X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika. No facet duzy, nie powiem. Ja wazylam 3500. Ale lekarz powiedzial ze to nie jest z natury duze dziecko tylko cukrzycowe. No nic, nie bede marudzic. Trzymam juz diete i zobaczymy co bedzie za tydzien :-)

96xftgp.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sie sprawdzilo:) wazylam cos 2750 g moj starszak 2650 g;)
    W tym samym terminie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 09:06

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ciekawi skąd lekarze wiedzą że dziecko jest duże przez cukrzycę a nie duże z natury? Szaman? To się da zobaczyć? Przecież jak dziecko się urodzi 4 kg bez cukrzycy i 4 kg po cukrzycy to nie ma cukierka w buzi do rozpoznania. Rozumiem rozmiar brzuszka, ale ogólnie duże dziecko to duże dziecko. Poprawcie mnie jeśli się mylę ☺

kark lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż i ja urodziliśmy się ważąc 3650 i nasza córka w tej samej wadze.

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka a z 1 prenatalnych ta sama data. Bo ustala sie date ma podstawie 1 prenatalnych. Dla mnie jest to bardzo dziwne, ze cukry ok, a tu takie dziwne rzeczy Ci wyszły hmmm. Najwazniejsze, ze dziecinka zdrowa. Zaczelas 36 tydzień :-) :-) Jesteście pod kontrolą lekarza i to najważniejsze. Bedzie ok :-)

Ja właśnie czekam na wizytę :-) Zobaczymy co u mojego Pimpka :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahha Dominika, ale mnie rozbawilas tym cukierekiem w buzi Heheheh. Też jestem ciekawa po czym on to wnosi :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo Wiolad na logikę to niby jak no jak? ☺

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i daj znać jak po wizycie ☺

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha skoro oni tak to widzą na usg, to po co im ta krzywa. I jakim cudem dziecko rodzi sie duże, a u mama miała cukrzycę tylko na krzywej nie wyszla. I wtedy nie widzą w rozmiarze dziecka na usg nic niepokojącego. A u cukiwrkowej mamy nieraz dopatruja sie wszystkiego i nieraz nietrzebnie straszą.

karolyn lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka a ile miałaś nna czczo?:-) Fajnie, ze ketonow brak. Ja na początku na diecie tez czułam sie bardzo bardzo syta. Wszystko sie urwguluje :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na chleb żytni też już nie mogę patrzeć, ale cóż zrobić - zagryzac zeby i tyle :-\

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad dokladnie. Przecież Kredka pisała ze dziewczyna urodziła 4,5 kg dziecko bo nie wykryli cukrzycy i co i wtedy na usg lekarz nic nie widział tylko ze duże dziecko? A tu masz cc i wszystko chcą nam wmówić od razu i każda podejrzewają ze nie stosuje diety i nie dbają o siebie. A kto jak kto ale my to dbamy. Tyle warzyw i regularne posiłki. W życiu tak nie jadłam bo nie miałam takiego samozaparcia. Wolałam się katować ćwiczeniami ☺

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi lekarz powiedzial ze sprawdza sie te wody. Jak jest duze dziecko a wody ok to tak ma z natury ale jak juz jest wod za duzo to jest konsekwencja cukrzycy. Pewnie nie jest to regula ale tak sie przy cukrzycy robi. Tak mi tlumaczyl wiec pisze ;-)
    Cukierka w buzi na usg nie mial hahahaha ;-)

96xftgp.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka skoro mały cały czas jest 2 tygodnie do przodu to ja bym się nie martwiła. Po prostu będzie duży. Gorzej jak byś miała tak jak ja gdzie dziecko rosło normalnie i nagle w 1 miesiąc zaczęło wyprzedzać termin o 1 miesiąc! To jest nadmierny przyrost i wskazuje na cukrzyce. A jak jest tylko duże to nie jest powiedziane, że to od cukru. A co do wód nie piłaś ostatnio więcej? Nie wprowadziłaś ziółek? Jakaś nowa herbata?

A próbowałaś mierzyć sobie cukier w nocy, tak z ciekawości? Ma być między 60 a 90. Pewnie tam też jest ok ale sprawdzić możesz, czy czasem w nocy się coś nie dzieje. Tak po prostu, żeby mieć pewność, że całą dobę te cukry są ok.

Tak jak piszę Dominika - lekarzom najlepiej powiedzieć, że to przez cukrzyce. A może po prostu maluszek ma dużo miejsca, mama go dobrze, zdrowo karmi to rośnie zdrowo :) Już bliżej jak dalej :)

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka 83 to super wynik :-)
    Ja już po wizycie. Wszystko ok. Dziecię waży około 2800 :-)

marzusiax, Spirit, kark, Rosolina, Elaria, milagro lubią tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłyście może racuchy (placuszki z jabłek i mąki) na mące żytniej? Mam straszną ochotę a nie wiem czy to wyjdzie i będzie jadalne. Jakoś boję się dodać mąki pszennej pełnoziarnistej.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax moze i masz racje. On na prenatalnych juz byl duzy wiec czego sie spodziewam, ze raptem bedzie maluszek? Duzy chlop to duzo sika ;-)
    Dzis mi wskoczyl 36tc a on waży 1950 wiec jak najbardziej w granicach normy. A jeszcze trzeba wziąć po uwage margines błędu w usg, u mnie jest ze ok. 500g więc moze sie okazac ze wcale taki duzy nie jest. Jedyny problem mam z ciuszkami, chyba niepotrzebnie wczoraj nakupilam na 56 hehe. Mogą sie nie przydac ;-)

Wiolad suuuper ze u Ciebie wszystko w porzadku. Bardzo sie ciesze :-)

marzusiax lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:27

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad. A mialas moze mierzone AFI?

96xftgp.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam takie "pankejki" na orkiszowej. Z jablkiem i bananem. Mi smakowaly. Wszystko dawałam na oko zeby konsystencja była nantyle gesta żeby nie rozlewalo się. Maz smaruje je zazwyczaj jeszcze dzemem lub nutella. Ja jem bez. A smażę na patelni która tylko smaruje olejem kokosowym. Lekko smaruje pedzelliem. Sa praktycznie beztluszczowe.

74dix1hpmwypzcju.png
‹‹ 1406 1407 1408 1409 1410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ