Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
No właśnie gon mówił ze to przez cukry, bo jak dziecko jest duże z natury to wody są ok a jak sie tak dzieje przez cukrzyce wtedy wlasnie towarzyszy temu wielowodzie. Niby norma jest od 5-20 ja mam 20.7 ,nastepna wizyta za tydzien, zobaczymy czy cos sie zmieni. Przeplywy robil, bylo ok. Mialam tez KTG tez wszystko dobrze. Boje sie tylko zeby to nie postepowalo, no i mam nadzieje ze z Bąblem wszystko dobrze.
-
Kredka123 wrote:Dziewczyny. Wlasnie wróciłam od lekarza... niby wszystko ok ale Bąbel jest duży. Dzis juz ważył prawie 3kg. Poza tym lekarz stwierdzil ze jestem na granicy wielowodzia. Wody 20.72, to jest sporo. Niestety to przez cukry, zarowno waga małego jak i to ze dużo pije i sika dlatego jest za dużo wód. Odechcialo mi sie eksperymentow, ksylitolow i norm do 140. Niestety mimo tego ze przecież cukry mam w miare dobre dzieciak za szybko rosnie. Mam nadzieje ze jak teraz bede mocno diete trzymała to troche sie to przystopuje. Ehhh... ciezko tak myslec ze przecież to ja mu krzywde robie tym swoim podjadaniem. Trochę sie podlamalam, mam nadzieje ze te wielowodzie tez sie przyhamuje i wszystko bedzie ok. Smutno mi strasznie
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Kredka bo oni rak mówią o wszystkich z cukrzycą. Mi gin powiedział jak tylko zobaczył wyniki glukozy ze ooo jakie duże dziecko widać ze duży bo cukry. I co? Dupa bo zaraz się sam poprawił że źle pomierzyl. Nie martw się będzie dobrzem a z dwojga złego lepiej mieć za dużo wód niż za malo2017 #1
2019 #2
-
Kredko napewno z dzieckiem będzie ok!!!! My tu wszystkie bardzo mocno Wam kibicujemy!!! Zobaczysz, że za tydzień jak go pomierzą to się okaże, że nic nie przytył, że wcale nie jest za duży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 22:03
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Kredka jeśli cukry masz w normie to raczej to nie powinna być wina cukrzycy. Przynajmniej mi tak mój gin wpaja ze jak będą cukry w normie to dziecko też nie będzie za bardzo przyrstac.
Kurczę ja nawet dziś usg nie miałam. A następna wizytę mam dopiero za 3 tyg. Mój dr cały czas twierdzi że moje dziecko nie będzie większe niz 3500. Ale jak on to może stwierdzić na oko.Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Mój mąż urodził się z wagą 4200 i miał 62 cm, może po prostu będziesz miała Kredka duże dziecko i tyle. Pamietaj, że oni podają wagę na podstawie jakiejś tam średniej wartości co do objętości i długości kończyń, a może masz długie, a szczupłe dziecko? Nie martw się Kochana, bo nie sądze że to że zjesz od czasu do czasu coś innego powoduje zagrożenie dla Bąbelka.
-
milagro wrote:Kredka jeśli cukry masz w normie to raczej to nie powinna być wina cukrzycy. Przynajmniej mi tak mój gin wpaja ze jak będą cukry w normie to dziecko też nie będzie za bardzo przyrstac.
Kurczę ja nawet dziś usg nie miałam. A następna wizytę mam dopiero za 3 tyg. Mój dr cały czas twierdzi że moje dziecko nie będzie większe niz 3500. Ale jak on to może stwierdzić na oko.nie chce Cię wcześniej lekarz zobaczyc?
-
Marzusiax w sumie to on jest duzy od pierwszego usg. Zawsze raczej w gornej granicy. W sumie pomiary brzuszka , glowki i tych innych tez są raczej ponad srednią. Wiek ciazy z usg o prawie 2 tyg wiekszy. Ale czemu tych wód tak naroslo. Nie wiem czy maialam badane wcześniej, znalazlam tylko na pierwszym prenatalnym ilosc wód w normie, pozniej juz nic nie mam. Zobaczymy co wyjdzie za tydzien
-
Domi właśnie też się zdziwiłam. Twierdzi że na poród się nic nie zapowiada a pozatym za dwa tyg ma jakiś wyjazd i tak wyjdzie ze tydzień przed terminem mam ostatnia wizytę. Albo dociagne albo nie. W razie jakby cukry zaczęły szaleć albo coś niepokojącego się będzie działo nam dzwonić albo jechać odrazu do szpitala.Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Kredka no właśnie bardzo to dziwne, cukry pod kontrolą, a dziecko tak rośnie. A może po prostu ciąża starsza. A na jakiej podstawie twrmin masz wyliczony. Poprawnie powinien byc wpisany termin, który wychodzi z 1 usg prenatalnego jeżeli różnica wynosi conajmniej 7 dni, to yerminu porodu nie podaje sie z ostatniej miesiączki tylko z usg. Ponozej nie zmieniają. Chociaż sa i tacy którzy praktykują 5 dni.
Milagro niezły aparat z tego gina. A na ktg Cie nie wysyła? -
nick nieaktualnyKredka, kurcze, przecież Ty rzadko kiedy sobie pozwalasz...
A może podejdziesz jeszcze do kogoś i wtedy będziesz wiedzieć czy to było na wyrost zmierzone czy faktycznie musisz jeszcze bardziej przystopować.
Heleneczka, jejku, sypnij sobie nawet 10 orzechów! Przecież nie masz cukrów po 180 tylko po 90, to są wyniki jakbyś wogóle cukrzycy nie miała.
Justice, ja nad nasze morze jeżdżę tylko w ciąży, właśnie przez jod (pogłębia chorobę, podnosi przeciwciała)
Zalecenia weszły chyba 4 lata temu, że jod bardziej pomaga dziecku niż szkodzi matce, dlatego ciężarne z hashi też muszą brać suplementy z jodem. Ja normalnie używam soli niejodowanej, nie jeżdżę nad Bałtyk, a ryby jem słodkowodne albo owoce z innych mórz.
Co do selenu są różne opinie, moja endo twierdzi, że nic nie wnosi, ale ja jak suplementuję selen i cynk przez jakiś czas to wtedy widzę spadki przeciwciał. Tylko z selenem nie wolno przedobrzyć - nie dostarczać ani za długo ani za dużo! -
nick nieaktualny
-
Wiolad wrote:Kredka no właśnie bardzo to dziwne, cukry pod kontrolą, a dziecko tak rośnie. A może po prostu ciąża starsza. A na jakiej podstawie twrmin masz wyliczony. Poprawnie powinien byc wpisany termin, który wychodzi z 1 usg prenatalnego jeżeli różnica wynosi conajmniej 7 dni, to yerminu porodu nie podaje sie z ostatniej miesiączki tylko z usg. Ponozej nie zmieniają. Chociaż sa i tacy którzy praktykują 5 dni.
Termin na polowkowym został ten sam.
Kurcze dziwie sie troche, bo patrząc na przykład naszej Nitki, jakie ona miala cukry to ja przy niej pikuś.
Kark, do innego lekarza juz nie pojde bo chyba sie nie daJezdze do najlepszego specjalisty na naszym terenie, sprzet tez ma dobry bo robi tez prenatalne. Nie wiem do czego sie przyczepic. Czytam w necie to te 20 to jeszcze tragedii nie ma, mają i po 40. Sam lekarz mówił ze to ciezko dokladnie zmierzyc, zeby brac jakis margines błędu. Najwazniejsze jest to zeby za tydzien nie przybylo jakos mega duzo. Zmierzylam sobie dzis brzuch, bede kontrolowac jego przyrost w razie czego.
kark lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kredka nie martw się na prawdę ☺ weszlas dziś w 36 tydzień ciąży i juz tak niewiele Ci zostało ☺ dzieciaczek jest zdrowy i moim zdaniem po prostu duży. A Twój facet jest duży? Może to po Tatusiu? A Ty ile wazylas podczas porodu? Słyszałam taka teorie nie wiem ile w tym prawdy ze kobieta rodzi dzieci wagowe podobne do swojej urodzeniowej ☺