Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie ciekawi skąd lekarze wiedzą że dziecko jest duże przez cukrzycę a nie duże z natury? Szaman? To się da zobaczyć? Przecież jak dziecko się urodzi 4 kg bez cukrzycy i 4 kg po cukrzycy to nie ma cukierka w buzi do rozpoznania. Rozumiem rozmiar brzuszka, ale ogólnie duże dziecko to duże dziecko. Poprawcie mnie jeśli się mylę ☺
kark lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kredka a z 1 prenatalnych ta sama data. Bo ustala sie date ma podstawie 1 prenatalnych. Dla mnie jest to bardzo dziwne, ze cukry ok, a tu takie dziwne rzeczy Ci wyszły hmmm. Najwazniejsze, ze dziecinka zdrowa. Zaczelas 36 tydzień
Jesteście pod kontrolą lekarza i to najważniejsze. Bedzie ok
Ja właśnie czekam na wizytęZobaczymy co u mojego Pimpka
-
Ha skoro oni tak to widzą na usg, to po co im ta krzywa. I jakim cudem dziecko rodzi sie duże, a u mama miała cukrzycę tylko na krzywej nie wyszla. I wtedy nie widzą w rozmiarze dziecka na usg nic niepokojącego. A u cukiwrkowej mamy nieraz dopatruja sie wszystkiego i nieraz nietrzebnie straszą.
karolyn lubi tę wiadomość
-
Wiolad dokladnie. Przecież Kredka pisała ze dziewczyna urodziła 4,5 kg dziecko bo nie wykryli cukrzycy i co i wtedy na usg lekarz nic nie widział tylko ze duże dziecko? A tu masz cc i wszystko chcą nam wmówić od razu i każda podejrzewają ze nie stosuje diety i nie dbają o siebie. A kto jak kto ale my to dbamy. Tyle warzyw i regularne posiłki. W życiu tak nie jadłam bo nie miałam takiego samozaparcia. Wolałam się katować ćwiczeniami ☺
-
No właśnie mi lekarz powiedzial ze sprawdza sie te wody. Jak jest duze dziecko a wody ok to tak ma z natury ale jak juz jest wod za duzo to jest konsekwencja cukrzycy. Pewnie nie jest to regula ale tak sie przy cukrzycy robi. Tak mi tlumaczyl wiec pisze
Cukierka w buzi na usg nie mial hahahaha -
Kredka skoro mały cały czas jest 2 tygodnie do przodu to ja bym się nie martwiła. Po prostu będzie duży. Gorzej jak byś miała tak jak ja gdzie dziecko rosło normalnie i nagle w 1 miesiąc zaczęło wyprzedzać termin o 1 miesiąc! To jest nadmierny przyrost i wskazuje na cukrzyce. A jak jest tylko duże to nie jest powiedziane, że to od cukru. A co do wód nie piłaś ostatnio więcej? Nie wprowadziłaś ziółek? Jakaś nowa herbata?
A próbowałaś mierzyć sobie cukier w nocy, tak z ciekawości? Ma być między 60 a 90. Pewnie tam też jest ok ale sprawdzić możesz, czy czasem w nocy się coś nie dzieje. Tak po prostu, żeby mieć pewność, że całą dobę te cukry są ok.
Tak jak piszę Dominika - lekarzom najlepiej powiedzieć, że to przez cukrzyce. A może po prostu maluszek ma dużo miejsca, mama go dobrze, zdrowo karmi to rośnie zdrowoJuż bliżej jak dalej
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Robiłyście może racuchy (placuszki z jabłek i mąki) na mące żytniej? Mam straszną ochotę a nie wiem czy to wyjdzie i będzie jadalne. Jakoś boję się dodać mąki pszennej pełnoziarnistej.
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
Marzusiax moze i masz racje. On na prenatalnych juz byl duzy wiec czego sie spodziewam, ze raptem bedzie maluszek? Duzy chlop to duzo sika
Dzis mi wskoczyl 36tc a on waży 1950 wiec jak najbardziej w granicach normy. A jeszcze trzeba wziąć po uwage margines błędu w usg, u mnie jest ze ok. 500g więc moze sie okazac ze wcale taki duzy nie jest. Jedyny problem mam z ciuszkami, chyba niepotrzebnie wczoraj nakupilam na 56 hehe. Mogą sie nie przydac
Wiolad suuuper ze u Ciebie wszystko w porzadku. Bardzo sie cieszemarzusiax lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja robilam takie "pankejki" na orkiszowej. Z jablkiem i bananem. Mi smakowaly. Wszystko dawałam na oko zeby konsystencja była nantyle gesta żeby nie rozlewalo się. Maz smaruje je zazwyczaj jeszcze dzemem lub nutella. Ja jem bez. A smażę na patelni która tylko smaruje olejem kokosowym. Lekko smaruje pedzelliem. Sa praktycznie beztluszczowe.