X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika. No facet duzy, nie powiem. Ja wazylam 3500. Ale lekarz powiedzial ze to nie jest z natury duze dziecko tylko cukrzycowe. No nic, nie bede marudzic. Trzymam juz diete i zobaczymy co bedzie za tydzien :-)

96xftgp.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sie sprawdzilo:) wazylam cos 2750 g moj starszak 2650 g;)
    W tym samym terminie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 09:06

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ciekawi skąd lekarze wiedzą że dziecko jest duże przez cukrzycę a nie duże z natury? Szaman? To się da zobaczyć? Przecież jak dziecko się urodzi 4 kg bez cukrzycy i 4 kg po cukrzycy to nie ma cukierka w buzi do rozpoznania. Rozumiem rozmiar brzuszka, ale ogólnie duże dziecko to duże dziecko. Poprawcie mnie jeśli się mylę ☺

kark lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż i ja urodziliśmy się ważąc 3650 i nasza córka w tej samej wadze.

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka a z 1 prenatalnych ta sama data. Bo ustala sie date ma podstawie 1 prenatalnych. Dla mnie jest to bardzo dziwne, ze cukry ok, a tu takie dziwne rzeczy Ci wyszły hmmm. Najwazniejsze, ze dziecinka zdrowa. Zaczelas 36 tydzień :-) :-) Jesteście pod kontrolą lekarza i to najważniejsze. Bedzie ok :-)

Ja właśnie czekam na wizytę :-) Zobaczymy co u mojego Pimpka :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahha Dominika, ale mnie rozbawilas tym cukierekiem w buzi Heheheh. Też jestem ciekawa po czym on to wnosi :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo Wiolad na logikę to niby jak no jak? ☺

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i daj znać jak po wizycie ☺

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha skoro oni tak to widzą na usg, to po co im ta krzywa. I jakim cudem dziecko rodzi sie duże, a u mama miała cukrzycę tylko na krzywej nie wyszla. I wtedy nie widzą w rozmiarze dziecka na usg nic niepokojącego. A u cukiwrkowej mamy nieraz dopatruja sie wszystkiego i nieraz nietrzebnie straszą.

karolyn lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka a ile miałaś nna czczo?:-) Fajnie, ze ketonow brak. Ja na początku na diecie tez czułam sie bardzo bardzo syta. Wszystko sie urwguluje :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na chleb żytni też już nie mogę patrzeć, ale cóż zrobić - zagryzac zeby i tyle :-\

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad dokladnie. Przecież Kredka pisała ze dziewczyna urodziła 4,5 kg dziecko bo nie wykryli cukrzycy i co i wtedy na usg lekarz nic nie widział tylko ze duże dziecko? A tu masz cc i wszystko chcą nam wmówić od razu i każda podejrzewają ze nie stosuje diety i nie dbają o siebie. A kto jak kto ale my to dbamy. Tyle warzyw i regularne posiłki. W życiu tak nie jadłam bo nie miałam takiego samozaparcia. Wolałam się katować ćwiczeniami ☺

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi lekarz powiedzial ze sprawdza sie te wody. Jak jest duze dziecko a wody ok to tak ma z natury ale jak juz jest wod za duzo to jest konsekwencja cukrzycy. Pewnie nie jest to regula ale tak sie przy cukrzycy robi. Tak mi tlumaczyl wiec pisze ;-)
    Cukierka w buzi na usg nie mial hahahaha ;-)

96xftgp.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka skoro mały cały czas jest 2 tygodnie do przodu to ja bym się nie martwiła. Po prostu będzie duży. Gorzej jak byś miała tak jak ja gdzie dziecko rosło normalnie i nagle w 1 miesiąc zaczęło wyprzedzać termin o 1 miesiąc! To jest nadmierny przyrost i wskazuje na cukrzyce. A jak jest tylko duże to nie jest powiedziane, że to od cukru. A co do wód nie piłaś ostatnio więcej? Nie wprowadziłaś ziółek? Jakaś nowa herbata?

A próbowałaś mierzyć sobie cukier w nocy, tak z ciekawości? Ma być między 60 a 90. Pewnie tam też jest ok ale sprawdzić możesz, czy czasem w nocy się coś nie dzieje. Tak po prostu, żeby mieć pewność, że całą dobę te cukry są ok.

Tak jak piszę Dominika - lekarzom najlepiej powiedzieć, że to przez cukrzyce. A może po prostu maluszek ma dużo miejsca, mama go dobrze, zdrowo karmi to rośnie zdrowo :) Już bliżej jak dalej :)

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka 83 to super wynik :-)
    Ja już po wizycie. Wszystko ok. Dziecię waży około 2800 :-)

marzusiax, Spirit, kark, Rosolina, Elaria, milagro lubią tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłyście może racuchy (placuszki z jabłek i mąki) na mące żytniej? Mam straszną ochotę a nie wiem czy to wyjdzie i będzie jadalne. Jakoś boję się dodać mąki pszennej pełnoziarnistej.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax moze i masz racje. On na prenatalnych juz byl duzy wiec czego sie spodziewam, ze raptem bedzie maluszek? Duzy chlop to duzo sika ;-)
    Dzis mi wskoczyl 36tc a on waży 1950 wiec jak najbardziej w granicach normy. A jeszcze trzeba wziąć po uwage margines błędu w usg, u mnie jest ze ok. 500g więc moze sie okazac ze wcale taki duzy nie jest. Jedyny problem mam z ciuszkami, chyba niepotrzebnie wczoraj nakupilam na 56 hehe. Mogą sie nie przydac ;-)

Wiolad suuuper ze u Ciebie wszystko w porzadku. Bardzo sie ciesze :-)

marzusiax lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:27

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad. A mialas moze mierzone AFI?

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam takie "pankejki" na orkiszowej. Z jablkiem i bananem. Mi smakowaly. Wszystko dawałam na oko zeby konsystencja była nantyle gesta żeby nie rozlewalo się. Maz smaruje je zazwyczaj jeszcze dzemem lub nutella. Ja jem bez. A smażę na patelni która tylko smaruje olejem kokosowym. Lekko smaruje pedzelliem. Sa praktycznie beztluszczowe.

74dix1hpmwypzcju.png
‹‹ 1406 1407 1408 1409 1410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ