X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze słyszę, że AFI w normie, nawet nie wiem ile dokładnie mam.

Heleneczka, ale czemu Ty tak wszystko wyliczasz? Przecież jak nie chcesz 6 kromek to nie jedz. Ja mam dni, że zjem 10 w ciągu dnia, a mam takie, że dwa dni pod rząd nie jem wogóle. Tak jak z tymi 2 orzechami i połową gruszki.
    Dla mnie te przeliczniki wagowe są ogólną informacją, jak ja się dokładnie ich stosowałam to nie mogłam dojść do ładu z cukrzycą, a jak zaczęłam to co chcę, ale z głową to cukry ładne.

Ja pieczywa z żytniej nie lubię, ale babeczki czy ciastka mi starsznie smakują, szczególnie z typu 2000 :)

U mnie mąż 3.4kg 54cm (39tc), ja 3.8kg 56cm(41tc).
    Córka 3.1kg 56cm(41tc), syn 2.9kg 52cm (39tc).
    A patrząc na to, że jest tendencja spadkowa to się zastanawiam czy Basia wogóle dobije do 3kg...

Mmm, kupiłam sobie ciasteczka frupp z liofilizowanych truskawek i chyba skoczę za chwilę do sklepu po kolejnego na podwieczorek :D

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem tylko ze płyn w normie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka, 83 to super wynik! Ja tez pamietam, że na drugi dzień miałam dość chleba, bo jadłam go tylko na śniadanie wczesniej, ale juz sie przyzwyczaiłam. Dziś mój wynik na czczo tez dobry - 80!

Tak sie właśnie zastanawiałam co dziś zrobić ...moze pierogi? Tylko Średnio mi sie chce je lepić :D
    Chyba zostanę przy naleśnikami, tym razem spróbuje z gryczanej.

Ps. Pytanie w ogole nie związane z tematem, ale możecie doradzić jakich kremów na brzuch używacie? Zastanawiam sie nad palmers, boi Oli albo tolłpa. Czy na piersi tez cos dajecie? Nie obrazę się jesli zostanie bez odpowiedzi, bo wiem, ze nie ten wątek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 11:38

p19uqqmzk4ecto70.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:28

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruje palmers, babysrwam i przede wszystkim olej kokosowy u mnie. Moja opinia o palmersie jest taka, ze świetnie nawilża. Najlepszy balsam jaki miałam kiedykolwiek. A smaruje zazwyczaj ilejem kokosowym nierafinowanym, bo jest to tylko olej bez chemi. Chociaż teraz mam zamiar znowu palmersa zakupić, bo to końcówka i nie chcialabym rozstępów, a uwazam ze super nawilża :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do zapachu kwestia gustu oczywiscie:-) W I ciazy tylko olej kokosowy. Zapach tak mi sie podobal, ze moglam sama siebie zjeść hehejj. W drugiej odrzucilo mnie totalnoe na 1,5 trymestru. Moglam sie dopiwro smarowac kokosowym okolo 20 tyg. Wczesniej nie dalo rady. Palmers mnie nie odrzucil i Babydream fur mama

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice, dzieki za pocieszenie. Troche mi lżej bo jak widac moze sie to unormowac. Chcialam napisac na fb jakoe dziewczyny mialy pomiary, tak zeby sobie porownac, ale tam są różne osoby i moglabym sie tylko zdolowac bo zaraz bedoą wymyślać jakies choroby ;-)

Kurcze.. jest mi tak miło ze poswiecilas swoj czas i wygrzebalas mi usg az z poprzedniej ciazy. Dobra z Ciebie duszyczka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 12:20

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka wrote:
    Dziś brak ketonów, ale glukoza na czczo troszkę wyższa i od wczoraj przytyłam prawie 1 kg. Wczoraj to już miałam łzy w oczach, jak musiałam ostatni posiłek jeść. Na chleb po 2 dniach nie mogę patrzeć. Przez całą ciążę jadłam 2-3 kromki dziennie, czasem wcale, a tu, jak mam zjeść 6, to mi wszystko w gardle stoi. Czasem się zastanawiam, czy ta dieta dla mnie. Jak tak będę przybierać na wadze, to też chyba nie za dobrze.

Kredka, jak dajesz radę, to może chodź na spacery codziennie. Coraz cieplej się robi. Może ruch pomoże.

Też mi gin. mówiła o tym, że jak rodzice rodzą się powyżej 3,5 kg, a szczególnie matka, to dzieci też są duże, szczególnie w kolejnych ciążach. U mnie to się pewnie sprawdzi.

Helena, to jedz ryż, nawet biały. Bułkę, np. kajzerkę. Nie musi być stricte chleb. Płatki z mlekiem dziewczyny jedzą na ostatnią kolację.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka sprawdź sobie na Facebooku przez lupke Afi i wyjdą Ci poprzednie wątki i poczytaj. Zrobiłam tak wczoraj i nie masz się czym martwić. Dziewczyny czasem nawet normy do 22 miały albo 25 ☺ a niektóre to i po 30 mają więc to jest problem. U Ciebie będzie dobrze bo dobrzy ludzie muszą mieć dobrze ☺

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za wszelkie porady :) Placuszków na owsianej mące próbowałam, i płatki owsiane też i mi nie służą. Zawsze wynik wysoki. Zrobiłam jednak z mąki pszennej pełnoziarnistej. Malutkie jabuszko, malutko mąki (tylko tyle by się to trzymało) i jajko. Strasznie jestem ciekawa jaki będzie wynik, bo smakowało super :)

U mnie też nigdy nie mówią jakie jest AFI. Zawsze pisze, że w normie.

Ja się smaruje bio oilem ale to moja 2 ciąża, więc raczej rozstępów się nie spodziewałam.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka wrote:
    Dziwne, że człowiek wypije tę glukozę i ponad 180, a zje normalne śniadanie i 100. Ale kto zjada wszystko w 5 minut, jak każą wypić tę glukozę, i potem siedzi i nic nie robi? Normalnie się przecież zmywa, myje zęby, siada, wstaje, chodzi po domu czy mieszkaniu.

To nie jest dziwne, bo glukoza ma indeks glikemiczny 100 (czyli 100% cukru w cukrze) no i wypija się jej dużą ilość, a to co jemy przy diecie nie ociera się nawet o tak wysoki indeks, więc to stężenie we krwi nie ma po czym tak rosnąć, jak to było w czasie krzywej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Elaria jeszcze jedno pytanie odnośnie surówki z selera mam;) Obawiam się, że głupie ale ja kiepska w kuchni jestem ;) Ten seler to ma być taki w korzeniu surowy i potarty tak? Nie z żadnego słoiczka w zalewie, ani nie gotowany? Dziś będę robić :D
    Obieram i trę seler korzeniowy na wiórki, dodaję posiekane orzechy włoskie, często ucieram na wiórki pół jabłka (moje dziecko tak woli) i dodaję jogurt, sól, pieprz.

Można zrobić z selera ze słoika, ale to o wiele drożej wychodzi i pewnie ma o wiele mniej wartości niż świeży seler.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika a jak tą lupke znaleźć? ;-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    Dominika a jak tą lupke znaleźć? ;-)
    Jeśli szukasz przez komputer a nie komórkę to masz w prawym górnym rogu, ale nie na samej górze coś takiego : szukaj w grupie i wpisujesz AFI i juz ☺

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i seler korzeniowy jest jednym z najtańszych warzyw obecnie, po co przepłacać za słoik i wodę z zalewy :-)

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cb28ef4a7dd9.jpg

Kedka :)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Dominika tlumaczysz jak blondynce ;-) Niestety ja na komorce tego nie mam wiec musze znaleźć chwilke i zasiąść przy laptopie :-)
    Dziekuje Ci za pomoc.

96xftgp.png
‹‹ 1407 1408 1409 1410 1411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ