
Agatka- masz tak samo jak ja, mój organizm ma problem z pieczywem rano. Bez insuliny żadnej bułki nie mogłam zjeść, muesli też nie bo cukry po 180. Poza tym jak dziewczyny tu już nie raz pisały kawa też podnosi cukier (gorzka też po prostu kofeina tak ma). Ja dopóki nie dostałam insuliny nie jadłam pieczywa na śniadanie, teraz jem (niedużo) i dostrzykuję 8j. Ale widzę, że to powoli nie wystarcza i pewnie do śniadania będzie trzeba więcej. A jeśli chodzi o lody czy coś słodkiego to bez przesady jesteśmy tylko ludźmi i czasem coś się od życia należy (a jak cukier po tym dobry to podwójna radość)
-
Czarownica, spróbuje jutro na śniadanie chrupkie pieczywo i kawę godzinę po śniadaniu zobaczymy.
Co do słodkości, dla mnie zdrowie dziecka jest najważniejsze, jak mi cukier skacze po chlebie, to nie chce ryzykować skoków cukru i otrzymania insuliny.
W pierwszej ciazy wytrwalam, to i tu wytrwam bez slodkosci -
Agatka ja bez insuliny po big milku mam 112-117.
Po carde dor truskawkowym (2jed) 118 plus minus ich najmniej jem
A po gofrze z bita smietana mialam rewelacyjny. Kazdy organizm jest inny
Mam regulowac ilosc insuliny do posilków kazdych, ja np. Po dzisiejszej wizycie mam jesc uwaga 5 kromek na sniadanie i 5 kromek na kolacje. A wczesniej na loda tez nie pozwalalam sobie czy na gofra raz zjadlam gofra no lodow duzo jem ale zadnych czekolad zelkow itp